Spomin na legendo: Bruce Lee

27.11.2008 ob 09:48

null

Gospod kung fu, mojster borilnih veščin in možakar, ki je iz Hong Konga naredil Hollywood. In to mnogo let let pred Jackiejem Chanom, Jetom Lijem in Chow Yun Fatom. In pozor, Jackie je v njegovih filmih le statiral, Chucku Norrisu, sicer svojemu učencu, pa je dal odmevno vlogo v filmu The Way of the Dragon. Bruce Lee, ki bi danes praznoval svoj 68. rojstni dan, je bil nepozaben. Glasen, mali, navihan, karizmatičen in energičen. Kot James Dean, le da je bil še večja legenda. In leta 1973 je na novo napisal zgodovino ter posnel film Enter the Dragon, najboljši borilni film vseh časov. In postal je zvezda. Hit sezone, naslovnica številnih časopisov, ki se pred tem za Kitajce niso zmenili. Iz borilnih veščin je naredil pop kulturo. Novi trend in pionirsko dejanje. Potem je umrl. Bojda zaradi otekline v možganih, zaradi nepričakovane reakcije na hašiš, s katerim si je miril živce po napornih snemanjih, ali morda zaradi rekcije na tablete proti bolečinam, ki jih je jemal zaradi hudih glavobolov. Umrl je med snemanjem svojega zadnjega, na žalost nedokončanega filma Game of Death, kjer se je ruknil s košarkarjem Kareemom Abdulom Jabbarjem. To je bil šok. Večji od smrti Rudolpha Valentina, večji od smrti Jamesa Deana. In prišle so teorije zarote. Domneve, da so ga ubili člani triade, da so ga pospravili skrivni mojstri borilnih veščin, da so ga nesli starodavni kitajski demoni. Poba je bil trn v peti kitajskim običajem, saj je kazal tisto, česar ne bi smel. Tisto, kar je bilo do takrat skrito v knjigah in šaolinskih templjih. Umrl je v stanovanju ljubice Betty Tingpei, njegova žena Linda pa je morala mnogo let kasneje sprejeti še smrt njunega sina Brandona Leeja, zvezde filmov Showdown in Little Tokyo in Rapid Fire, ki je v uspešnici The Crow očitno odletel predaleč in zmotil starodavne demone. Ubil ga je namreč metek, ki bi moral biti slepi naboj, se pravi filmski trik za smrt lika, ki ga je igral. Največja ironija vseh časov, ki Brandona in Brucea postavi pred brata Kennedy.

ENTER THE DRAGON (hong kong in zda 1973, kung fu akcija, režija: Robert Clouse, igrajo: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Kien Shih, Bolo Yeung, Betty Chung, Ahna Capri, Robert Wall)

Prelomna kung fu klasika, ki je iz Brucea Leeja dokončno naredila legendo in kult tudi v Združenih državah Amerike.

Bruce Lee je pred filmom Enter the Dragon posnel Way of the Dragon, Fist of Fury in The Big Boss, na novo izumil žanr borilnega filma in postal ikona azijskega filma ter del njihove popularne kulture. Končno so trznili tudi v Hollywoodu, mu dali zajeten budžet in dobro promocijo ter se odločili še za trendovske prijeme popularne franšize o Jamesu Bondu. Zgodba junaka, shaolinskega meniha, ki odpotuje na skrivnostni otok zloglasnega gangsterja Hana (Kien Shih) in se po navodilu britanske obveščevalne službe udeleži turnirja borilnih veščin, je praktično brez napak. Še posebej znotraj žanra in v primerjavi s podobnimi filmi, ki je nikakor ne morejo preseči. Povedano v kontekstu, Enter the Dragon še danes seka kot Leejev kung fu. Kot nepozabna, karizmazična, sveža, domiselna, prepričljiva, dinamična, energična in prelomna borilna mojstrovina, kung fu James Bond, če poenostavim. Kot osnova za vse borilne filme, ki so jih posneli po letu 1973. In Bruce Lee spet nori, skače, kriči, liže svojo kri, maha in mlati. Brez posebnih efektov in v živo. Tudi z nunčaki, tudi v klasični sekvenci z ogledali, ki si jo je potem sposodil celo Conan. Asistirata mu John Saxon, takratni kralj B produkcije, in temnopolti Jim Kelly, ki je potem usekal v karate blaxploitationih Black Belt Jones in The Black Samurai. Na hitro boste ujeli Jackiea Chana in Sama Hunga, ki sta potem kot veste nadaljevala Leejevo tradicijo. Zelo dober je brazgotinasti Robert Wall, ameriški karate šampion, ki ga Bruce nauči kozjih molitvic. Nepozaben pa je seveda tudi mišičasti Bolo Yeung, ki je potem mnogo let kasneje skušal premlatiti Jeana Claudea Van Dammea v Krvavem športu. Stari dobri Bruce filma žal ni videl, saj je umrl nekaj dni pred svečano ameriško premiero. Veličastno slovo mitskega igralca, kung fu Jamesa Deana, ki ni dočakal svoje slave in ki bi še danes snemal najboljše borilne filme vseh časov. In Enter the Dragon resnično izgleda kot najboljši borilni film na svetu. Še danes po več kot tridesetih letih. Čas mu enostavno ne more do živega. Tako zelo dobro je narejen, da gledalec ne more verjeti. Pa tako veliko nepozabnih prizorov ima, da jih je težko našteti. Da bi mi morali pohvaliti vsakega posebej. Da bi si vsak izmed njih zaslužil svoj film. Čeprav so bili zgoraj našteti Leejevi film prav tako dobri, je Enter the Dragon visoko nad njimi. Bolj dovršen je, z bolj dodelano zgodbo, boljšo dramaturgijo in z višjim proračunom, ki mu koristi pri scenografiji in kamerah. Povedano drugače, prvi trije filmi so bili vaja, Enter the Dragon pa je bil predstava, narejena s hollywoodskim denarjem in produkcijo, ki bi jo lahko zavidal tudi kak Bond. In s perfekcijo Brucea Leeja, ki se ni še nikoli doslej pretepal tako vrhunsko, karizmatično in uživaško.

Ocena 5

null

In še fotka njegovega sina Brandona

null

 

30 komentarjev na “Spomin na legendo: Bruce Lee”

 1. Antonio pravi:

  Ej… nekaj sem se spomnil. Pred leti sem šel gledat v kino Dom en film od Bruce Leeja. Takrat je bila Glazija še velik travnik. In ko sem odhajal iz kina, slišim neke krike na travniku. In vidim Iztoka in še nekaj frendov, kako podoživljajo film ))) Boga mi, še danes se živo spomnim tega.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Antonio, bo držalo :)
  Filmi z Leejem so bili moji prvi filmi. Poleg partizanskih in še kakšnih o živalih. In prav spomnim se, da sem imel v OŠ nekakšno šolo Brucea Leeja, kjer sem sošolcem kazal njegove prijeme :)
  Baje sem mu bil celo malo podoben v obraz :)
  Otroci pač.
  Mi je pa zakon, da se spomniš tega :)

 3. Antonio pravi:

  Čuj, to se ne pozablja kr tko. Cjele je zakon, IKE 4ever ))

  BTW – a si vidu kako so spremenili šolo ? Komaj za spoznat.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidu, vidu, čist moderna šola. Saj res, a spomenik je še ostal? No ja, če ni spomenika, so gotovo odstranili tudi nič manj legendarnega Acota, ki me je enkrat napizdil, ker sem med telovadbo oponašal tudi Rockyja :)

 5. Antonio pravi:

  Tole s spomenikom je pa dobro vprašanje… mislim, da je ostal. Acota se pa že pred leti spomnim da je zelo matral križ in je bil več mesecev na bolniški. Drugače pa mislim da so od stare garde ostali oni za likovno vzgojo (Vinko), pa ona učiteljica tretjih razredov, Lidija (mene je učila, ne vem če je tudi tebe).

  A se spomniš Križmana )))) Pa žene ))) S tema dvema pa ni bilo heca.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Antonio, Križman mi je rekel, da bo pojedel kilo slame, če bom izdelal šolo :)

 7. angelmanuel pravi:

  Umrl bi naj zaradi možganskega edema. To pa bi lahko povzročile tablete ali dim mak oz. smrtonosni dotik. Baje da pravilna serija 4,5 udarcev v vitalne živčne točke na telesu lahko povzroči smrt. Npr. nekje pod rebri ima človek živčne točke katerih aktivacija povzroči takšno živčno reakcijo, da začne kri počasi odtekat v možgane. Kakšne pa so reakcije je odvisno tudi od človeka samega. Bil je mojster borilni veščin ni pa bil edini.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem pa slišal, da je bil prav Bruce tisti, ki je poznal te smrtonosne prijeme. Teorij o njegovi smrti je veliko. Prave resnice ne bomo nikoli izvedeli. Itak, da ni bil edini, je bil pa prav gotovo najbolj kul in prelomen za borilne veščine na filmu. Morda so ga pa prav zaradi tega zjebali.

 9. Damjan pravi:

  Legenda ki bo večno živela. Prebrat je potrebno štiri njegove knjige METODA BORBE in še katero pa se že mogoče malo svita kako in kaj. Sam se član Bruce Lee kluba in prisostvoval kar nekaterim seminarom o JUT KON DOO tehniki borbe. Same čiste resnice o Majstru pa skoraj ne poznomo kaj sele o njegovi smrti

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Damjan, kolko članov pa ima ta klub in kaj je pogoj, da se človek včlani?

 11. Vanja 1. pravi:

  Ta Bruce Lee je verjetno ena izmed večjih legend v zgodovini človeštva, vsaj zame predstavlja neki kult…

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam. Zanima me le, če bi bilo čisto tako, če ne bi umrl tako mlad.

 13. Vanja 1. pravi:

  Jah vprašanje,, ampak glede na to ,da je bil on res neka takšna osebnost in je res pisal zgodovino.. bi pomoje bil še zdaj velika osebnost, je pa ena stvar res, da smrt naredi svoje, Sama sem mnenja ,da Michael Jackson še more samo umret… in bo predstavljal v glasbi takšen kult ( še večjega kot sedaj , pa čeprav je že zdaj največji, kasneje pa bo z naskokom) ,da ga niti v sodobnem času v prihodnosti nebo več nihšče mogo preseči !! Že zdaj je on zame “največji na svetu” nad njim še je verjetno samo bog in papež.:;)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, MJju ni treba umreti, saj je naredil vse, kar je bilo mogoče in je legenda že za časa življenja. Bruce pa je vendarle umrl na sredi, ali še bolje, na začetku prave slave. Je pa res, da če ne bi umrl, bi naredil ogromno, tako da bi bil lahko še večja legenda. A vseeno, smrt te ponavadi naredi za zares velikega, še posebej, če umrl mlad in če si znan.

 15. Vanja 1. pravi:

  Ja, prau imaš.

 16. Vanja1 pravi:

  Spomni se , kaj sva zapisala 16 dni pred smrtjo Jacksona.:(.

  Kot sem tedaj zapisala… sedaj pa lahko rečemo,da je on pred bogom.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, ti komentarji zdaj delujejo zelo preproško in čudno :(

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Iz arhiva 9: Marlowe, Sitting Target, Doctor Dolittle, Ivanhoe, La Signora Senza Camelie, Duel in the Sun, Somebody Up There Likes Me pravi:

  [...] zapomnili samo po dveh stvareh, ki za samo zgodbo sicer nimata nobenega pomena. Prva je debitant Bruce Lee, ki s svojim borilnim znanjem razbije pisarno in potem brez padala skoči skozi okno nebotičnika, [...]

 19. Vanja1 pravi:

  Hmmm, še enkrat si poglej komentar pod št. 13, kaj sem takrat zapisala, žalostno, ampak se je samo 2 tedna kasneje to uresničilo.. :( Tako ,da je to tudi dokaz ,da nisem postala njegova fenica po smrti, ampak sem ga že pred tem cenila in imela original CD-je. ;) Škoda, da ga več ni, takrat po smrti sem prebrala v reviji ,da so imeli namen to turnejo tudi razširit, če bi bil MJ zmožen.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Preroško je tole delovalo, Vanja, in to samo nekaj dni pred smrtjo. Žal.

 21. Vanja1 pravi:

  Ko sva že pri tem, si si ogledal film http://www.imdb.com/title/tt0106770/ , ki prikazuje življenje Bruca Lee-ja, kaj misliš, ti je bil všeč, pred kratkim sem zasledila , da naj bi snemali nov podoben film.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gledal, gledal, dober film, ne ravno mojstrovina, a vseeno dostojen poklon legendi. Pa zanimivo je, da se glavni igralec prav tako piše Lee in da ni v sorodu z Bruceom Leejem.

 23. Vanja1 pravi:

  Ja, sem opazila, ampak je to dokaj pogost priimek med vzhodnimi Azijci, tako kot v Britaniji McCartney… Je pa moj foter vedno bil fan Lee-ja, in je ta film pred več kot 10imi leti posnel, ko je bil po TV tako ,da smo ga gledali još pa še.. v tem filmu mi je všeč filmska glasba, in solidna zgodba, katera nam pričara Bruca, kot pravo legendo, in lepih in manj lepih utrinkov iz njegovega življenja, ampak točno se nezna zakaj je umrl, neka mešanca tablet..?! Je pa v Vranu bil ubit njegov sin, če se ne motim , je del filma odigral njegov dvojnik.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glasba je res dobra, se strinjam.
  Je pa zanimivo, da je Jason Scott Lee potem posnel še The Jungle Book in rapa Nui ter se nato zelo hitro izgubil iz prve lige. V novem tisočletju ni imel nobenega vsaj pogojno znanega filma.

  Bruce Lee je umrl zaradi možganskega edema, se pravi zaradi otekline v možganih. Matrali so ga močni glavoboli in že nekaj tednov prej se je zgrudil zaradi iste težave. Ko se je zgodila drugič, je bila žal usodna. Pred smrtjo je zaužil neke painkilerje, da bi pregnal glavobol. Prav to naj bi bil po mnenju nekaterih razlog, da so mu možgani tako zelo zatekli, da je umrl. Star je bil komaj 32 let, zato je smrt zavita v številne teorije zarote, saj uradno ni bil bolan in je zgledal zdrav kot vedno. Nekateri so bili prepričani, da je oteklino povzročila tudi trava, ki jo je Lee kadil zelo pogosto.

  Najbolj znane teorije zarote se seveda vrtijo okoli umora, ki naj bi ga zagrešile triade, pa neko starodavno prekletstvo, ki je kasneje kot veš doletelo tudi njegovega sina, pa tudi domnevno smrtonosni borilni udarci, ki naj bi jih Lee prejel nekaj tednov pred smrtjo.

  Res je, Brandon Lee, ki se je spremenijal v pravo akcijsko zvezdo, je umrl med snemanjem Vrana. Kriva je bila tehnična ekipa, ki je sicer prištimala “lažne” naboje, a je pozabila neke finte okoli tega, da iz naboja odstraniš nevarne dele, ko ga pištola izstreli. Baje se je mudilo in so vse skupaj naredili zelo na hitro ter pozabili urediti to “malenkost”. Čeprav Leeja ni zadel pravi metek, je bil tisti neodstranjeni nevarni del dovolj, da se je zgrudil in da ga niso mogli rešiti niti s pomočjo šesturne operacije. Star je bil komaj 28 let. Metek ga je zadel v trebuh in končal v hrbtenici, zato je izgubil preveč krvi. Neka druga teorija pravi tudi to, da se je nekdo pred snemanjem igral s to pištolo in nevarni del lažnega naboja spravil v ospredje.

  Do konca snemanja je bilo še osem dni, kar pomeni, da so večino prizorov že posneli. To, kar je ostalo, so posneli z dvojnikom pa s pomočjo računalniških efektov, kjer so Brandonov obraz naštimali na tuje telo.

  Posnetek, kjer Brandona ustrelijo, je režiser takoj uničil in ga niti gledali niso, kar pomeni, da ga ni v filmu. Je pa ironično, da je igral rok zvezdnika, ki umre in pride nazaj. Žal je umrl tudi v resnici.

 25. Kulti in klasike: Karate Bullfighter (1975) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] tako zanimivo kot sam film, sicer labodji spev kultnega Sonnyja Chibe, prvega pravega naslednika Brucea Leeja, ki ga je v filmu True Romance na veliko omenjal tudi Christian Slater. Chiba namreč igra Masa [...]

 26. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Best of the Best pravi:

  [...] je moja nostalgija, moja mladost, del mojega odraščanja, kjer so bili v istem žanru seveda tudi Bruce Lee, Chuck Norris, Samo Hung, Ralph Macchio, Jackie Chan, Sho Kosugi, Michael Dudikoff, Dolph [...]

 27. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Big Boss (1971) pravi:

  [...] ovčarji in z levo roko sesuje ekipo mafijskega šefa. In pozor, Lee tokrat namesto nunčakov filma Enter the Dragon, uporablja nože. Lee je ubijalska mašina, sprva resda miren mladenič, ki pride na obisk k [...]

 28. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Fist of Fury (1972) pravi:

  [...] Lee je bil pred časom, njegovi filmi pa tudi. In tokrat si pomaga tudi z nunčaki, kot v filmu Enter the Dragon, ki je še kanček boljši od tegale filma. Sicer izvrstno posnete in nepozabne borilne akcije, [...]

 29. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Way of the Dragon (1972) pravi:

  [...] No ja, dober je tudi fajt z brazgotinastim Robertom Wallom, ki ga je Lee prebutal tudi v filmu Enter the Dragon leto dni kasneje, medtem ko pretepi z lokalno tolpo, ki nadleguje prijazne vaščane, niso tako [...]

 30. IZTOK faking GARTNER » Se spomnite svojega prvega filma, risanke, tv serije, pravljice, stripa in pesmi? pravi:

  [...] Kill, bondiado For Your Eyes Only, nek vestern Jamesa Coburnea, ki se mu ne spomnim naslova, Leejev Enter the Dragon, Herzogovega Nosferatuja, Carrie, slovenski uspešnici Poletje v školjki in Učna leta izumitelja [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !