James Bond: Moonraker

5.11.2008 ob 14:59

zda 1979, režija: Lewis Gilbert, igrajo: Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel, Corinne Clery, Bernard Lee, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn, Walter Gotell, Emily Bolton, Geoffrey Keen, Michael Marshall, Blanche Ravalec, Toshiro Suga, Brian Keith

James Bond enajstič, Roger Moore četrtič.

MISIJA:
Ekscentrični milijonar Hugo Drax (Michael Lonsdale) hoče iztrebiti človeštvo in v vesolju vzgojiti novo raso po svojem okusu.

NEGATIVCI:
Hugo Drax, rezervna verzija Hitlerja.
Chang (Toshiro Suga), mojster borilnih veščin in Draxova desna roka.
Jaws (Richard Kiel), stari znanec iz The Spy Who Loved Me.

POMAGAČI:
Holly Goodhead (Lois Chiles), Bondova partnerka , ekspertka za vesoljske zadeve in tajna agentka, ki se infiltrira med Draxove uslužbence.
Corinne Dufour (Corrine Clery), Draxova sodelavka, ki pade na Bondove čare.
Manuela (Emily Bolton), Bondova veza v Riu De Jeneiru.
general Gogol (Walter Gotell), stari znanec, ki si po Bondovem vzoru omisli ljubimkanje.
obrambni minister (Geoffrey Keen), stari znanec, ki Bondu še vedno ne zaupa popolnoma.
polkovnik Scott (Michael Marshall), Bondova desna roka pri boju v vesolju.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Holly Goodhead in Corinne Dufour.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Ladja v Benetkah, ki se spremeni v gliser in v napihnjeno cestno vozilo.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Napravica pod zapestjem, ki lahko strelja puščice.

STANDARD:
Q (Desmond Llewelyn), ki tako kot v The Spy Who Loved Me pokaže nekaj fint iz svojega laboratorija. Šef M (Bernard Lee), ki pravi, da si Bond ne sme privoščiti spodrsljajev. Tajnica Moneypenny (Lois Maxwell).

MRTVI:
Corinne Defour ubijejo Draxovi psi. Chang konča z glavo v klavirju. Huga Draxa pa najprej zadane Bondova puščica, potem pa odvihra v širno vesolje.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Dirka po vodi in sekvence v gondoli.

NUJNI PODATKI:
Moonraker je stal gromozanskih 34 milijonov dolarjev in bil vse do bondiade Goldeneye najkomercialnejši Bond v celotni seriji. V ZDA je prislužil 62, drug po svetu pa 140 milijonov dolarjev. V Angliji je bil tako kot The Spy Who Loved Me prvi film leta, ki je za seboj pustil tudi Supermana, drugo Žrelo in Osmega potnika, v ZDA pa je pikiral na na sedmo mesto. Huga Draxa bi moral igrati James Mason. Ian Fleming je roman leta 1955 napisal tretjega po vrsti. Naslovno pesem je zapela Shirley Bassey, ki je to počela že pri Goldfingerju in Diamonds are Forever.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Lois Chiles bi morala originalno igrati Anyo Amasovo v The Spy Who Loved Me, a je takrat zavrnila vlogo, ker se je hotela odmakniti iz sveta filma. Vlogo Holly Goodhead je dobila zato, ker je na letalu po naključju sedela z režiserjem Lewisom Gilbertom. Ujamete jo lahko tudi v filmih The Way We Were, The Great Gatsby in Broadcast News ter seriji Dallas. Michael Lonsdale je v filmu The Day of the Jackal lovil Edwarda Foxa in potem zaigral še v filmih The Trial, Remains of the Day, The Name of the Rose (glavna vloga Sean Connery), Chariots of Fire in Is Paris Burning ? (soigralec Gert Frobe alias Goldfinger). Corinna Clery je kariero začela v erotičnih filmih in potem v zadevi Humanodi zaigrala z Richardom Kielom in Barbaro Bach, se pravi z igralcema iz Bondov. Bernard Lee, ki je Bondovega šefa igral v prvih enajstih filmih, je leta 1981 umrl star 73 let, bolezen pa mu ni dovolila, da bi se pojavil v naslednji bondiadi For Your Eyes Only. Stanje se mu je poslabšalo zaradi smrti njegove žene, ki je zgorela v požaru. Geoffrey Keen je obrambnega ministra igral tudi v The Spy Who Loved Me, For Your Eyes Only, Octopussy in The Living Daylights.

MOJE SKROMNO MNENJE:
James Bond kot Luke Skywalker in Han Solo, njegova spremljevalka kot princesa Lea, glavni negativec pa kot Darth Vader? Ma dajte no. V krilu sem ga kupil. V turbanu in beli rjuhi tudi. V mehiški opravi a la Sedem veličastnih ravno tako. V vesolju pa ga ne bom. Ja, Moonraker je pač ujel vesoljski trend konca sedemdesetih, kar ni dobro, ker gre seveda za Jamesa Bonda, se pravi junaka, ki je trende vedno postavljal sam. Vsi prizori pred vesoljskimi neumnostmi izgledajo sila nezainteresirano, torej tako, kot da komaj čakajo, da lahko gredo mimo, da se bodo gledalci pripravili na Vojno zvezd. Neuničljivi Jaws je najprej zloben, potem pa se zaljubi v kitkasto blondino Dolly (Blanche Ravalec) in stopi na Bondovo stran. Namesto avtomobila, ki se spremeni v podmornico in potem ponovno v avtomobil (The Spy Who Loved Me), imamo vsem znano beneško ladjo na vesla, ki se spremeni v gliser in v cestno vozilo, Bonda pa na koncu namesto v podmornici zmotijo v raketi. Razočaranje.

Ocena: 5/10

null

 

1 komentar na “James Bond: Moonraker”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Outland, The Descent 2, Haunted Echoes pravi:

    [...] Moore je leta 1979 posnel bondiado Moonraker, Jamesa Bonda v vesolju, ker je bil takrat pač trend Vojne zvezd. Sean Connery pa je leta 1981 [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !