LIFFe: Happy Go Lucky

6.12.2008 ob 03:00

anglija 2008, komedija, režija: Mike Leigh, igrajo: Sally Hawkins, Eddie Marsan, Alexis Zegerman

Še ena zelo dobra socialna komedija Mikea Leigha.

Če poznate filme Mikea Leigha, potem še vedno ne morete pozabiti glavnih junakov, ki so v teh filmih nastopali. Mike Leigh je namreč mojster karakterjev. Mojster za like, ki z gledalcem ostanejo za vedno. Le spomnite se filmov Naked, Secrets & Lies, Career Girls in seveda Vera Drake. Prepričan sem, da še vedno niste pozabili njihovih glavnih junakov. Njihovih dodelanih likov, ki jim lahko mirne duše dodate tudi našo Poppy (Sally Hawkins), preprosto, simpatično, navadno in zelo sproščeno punco, ki je vedno dobre volje in ki tudi v najbolj resnih življenjskih situacijah ohrani smisel za humor. Nekateri bi ji rekli otrok, jaz pa ji bom rekel faca. Dekle, nabito s pozitivno energijo in neverjetno močjo za boljši jutri. In film jo spremlja na vsakem koraku. Kot Big Brother. Kot kamera, ki ji ne da miru in gledalcu pokaže tudi njene žure s prijateljicami,  njene ure v avtošoli, učenje flamenka, pogovor s klišarjem, zmenke in vrtec, kjer dela kot vzgojiteljica. In Sally Hawkins jo igra tako zelo sproščeno in tako zelo naravno, da njene vragolije začuti tudi gledalec. Da bi se tudi gledalec rad začel obnašati kot ona. Prav imate, film je v bistvu sestavljen iz prej opisanih situacij. Iz prej opisanih insertov njenega vsakdana, ki jih Mike Leigh obdela na enkraten, zelo gledljiv in močno zabaven, pa vendar resen in čisto nič poceni način. In prav to je glavna odlika tele strašno simpatične komedije, ki me je spomnila na izvrstno komično dramico The Snapper, katero je leta 1993 posnel Stephen Frears in ki je ni vse do filma Happy Go Lucky na tako prepričljiv način povohal nihče več.

Ocena: 8/10

Povezave do ostalih filmov iz letošnjega festivala:

liffe-2008-the-house-of-mirth/

liffe-2008-distant-voices-still-lives/

liffe-2008-hunger/

 

3 komentarjev na “LIFFe: Happy Go Lucky”

  1. Maco pravi:

    To je film, ki ga imaš rad ali pa ne. Meni je bil všeč, še posebno Sally Hawkins in njena vloga “face”, kot si ti rekel Iztok.

  2. Recenzije: Another Year, Morning Glory, Country Strong « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] Leigh, ki me je nazadnje navdušil s filmoma Happy Go Lucky in Vera Drake, zna. V žanru socialnih dram, no ja, socialnih komedij, mu boste težko našli [...]

  3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Podeljeni zlati globusi: pravici je zadoščeno, Kate Winslet je končno začela dobivati nagrade pravi:

    [...] Zelo vesel  sem bil tudi zmage pokojnega Heatha Ledgerja, ki ga je na odru nadomestil Batmanov režiser Christopher Nollan. Povsem zaslužena pa je bila tudi zmaga mlade Sally Hawkins za film Happy Go Lucky. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !