Veliki Humphrey Bogart bi danes praznoval 109 let

25.12.2008 ob 16:07

Samotarski, skeptičen, ciničen, porogljiv, samozavesten in skuliran. To je le nekaj besed, ki opišejo tega velikana filmske umetnosti. Tega verjetno najbolj frajerskega igralca vseh časov, ki se mu lahko po moji skromni oceni približa samo še James Cagney. In pozor, umrl je pri vsega 58-ih letih, zares pravo slavo pa je morda ujel šle po smrti, ko je postal čisti kul. Ko se je zgodil tako imenovani Boogeyjev kult, kjer so njegovo filmsko persono odkrile tudi mlajše generacije.

Nikoli nisem razumel, da je prav Bogart potreboval toliko let, da se je prebil v ospredje in da ga je skozi cela trideseta zasenčil celo George Raft. Toda potem je hvala bogu prišlo leto 1941, kjer je Bogart dobil dva filma, ki sta iz njega naredila zvezdo in ga porinila naprej. Prvi je bil High Sierra, drugi pa seveda The Maltese Falcon, vrhunska detektivka, v kateri je igral Sama Spadea in pokazal, da mu ni para. Jasno, vloga je bila prvotna namenjena Georgeu Raftu, ki pa ni verjel v projekt.

Leto kasneje je sledila Casablanca, ki takrat še ni veljala za tako hudičevo dober in nepozaben film, nato pa so bile na vrsti številne uspešnice, kjer mu je The African Queen leta 1951 vendarle prinesel tudi oskarja. Prav tako legendarni so njegovi štirje filmi z Lauren Bacall, njegovo kasnejšo ženo, ki mu je delala družbo v Key Largo, To Have and Have Not, Dark Passage in The Big Sleep, kjer je kot veste igral Philipa Marlowea.

Če ga ne bi zdelal rak, bi nam brez dvoma dal še ogromno dobrih filmov. Če ga ne bi opazili tako zelo pozno, pa bi že v tridesetih posnel kar nekaj klasik.

Kakorkoli že, Humphrey Bogart ostaja nepozabna filmska legenda, ki ji boste v celotni zgodovini filma zelo težko našli konkurenco.

null

 

3 komentarjev na “Veliki Humphrey Bogart bi danes praznoval 109 let”

  1. Rak pravi:

    Hej, moj dragi Iztok, večino filmov sem videl, morda celo vse (angleški naslovi!?). Pravi biseri filmske klasike. Ne razumem TV, katerekoli, čemu v tej praznini filmskih mojstrvin ne predvajajo večkrat teh in podobnih mojstrovin. V užitek nam starejšim in v spoznanje mlajšim gledakcem.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Se strinjam, Bogart je zadnje čase res hudo zapostavljen. No ja, saj Cagney tudi. Hvala bogu, da so se danes na HTV spomnili vsaj Jamesa Stewarta.

  3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Dark Passage pravi:

    [...] preprosto neverjetno. Tudi za današnji čas, kjer je poguma še manj kot nekoč. Glavnega igralca Humphreyja Bogarta, ki igra umora žene po krivem obtoženega Vincenta Perryja, je namreč za več kot polovico filma [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !