Povabilo na kosilo brez E-jev in flaširane vode

25.11.2008 ob 17:20

Zadnjič sem po dolgem času kramljal s svojim bratrancem, ki mi je povedal kar nekaj zanimivih reči v zvezi s hrano in vodo. Stvari, ki jih sicer že vem, toda nanje nisem tako zelo pozoren kot on. Prav zato povzemam nekaj ključnih reči najine debate.

Po njegovem mnenju je flaširana voda, se pravi razne Zale in Oaze, hudo sporna zadeva, ki naj bi imela preveč dodanih konzervansov. Če jih namreč ne bi imela, ne bi mogla obstati tako dolgo. Vsaka normalna voda bi namreč po tolikšnem času pognala alge. Voda s pipe naj bi bila tako zanj veliko boljša in bolj zdrava. Toda tudi ne dovolj, da bi jo pil, kar pomeni, da si je nabavil filter, ki mu vodo pred spustom v kozarec prečisti. Prav ste prebrali, poba ima doma filter, ki mu prečisti vodo s pipe. Ker sem to v kakšnem gospodinjstvu videl prvič, sem bil zelo presenečen.

Dragi moji, a ima kdo izmed vas doma tak filter? Se strinjate, da je flaširana voda s trgovine zanič? Je res tudi voda s pipe hudo sporna? Bi me moralo vse tole bolj skrbeti ali moj bratranec pač pretirava?

Dovolj o vodi, gremo na hrano, kjer je zadeva pri njem zelo podobna. Ko recimo kupi kaj sladkega, vedno preveri količino tako imenovanih E-jev, se pravi aditivov, ki jih dodajajo v hrano in ki naj bi povzročali celo vrsto bolezni. Tudi raka, če bi jih človek zaužil preveč. In ko je enkrat kupil neke kekse, je prebral, da vsebujejo zelo visoko količino E-jev, zato jih je vrgel stran. Huh, na to sam nisem nikoli pomislil. Sam nikoli ne gledam teh E-jev in pač pojem tisto kar kupim.

Dragi moji, mar tudi v gledate te E-je, ko kupujete hrano? Sem jaz edini, ki tega ne počnem? Vam prav količina E-jev pomaga pri odločitvi, kaj boste kupili?

Pri vsem tem pa se seveda sprašujem, če si lahko glede na naše plače privoščimo zdravo hrano? Ali je zdrava hrana res bolj zdrava, ali gre le za višje cene in blef podatke? In seveda, bomo res bolj zdravi, če bomo pili filtrirano vodo in hrano brez E-jev.

In ja, zakaj za vraga dajo firme na svoj izdelek podatek o najbolj strupenih E-jih? Mar mislijo, da ljudi to ne bo zmotilo in bodo pomislili, da jim hočejo prodati čisti strup? Ali pa pač računajo, da je večina kupcev takšnih kot jaz, ki na E-je sploh pozorni niso?

null

 

43 komentarjev na “Povabilo na kosilo brez E-jev in flaširane vode”

 1. Gregor pravi:

  zakaj dajo na embalažo podatke o Ejih? Preprosto ker jim zakonsko morejo dati, kakor morejo po novem proizvajalci avtomobilov objavlati kolikšen je izpust CO2 za določen model.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gregor, in zakaj potem ljudje tako hrano kupujejo, če naj bi sto prosto povzročala recimo raka? So torej te ocene pretirane?

 3. Gregor pravi:

  Drugače pa glede previdnosti, malo paranoje ne škodi a preveč ti lahko zagreni živlenje.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej gre vendarle za malo strašenja :)

 5. Gregor pravi:

  Ja malo strašenja, kar se pa tiče zakaj ljudje kljub temu jemo tako “sranje”?

  prvič: ker nas boli kurac in ker bodo posledice občutne čez mnogo let in ne takoj (žaba efekt v dokumentarcu Neprijetna resnica)

  drugič: ker adetivi dajo hrani okus, ker ravno zaradi adetivov in raznih kemikalij je postal Mcdonalds ena največjih restavracij na svetu.

  tretijč: hrana je zaradi adetivov cenejša, dlje obstojna… pač praktični razlogi

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gregor, po drugi strani pa mleko, ki ga spiješ takoj po molzenju premore toliko maščobe, da je po moje še bolj škodljivo.

  Bi sploh jedli hrano brez adetivov? Bi nam bila sploh užitna? Po moje ne.

  Točno tako, cene in keš, ki nas jebe. Pa na milijone različnih firm, ki izdelujejo iste stvari in se z raznimi fintami borijo za zmago.

 7. barbara pravi:

  Mene pa zanima, kaj so adetivi.

 8. alcessa pravi:

  Iztok, jaz imam doma filter za vodo. Z ogljem in odstranjevanjem vodnega kamna. Vendar vodovodne vode ne pijem, ker sem odvisna od mehurčkov. Alg se ne bojim.

  Kadar prevajam kakšne deklaracije živil, zmeraj naletim na spletne strani, kjer opisujejo škodljivost aditivov. To me je prisililo v razmišljanje in ugotovila sem, da zna biti škodljivo, če vsak dan ješ hrano z aditivi – pravijo, da EU nima dovolj strogih predpisov in ne dovolj znanja o vplivu aditivov.
  Sama tako kupujem osnovna živila (moka, zelenjava, olje, jajca in te stvari), če se da v bio-kvaliteti, in stvari skuham kar doma. Seveda se ne izognem vsem aditivom, vendar se takoj najbrž zmanjša vsaj njihova količina. Poleg tega, da kot razvajeno dete s podeželja še zdaj ne znam živeti ob instant hrani, čeprav ne umiram od strahu, če se mi zaluštajo vložene kumarice. Brez določenega konzerviranja itak ne bi uspeli ves čas imeti dovolj užitne hrane, ampak najhujša so menda barvila in pa zadeve kot je glutamat (sestavina Vegete).
  Skratka, malce previdnosti ne škodi, če ne povzročijo ravno raka, pa aditivi lahko neugodno vplivajo na naše vsakdanje počutje in tako na potek marsičesa. Jasno, da ne smemo verjeti reklami, temveč iskati le informacije.

 9. servacij pravi:

  Zdrava hrana, ki naj bi bila pregrešno draga. Nikakor ne, prav nasprotno, je skoraj zastonj.
  Skoraj popolnoma vse kar kupiš pod nazivom “hrana” je bolj do zelo škodljivo, če izhajava iz bratrančevih pogledov, in tako ti preostane, da si človek priskrbi (tako ali drugače) kos zemlje, ga poimenuje vrt, kjer sam vzgojiš svojo, recimo temu, nekako zdravo hrano, s katero se ne bašeš do onemoglosti,
  torej tudi prideš do spoznanja koliko hrane je dovolj za normalno funkcioniranje z delom vred.
  Sveže pomolzeno mleko, ….. vprašaj dedka, ali pa kakšnega starčka pač, če so tudi nekoč davno crkavali (se opravičujem) zaradi današnjemu času podobnih bolezni.
  Odgovor bo NE, in prav takšen je tudi odgovor na tvojo skrb glede nepredelanega mleka.
  Po moje je generalni problem v tem, da je v naših glavah hrana izgubila edini pomen, in to je osnova za zgolj fizično preživetje. Danes celotna populacija hrani pripisuje še mnogo pomenov in vrednot, kot na primer: kultura, ki se sprevrže v kao gurmansko, zagotovo pa prenažiranje ; status družbe, ki se izkrivi v desetkrat predelane sestavine, katere zapakiramo v deset pvc folij ;
  zdravje, ki človeku do nerazpoznavnosti zmeša dojemanje samega sebe, ko te “silijo” k nakupovanju ne vem kakšnih alg živofrjolčaste barve po katerih ti bo pa resnično odleglo in boš bolje ; …… in še svašta, vse do afrodiziakov, da slučajno ne spregledaš ovire med kito in očmi, SALO, tako belo kot “črno”, ki resnično dela čudeže z negativnim predznakom, v glavi, v drobu, v kiti, v plodu , vse do “lesenega zaboja”

  Pa da ne bo pomote, ne kritiziram, ne pametujem, le priznavam, da ga sam prav tako pogosto biksam,

  bodi. –><–

 10. zdrava p. pravi:

  1) piše se aditivi

  2) ki naj bi imela preveč dodanih konzervansov. Če jih namreč ne bi imela, ne bi mogla obstati tako dolgo. Vsaka normalna voda bi namreč po tolikšnem času pognala alge.
  Konzervansi podaljšujejo rok trajanja. Alge pa pobijajo tako imenovani algicidi. V vodi iz pipe pa tudi klor. Se pravi konzervansi ne pobijajo alg.

  3) In ja, zakaj za vraga dajo firme na svoj izdelek podatek o najbolj strupenih E-jih?
  Ker so zakonsko obvezane k temu. Da lahko ozaveščeni potrošniki (in ne panični butli kot tvoj bratranec) ter bolniki s predpisanimi dietami vidijo, kaj kupujejo in zaužijejo.

  4) Gregor, in zakaj potem ljudje tako hrano kupujejo, če naj bi sto prosto povzročala recimo raka?
  Če bi stvar 100% povzročala raka, je ne bi smeli dati v hrano, ti tumpek. Za razne ti. “predpise” na področju živilstva si zagotovo že slišal? No, tam imajo veliko stvari določenih: česa ne smejo in kaj smejo ter koliko. Ja?

  5) Gregor, po drugi strani pa mleko, ki ga spiješ takoj po molzenju premore toliko maščobe, da je po moje še bolj škodljivo.
  Važna je molekularna struktura maščob, ampak takšnemu to razložiti …

  6) Bi sploh jedli hrano brez adetivov? Bi nam bila sploh užitna? Po moje ne.
  Jezusmarija …

  Gartn’r … Mar bi učitlco poslušal namest babam pod kikle gledal pri tistih nekaj urah biologije v 6. in 7. razredu, pa zdajle ne bi tolk tumast izpadel …

 11. Marelica pravi:

  Sm mislila da bo kej o party drogah, ti pa o hrani.

 12. lordwales pravi:

  Voda je neoporečna samo na izvirih, in še to samo izven naselij – namig:
  poglejte v nedelo 30 jaunarja 2005 !

 13. lordwales pravi:

  Neoporečna je samo na izvirih!

 14. zdrava p. pravi:

  Lordwales to si odlično napisal. Razen, če ni to kompletna traparija. Kar pa seveda je. Žal.

 15. roxana pravi:

  Povabilo na kosilo brez E-jev je skoraj misija nemogoče. Aditive oz. E-je pa ne gre metati v en koš; saj gre za 6 skupin.
  1. Barvila (serija 100); ta so precej nevarna, saj nekatera povzročajo alergije. Sploh se odsvetuje, da jih dodajajo dojenčkovi prehrani.
  2. Konzervansi (serija 200); jih uporabljamo vsi, saj je bolje uporabiti konzervans v živilu, kot pa da ga napadejo mikroorganizmi, od katerih lahko resno zbolimo.
  3. Antioksidanti (serija 300) npr. E300 (askorbinska kislina oz navaden C-vitamin) Je nevaren? Ne.
  4. Emulgatorji, stabilizatorji (serija 400) to so sredstva za zgostitev, želatina.
  5. Sredstva za vzhajanje (serija 500)
  6. Ojačevalci okusa (serija 600); teh bi se pa jaz izogibala, saj so precej nepotrebni, čeprav bistveno spremenijo senzorične lastnosti živila.

  Pri teh E-jih gre bolj za to, da se trese gora, rodi pa miš. Ne gre pa za pretiravat pri uporabi aditivov iz prve in šeste skupine.

  V vsakem primeru je bolje kupiti presna živila in jih doma obdelati, kot pa kupovati predpripravljene ali pripravljene jedi.

  Čisto za primer; sušene marelice brez aditivov so neprivlačne rjave barve. Marelice, ki so jim dodani sulfiti in sulfati pa so lepe oranžne barve. Katere boš izbral? ;)

 16. zdrava p. pravi:

  Roxana, vprašal bo bratranca, ki ima očitno isto genetsko napako kot on (po domače povedano, oba sta stala v napačni vrsti, ko so delili pamet). Hvala za pomoč. :)

 17. kump pravi:

  Mater sam res… Tole zgori je napisan ko da bi največji butec vprašal drugega gumpca in bi mu on to “razložu”

 18. david.pelko david.pelko pravi:

  Tvoj bratranec ima prav!

 19. zdrava p. pravi:

  Seveda ima prav, saj je vendar njegov bratranec! (Pih, kaj pa drugega!)

 20. ketna pravi:

  Tvoj bratranec se moti, ker Zala je najslabša flaširana voda v Sloveniji. Oda je najbolša tudi po EU študiji, ki je bila objavlena pred nekaj časa…

 21. Mašon pravi:

  Iztok, vodo pred flaširanjem ponavadi mikrofiltrirajo in tako izločijo vse kar bi lahko ‘zraslo’, torej alge, bakterije, viruse. in notri ni nobenih konzervansov, vsaj jaz jih v unionu nisem vidla, razen če jih v zaprte flaše dodajo…
  glede E-jev ti je povedala že roxana, trese se gora, rodi se miš. zgovoren podatek: nekaj let nazaj je krožil mail, da E330 povzroča raka (je karcinogen). folk je zagnov čist paniko. zakaj? ker je en brihtol povezu reči tkole: E330 je citronska kislina, ki sodeluje v t.i. Krebsovem ciklu (normalen proces v vsaki celici, mimgrede)… krebs v nemščini je rak. Ergo, citronska kislina (E330) povzroča raka. to je pa zato, ker take maile pišejo ljudje, ki nimajo pojma o pojmu. Večina, velika večina E-jev je pa popolnoma neškodljivih in nenevarnih. V tistih groznih E-jih se skrivajo B, C in D vitamin, vinska kislina, mlečna kislina, želatina, maščobne kisline, čebelji vosek, CO2 in konec koncev ima tudi glukoza svojo E oznako (čeprov je ne uporabljajo – kaj zgleda manj ‘zlovešče’ – Exxx ali glukoza? čeprov je drugo ime za isto reč?).
  Čemu se izogibat? benzojskim spojinam (natrijev benzoat etc), ki znajo bit nevarne (neki dokazi o prekarcinogenih snoveh). nitratom in nitritom iz istega razloga. glutamatom (sojina omaka, aji shio, vegeta – je ojačevalec okusa), ker v preveliki količini povzročajo dermatitise.
  in če mene vprašaš, ti in tvoj bratranec zganjata paniko popolnoma, ampak res popolnoma brez veze.

 22. Buba pravi:

  aha, jaz mam tak filter… stal me je eno celo plačo, ampak sem full zadovoljna, ker ne zaupam kapitalistom ki mi klorirajo vodo.

  flaškanih vod pa ne pijem in ima tvoj bratranec prav, da mora bit neka kemikalija not, da lahko voda ostane 1 leto v flaši sveža…

 23. Anonimnež pravi:

  jaoj kok ste eni neumni. Točno nate misilm, ja.

 24. spookymulder spookymulder pravi:

  Zadnjič sem v trafiki kupoval časopis in zagledam škatlice cigaret, na katerih piše, da kajenje ubija. In ljudje so jih vseeno kupovali in kadili, čeprav na njih piše, da so škodljive in da vodijo v rani grob. Si moreš misliti? Čudno je to človeštvo, ampak evo Iztok, tu je pač tvoj odgovor na vprašanje, zakaj se ljudje ne poglobijo v tiste napise o E-jih. Vseeno jim je. Živijo svoje življenje, tako kot so navajeni. Imajo pač preveč drugih skrvi, da bi se ubadali še z nekimi napisi.

  OK, da E-je ne moremo kar metati v isti koš “strupov” so razložili že drugi. Gre pač za določene standardne oznake, tako da lahko tudi na izdelku iz npr. Švedske veš, kakšni dodatki so v njem in tako takoj prepoznaš, da je v izdelku vitamin C, če piše E300, tudi če ne veš, kako se mu reče po švedsko.

  Dejstvo je, da se pri sodobnem prehranjevanju praktično ne moreš izgoniti E-dodatkom v hrani. Prvič zato, ker delamo vse na zalogo in zato dodajamo razne dodatke, da se stvari ne bi pokvarile, drugič zato, ker smo tako zelo obsedeni s čistočo in neoporečnostjo, da nam morajo vse še dodatno “razkužiti”, tretjič pa zato, ker imamo preveč izbire in nočemo več jesti samo zato, da preživimo, temveč mora hrana izgledati čim lepše barve, imeti čim lepši vojn, da o prav posebnem okusu sploh ne govorimo. Včasih so hrano pač dojemali bolj praktično – pripravljali so jo za sproti, niso se tako zelo bali hudobnih bakterij in so bili v bistvu srečni, ko je bilo kaj na mizi, ne glede na to, če ni šlo ravno za gurmanski izdelek. In zato pač niso potrebovali E-jev. In seveda, ker se niso basali z mesom, predelanimi ogljikovimi hidrati in maščobami vsak dan, ni bilo prav nič hudega, ko so pili neposneto mleko.

  No, če se vrnem k vprašanju škodljivosti E-jev. V bistvu za večino E-jev (predvsem tistih “nenaravnih” iz laboratorijev) niti ne vemo, kako škodljivi so lahko za organizem, saj ne gre za nek hiter proces, da poješ zadevo in te “zvije” v pol ure, temveč se stvar ponavadi nabira v telesu in počasi okvarja celice, ali pa vpliva na rast in razvoj celic – tako naj bi npr. na mladih miših ugotovili, da sladilo aspartam, ki ga najdeš v praktično vsakem vsaj malce sladkem živilu, okvari delovanje ledvic, a sedaj je seveda vprašanje, če podobno deluje tudi pri človeku in spet na drugi strani, kakšen je morda pritisk korporacij, ki aspratam proizvajajo in uporabljajo, da (neprijetna?) resnica ne bi prišla na dan, da ne bi imeli prevelikih izgub.

  V vsakem primeru se sam držim načela, da ne želim biti testni zajček in zato raje pazim, da menjam živila in s tem tudi E-je, oziroma poskušam najti tudi bolj eko variante brez E-jev. Nekako zaupam kmečki logiki, da stvari v majhnih količinah ne morejo imeti tako zelo strupenega učinka, kot če bi ves čas jedel ene in iste dodatke v živilih.

  Kar pa se vode tiče, bi nas morali bolj skrbeti predvsem razni pesticidi, herbicidi, fungicidi in drugi podobni preparati, ki zaidejo v vodni tokokrog zaradi nepremišljene in pretirane uporabe v kmetijstvu. če bi v ustekleničeno vodo zares dajali kakšne dodatke, bi to morali tudi zapisati. Tudi voda je namreč pod nadzorom inšpektorjev in laboratorijskih analiz, ki bi pokazale, če bi bile v njej kakšne snovi, ki niso navedene. Razni filtri in podobne zadeve pa so po svoje verjetno dobre, po svoje pa spet zagotovo dodajo neke svoje snovi, naj si gre za kemične, ali pa fizične filtre. Zato sam tudi tu poskušam malce mešati, torej malce vode iz pipe, malce iz plastenk in občasno še iz filtrirne posode. Ampak po pravici povedano, nobena nima tako dobrega okusa, kot tista iz potočka, kje v visokogorju, pa čeprav vem, da z njo posrkam tudi kakšno bakterijo in algo več – včasih so pili samo tako in so živeli in preživeli.

 25. djubre pravi:

  E-ji so moje življenje.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Barbara, napačno napisani aditivi.

  Alcessa, mar niso prav mehurčki zelo nezdravi? Nekoč so nam rekli, da naj pazimo na vrsto hrane, saj to vpliva na naše počutje, zdaj pa nam očitno govorijo, naj pazimo na aditive, torej naj gledamo, koliko jih posamezna hrana premore. Le kaj nam bodo rekli čez deset let? Morda to, da so prav aditivi koristni in v resnici zdravilo za raka.

  Servacij
  , kaj pa umetna gnojila in čuden dež, ki lahko pade na tvoj vrt? Pa sporna podtalnica in tako dalje. Tudi to bi lahko bilo nevarno za naše telo, mar ne. Kaj pa če so umirali, pa niso vedeli zakaj. Sicer pa, zakaj je potem življenjska doba modernega človeka toliko daljša od človeka, ki je živel nekoč?

  Zdrava P, aditivi sem zapisal v osnovnem zapisu, v komentarju pa sem pač naredil slovnično napako. Boš preživela? Boš, a ne. Sicer pa se mi zdiš tako zelo pametna, da bi te lahko zaposlili na medicinski fakulteti, kjer bi lahko predavala bodočim študentom. Čestitke. Pa še administracijo mojega bloga bi lahko prevzela in še naprej vsem odgovarjala namesto mene. Še enkrat čestitke.

  Marelica
  , še drog se je manjkalo.

  Lordwales
  , torej naj grem vsak dan tja po njo?

  Roxana, tiste, ki bodo boljšega okusa. Taki smo, jebat ga :)

  Kump, kam pa sodi tvoj komentar?

  David, od tebe sem pričakoval prav tak odgovor, dragi kolega :)

  Ketna, jaz bedak pa pijem Zalo :)

  Mašon, on jo zganja, jaz sem celo med pogovorom pil Zalo in jedel aditive :)

  Buba, sem bil ziher, da to stane kr dosti, ja. Če se res splača, pa bo pokazal čas. Saj res, kaj pa voda, ki si jo pila leta in leta brez filtra?

  Spooky, brez cigaret lahko preživiš, brez hrane in vode pa ne, zato je tvoja primerjava neumestna. Kdaj se dobiva, da mi prineseš vodo iz visokogorja?

  Djubre, nisi edini.

 27. Žogca pravi:

  Je sploh še kaj zdravo? Cele metode imajo eni razvite, kako spraviti pesticide s sadja, ki naj bi sicer bilo ena blazno zdrava reč. Če ga pol ure perejo in namajo v nekih zvarkih (lahko vam kopiram recepte) in potem še v soli … Če smo tako daleč, potem pa raje namesto jabolka zbašem čokolado. In če je tako, da potrebujem cele naprave, da bom lahko pila vodo, ki me ne bo zastrupljala, potem pa raje pijem kokakolo. Ta strup ima vsaj dober okus.

  Kakorkoli že, jaz se ne sekiram. Vse je tako zelo zastrupljeno in tako zelo presevano, da je povsem vseeno. Če kaj, človeka lahko rešijo dobri geni.

 28. SlimT pravi:

  Zanimiv članek. Me veseli, da nekdo “vidnejši” prinese to temo na plan. Debat kaj je dobro in kaj ne je ogromno – jaz bi rad samo podal svoje osebne izkušnje, ker sicer “papir” vse prenese, glava pa sploh.

  Za pitje in kuho uporabljam osmozni filter, ki vodo najbolje filtrira. (Osmoza je proces, ki se tudi sicer dogaja v našem telesu, pri prehajanju tekočine skozi celično membrano). Tudi tuširam se s filtrirano vodo. (navadni mehanski, ogljeni in KDF filter).

  Okus je nekoliko drugačen in se ga je potrebno navaditi, ker smo sicer navajeni “trde” vode. Tudi pri tuširanju s filtrirano vodo je “filing” nekoliko drugačen, vsekakor pa prijeten. Zda jpo parih letih sem tako navajen, da mi je postalo “ostalo” prej neprijetno.

  Aja – pa kupujem in uživam tudi samo BIO prehrano (kolikor je to sploh še mogoče v tem svetu).

  Zakaj vse to sploh? Zato, ker uporabljam svojo glavo ;)

 29. alcessa pravi:

  Mehurčki: jaz si kar dovolim sama odločati, katero vodo bom pila.
  Aditivi enkrat koristni: tako preprosto pa ni. Veliko aditivov je bilo izdelanih za pospeševanje prodaje prehrambenih izdelkov (barve, za ohranjanje konsistence, za ustvarjanje odvisnosti od izdelka itd.) in ne v smislu koristi za človeško telo. Naše telo se je razvijalo milijone let in lahko sprejema samo določene kemične substance, druge pa mu škodijo (zato ne moremo dihati CO2., ne da). Na žalost je profit bolj zanimiv kot zdravje.

 30. Beno Tilnik pravi:

  Jaz se prav v tehnikalije, ki jih ve tvoj bratranec, ne bi spuščal, ker je kerlc sodeč po zapisanem ekološko biološki wunderkind.

  Bi pa samo poprosil za nekaj pojasnil.

  Kakšno je mnenje tvojega bratranca o ustekleničeni vodi? Je ta kaj boljša od flaširane?

  Ali oziroma katera od flaširanih vod nesporna? In kaj so storile flaširane, da so postale sporne?

  Koliko zaužitih E-jev stoodstotno povzroči raka? Pa kateri so te keksi, ki jih je treba vreči. Zanima me tudi kako varno deponiramo take kekse; toliko E-jrv mora biti nevarno za naravo.

  Kako je videti čuden dež, ki pada na vrt. Kako ga spoznam; se vede nespoštljivo, je oblečen v temna oblačila, se neprimerno pogovarja z otroki?

  Kdaj se na medicinski fakulteti predava bodočim študentom? Se lahko teh predavanj udeležim, čeprav nisem prepričan da bom bodoč študent. Kako izvejo, da ne bom?

  Kako sporna je podtalnica. Ali je prišla na položaj s podkupovanjem, kako jo prepoznam in kako naj reagiram ob srečanju z njo.

  Za odgovore se prijazno zahvaljujem.

 31. Maja pravi:

  Jst osebno gledam na E-je,sedaj bolj kot včasih,ko sem imela obdobja raznih shujševalnih diet in sem si kupovala LCA jogurte z 0,1 % maščobe,čeprav sem takrat ful shujšala,ko sem videla kolko je teh dodatkov v LCA tekočih jogurtih jih ne kupujem več,rajši spijem kakšen kefir.

 32. Maja pravi:

  Pa tudi navsezadnje juhe iz vrečke,ki sem si jih sploh med tednom v štud.domu vedno kuhala vsebujejo preveč E-jev.
  Navsezadnje človek že ne ve kaj zdravo.
  Tofu oz.sojin sir-so včasih vsi hvalili kako je dober za zdravje,sedaj sem pa v neki reviji prebrala da povzroča demenco.

 33. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok:
  Primerjava s cigaretami je bila namenjena samo tvojemu vprašanju “zakaj za vraga dajo firme na svoj izdelek podatek o najbolj strupenih E-jih? Mar mislijo, da ljudi to ne bo zmotilo in bodo pomislili, da jim hočejo prodati čisti strup?”

  @Beno Tilnik: ROFL ;-) :-)

 34. Zdrava P. pravi:

  7) aditivi sem zapisal v osnovnem zapisu, v komentarju pa sem pač naredil slovnično napako.
  Podatek ni bil namenjen piscu prispevka, temveč komentatorju Gregorju, ki prav tako kot pisec nima čisto razčiščeno, kaj ta izraz sploh pomeni.

  8) Sicer pa se mi zdiš tako zelo pametna, da bi te lahko zaposlili na medicinski fakulteti, kjer bi lahko predavala bodočim študentom. Čestitke.
  Komentator #30 je že dovolj satirično ilustriral tale lapsus linguae, pa vendar.
  Čestitke so neutemeljene, ker da se zdiš piscu takšnelega prispevka “pametna”, ni ravno dosežek, ki bi kakorkoli presegel vsakodnevne dosežke denimo … tekočih stopnic. Ali betonskih tlakovcev. Kajne?

  9) Pa še administracijo mojega bloga bi lahko prevzela in še naprej vsem odgovarjala namesto mene. Še enkrat čestitke.
  Raje sem se osredotočila le na najbolj izstopajoče … nekorektnosti.

  10) sedaj sem pa v neki reviji prebrala da povzroča demenco.
  Tudi volilna pravica je bila včasih vsesplošno hvaljena. Citirana poved priča, da zmotno.

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žogca, kaj ti nucajo geni, če živiš v zastrupljenjem okolju, se pravi v razmerah, kjer tvoji dobri geni pred tem niso. Sicer pa, prav imaš, vedno se spomnijo kaj novega in nam povedo, da je pa zdaj to strupeno. Čeprav je bilo še včeraj zelo zdravo.

  Slim T, celo za tuširanje ti je navadna voda preveč sporna?

  Alcessa, točno tako, vedno gre le za biznis. Še posebej, ker se posledice pokažejo šele čez mnogo let, ko krivcev ne bo več mogoče preganjati.

  Bentilnik, odgovore na svoja prebrisana vprašanja boš dobil pri predavanju doktorice Zdrave P, ki bo na medicinski fakulteti predavala bodočim študentom. Če te bo navdušila, boš postal študent, če te ne bo, boš pač vse skupaj vzel kot informativni dan in kot info za svoj morebiten študij.

  Maja, torej če jemo zdravo, se bomo v bistvu zredili?

  Spooky, kljub temu neumestno, saj cigaret in hrane vseeno ne moreš primerjati. Pri cigaretah se lahko odločiš, pri hrani pa ne, saj jo rabiš za preživetje.

  Zdrava P, predlagam, da svoj čas raje porabiš za kaj bol koristnega. Pisec tega prispevka namreč tudi s tvojo pomočjo ne bo nič bolj načitan glede aditivov in vode.

 36. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok:
  Tudi pri hrani se lahko odločiš za tisto, ki nima E-jev in tisto, ki jih ima. Vprašanje je torej samo, kako se boš odločil in če si se pripravljen malce potruditi ter temu primerno prilagoditi svoje življenje. Točno tako, kot pri cigaretah. Kaj je torej tu neumestnega?

 37. zdrava p. pravi:

  11) Pisec tega prispevka namreč tudi s tvojo pomočjo ne bo nič bolj načitan glede aditivov in vode.
  Se ne bi mogla bolj strinjati. Ne želim pa, da taisti pisec nemoteno poneumlja svoje bralce.

  LP
  Zdrava Pamet

 38. Gregor pravi:

  Zdrava p.

  če je že govora o E-jih, naj imajo pa še aditivi (sedaj vredi fredi?) en E.

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdrava, kdo pa je rekel, da bo verjeli tebi?

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, pa dajva z druge strani, pri cigaretah se ne moreš odločiti. Vse so strupene. Pri hrani se lahko, torej je primerjava vseeno neumestna :)

 41. spookymulder spookymulder pravi:

  Saj tako ali tako nisem primerjal hrane s cigaretami, temveč sem mislil samo na odločitev, kaj bo človek uporabljal, čeprav je morda strupeno in kako korporacije izkoriščajo dejstvo, da človek ne uporablja zgolj samo stvari, ki so dobre zanj, temveč velikokrat pred zdravje da lagodje in enostavnost.

 42. krenik pravi:

  Dragi moji, a ima kdo izmed vas doma tak filter?

  Jaz ga imam. Že kakšnih deset let. Ja prav si prebral, že kakšnih deset let.

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Krenik, zelo napredno. Upam, da si bolj zdrav kot prej, ko ga nisi imel.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !