James Bond: Octopussy

5.11.2008 ob 14:44

anglija 1983, režija: John Glenn, igrajo: Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan, Kristina Wayborn, Kabir Bedi, Steven Berkoff, Vijay Amritraj, Geoffrey Keen, Robert Brown, Tina Hudson, Andy Bradford, David Meyer, Anthony Meyer, Walter Gotell, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn

Roger Moore šestič, James Bond trinajstič.

MISIJA:
Ruski general Orlov (Steven Berkoff) hoče začeti jedrsko vojno in krivdo naprtiti Američanom, medtem pa se zaplete tudi v preprodajo zgodovinskih dragocenosti, ki jo vodi Kamal (Louis Jourdan), sicer desna roka skrivnostne Octopussy (Maud Adams).

NEGATIVCI:
Kamal, izredno očarljivi gizdalin in hinavski ter zlobni kriminalec.
Gobinda (Kabir Bedi), njegova desna roka.
Orlov, nori ruski general, ki se upre celo našemu staremu znancu Gogolu (Walter Gotell).
dvojčka Miška in Griška (David&Anthony Meyer), učinkovita cirkuška mojstra in Kamalova pomočnika.

POMAGAČI:
Octopussy, uradno Bondova nasprotnica, neuradno pa njegova ljubimka.
Magda (Kristina Wayborn), Kamalova ljubica, ki skoči v posteljo z Bondom.
Bianca (Tina Hudson), Bondova pomočnica na samem začetku, kjer nasprotnike zmede s kazanjem hlačk.
009 (Andy Bradford), umorjeni tajni agent.
obrambni minister (Geoffrey Keen), stari znanec.
Vijay (Vijay Amritraj), Bondova veza in pomočnik.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Magda in Octopussy.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Umetni krokodil.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Nalivno pero s kislino.

STANDARD:
Q(Desmond Llewelyn), ki tokrat kar sam sodeluje v akcijah, Moneypenny (Lois Maxwell) in šef M (premierno Robert Brown).

MRTVI:
Gobindo odpihne iz letala. Kamal se z letalom zaleti v skalo. Miško in Griško ubije Bond. Orlova ustrelijo njegovi. Vijayja z žago na vrvi razseka Kamalov morilec.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Vlak.

NUJNI PODATKI:
Octopussy je stal 27 milijonov dolarjev, v ZDA jih je prinesel 67.9 (5 več kot For Your Eyes Only), drugod po svetu pa 116. Octopussy je zadnji roman Iana Fleminga. Pesem All Time High je zapela Rita Coolidge. Leta 1983 je bil glede na cel svet finančno boljši samo film Return of the Jedi, medtem ko so ga v ZDA premagali tudi filmi Terms of Endearment, Flashdance, Wargames in Trading Places. Namesto Maud Adams sta bili v igri Faye Dunaway in Sybil Danning. Kevin McClory, lastnik pravic Flemingovih romanov, je istega leta izven studia MGM na platna spravil svojo bondiado Never Say Never Again, kjer je ponovno igral Sean Connery. Da ne bo pomote,zmagal je Octopussy.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Maud Adams je igrala tudi v bondiadi The Man With the Golden Gun (ubita Scaramangina ljubica Andrea Anders) in tako postala edina ženska z dvema bondoma, če seveda ne štejemo stranskih vlogic, katere so ponovile tudi nekatere druge. Kristina Wayborn je bila in še zmeraj je pravi fenomen. Zakaj? Zato, ker je bila švedska rekorderka na 100 metrov, šampionka v lahki kategoriji arm wrestlinga, kaskaderka, jahačica, modna dizajnerka, krotilka divjih živali, veterinarka, fotomodel, priznana kuharica in dirkačica z avtomobili. Vijay Amritraj je bil indijski teniški šampion. Robert Brown je v The Spy Who Loved Me igral admirala.

MOJE SKROMNO MNENJE:
Ni For Your Eyes Only in On Her Majesty’s Secret Service, je pa From Russia With Love in Live and Let Die, kar pomeni, da gre za enega boljših bondov v celotni seriji, ki je najprej Indiana Jones in Tarzan, potem pa čisto pravi cirkus, kjer se Bond našemi celo v klovna. Kar nekaj prizorov se tako kot v From Russia With Love odvije na vlaku, na koncu pa boste videli pravo pravcato akrobatsko poslastico, ki jo bo vodila Maud Adams. V uvodnem prizoru je Bond vsaj takšen frajer kot v The Spy Who Loved Me, saj z letalom prileti na bencinsko črpalko in pravi:«Napolni ga.« Med divjanjem po ulicah polnih raznoraznih artistov se gre lumparije iz Live and Let Die, ker požiralcu mečev iz ust vzame meč, ga uporabi za boj in reče:«Nazaj ga boste morali dati pa sam.« Vmes je večkrat zelo odločen in smrtno resen, skratka, ves čas imamo učinkovito mešanje žanrov, ki mu manjka samo malce več posebnih efektov in spektakularnosti. Octopussy je za izgovorjavo ravno tako sporna kot Pussy Galore iz Goldfingerja, prava hobotnica pa se nekemu nepridipravu usede na obraz. Štekate?

Ocena: 8/10

null

 

1 komentar na “James Bond: Octopussy”

  1. Najstarejši še živeči filmski zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] Jourdan (92), uf, ta pa je legenda, tudi zame, še posebej zavoljo filmov Octopussy in Gigi. Ga je bilo pa fino gledati tudi v Letter From Un Unknown Woman, Madame Bovary, Three Coins [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !