Umrl Michael Crichton

5.11.2008 ob 20:02

Prekleti rak je odnesel še eno legendo. Pisatelja Michaela Crichtona, ki je bil tudi režiser, producent in scenarist. Njegovi romani so izgledali kot filmi, zato filmov sploh ne bi potrebovali. Eni so seveda dobili odlične filme (Jurski park), drugi pa premalo prepričljive filme (Timeline, Congo). In pozor, Crichton je osebno oscenaril in zrežiral Como ter Westworld, dve klasiki iz sedemdesetih, zato je škoda, da se ni tega posla loteval bolj pogosto. Včeraj ga je pri 66-ih nesel rak, bil pa je isti letnik kot moj oče. Naj počiva v miru in naj se kak hollywoodski producent vendarle spomni na njegov roman Airframe, ki bi moral že zdavnaj dobiti filmsko ekranizacijo.

null

 

10 komentarjev na “Umrl Michael Crichton”

 1. Arbiter_universale pravi:

  Pikolina, to pa sploh ni dobro.
  On me je znal pritegniti. Recimo Andromeda je dober roman. Mogoče celo prvenec njegov? Pa Časovno past sem tudi prebral in je precej poučna zgodbica o srednjeveških navadah.
  Ah, ne bom naprej našteval, saj bo našega Nika še kap ruknila od zavisti. Pa romane od Isaaca Asimova imam tudi rad, pa Arthurja Clarka, pa Thomasa Manna, pa predavanja Freuda in Junga, pa takšne malenkosti, kot so sodobna genetika, ontologija človeka, kozmologija, pa recimo Floubert in Balzac sta mi izjemno všeč, pa kakšno zelo zapleteno matematično nalogo rešim tuintam pa inženir sem in take malenkosti, kot je anatomija, fizika tekočin, relativnostna fizika, to mi tudi ni tuje.
  Skratka sem povprečno razgledan in vesel kmečki debilni fant, hihi.

  LP,Arbi

 2. Tine pravi:

  Ja, sam sem za to izvedel pred kakšne pol ure in bil totalno šokiran. Res škoda. :( Michael, hvala za vse super knjige in filme in naj ti bo lahka zemlja!

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Arbi, ne ravno prvenec, vsekakor pa prelomna zadeva in eden zgodnejših romanov. Časovna past je okej knjiga, a porazen film.

  Tine, tip je bil res totalni car.

 4. sirius pravi:

  Timeline film je res bil dosti slabši od njegove knjige po drugi strani pa je tako z večino knjig po katerih posnamejo film

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drži. Ena svetlih izjem je zame Boter, ki je vsaj tako dober kot knjiga.

 6. nekdo pravi:

  Rak je kurba, ni kej. glavo pokonci, pa tiča u rit :D

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nekdo, nisi smešen.
  LP

 8. Mašon pravi:

  Ravno ko sem prebrala vse njegove knjige in čakala na kakšno novo… Sicer so pa andromedo letos predelali v mini-serijo, ki je dejansko bla gledljiva. mene je navdušila knjiga Prey, pa tudi Next (naslednji gen, je prevedena, sa mi zdi), samo konc mi ni bil všeč…
  Meni je všeč, ker njegova Sci-Fi temelji na ‘mogoče bi pa lahko blo res’ in veliko raziskavah, kar daje knjigam tut neko znanstveno verjetnost (sploh andromeda je taka). takih pisateljev manjka in škoda ga je. RIP.
  za tolažbo se pa splača prebrat tudi Richarda Prestona, ki ima (vsaj po mojem mnenju) dokaj podoben slog.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mašon, njegovim knjigam se pozna njegova doktorska izobrazba, čeprav so mu nekateri prav to po drugi strani očitali. Rekoč, da ljudi vleče za lase. Andromeda mi kot film ni bil preveč všeč, zato bi bilo fino pogledati tudi to serijo.

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Surrogates, Whiteout pravi:

  [...] v spomin prikličem izvrstni Westworld, ki ga je leta 1973 z Yulom Brynnerjem v glavni vlogi posnel Michael Crichton. Hudo kultni Blade Runner, ki ga je leta 1982 serviral Ridley Scott in v katerem so androidi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !