James Bond: Goldfinger

6.11.2008 ob 06:09

null

anglija 1964, režija: Guy Hamilton, igrajo: Sean Connery, Gert Frobe, Honor Blackman, Shirley Eaton, Harold Sakata, Cec Linder, Tania Mallet, Nadja Regin, Gerry Dugan, Margaret Nolan, Austin Willis, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn, Bernard Lee

James Bond tretjič, Sean Connery tretjič.

MISIJA:
Bogataš Auric Goldfinger (Gert Frobe) hoče ukrasti vse zlate rezerve Amerike, zavzeti strogo zastraženi Forth Knox, z atomsko bombo pobiti lepo število ljudi in zlato potem po višji ceni prodati na vzhod.

NEGATIVCI:
Auric Goldfinger, lastnik ogromne količine zlata, ljubitelj golfa in hinavec pri igranju kart.
Oddjob (Harold Sakata), njegova desna roka in strašno močan hrust, ki ubija z metanjem svojega klobuka.
Bonita (Nadja Regin), hinavska flamenko plesalka.
Pussy Galore (Honor Blackman), Goldfingerjeva pilotka.
Jill Masterson (Shirley Eaton), Goldfingerjeva pomočnica, ki se zaljubi v Bonda in konča prekrita z zlatom.

POMAGAČI:
Felix Leiter (Cec Linder)l, CIA agent in znanec iz številnih bondiad.
Tilly Masterson (Tania Mallet), sestra Jill Masterson, ki hoče ubiti Goldfingerja.
Hawker (Gerry Dugan), Bondov asistent pri golfu.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Najprej Jill Masterson, na koncu pa tudi Pussy Galore.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Avtomobil Aston Martin.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Avtomobil Aston Martin.

STANDARD:
Q (Desmond Llewelyn), ki pravi, da se pri svojem poslu nikoli ne heca, M (Bernard Lee) in tajnica Moneypenny (Lois Maxwell), ki Bonda povabi na večerjo.

MRTVI:
Goldfingerja odnese iz letala, Bonito ponesreči ubije sodelavec, Jill Masterson konča v zlatu, Tilly Masterson ubijejo Goldfingerjevi možje, Oddjoba pa strese elektrika.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Dvoboj Bonda z Oddjobom.

CITAT:
James Bond: «My dear girl, there are some things that just aren’t done, such as drinking Dom Perignon ‘53 above the temperature of 38 Fahrenheit. That’s just as bad as listening to The Beatles without earmuffs.«

NUJNI PODATKI:
Goldfinger je stal tri in pol milijona dolarjev, znesek povrnil že po treh tednih, v ZDA zaslužil 51, drugod po svetu pa 74 milijončkov. Skupni zaslužek 125 milijonov je bil za 10 milijonov večji od Dr. Noja in From Russia With Love skupaj. Gerta Frobea so dublirali, čeprav je znal angleško. Naslovno pesem je zapela Shirley Bassey. Ian Fleming je umrl nekaj tednov pred premiero. Bondov lik je dobil smisel za humor, ki ga v Flemingovih romanih ni bilo. V ZDA sta leta 1964 Goldfingerja presegla samo Marry Poppins in The Sound of Music. Sean Connery si je poškodoval hrbet v prizoru boja s Haroldom Sakato. Ker je bilo liku Honor Blackman ime Pussy Galore, ga niso mogli na nobeni prezentaciji in reklamnem šovu izgovarjati brez težav. Še celo Johnnyju Carsonu je bilo nerodno, ko je izgovoril Pussy, producenti pa so besedo seveda prekrili z znanim piskom za grde besede. Harry Saltzman in Albert Broccoli ste se zbala in hotela lik spremeniti v Kitty Galore, potem pa je Tom Carlisle, sicer človek za stike z javnostjo, Honor Blackman slikal v družbi s princem Philipom in časopisom zgodbo obljubil samo pod pogojem, da se bi naslov glasil: «Pussy and the Prince.« Ko se Pussy Galore prvič predstavi Bondu, ji ta reče: «I must be dreaming,« kar je bila druga izbira, saj je bil prvotno mišljen stavek:«I know you are, but what’s your name.« Pussy Galore je bila v romanu lezbijka.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Sean Connery je med bondiadama From Russia With Love in Goldfinger zaigral v filmih Marnie in Woman of Straw. Vlogo Honor Blackman, zvezde serije The Avengers, bi moral prvotno igrati moški. Gert Frobe (1913-1988) je postal tako zelo popularen, da so ga nameravali uporabiti za glavnega negativca v Diamonds are Forever, kjer naj bi igral brata Aurica Goldfingerja. Tania Mallet je bila leta 1964 vrhunska angleška manekenka, ki pa je zavrnila vse nadaljne filmske ponudbe. Nadja Regin, jugo gore list, je nastopila že v From Russia With Love. Harold Sakata (1920-1982) je že leta 1948 postal havajski naraodni heroj, ker je dobil srebrno olimpijsko medaljo v dvigovanju uteži. Potem je začel uspešno rokoborsko kariero in se spremenil v Tosha Toga, v šovu Johnnyja Carsona z rokami razsekal mizo in na koncu izgubil boj z rakom. Shirley Bassey je zapela tudi v Diamonds are Forever in Moonraker. Guy hamilton, ki je prevzel krmilo Terencea Younga, je nato režiral še Diamonds are Forever, Live and Let Die in The Man With the Golden Gun. Shirley Eaton se je zapisala v zgodovino kot zlato dekle, natanko takšna pa je krasila tudi naslovnico Timea. Cec Linder (1921-1992) bi moral prvotno igrati bogataša, ki ga Goldfinger vara v kartah, Austin Willis pa je bil predviden za vlogo CIA agenta Felixa Leiterja. Njune vloge se potem obrnili, Cec pa je zavrnil ponudbe za stalni aranžma Felixa Leiterja. Margaret Nolan, ki igra žensko po imenu Dink, lahko vidite tudi v uvodni sekvenci. Sean Connery se je moral posebej za film naučiti igranje golfa.

MOJE SKROMNO MNENJE:
Zelo dober začetek, kjer Bond v očeh Nadje Regin zagleda nasprotnika, ki ga hoče ubiti. Vrhunski užitki med njegovim dvobojem s Haroldom Sakato, ki meče svoj ubijalski klobuk. In s triki nafilan Aston Martin. Vse to so poglavja zase, ki so tole bondiado spremenili v hudo klasiko in prelomnega Bonda. Drugače pa Goldfinger niti v sanjah ne more preseči bondiade From Russia With Love, pa čeprav mu pripisujejo zasluge za pionirski doprinos k žanru akcijske avanture. Sean Connery v vlogi hvala bogu še zmeraj uživa, čeprav je takrat v intervjujih že govoril, da mu Bond ne ponuja pravih možnosti za igranje. In pozor, ves film je pravzaprav v ujetništvu, kar je malce čudna ideja, saj bi se lahko nastala kriza razrešila tudi brez njega.

Ocena: 7/10

null

 

8 komentarjev na “James Bond: Goldfinger”

 1. Maja pravi:

  Obožujem ta Bondov film,sploh tisti del filma k zlobni Goldfinger pobarva Bondovo punco Pussy GALONE z zlato barvo,čeprav zgleda grozno.
  Connery je itak najboljši Bond vseh časov.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Ob omembi pozlačenega dekleta naj dodam, da se tudi najnovejše Bondove avanture Kvantum sočutja pokloniju Goldfingerju z identično sceno, le da je tokrat namesto zlata uporabljena nafta. Novi časi …

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, tisti del je zelo dober, ja. So mi pa bili Bondi z Rogerjem Mooreom vseeno veliko boljši, pa tudi on me je bolj prepričal. Connery se mi zdi vendarle preveč zastarel in preveč resen.

  Spooky, še malo pa ga gremo gledat.

 4. Nyx pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=n1PyKKfTpGs

 5. gospod blaf pravi:

  ?! Goldfinger ne pozlati Pussy Galore, temveč tisto punco na začetku. Nekdo pa sploh ni pogledal filma, a?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gospod, to moraš vprašati Majo.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Blog Archive » Recenzije: The Other Guys, Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore, Marmaduke pravi:

  [...] tajno službo in vratolomnimi akcijami. Še celo ime glavne zlobnice štima, le da ji pač ni ime Pussy Galore, marveč Kitty Galore in da oponaša tudi kultnega Blofelda, le da ima namesto mačke v naročju [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Woman of Straw, Notturno Bus, Blonde and Blonder, Down To You pravi:

  [...] Dr. No in From Russia With Love, ki je istega leta igral še v Hitchcockovi Marnie in seveda v Goldfingerju, je Anthony Richmond, nečak izjemno premožnega, bolnega in tečno zlobnega strica (Ralph [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !