Recenzija: Poker

26.12.2008 ob 03:26

slovenija 2001, kriminalno komični triler, režija: Vinci Vogue Anžlovar, igrajo: Borut Veselko, Pavle Ravnohrib, Roberto Magnifico, Aljoša Rebolj, Boris Kos, Urška Božič, Vlado Novak, Primož Petkovšek, Branko Djurič, Vinci Vogue Anžlovar

Pulp Fiction po slovensko.

Režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki sem mu tako zelo nesramno pokritiziral Vampirja z Gorjancev, je hotel s filmom Gypsy Eyes Ameriko pripeljati v Slovenijo. To je bila huda napaka, ki jo je s Pokrom več kot popravil in se zadeve lotil z obratne smeri. Le zakaj bi Ameriko pripeljal v Slovenijo, če lahko Slovenijo pelješ v Ameriko in še vedno ostaneš v Sloveniji. Prav zato je ustvaril enega najbolj učinkovitih slovenskih filmov zadnjih let. Pokrajino št. 2 pred Pokrajino št. 2. Iz Amerike je namesto prozorne Claire Forlani in hitro pozabljivega Jima Metzlerja uvozil vse mogoče klišeje, že videne zgodbe, zaplete in preobrate ter Sloveniji končno dal domači Šund. Hrvati so ga s filmom Mondo Bobo dobili že nekaj let prej, Danci so ga kot veste dobili leta 2000, Slovenci pa smo pač čakali na pravi trenutek in hvala bogu zadeli v polno. To, kar je hotel Sašo Podgoršek narediti s Temnimi angeli usode, je sedaj Anžlovar naredil s Pokrom. Poker je prvi slovenski film, ki izgleda tako, kot da bi ga naredili v Ameriki. Če bi junaki govorili angleško, bi ga lahko prodali za drugi del Šunda. Če bi ga posneli za malce več denarja, pa bi v ameriških kinih postal velika uspešnica. Poker je mojstrovina žanra, kjer moškim pride še preden začnejo seks in film, kjer ženske vzburja samo še smrt. Zgodba se resda dogaja v Sloveniji, obnaša pa se tako, kot da bi se dogajala v Ameriki. Pištole, umazane igre, pranje denarja, mafija in usodna igra pokra, katere se ne bi branil niti Quentin Tarantino. Borut Veselko se odklopi, Pavle Ravnohrib pozabi na Prešerna, Aljoša Rebolj misli, da je Robert De Niro in kljub temu odnese celo kožo, Urška Božič doživi najbolj krvav orgazem vseh časov, ki se mora zapisati v anale svetovne filmske umetnosti, Vlado Novak vedno znova dokazuje, da je zares izvrsten karakterni igralec, Roberto Magnifico pa preseže samega sebe in dobesedno eksplodira na platnu. Poker je film, ki stavi na nasilje in stavo brez blefa stavo tudi dobi, Anžlovar pa režira kot nor. Kot da se mu je zasukalo in da je pozabil, da se tako dobri filmi v Sloveniji ne smejo snemati. Ni čudno, da so mu Slovenci obrnili hrbet in da je moral nekaj let kasneje na gobec usekati celo kulturnega ministra. Izvrstna atmosfera, močni prizori, prepričljiva dramaturgija in režiser, za katerega ne morem doumeti, da je po Pokru skupaj spacal le še Vampirja z Gorjancev. Močno upam, da še ni rekel zadnje besede in da bo svoj naslednji film posnel prej kot v osmih letih.

Ocena: 8/10

 

5 komentarjev na “Recenzija: Poker”

 1. filmoljub pravi:

  :D Vesele praznike in Novo leto ti želim.

  A ja, by the way, Poker je pa težko sranje od filma. Samo po mojem skromnem mnenju, seveda. Vinci je naredil Babico, in to je to, zaenkrat, z njegove strani.

 2. Si. R. pravi:

  Koje osladno sranje od recenzije …

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, enako tudi tebi.

  Sir, pa si spet začel. Tako kul možakar v živo, tako bedast pri komentarjih na mojem blogu. Škoda.

 4. lalala pravi:

  Ne morem verjet tej recenziji…a ti je Vinci plačal za to kritiko?? ker ta film je podn od podna kot dejansko vsi od njega, z izjemo recimo Babice gre na jug, ki je še kar soliden film. Poker ne velja zaman za enega najslabših slovenskih filmov vseh časov, zgodba in sam scenarij s slabimi zasnovanimi karakterji je ključen za tak obupn film. Iz tvoje recenzije je nekak razvidno tako, da ker je žanrski film je kar naenkrat dobr, ker pač Slovenci v osnovi ne poznamo takega žanra. Pri filmu je dobra režija, ker mislim da je Vinci sicer dober režiser ampak je pa obupn scenarist, ter sama igra v filmu tudi ni tako slaba, še posebej pohvala Magnificu. Vse ostalo v filmu je pa katastrofalno. Are u serious?? ko pogledam to recenzijo, ne vem če sva gledala isti film…
  če zaokrožim navzgor 4/10

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vinci je bil zaradi moje grozljive recenzije filma Vampir z Gorjancev name zelo jezen, zato verjemi, da mi ni plačal za tole :)

  In kdo je Poker proglasil za enega najslabših slovenskih filmov vseh časov? Od kje ta podatek in kdo je glasoval? Ne seri no :)

  Patriot morda ja, Poker nikakor ne.

  Meni je bil odličen, tebi je drek, jebat ga :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !