LIFFe 2008: Vicky Cristina Barcelona

4.01.2009 ob 01:06

zda 2008, komedija, režija: Woody Allen, igrajo: Scarlett Johansson, Javier Bardem, Rebecca Hall, Penelope Cruz, Patricia Clarkson, Kevin Dunn

Korak nazaj, ki ga rešuje le enkratna Penelope Cruz.

Woody Allen me je s svojima zadnjima filmoma Scoop in Cassandra’s Dream po letu 2002, ko je posnel Hollywood Ending, spet močno navdušil in se mi odkupil za Anything Else, Melindo in Match Point, ki so me pustili močno hladnega. Prav zato sem bil prepričan, da je spet v dobri formi in da mi bo opevani Vicky Cristina Barcelona zelo všeč. Da me bo spomnil na Allenove najboljše čase in da bom prav v tem filmu spet našel tisto, kar sem pogrešal pri prej omenjeni trojki. Žal sem ostal nekje vmes. Vmes med dobrim in zelo povprečnim filmom, ki mu manjka Woody Allen in ki bi ga lahko posnel tudi kdo drug. Recimo Pedro Almodovar, ali če hočete, Bigas Luna, ki je Penelope Cruz in Javierja Bardema tako zelo strastno sparil v kultnem Jamon Jamon. Povedano drugače, tole je film, ki bi ga Luna in Almodovar posnela veliko bolje od Allena. Ali še bolje, film, kjer je skušal Allen neuspešno kopirati Almodovarja in Luno ter ostal na polovici. Malo v svojem stilu, malo v stilu španskih filmarjev. Mešanica seveda ni preveč dobra. Mešanica je le simpatična komedija nravi brez presežkov, kjer prijateljici Vicky (Rebecca Hall) in Cristino (Scarlett Johansson) na počitnicah v Španiji obrne očarljivi in seksualno zelo odprti slikar Juan Antonio (Javier Bardem). In kot sem dejal že v uvodu, korak nazaj, ki ga reši le enkratna Penelope Cruz, ki se kot Juan Antonieva žena Maria Elena pojavi v drugi polovici filma in ukrade šov. Očarljivo in preveč površno furanje znane tematike in lezbičen poljub, ki nikakor ni vreden vsega pompa, ki sta ga okoli njega nekaj mesecev nazaj sprožili Penelope Cruz in Scarlett Johansson. Povedano drugače, veliko raje bi videl poljub, ki bi ga izvedla Woody Allen in Javier Bardem. Tisti, ki ga izvedeta Scarlett in Penelope je namreč prazen in brez isker. Povsem ameriški in premalo španski. Tak kot film, kjer skuša Woody Allen režirati kot Pedro Almodovar in Bigas Luna.

Ocena: 6/10

null

 

39 komentarjev na “LIFFe 2008: Vicky Cristina Barcelona”

 1. tito pravi:

  Gartner, ne moreš ga tako kiksat!

  Reče se Penélope Cruz – naglas na e!

  p.s. men se op Penélope dvigne

 2. Maja pravi:

  Ta fim si ful želim videti,že zaradi Barcelone,kjer sem že bila pred leti.
  No nisem si mislila,da je tako slab film,ko ga nekateri ocenjujejo.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, to je pač moje mnenje, raje ga poglej sama, da ti ne bo žal. Sicer pa film sploh ni slab, le več sem od njega pričakoval.

 4. filmoljub pravi:

  Praviš, da obešam na veliki zvon in da se večkrat strinjava, kot se mi zdi? No, motiš se. Očitno si slab poznavalec Woodyja Allena in še slabši poznavalec Almodovarja, če vlečeš take vzporednice. Ta film nima nobene, ama NOBENE zveze s slogom in pripovedjo Almodovarja, razen tega, da pač v njem igra Penelope Cruz. Film je vrhunski Allen v svoji najboljši formi; gotovo ne njegov najboljši film, vsekakor pa eden zanimivejših.

  Vsekakor boljši film od Scoop, vsi glavni protagonisti so izjemni (se pa strinjam, da Penelope izstopa), zaplet in karakterizacija in sporočilnost so zelo posrečeni, kamera in glasba pa kot vedno pri Allenu fenomenalna. Človeka kar prime, da bi obiskal Barcelono.

  Film vsekakor priporočam vsem. 8/10

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, bolj kot Almodovarja sem izpostavil Bigasa Luno. Zdi se mi, da ne poznaš njegovih filmov, kjer je igral Javier Bardem. Ravno zato, ker Woodyja prekleto dobro poznam, mi tale film ni kaj posebnega.

 6. filmoljub pravi:

  Glej, če nekdo uporabi iste igralce kot kdo drug, če se zgodba dogaja v Barceloni in govorijo (tudi) špansko, to še ne pomeni, da ima film kakršnokoli zvezo z nekim španskim režiserjem. Take primerjave so res krneki.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, toda če piči še podobno atmosfero, podobne zaplete in podobne finte, pa jaz to opazim. Film nikakor ni slab, kar sem tudi povedal, toda je daleč od tega, da bi bil tako dober kot pravite nekateri. Pauc celo pravi, da je boljši kot Slumdog Millionare, kar je naravnost smešno. Še posebej, ker gre v bistvu za čisto standardno in pač malce bolj očarljivo romantično komedijo. Za razliko od Slumdoga, ki je tako domiseln in originalen ter neponovljiv, da peče. Eh, okusi so različni, kaj hočemo. In tako je tudi prav. Tebi je bil kul, jaz pa nisem ravno umrl od navdušenja. Če ga primerjam s filmi Bigasa Lune, pa sploh ne. Tam pa izgubi na celi črti. So podobni, a veliko veliko boljši in bolj izvirni.

 8. filmoljub pravi:

  No, film je pred kratkim dobil zlati globus, da o številnih nominacijah ne govorimo.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa kaj, to še ne pomeni, da je dober.

 10. filmoljub pravi:

  Gartner, ti si res car. :D

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala bogu, da je tudi Irena Sirena povedala, da nima pojma, zakaj tale film tako zelo hvalijo. Če ne bi, bi res pomislil, da je z mano nekaj narobe :)
  Mi pa res ni jasno, od kdaj so nagrade in nominacije dokaz, daje nek film res dober. Le spomni se na Shakespeare in Love recimo, ki je pobral celo oskarja za najboljši film in zadaj pustil celo Vojaka Ryana. Daj no, to ni bilo niti smešno.

 12. filmoljub pravi:

  Glede Zaljubljenega Shakespearja (ki sicer ni slab film) se strinjam, nezasluženo je pobral vso smetano med takimi mojstrovinami, kot so bile razen Vojaka Ryana še The Thin Red Line, American History X, Elizabeth, The Truman Show, A Simple Plan, Gods and Monsters, La vita e bella in drugi nominiranci. Tistega leta sem bil tudi jaz zelo jezen, pa sicer ne dam veliko na oskarje.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, od tistega leta dalje sem ratal zelo skeptičen do nagrad in jih gledam le še zato, ker mi je kul šov in vse te zvezde, ki pridejo tja. No ja, letos mi je spet vse zelo kul, saj so mi vsi filmi zelo dobri in bo bitka res napeta. In ja, filmi, ki si jih naštel, so bili tudi meni odlični.

 14. Robert L. Tuva pravi:

  Iztok, film je preprosto super skupaj spravljen; od igre, barv, fotografije, montaže, glasbene podlage, (le zgodbe ni posebej veliko, tu se strinjam,) pa če se z Ireno vred na glavo postavita s tvojimi favoriti (ne bi našteval kakšnih sumljivih), preprosto niso tako dobro narejeni. Film je lahko obrt in je umetnost, Vicky ni izdelek, ampak je umetnina (in isto velja za Match Point, res mi je žal, da ti ni všeč), kar lahko ugotoviš pri takšnih finesah, kot je razoroževanje Vicky ob in po španski kitari. Ampak morda se tega na računalniškem zaslonu in prek speakerjev ne zapazi, škoda. ;)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robert, in če ti rečem, da sem ga gledal v ljubljanskem Koloseju in da mi tudi veliko platno in surrund sistem nista dala občutkov kot jih ti opisuješ? Glej, ne bom rekel, da je film slab, je simpatičen in očarljiv, toda daleč od nekega presežka in mojstrovine. Že to, da je Penelope Cruz daleč najboljša od vseh in da film pošteno zaživi šele ob njene prihodu, da vedeti, da ni nekaj okej s filmom. In kot sem že dejal, ne more mi biti ne vem kako dober, saj so mi vsi trije španski filmi Bigasa Lune, kjer je igral Bardem hudičevo boljši in bolj izvirni.
  Match Point me tudi ni prepričal, žal. Sta mi bila pa povsem okej Cassandra’s Dream in Scoop.

 16. lily pravi:

  Name tudi ni naredil posebnega vtisa. Na montažo, fotografijo in te reči se ne spoznam, priznam, zgodba pa me tudi ni navdušila. Gotovo je okrog tega filma preveč pompa.
  Match Point pa mi je za razliko od tebe bil zelooo všeč.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, lepo, da se strinjaš. Sem se že ustrašil, da sem edini.

 18. lily pravi:

  :)

 19. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  dejansko rem bil razočaran ob ogledu… ta film ni nič… ni dober, ni komedija, ni nič posebno umetniškega, ni slab… to je film. no, mogoče je rahlo dolgočasen… vmes me je že imelo da ne bi gledal do konca a sem se nekako prepričal in ogled dokončal… žal mi sicer ni, sem pa res daleč od kakršnekoli oblike navdušenja… jaz osebno bi mu dal še nižjo oceno kot si jo dal ti…

 20. klemenix klemenix pravi:

  Men eje ta film kr soliden. Všeč mie je, ker je nekako evropsko-ameriški. Hollywooda sem se namreč že malo naveličal. Se pa strinjam, da Penélope Cruz v drugi polovici močno iztopa. Moram reči, da sem se kar malo zaljubil vanjo :)

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veter, še en, ki misli podobno kot jaz. Bodi vesel, da so križali le mene :)

  Klemen, nimaš punce? Glede filma pa, če hočeš res drugačno atmosfero in še bolj svež pristop, predlagam prave evropske, se pravi španske filme. In ne le tole sicer okej kopijo.

 22. Tjasa pravi:

  Penelopa je hot hot hot,ostalo pa je bol tko tko. Sem pa disapojted,da je tist kiss med njo in skarlet tko hladn izpadu. Lohk bi se bol potrudle. Drgac pa sta obe zakon igralke.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tjaša, eh, poljub pač. Napihnjeno pred premiero zaradi reklame in takoj pozabljeno po premieri.

 24. Robert L. Tuva pravi:

  A je kdo videl film Elegy (2008)? Meni najljubša “ameriška” vloga Penelope. Po eni strani bo jo raje videl več v španskih filmih, po drugi strani je Elegy mega film in Penelope mu kar nekaj da, več seveda glavni igralec.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ga še videl, lepo da si me opozoril nanj.

 26. tajnica pravi:

  To je film, ki ni vreden (vsaj zame) niti omembe.

  Pa kakšna komedija neki, saj se nimaš čemu smejat…

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tajnica, tako slab ni, je pa daleč od tega, da bi si zaslužil take hvalnice, kot mu jih pripisujejo nekateri. Očitno so videli premalo filmov.

 28. Robert L. Tuva pravi:

  No, prizor po španski kitari, ko Javier položi Vicky, je prefinjeno duhovit, redki so takšni prizori v ameriških filmih. Meni je šlo tam zelo na smeh. In prizor ni osamljen …

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robert, film je na trenutke zelo zabaven in očarljiv, toda ne dovolj, da bi me zares prepričal. Jaz sem se recimo močno smejal na koncu, ko je Rebecca Hall možu razlagala, da jo je po nesreči ranil njen inštruktor. Mi je pa smešno, da se o tem filmu meniš kot da ni ameriški. Saj ga je vendar posnel Woody Allen ne pa Bigas Luna.

 30. Maja pravi:

  Dons sem si film ogledala pri kolegici na njenem Pc-ju.
  Meni je bil silno všeč sploh Javier Bardem.
  Zanimivo,kakšno ponudbo je dal Juan Antonio na začetku filma Vicky in Christini.
  Tisto je bilo tudi meni zanimivo ko je Vicky svojemu možu razlagala,da jo je ranil njen učitelj španščine.
  Tako dobrega izgovora pa še ne.
  Prav stopila sem se ko sem videla še enkrat zanimivosti Barcelone.
  Lahko rečem,da je večina špancev takšnih osvajalcev kot je bil v tem filmu Javier Bardem.

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, vprašanje pa je če večina Evropejk tudi v resnici nasede takim Špancem :)

 32. FlyGirl FlyGirl pravi:

  Jaz bi se z veseljem pustila nasest. ;)

 33. Maja pravi:

  Po mojem ne toliko Evropejk kot Američank,čeprav tudi Evropejke ne bi ostale hladnokrvne ob takšni ponudbi.

 34. Vanja pravi:

  iztok od kje ti ideja, da je nasedla? Ponujala se ji je idelana prilika, da se reši. Pa ni imela jajc.

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, mislil sem na Američanke, ja.

  Vanja, reši od česa? Od čisto okej zakona?

 36. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: imam imam :) Ma tku, mi je simpatična vseen ta Penelope :) Kakorkoli, Hollywooda sem res malo sit. S tem ne mislim toliko na filme, ampak na razne njihove “kavč komedije” oz nadaljevanke. Ni ga čez evropsko kar se tega tiče. Američani morajo biti zelo nezahtevna publika no :)

 37. mina pravi:

  Match Point čista desetka, Vicky ne toliko slabo kot totalno določasen, vmes sem morala na 5 cigaretov in še na sendvič, da sem prigurala do konca.

 38. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, s tem se pa strinjam, je veliko boljši od večini tipičnih ameriških komedij, toda to ne pomeni, da je zares dober.

  Mina, meni pa je Match Point veliko slabši od Barcelone.

 39. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: To Rome With Love pravi:

  [...] da ste spuščali dušo ob filmih Vicky Cristina Barcelona in Midnight in Paris, toda meni osebno je To Rome With Love dosti boljši, bolj izviren in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !