James Bond: The Man With the Golden Gun

8.11.2008 ob 17:14

anglija 1974, režija: Guy Hamilton, igrajo: Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland, Maud Adams, Herve Villechaize, Clifton James, Richard Loo, Soon Taik Oh, Marc Lawrence, Lois Maxwell, Bernard Lee, Desmond Llewelyn

James Bond devetič, Roger Moore drugič.

MISIJA:

James Bond (Roger Moore) odpotuje v Beirut, Hong Kong, Macao in Bangkok, kjer mora poiskati skrivnostnega Francisca Scaramango (Christopher Lee), izvrstnega strelca, uživača in lovca na ljudi, ki lahko manipulira s solarno energijo.

NEGATIVCI:
Francisco Scaramanga, uživaški ekscentrik s tremi prsnimi bradavicami, ki naroča zlate metke in z njmi na svojem posestvu ubija ljudi.
Nick Nack (Herve Villechaize), Scaramangin zlobni pritlikavec.
Hai Fat (Richard Loo), kitajski mafijec.

POMAGAČI:
Andrea Anders (Maud Adams), Scaramangina ljubica, ki začne pomagati Bondu.
Mary Goodnight (Britt Ekland), nerodna tajna agentka, ki čaka kdaj si bo Bond vzel čas zanjo.
Hip (Soon Taik Oh), Bondova kitajska naveza.
J.W.Pepper (Clifton James), kmečki šerif iz bondiade Live and Let Die.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE
Andrea Anders in Mary Goodnight.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Lažna prsna bradavica.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIMPOMOČEK:
Noga, ki jo Bond uporabi na začetku karate dvoboja.

STANDARD:
Q (Desmond Llewelyn), ki je šprical Live and Let Die, šef M (Bernard Lee), ki ga je tokrat še posebej veliko, tajnica Moneypenny (Lois Maxwell).

MRTVI:
Scaramango ustreli Bond, Andreo Anders in Hai Fata pa Scaramanga.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Avtomobilski skok iz enega dela mostu na drugega.

CITAT:
James Bond: «What’s your name?«
dekle v bazenu: «Chew Me.«
James Bond: «Really?«

NUJNI PODATKI:
The Man With the Golden Gun je stal 7 milijonov dolarjev, zaslužek (ZDA 21, ostali svet 76) pa je močno razočaral ustvarjalce. Kritiki so film raztrgali, mnogi pa ga proglašajo za najslabšega Bonda vseh časov. Manj so zaslužili samo Dr. No, From Russia With Love (takrat si je Bond šele ustvarjal imidž) in On Her Majesty’s Secret Service (gledalci niso bili pripravljeni na novega igralca). Desmond Llewelyn je v Live and Let Die manjkal zato, ker je moral reklamirati Diamonds are Forever. Scaramango bi moral igrati Jack Palance. Britt Ekland je bila na avdiciji za Scaramangino ljubico, ko pa jo je režiser Hamilton videl v bikiniju, je dobila vlogo Mary Goodnight. The Man With the Golden Gun je bil prvi Bond prikazan v Kremlinu. V Angliji je bil tretji film leta, v ZDA ga ni bilo niti med prvih deset. Koproducent Harry Saltzman je zadnjič sodeloval pri kaki bondiadi in svojih 50 odstotkov pravic prodal studiu United Artists. Naslovno pesem bi moral odpeti Alice Cooper, a so se producenti premislili. Naslovno pesem je zapela Lulu.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPNIH:
Christopher Lee, sicer sestrič Iana Fleminga, bi moral nastopiti že v Dr. Noju, debitiral pa je v filmu Corridors of Mirrors, ki ga je režiral Terence Young, režiser bondiad Dr. No, From Russia With Love in Thunderball. Britt Ekland je na dan premiere Dr. Noja dopolnila natanko dvajset let in ko je videla Ursulo Andress, se je odločila, da bo tudi sama enkrat igrala Bondovo dekle. Poročila se je s Petrom Sellersom, ki je Bonda igral v parodiji Casino Royale, z Leejem pa je igrala v filmu The Wicker Man, v katerem je bila soigralka tudi Diane Cliento, bivša žena Seana Conneryja. Maud Adams, sicer takrat zelo uspešna manekenka, je bila Bondovo dekle tudi v bondiadi Octopussy, kar je seveda velika posebnost. Adamsova je igrala samo sebe v seriji Absolutely Fabolous, kjer je igrala tudi Joanna Lumley, bivše Bondovo dekle. Pritlikavec Herve Villechaize je leta 1993 star petdeset let naredil samomor. Po Bondu je zaslovel v seriji Fantasy Island, zapadel v alkohol in hude depresije. Veteran Richard Loo (1903-1983) je igral tudi v filmih The Bitter Tea of General Yen, The Sand Pebbles in Star Spangled Rhythm, z Soonom Taikom Ohom pa sta nastopila že v filmu One More Train to Rob. Pevka Lulu je nekoč zapela pesem The Man Who Soled the World Davida Bowieja, ki jo je v devetdesetih zapela tudi Nirvana. Lulu se je poročila z Mauriceom Gibbom, pevcem skupine Bee Gees in na evroviziji zapela pesmico Boom Bang A Boom.

MOJE SKROMNO MNENJE:
The Man With the Golden Gun je bondiada, kjer vsi preveč govorijo in premalo delajo, će poenostavim, Roger Moore pa za razliko od Live and Let Die samega sebe jemlje preveč resno ter jezno, saj med drugim udari celo žensko. Povedano drugače, Roger Moore hoče igrati Seana Conneryja, kar je huda traparija. Filmu manjkata humor in dinamika, dvoboj z Leejem pa ne more rešiti časti. The Man With the Golden Gun je torej eden slabših Mooreovih Bondov, prepoznali pa ga boste po karate dvobojih, sumo borbah, pritlikavem Nick Nacku, akrobatskem skoku z avtom in seveda po zlati pištoli, s katero ubija Christopher Lee. Če smo rekli, da je Live and Let Die ujel atmosfero blaxploitation filmov, moramo reči, da je The Man With the Golden Gun ujel atmosfero borilnih filmov, ki jih je samo leto dni prej čez lužo prinesel Bruce Lee v klasiki Enter the Dragon. Bond je v času Rogerja Moorea torej kopiral različne trende, vrhunec pa je brez dvoma dosegel z Moonrakerjem, kjer smo ves čas gledali kar Vojno zvezd.

Ocena: 5/10

 

3 komentarjev na “James Bond: The Man With the Golden Gun”

 1. Tito pravi:

  Iztok, po dolgem času sem se spet vrnil nazaj na tvoj blog. Se je med tem časom zgodilo kaj pomembnega oz. sem kaj zamudil?

  Vidim, da gledaš Bondijade :)

  Men osebno je najbolj smešen tisti Bond, v katerem je en tip z železnimi zobmi; si ga že gledal?

  lp

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tito, lik Jawsa, ki ga igra Richard Kiel, je nastopil v bondiadah The Spy Who LOved Me in Moonraker. Prvega bom še dal na blog, drugi pa je že nekaj časa gor.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Rasputin: The Mad Monk pravi:

  [...] in Vojne zvezd, mi stari prdci pa ga poleg Dracule ne bomo pozabili kot Scaramange iz bondiade Mož z zlato pištolo, kot lorda Summerisleja iz The Wicker Mana, kot Henryja Baskervillesa iz The Hound of Baskervilles [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !