Slovenski filmi: Vojko Duletič: Na klancu, Med strahom in dolžnostjo, Draga moja Iza

26.11.2008 ob 06:29

NA KLANCU (slovenija 1971, drama, režija: Vojko Duletič, igrajo: Štefka Drolc, Janez Bermež, Tone Kuntner, Ivan Jezernik, Boris Kralj, Angelca Hlebce, Jože Zupan, Zlatko Šugman, Marjana Brecelj)

Dolgčas, ob katerem bi zaspal tudi Ivan Cankar.

Okej, na klancu resda izgleda tako, kot da bi ga režiral Terrence Mallick, ali če hočete, Andrei Tarkovsky. Dobro, Francka Štefke Drolc resda trpi kot Greta Garbo, ali še boljše, kot Ivana Orleanska. In jasno, roman je napisal Ivan Cankar, naš največji pisatelj vseh časov. Toda kaj, ko vse skupaj deluje sila mrtvo, hladno, odtujeno, potlačeno in zdelano. Kot duša glavne junakinje, ki nikoli ne ujame voza in je pač prepričana, da bo na Klancu življenje boljše. Poetike je očitno preveč, dialogov hudičevo premalo, podobo trpeče ženske, ki tako ali drugače izgubi vse moške, kateri so ji pri srcu, pa so znali bolj strastno obdelati drugi slovenski filmi. Vojko Duletič je resda debitiral kot Orson Welles, toda Na klancu ni nikoli postal Citizen Kane, kaj šele Na svoji zemlji.

Ocena: 1/10


MED STRAHOM IN DOLŽNOSTJO (slovenija 1975, vojna drama, režija: Vojko Duletič, igrajo: Boris Juh, Marjeta Gregorač, Ivan Jezernik, Angelca Hlebce, Demeter Bitenc, Aleš Valič)

Vojni turizem.

Dobrodošli na kmetijo Kozlevčar, kamor hodijo partizani, domobranci, Nemci, Italijani, četniki in belogardisti. Kjer gospo Kozlevčar (Marjeta Gregorač) pretepejo in posilijo, gospoda Kozlevčarja (Boris Juh) pa prepričujejo naj se jim pridruži. Enkrat eni, drugič drugi, tretjič tretji, četrtič pa četrti. Ja, druga svetovna vojna je bil pač čas, ko nisi mogel solirati in delati računov brez krčmarja. Še ena pretirano poetična, dolgočasna, razvlečena in skoraj tiha štorija Vojka Duletiča, ki mu očitno nihče ni povedal, da se filmi snemajo z dialogi, ali vsaj z glasbeno podlago. Njegovo podobe so namreč premalo močne, da bi lahko zvozile brez besed in glasbe.

Ocena: 3/10


DRAGA MOJA IZA (slovenija 1979, drama, režija: Vojko Duletič, igrajo: Bert Sotlar, Zvone Hribar, Boris Juh, Radko Polič, Štefka Drolc, Lucija Drolc, Marjeta Gregorac, Milena Zupančič, Demeter Bitenc, Majda Grbac, Majolka Šuklje, Janez Bermež, Manca Košir, Črt Kanoni, Angela Hlebce, Miro Podjed, Miha Baloh, Ivo Ban, Majda Potokar, Dare Valič, Marko Okorn)

Ko vojna uniči družino.

Duletič je Izo posnel štiri leta po filmu Med strahom in dolžnostjo, filmu, ki ga je bilo strah govoriti, se pravi filmu, ki mu je manjkalo vse tisto, kar ima Iza. In Iza ima veliko. Dobro zgodbo, pravo energijo, soliden tempo, nekaj vročih  erotičnih prizorov (glavni sta Majda Grbac in Milena Zupančič), učinkovite dialoge in krasno glasbeno spremljavo. Zgodba o tem, da slovenska družina ni mogla preživeti druge svetovne vojne (prvega brata ustrelijo Nemci, drugi gre k partizanom, tretji pa k belogardistom). In zgodba o tem, da je bilo treba po vojni nadoknaditi seksualno abstinenco. Oče Bert Sotlar nima moči, sina Radka Poliča zdela občutek krivde, drugi sin Zvone Hribar pozabi, da se je vojna končala že leta 1945, vaška lepotička Majda Grbac pa si rane zaceli z vstopom v aristokracijo.

Ocena: 7/10


 

8 komentarjev na “Slovenski filmi: Vojko Duletič: Na klancu, Med strahom in dolžnostjo, Draga moja Iza”

 1. klemenix klemenix pravi:

  U, si me spomnu na Berta Sotlarja. Moj najljubši slovenski igralec. Ni je vloge v kateri me ne bi prepričal. Legenda.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil hudo dober tudi v filmu Tistega lepega dne, kjer je igral možakarja, ki išče žensko, katera bi bila pripravljena skrbeti za njegove štiri hčerke.
  Pa v Cvetju v jeseni, kjer je igral očeta Milene Zupančič.
  Pa navsezadnje tudi v Sutjeski, ko so mu Nemci ubili vse sinove.
  Pravzaprav je vedno igral neke očete in vdovce, kar je malce presenetljivo, saj je bil čeden možakar in bi lahko igral tudi kaj drugega.

 3. smallthing smallthing pravi:

  na klancu je ena dolgočasna knjiga (filma nism vidla) pa ga nit nočem :( ne razumem zakaj moramo take knjige ubogi dijaki brat za domače branje :(
  sej razumem cankar eden od največjih slovenskih pisateljev ampak lepo vas prosim!!…pol knjige se maj ne šteka… obupno…druzga nimam za rečt :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smallthing, film ima le to prednost, da greš hitreje skozi :)

 5. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: ma povsod je bil dober. Naj te spomnim na njegovo vlogo v nadaljevanki Sinji galeb, kjer je igral dobrega tihotapca anteja. Igral je tudi v Vesni itd.

  V bistvu imaš pa prav, povsod je navkljub vsemu imel neko očetovsko vlogo. :) Tudi v Sinjem galeb u je bil v bistvu drugi oče vsem fantom :)

  Kakorkoli, legenda!

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, očitno mu ni dišal imidž seks simbola, zato je bil raje močna očetovska figura. Tudi prav.
  Kot si rekel, legenda.

 7. » Slovenski filmi: Maškarada, Desperado Tonic, Porno film pravi:

  [...] vojko-duletic-na-klancu-med-strahom-in-dolznostjo-draga-moja-iza/   [...]

 8. IZTOK faking GARTNER » Zbogom, Miro Podjed pravi:

  [...] legenda, tudi zavljo filmov Decembrski dež, Ljubezni Blanke Kolak, Sreča na vrvici, Prestop in Draga moja Iza, kjer je igral opazne stranske vloge. Ko smo že pri filmih, vedno me je čudilo, da jih ni posnel [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !