James Bond: Diamonds are Forever

12.11.2008 ob 21:00

anglija 1971, režija: Guy Hamilton, igrajo: Sean Connery, Jill St. John, Charles Gray, Bruce Glover, Putter Smith, Lana Wood, Jimmy Dean, Bruce Cabot, Norman Burton, Joseph Furst, Joe Robinson, Donna Garratt, Trina Parks, Bernard Lee, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn

James Bond sedmič, Sean Connery šestič.

MISIJA:
James Bond (Sean Connery) odpotuje na Nizozemsko in v Las Vegas, da bi našel izginule diamante, potem pa se izkaže, da jih je ukradel njegov stari sovražnik Blofeld (Charles Gray), ker jih potrebuje za močan laserski satelit, s katerim lahko uniči katerokoli točko na Zemlji.

NEGATIVCI:
Ernst Stavro Blofeld, s katerim se je Bond nazadnje srečal v filmu On Her Majesty Secret Service, Connery pa v You Only Live Twice.
Peter Franks(Joe Robisnon), prekupčevalec z diamanti, katerega identiteto prevzeme Bond.
Dr.Metz (Joseph Furst), doktor, ki je dušo prodal Blofeldu.
Saxby (Bruce Cabot), nepomembni uslužbenec v pogrebnem zavodu, ki dela za Blofelda.
Bambi&Thumper (Donna Garratt in Trina Parks), telovadki, ki Bonda napadeta z znanjem borilnih veščin.
Mr. Kidd & Mr. Wint (Putter Smith&Bruce Glover), Blofeldova homoseksualna ubijalca.

POMAGAČI:
Felix Leiter (Norman Burton), CIA agent, ki ga vedno igra drug igralec.
Tiffany Case (Jill St.John), rdečelaska, Bondova desna roka in glavna junakinja.
Willard Wyte (Jimmy Dean), izginuli bogataš in lastnik igralnic v Las Vegasu.
Plenty O’Toole (Lana Wood), dekle, ki jo Bond sreča v kazinu in se z njo odpravi v sobo.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Samo Tiffany Case, saj Plenty O’Toole tik pred seksom vržejo skozi okno v bazen.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Železna past, ki jo Bond na začetku filma skriva v žepu suknjiča.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Lažni prstni odtisi

STANDARD:
Izumitelj Q (Desmond Llewelyn), ki se poigrava z igralnimi avtomati, tajnica Moneypenny (Lois Maxwell), ki se na začetku obleče v policistko in Bondov šef M (Bernard Lee).

MRTVI:
Plenty O’Toole najdejo utopljeno v bazenu, Petra Franksa Bond ubije z vsebino gasilskega aparata, Blofeld v uvodu konča v vroči glini, a se potem vrne živ in zdrav, Mr. Kidd zgori, ker Bonda napada z gorečimi ražniči, Mr. Wint pa da rep med noge in se razleti na tisoč kosov.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Dirka z “vesoljskim” vozilom in Bondov pretep z Bambi in Thumper.

NUJNI PODATKI:
Diamonds Are Forever je stal 7.2 milijona dolarjev. V ZDA je porušil takratni največji tridnevni zaslužek, v blagajne prinesel lepih 43 milijončkov in jih po svetu priigral še 73, kar je bilo osemdeset odstotkov več kot njegov predhodnik On Her Majesty Secret Service. V Angliji ga ni leta 1971 premagal nihče, v ZDA pa sta bila močnejša samo Boter in Fiddler on the Roof. Datum premiere je bil 17. december, snemanje pa je prvič prevzel Hollywood. Sean Connery je dobil za svoj trud 1.2 milijona plus 12.5 odstotkov od dobička in še dva filma po lastni izbiri, denar pa je potem dal v dobrodelne namene. Diamond Are Forever je bil kot Flemingov roman četrti po vrsti, naspisal pa ga je leta 1956. Glas Lane Wood, sicer manj znane sestre Natalie Wood, so dublirali, njeno vlogo pa bi morala najprej igrati Jill. St John, ki je postala prva ameriška bondova punca. Film je snel nominacijo za zvok. Naslovno pesem je zapela Shirley Bassey. Za vlogo Tiffany Case sta se potegovali Faye Dunaway in Raquel Welch. Originalni zaplet je bil ta, da bi bil glavni negativec brat Gerta Froba iz Goldfingerja. Smrt Bondove žene Tracy je bila planirana za začetek tega Bonda, a so jo raje uporabili za konec prejšnjega. Willard Whyte naj bi bil asociacija na Howarda Hughesa, ki je posodil svoje igralnice. Pisatelj Kevin McClory je trdil, da sta organizacija SPECTRE in njen vodja Blofeld njegovi pogruntavščini, zato je njuno uporabo prepovedal v vseh nadaljnih bondiadah. Blofeld se je potem resda pojavil še v For Your Eyes Only, a ga niso identificirali. Da ne bo pomote, pojavil se je tudi v Never Say Never Again, ki pa ni bil iz cikla studia MGM in ga mnogi resnični Bondovi fani sploh ne štejejo za bondiado. Miniaturno vlogico lasvegaške plesalke je odigrala Valerie Perrine.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Kot veste je Sean Connery že leta 1967 rekel zadnjo besedo in zaigral v filmih Shalako, The Molly Maguires, The Red Tent in The Anderson Tapes. Ker pa je George Lazenby v filmu On Her Majesty Secret Service razočaral, so producenti na vsak način spet hoteli Conneryja in mu navrgli dovolj mamljivo ponudbo, da je še enkrat oblekel Bondova oblačila. Tokrat zares zadnjič, če ne štejemo leta 1983, ko je vzletela neuradna bondijada Never Say Never Again. Jill St. John (poročena je bila s Henryjem Kissingerjem in Robertom Wagnerjem) se je z Bondom v bistvu srečala že leta 1960, ko je gola pozirala za Playboy, saj so v isti številki objavili tudi neko kratko Ian Flemingovo zgodbico o tajnem agentu 007. Za Playboy je gola pozirala tudi Lana Wood, sicer bivša žena Ryana O’Neala, s katerim je igrala v seriji Peyton Place. Bruce Cabot je nekoč pred King Kongom reševal Fay Wray. Charles Gray (zvezda mjuzikla Rocky Horror Picture Show) je še posebej zanimiv zato, ker je v You Only Live Twice igral Bondovega zaveznika Hendersona, ki ga umorijo Blofeldovi možje. Bruce Glover je oče Crispina Gloverja, ujeli pa ste ga lahko tudi v Kitajski četrti. Jimmy Dean je bil med drugim zna tudi kot voditelj lastnega tv šova.

MOJE SKROMNO MNENJE:
Nekaj je jasno. Bondi s Seanom Conneryjem, ki je za Entrapment vadil ravno v tejle bondiadi, so danes malce zastareli. Poleg tega tokratni Bond izgleda kot nedeljska zabava za cirkusante, kjer so tu in tam pozabili na zgodbo in prizore pač nizali po spominu. Le zakaj zaplet s kasetami koračnic, če pa Blofeldovo ladjo na koncu tako ali tako raznese? Le kako lahko Bond v vodi z lahkoto ukroti Bambi in Thumper, če pa sta bili pred tem v znatni premoči? Le zakaj Bond uboga Blofelda in odide v dvigalo, če je tip sam in mu grozi samo s pištolo? O slabi igralski predstavi Jill St. John in Lane Wood raje ne bom govoril, saj je homoseksualni morilec Bruce Glover zato toliko bolj prepričljiv in zanimiv. Nepotrebna mašila lijejo kot iz škafa, Sean Connery pokaže izvrstno poznavanje vin, vse skupaj pa je hud korak nazaj od prejšnje bondiade.

Ocena: 5/10

null

 

1 komentar na “James Bond: Diamonds are Forever”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Iz arhiva 9: Marlowe, Sitting Target, Doctor Dolittle, La Signora Senza Camelie, Duel in the Sun, Somebody Up There Likes Me pravi:

    [...] Jill St. John, mešanica Ann Margret in Stefanie Powers, pa poznamo kot ženo Roberta Wagnerja in kot Bondovo dekle iz Diamonds are Forever. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !