Raperji, ki eksperimentirajo z musko, mi grejo na kurac

2.12.2008 ob 03:48

To, kar zadnje čase recimo počne Kanye West, mi je bedno. To ni več hip hop. To je vlečenje za jajca in eksperiment. Isto recimo počnejo tudi Outkast. Resda jih mnogi zaradi tega še bolj cenijo in pohvalijo nove ideje, ampak to ni to. To ni več rap, to je pretirano skakanje v druge stile. Če vprašate mene, je prav to pretirano obračanje glasbenih podlag zdelalo tudi Missy Elliott in Snoop Dogga. Pri rapu hočem kul podlago ne pa neke jebene in mehke bite, ki ne tresejo zvočnikov.

In natanko tak je tudi Trkajev Ples. Blesav in poceni eksperiment, ki se ne more niti primerjavi z njegovimi starejšimi in zelo dobrimi komadi. To ni več rap, to je jamranje z inštrumenti, ki sodi drugam.

Pravijo, da glasba nima meja in da je njeno bistvo v tem, da ni popredalčkana, toda rap naj bo rap. Če ni, pa naj začnejo vsi ti modeli raje peti.

Prav zato sem bil tako zelo vesel nove plošče Icea Cubea. Prav zato tako močno čakam na novo ploščo Dr. Dreja.

 

25 komentarjev na “Raperji, ki eksperimentirajo z musko, mi grejo na kurac”

 1. Escobar pravi:

  se strinjam s tabo …. sfukal so rap sceno … tud 50 cent eksperimentira … zadna plošča nima enga doberga komada … kr neki … sami fejxi …. men osebno so kool na trenutni sceni sam CunninLynguists (sploh Dirty Acres je svinjski album), Immortal Technique, Akir …. drgač pa old school scena je edina ki kej vela … sploh g-funk! K se še niso preseraval v komadih pa videospotih … k so kazal ulice in tud repal o živlenju na ulicah … zej pa o komadih zaslediš sam neke iPode, bentleye, 2000 $ vredne prstane and shit …

  Dre-jeva plata misliš da bo sploh kdaj izšla? D-Tox napoveduje že zadnih 5 let … zej mu je pa še sin umru, je pa sploh možnost da bo projekt prestavu še za dlje … njegov album je kot duke nuken forever na glasbeni sceni …

 2. Pris Pris pravi:

  Se strinjam, vendar je vprašanje, kaj za koga pomeni pojem “rap”. Meni npr. že komadi, kot je “California love”, pomenijo odmik od prvotnega pojma “rap”. Kaj tam delajo neke melodične kompjuterizirane pičkice v refrenu? Nasploh me ti “spevni” refreni v rapu motijo in so namenjeni zgolj komercializaciji žanra, kar jim je tudi uspelo. Pri zgodnjemu Ice-Tju in NWA tega ni bilo.

  Ali je bil Eminemov “Stan” hit zaradi besedila, ali zaradi refrena od Dido? Pa tisti njegov Aerosmith sempl? Pa Puff Daddyjevi The Police? Pa Cooliov “Gangsta’s Paradise” (by Stevie Wonder)? To zame spada v zelo podobno kategorijo z novimi Outkast, ali če že hočeč, s “Pleš” od Trkaja. (bljak!)

 3. Anglist pravi:

  Pris: Malo mešaš vse skupaj. To da je rap ki si ga naštel popularen zgolj zaradi teh samplov je zgrešeno mnenje – mogoče za nekoga ki rapa ne posluša ali pa zgolj za 13-letnice ki jim je recimo Eminem “owwww sou kewl” so morda res ti sampli toliko bolj udarni ampak za mene so ti sampli samo dodatek k beatu. Včasih so posrečeni, drugič ne, so pa vseeno pomembni. Le redki so ki zdržijo poslušat recimo Poet Laureate II od Canibusa kjer praktično ni refrena in kljub temu da se menja beat 3-krat med pesmijo, tak da ti sampli niso neko zlo.

  Ker pa si že omeil ravno California Love, malo zgodovine. Ni se šlo za ta efekt ki ga danes s pridom izkoriščajo razni T-Paini in Wayni ampak je pri pesmi sodeloval Roger Troutman, ki je s skupino Zapp imel ta trademark stil s tem vocoderjem ampak ga je znal uporabit na nek normalen način, ne pa tak kot ga dobesedno posiljuejo dandanes.

  Lep primer dobre pesmi s tem vocoderjem:

  http://www.youtube.com/watch?v=wCYiYgn1XWY

  Kar se pa tiče Kanyeta – moram priznat da mi je bil album pred tem všeč, rekel bi borderline experiment ki pač ni tipičen boom-bap, ampak po tem Love Lockdown novega sploh ne mislim poslušat. Pa ne zaradi glasbe same ampak ker mi je Kanye aroganten idiot ki se ne zna obnašat in misli da je najmanj božanstvo.

 4. krš pravi:

  tko, kot ti odgovarjaš tistim, ki jim/nam gre tvoj blog na kurac, kdo te sili da poslušaš to musko pol?????

 5. Escobar pravi:

  sam če tak gledaš …. g-funk se šteje med rap … oz. vsaj med hip hop glasbo …. in je sestavljen iz mehkih bitov … sintisajzer, hipnotični groove, deep bass, ženski vokali v ozadju … pač na izy je vse skup … se vid da se je razvil WC strani — cali-fo-na-A :) … ko je sonce cel let …. in nekateri celo priznavajo da je dr.dre oče gangsta funk-a … s komadom alwayz into something, kasnej deep cover in nato seveda album the chronic … čeprav js osebno mislim da z g-funkom so začel Above the Law skupina … big hutch (cold 187um) je velikrat trdil da je dre ukrado njihove sample in jih kasnej uporabo na chronic plati … what ever … itaq je velik boljših ustvarjalcev g-funka ko sta snoop pa dre … ampak 10 let kalifornjiske scene temelji na takih bitih … in to je kr dober zalogaj rap-a —- tak da s tem se neb strinju da california love je odmik od rap-a — konec koncev je rap ritmično poudarjena poezija … in 2pac je undisputed o tem :)

  problem pa je ka zadne čase delajo … kr je velik takih komadov ko tud tresejo zvočnike pa so za bruhat … recimo od youtube gangsterja Soulja boy … cranck that … kanye west tak za mene nikol ni bil nič posebnega … potem je tu 50 cent k oničuje rap sceno, pa so g-unit, pa je the game, pa je anti eminem …. itd itd …. pa je jay-z z rihanno … pa z beyonce :) to pa je potem propad ….

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, smrt sina je izid plošče brez dvoma upočasnil, toda ne boj se, bo že. Dreju se nikoli ne mudi za lastne plošče, saj večino časa porabi za produciranej drugih. A ko jo izda, je totalna štala. Se pa strinjam tudi za komade, ki so sicer kul glede muske, pa so sranje glede besedila. To pa je tudi kurac. Še posebje, če je besedilo tako kot pri Soulja Boyju.

  Pris
  , do neke mere drži, toda to je vendarle preveč trda in ozka logika. Ker potem pravega rapa že od osemdesetih ni več. Ali pa vse, kar ni stari Public Enemy ni več rap. Da je šlo kar se tiče glasbene podlage naprej, je razumljivo, toda zdaj je šlo v ekstrem. Še posebej pri nekaterih. California love je klasika west coast muske. Zame še vedno pravi rap. Kljub melodiki in vokalom. Se strinjam za semple. Glavni pri tem je bil seveda Will Smith. Toda to je zame še vedno dovolj dober rap, kjer se še vedno tresejo zvočniki, medtem ko tole ta novo ni podobno ničemur več. Če bi gledal tako strogo, pa tako ali tako od konca osemdesetih in začetka devetdesetih, ne bi imel več kaj za poslušat v tej sceni.

  Anglist, veseli me, da si omenil Canibusa. Eden najboljših raperjev zadnjih desetih let. Meni je bil prvi album od Kanyeta čisto okej. Drugi še nekako tudi. Tale pa je kr neki. Še posebej glede muzike. Je pa res, da so njegova besedila včasih še vedno zelo dobra. No ja, na podelitvi AMA je celo izjavil, da bo novi Elvis. Imidž pač. Toda zdi se mi, da je šel predaleč in da ga bo to pokopalo. Da ljudje ne bodo poštekali, da se zeza.

  Krš, ti je ime Kanye West?

 7. Pris Pris pravi:

  “Če bi gledal tako strogo, pa tako ali tako od konca osemdesetih in začetka devetdesetih, ne bi imel več kaj za poslušat v tej sceni.”

  Se strinjam. Morda “California love” ni bil najboljši primer, ker gre za prehudo žanrsk klasiko, ampak dejstvo ostane, da so bili ti melodični odpeti refreni v rap vnešeni z izključnim namenom komercializacije žanra.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, točno tako. Raperji so očitno hoteli geto menjati z razkošnimi hišami in to jim je tudi uspelo. Po drugi strani pa bi lahko rekli, da je bil tudi Walk This Way, ko so ga Run Dmc izvedli skupaj z Aerosmith začetek tega trenda. Jebat ga, očitno so se Public Enemy in NWA izpeli, pa je bilo treba iti v malce drugačno smer. Ne smeva pa pozabiti, da še danes obstaja veliko raperjev, ki furajo ta underground, se pravi pravi rap. Toda zanje žal skoraj nihče ne ve. Mi je pa bil zelo všeč od Ice Tja ta novi album Gangsta Rap, ki je bil poklon tistemu času. Prav zato pa je mimo javnosti šel skoraj neopazno. Jebat ga, od nečesa je treba živeti. In če je to California Love je še najmanj škodljivo. Večji problem je Soulja Boy. Pravzaprav je Kanye glede besedil zelo okej, le musko je peljal čez rob. Seveda za moj okus. Zdaj pa se je treba vprašati kaj je večji drek, komercialna glasba ali komercialno besedilo. No ja, najhuje je, če je oboje skupaj. Pa vendar lahko še vedno izpade dosti kul, če ima komad power.

 9. luka pravi:

  Outkast in West so najbolj izvirni in vplivni rap-artisti zadnjega desetletja, debil! Point rap-a je, da ni nikoli imel ovir in kalupa…

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Luka,evo,vidiš, to sem hotel povedeti. Da te imajo ljudje radi, ker eksperimentiraš. Jebeno do konca. In ja, če nekdo proda na milijone plošč, še nepomeni, da je vpliven, marvečsamo to, da je popularen. Si pač nasedel kvazi rapu. Outkast so imeli zakon musko nekoč, potem pa so šli v bedne vode mešanja rapa in popa.
  In ne strinjam se, da je to pint rapa. Point rapa je v besedilih in v tem, da opozarja na probleme. Kot punk, le da je bolj kul.

 11. Tibor Jablonsky pravi:

  Toooooooooo!

  Več “tvojih” zapisov prosim, to so biseri! Resno.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tibor, kaj bluziš?

 13. Tibor Jablonsky pravi:

  ja, pardon. Pod “tvoje” zapise si štejem tiste, ki niso recenzije. Kljub temu, da so vsi tvoji zapisi osebni, me recenzije ne zintrigirajo, ostali pač ja.

  Ti je zdaj kaj bolj jasno?

 14. Tadej Tadej pravi:

  veš, lahk obi rekel da je z marsikater zvrstjo tako :) tudi z mojo :)

  kaj je poglavitni problem? to da večina še vedno gnjavi kako bi radi stare čase nazaj, da jim ta nov stil ni všeč? ampak kaj je poanta ? to, da tastil je v svetu uveljavljen, da ga ljudje poslušajo, samo da sva jaz in ti nekje zgrešila uvod v ta stil :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tibor, ne, saj še vedno bluziš.

  Tadej, hm, saj to je problem, da ljudje nasedejo. A brez skrbi, še vedno jim paše stari stil. Še vedno namreč na stari stil veliko raje zamigajo kot na novega, ki ga pozabijo že sekundo za tem, ko ga slišijo. Pri tvoji zvrsti? Mar ni vse to le elektronika. V taki in drugačni obliki. Kje pa je tu razlika med starim in novim stilom?

 16. Tadej Tadej pravi:

  je, elektronika je praktično vse! praviš kakšna razlika je? razlika je v tem da trend ne počiva, da vsi glasbeniki so nonstop v stiku z glasbo jo razvijajo na svoj posluh, kar pomeni da se tudi glasba spreminja. mi opazovalci / poslušalci, ki pa naletimo tu pa tam na kakšen komad, pa se nam zdi to nemogoče poslušat. verjemi, gre v uho ;) samo nekaj časa rabiš :)

 17. ketna pravi:

  Spomnil si me na Outkaste. Všeč mi je bil video kjer je bil nek fant, ki je opravljal službo poštarja=D Mi lahko kdo mogoče pove naslov komada? Fala…

 18. Tibor Jablonsky pravi:

  Ne kregaj se z idiotom, opazovalci morda ne bodo opazili razlike.

 19. Escobar pravi:

  gospa jackson … ni to on komad k dežuje, pa jima bajta spušča, pa postavlata lonce vsepovsod ????

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tadej, saj to je problem, da se prepričamo, da je okej, ker druge mžnosti ni. Tega ne kupim pa pika.

  Ketna, hm…Gospa Jackson?

  Tibor, daj bodi idiot drugje. Tukaj je nepotrebno.
  LP

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, ja je. Saj sem postavil vprašaj. Nimam pojma katerega misli Ketna.

 22. NBA pravi:

  Prav imaš Iztok to kar danes eni delajo več ni rap, tudi jaz komaj čakam nov cd od DR.DRE-ja in nove beate ker mi je on najboljši producent.
  Tuki sta še dva linka od dveh pesmi ki bosta na Detoxu druga mi je še najbolj kul, Bishop Lamont raztrga drejev beat pa tudi.
  http://www.youtube.com/watch?v=596EoddogjE – Dr. Dre feat Young Knox “THE DOCTOR
  http://www.youtube.com/watch?v=nA8ahfmZ7-s – Bishop Lamont – Grow Up

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  NBA, tile butlegi pa mikstejpi pa ukradeni posentki so meni zelo sumljivi. Tega je čedalje več in človek zadnje cajte res nima pojma kaj je uradno izdan komad. Najprej misliš, da je uradno, pol pa zveš, da je kr ena verzija, ki je na albumu sploh ne bo.

 24. NBA pravi:

  Malo sem pogledal po internetu in ugotovil da tale drugi komad res ne bo na Detoxu ampak na Bishopovem albumu The Reformation.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No evo, o tem govorim :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !