Recenzije: Step Brothers, Cassandra’s Dream

11.12.2008 ob 03:01

STEP BROTHERS (zda 2008, komedija, režija: Adam McKay, igrajo: Will Ferrell, John C. Reilly, Richard Jenkins, Mary Steenburgen)

Film, ob katerem boste pokali od smeha.

Komedije Willa Ferrella so mi zelo všeč. Prav zato sem bil malce razočaran nad filmom Semi-Pro, ki me je pustil hladnega in kjer je Will Ferrell dokaj neuspešno ponavljal in obračal klišeje svojih dveh prejšnjih športnih komedij Talladega Nights in Blades of Glory, ki sta mi bili strašansko kul. Prav zato sem bil vesel, da je skočil na drugačen teritorij in usekal zelo zabavno, ravno prav zmešano in ravno prav otročjo pizdarijo, kjer sem se kar nekajkrat valjal od smeha. Zgodba o dveh možakarjih (Will Ferrell in njegov stari znanec iz Talladege John C. Reilly), ki še vedno živita pri starših (prvi živi pri mami Mary Steenburgen, drugi pa pri očetu Richardu Jenkinsu) in kjer se ta starša zaljubita ter poročita, kar pomeni, da morata zaživeti pod isto streho. Jasno, najprej se ne marata, potem pa postaneta najboljša frenda. Sliši se kot kliše, toda Will in John sta tako zelo zabavna, da gledalec na klišeje pozabi in da se jima reži do konca in naprej. Zelo zabavne so tudi situacije, zelo zabavni so tudi dialogi. Povsem v stilu najboljših Ferrellovih komedij, ki mi sedejo kot mi je nekoč sedel Jim Carrey. Prvovrstna in zelo odbita zabava, ki bo všeč predvsem tistim, ki ne padajo na standardne štose najstniških komedij. In znajo v teh štosih najti še kaj več kot le poceni humor in straniščno zabavo. Štosi Willa Ferrella so meni osebno genialni. Predvsem tisti iz filmov Talladega Nights, Blades of Glory in Anchorman. To zame ni poceni humor. To je zame humor s stilom. In humor, ki me vedno znova obrača od smeha. In natanko tak je tudi Step Brothers, komedija v pravem pomenu besede. In komedija, ki bi jo lahko gledal vsako leto znova.

Ocena: 8/10

null

CASSANDRA’S DREAM (zda 2007, dramsko komični triler, režija: Woody Allen, igrajo: Colin Ferrell, Ewan McGregor, Sally Hawkins, Tom Wilkinson, Hayley Atwell)

Jebeš Match Point, tole je veliko boljši film.

Pri Match Pointu mi je šlo na živce, da v njem nisem našel niti malo Woodyja Allena in da sem našel le zelo rezervno in zelo nezanimivo inačico Fatalne privlačnosti. Tokrat je drugače. Allena je resda še vedno zelo malo, toda film je kljub temu zelo prepričljiv, zanimiv, dinamičen, tekoč, zelo gledljiv in dobro odigran. Čisto pravi triler, ali če hočete, čisto prava kriminalka, na katero bi bila ponosna tudi Agatha Christie. Woodyja skorajda ni, pa vendar se filmu na nek bizaren način pozna prav Woody. In to je njegov čar. To ga loči od podobnih filmov. Ti ga dvigne nad podobne filme. In tu sta brata Ewan McGregor in Colin Ferrell, sanjača, ki prideta do simpatične barke Cassandra’s Dream. Sanjača, ki jima stric Tom Wilkinson uniči sanje. No ja, ki jima sanje podari in spet vzame. Ali še bolje, ki za sanje zahteva divje plačilo. Ki hoče, da zanj ubijeta nekega možakarja, ki mu lahko uniči kariero in ga spravi za zapahe. Če mi ne bi povedali, da je tale film režiral Woody Allen, vam ne bi verjel. Če bi rekli, naj ugibam, kdo ga je režiral, pa bi vendarle posumil, da ga je režiral prav on. In prav to mi je bilo tako zelo všeč. Prav to mi tale film nese močno čez Match Point. In med boljše filme, ki jih je Woody Allen posnel v zadnjem času.

Ocena: 7/10

null

 

7 komentarjev na “Recenzije: Step Brothers, Cassandra’s Dream”

 1. Robert L. Tuva pravi:

  Vidiš, tu sem se pa v Kinotožju malo uštel, (narobe) sem si zapomnil, da sta brata poimenovala ladjo — Kasandra, ampak gre za več, za mitološko Kasandro in njene preklete prerokbe (iz sanj ..), tako v Wikipediji.

  Match Point ti ni bil dober. Meni je bil film Fatalna privlačnost prav dober, Match Point odličen. Praviš, rezerviran, nezanimiv; zakaj se je meni zdel napet? Želim si, da bi se strinjal, da film ni slab, samo zato ker tebi ni ravno dober.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robert, Match Point me ni prepričal. To je to.

 3. Robert L. Tuva pravi:

  Strinjaj se, da ni slab, samo zato ker tebi ni dober!!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robert, daj ne kompliciraj, no. Meni je bil slab, mene ni prepričal niti malo. In nikoli ne bom razumel, da je dvignil tak pomp.

 5. Recenzije: You Will Meet a Tall Dark Stranger, The Mysteries of Pittsburg, Cyrus, The Heavy « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] je resda posnel že cel kup resnih vlog, a je zadnje čase vendarle bolj znan po komedijah tipa Step Brothers, Talladega Nights in recimo Walk Hard. Prav to se mi zdi sporno, saj ga film vtakne med dramo in [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » LIFFe 2008: Vicky Cristina Barcelona pravi:

  [...] Allen me je s svojima zadnjima filmoma Scoop in Cassandra’s Dream po letu 2002, ko je posnel Hollywood Ending, spet močno navdušil in se mi odkupil za Anything [...]

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Anchorman 2: The Legend Continues pravi:

  [...] Ballad of Ricky Bobby, kjer je bil seveda prav tako glavni Ferrell. Pa tudi zelo zabavnega filma Step Brothers, kjer je Ferrellu družbo delal John C. Reilly, ki se v drugem Anchormanu prav tako pokaže le za [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !