The Day That Earth Stood Still (1951) vs. The Day That Earth Stood Still (2008)

17.12.2008 ob 11:21

Izvirnik, ki ga je že leta 1951 posnel Robert Wise in kjer je Klaatuja igral Michael Rennie, še danes velja za klasiko znanstvene fantastike. Povsem upravičeno, saj gre za zares dober, vizionarski, prelomen in močan film. Še posebej, če ga primerjamo z večino cenenih predstavnikov žanra, ki so jih kot po tekočem traku snemali v petdesetih. Zgodba o vesoljcu, ki pride na Zemljo, da bi nas opozoril, da bomo uničili planet in s tem povzročili pizdarijo v osončju drugih planetov, še danes zadene bistvo. Še danes ujame esenco človeške stupidnosti in ignorance do planeta, na katerem živimo. In pozor, Klaatu, ki na Zemljo pripotuje v spremstvu tehnično dovršenega robota, ki lahko z žarki uniči vse, kar mu prekriža pot, ne pride zato, da bi rešil Zemljo in ker ga skrbi za Zemljane. Klaatu pride zato, ker ga skrbi za njegov planet in za varnost ostalih planetov v vesolju. Še posebej, ker se Zemljani tako zelo radi igrajo z jedrsko energijo in nimajo pojma, kaj vse lahko s tem ogrozijo. Za tiste čase izjemno aktualen in pogumen film, ki bi ga lahko kot za šalo prenesli tudi v današnji čas, ko ni čisto nič drugače in ko bi moral Klaatu že zdavnaj držati obljubo in uničiti Zemljo. Pravzaprav zelo srhljiv film, ki bi se moral zgoditi tudi v resnici. Ker se ni, smo spet tam, kjer smo. Torej tam, kjer bi si več kot zaslužili obisk pravega Klaatuja, ki bi ga morda le vzeli zares.

null

Okej, novi The Day That Earth Stood Still, ki ga je letos posnel Scott Dickerson in kjer Klaatuja igra Keanu Reeves, starega resda prekaša v posebnih efektih, toda to ne pomeni, da ga prekaša tudi v zgodbi, pogumu, dramatizaciji, idejah in vizionarstvu. Pravzaprav je daleč za njim. To seveda ne pomeni, da je slab in nevreden naslova. To pomeni le, da ne ujame zares prave atmosfere in da ga original prekaša po dolgem in počez. In pozor, Klaatu da Zemljanom tokrat jasno vedeti, da je prišel rešit Zemljo in da se požvižga na Zemljane, ki so imeli dovolj časa, da se spametujejo in poskrbijo za svoj planet. Ali kot pravi njegov infiltrirani kolega: “Tukaj sem že 70 let. Nič se ni spremenilo.” Res je, novi The Day That Earth Stood Still lahko razumemo kot nadaljevanje prvega. Kot drugi in zadnji obisk vesoljcev, ki nam hočejo dobro in ki ne morejo verjeti, da smo še vedno tako zabiti. Da še vedno uničujemo naš planet in da nam ni do živega prišel niti obisk iz leta 1951. Zgodba je dokaj enaka izvirniku, le da je fantek temnopolt (v stari verziji ga je igral Billy Gray, sedaj ga igra Jaden Smith) in da ima glavna junakinja (v stari verziji jo je igrala Patricia Neal, sedaj jo igra Jennifer Connelly) več pozornosti. Več prvih planov in več veljave. Očitno zato, ker je ni zadela ljubezen in ker za razliko od svoje predhodnice večino filma ne preživi na zmenku. Prav imate, leto 2008 je za ženske, vsaj kar se filma The Day That Earth Stood Still, veliko leto. Leto, kjer je tudi obrambna ministrica ženska (Kathy Bates). In leto, kjer Zemljani preživijo prav zaradi ženske. No ja, zaradi čustev, ki jih ta ženska pokaže svojemu “otroku”.  Res je,  Klaatuja tokrat  prepričajo čustva.  Klaatu nasede  klišejem in prevari. Kot Zemljan, ki bi se razjokal ob smrti Bambijeve mame. Rimejk bo brez dvoma bolj všeč tistim, ki niso videli originala. Tisti, ki so ga, pa bodo v njem ujeli cel kup napak, katere pa vendarle niso tako hude, da se jih ne bi dalo oprostiti.

null

Ocena originala 4

Ocena rimejka 3 in pol

 

3 komentarjev na “The Day That Earth Stood Still (1951) vs. The Day That Earth Stood Still (2008)”

  1. Eva pravi:

    No, meni je bil novi ful všeč…. zdaj pa bo treba poiskati starega originalnega, da vidim razliko :D

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Eva, ni bil slab, a ko boš videla starega, boš videla, da mu ne seže niti do kolen. Pa Keanu Reeves je tako hudičevo lesen spet.

  3. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Box pravi:

    [...] marveč znanstveno fantastična drama, no ja, futuristična shrljivka, ki resda malo diši po The Day That Earth Stood Still in Invasion of the Body Snatchers, sicer pa predstavi povsem izvirno in za današnji čas izjemno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !