James Bond: The Living Daylights

3.11.2008 ob 09:00

anglija 1987, režija: John Glen, igrajo: Timothy Dalton, Maryam D’Abo, Jeroen Krabbe, Joe Don Baker, John Ryhs-Davies, Art Malik, Andreas Wisniewski, John Bowe, Walter Gotell, Geoffrey Keen, Caroline Bliss, Kell Tyler, Robert Brown, Desmond Llewelyn

James Bond petnajstič, Timothy Dalton prvič.

MISIJA:

Skorumpirani KGBjevec Koskov (Jeroen Krabbe) se poveže s preprodajalecm orožja Bradom Whitakerjem (Joe Don Baker), zaneti mednarodni spor, ubija agente angleške tajne službe in načrtuje umor KGBjevskega generala Leonida Pushkina (John Rhys-Davies), kateremu naprti svoja dejanja. James Bond (Timothy Dalton) se poda v Bratislavo, Maroko, Gibraltar, Afganistan in na Dunaj, da bi vse to poskušal spraviti v red.

NEGATIVCI:
Koskov, hinavski KGBjevec, ki mu Bond na začetku reši življenje in ga spravi na varno.
Necros (Andreas Wisniewski), njegov hladnokrvni morilec.
Brad Whitaker, nemoralni preprodajalec orožja.

POMAGAČI:
Kara Milovy (Maryam D’Abo), čelistka in Koskova ljubica, ki se seveda zaljubi v Bonda.
Leonid Pushkin, zajetni ruski general, ki mora sodelovati z Bondom, če hoče ostati živ.
Kamran Shah (Art Malik), vodja arabskih upornikov, ki ga Bond reši iz ječe in dobi njegovo pomoč.
general Gogol (Walter Gotell), stari znanec, ki je končno prestopil v britansko obveščevalno službo.
Felix Leiter (John Bowe), CIA agent, ki je tokrat zelo tečen.
Rosika Miklos (Julie T.Wallace), babnica, ki zamoti varnostnika in s tem pomaga Bondu.
obrambni minister (Geoffrey Keen), stari znanec.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Z izjemo turistke Linde (Kell Tyler), ki ga naključno sreča v uvodu, samo Kara Milovy.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Avtomobil Aston Martin, ki se lahko spremeni v sani za vožnjo po ledu in kovček za čelo, ki lahko služi za sanke.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Obesek za ključe, ki se aktivira ob žvižganju angleške himne.

STANDARD:
Izumitelj Q (Desmond Llewelyn), šef M (Robert Brown) in tajnica Moneypenny, ki jo premierno igra Caroline Bliss.

MRTVI:
Necros, ki Bondov čevelj zamenja za padalo, in Brad Whitaker, ki dobi svoj Waterloo.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Sekvenca z avtomobilom.

NUJNI PODATKI:
The Living Daylights je stal 30 milijonov dolarjev, v ZDA prinesel 51, drugod po svetu pa kar 140. Ljudje in kritiki so novega Bonda sprejeli odprtih rok in takoj pozabili na Rogerja Moorea. Naslovno uspešnico so zapeli A-ha. V igri za Bonda sta bila tudi Sam Neill in neki Finlay Light, medtem ko je moral Pierce Brosnan zaradi serije Remington Steele reči ne. The Living Daylights je bil ena izmed zgodb zadnjega Flemingovega romana Octopussy. Timothy Dalton je med snemanjem zavrnil 200 tisoč funtov za nastop v reklami za American Express. Preden je sprejel glavno vlogo je hotel v naprej pregledati scenarij, videti vse bondiade in prebrati vse Flemingove romane. The Living Daylights je bil šele osemnajsti film leta v ZDA, po svetu pa sta ga nesla samo Fatal Attraction in Beverly Hills Cop 2.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Leta 1946 rojeni Timothy Dalton je prvo ponudbo za Bonda dobil že leta 1968, a je rekel ne, ker se je zdel sam sebi premlad. Na začetku osemdesetih, se pravi takrat, ko se je naveličal Roger Moore, pa mu je ponudbo preprečila pogodba za film Flash Gordon. Dalton je pred Bondom nastopal v samih zgodovinskih filmih a la The Lion in Winter, Cromwell, War and Peace, Mary Queen of Hearts in Wuthering Heights. V sedemdesetih je opustil obetavno filmsko kariero in se vrnil na odre, kjer je igral tui Romea, v osemdesetih pa je moral nastopati v zadevah tipa Brenda Starr z Brooke Shields. Walter Gotell in Geoffrey Keen sta se s tole bondiado poslovila za vedno. Maryam D’Abo ni naredila kariere. Arta Malika ste lahko med drugim ujeli v filmu True Lies, John Rhys-Davies je igral tudi v filmu Raiders of the Lost Ark, bivši baletnik Andreas Wisniewski pa je nastopil v Elton Johnovem spotu Nikita in igral eno glavnih vlog v Die Hardu. Nova Moneypenny je postala Caroline Bliss, sicer Diana v tv filmu Charles and Diana. Joe Don Baker je bil pozitivec v bondiadi Goldeneye.

MOJE SKROMNO MNENJE:
Timothy Dalton kot James Bond? No ja, Roger Moore je bil prestar, Pierce Brosnan je bil zaseden, George Lazenby je bil smešen, Sean Connery pa ni niti sanjal o vrnitvi. Težka odločitev je padla, Dalton pa je postal najbolj odločen, predan in resnoben Bond v zgodovini. No ja, vse do Daniela Craiga, ki je še bolj resen in še bolj odločen. V čem je hec? V tem, da se je Dalton obnašal kot Sean Connery, okrog njega pa je bilo vse tako kot da je Roger Moore. In The Living Daylights je v bistvu le reciklaža nekaterih prejšnjih bondiad, leto dni kasneje pa si ga je za vzor vzel celo Rambo, ki se je ravno tako podil po Afganistanu. Prizor, kjer se njegov Aston Martin podi po ledu, se spremeni v sani in zaključi v kovčku za čelo, je gotovo eden izmed najbolj frajerskih v celotni seriji. Resnobni in eni sami punci zvesti Dalton pa je po sedmih zaporednih Mooreovih bondiadah resda malce težko sprejemljiv, kar pomeni, da bi ga morali gledati vsaj trikrat, da bi se ga povsem navadili. Ne razumite me narobe, Dalton ni slab, toda Moore je bil veliko boljši. In kar je še bolj pomembno, bil je tako zelo drugačen, da je bilo izjemno težko sprejeti novega igralca. Moore je bil kot Brosnan, Dalton pa je kot Daniel Craig. Nekaj povsem novega za celotno franšizo, ki se je leta 1987 začela jemati resnejše in je večino kiča pustila na montažnem pultu.

Ocena: 6/10

null

 

1 komentar na “James Bond: The Living Daylights”

  1. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Happy Birthday: Timothy Dalton (69) pravi:

    [...] James Bond Timothy Dalton danes praznuje že 69 let. Bonda je igral samo dvakrat, v The Living Daylights in Licence to Kill, do Daniela Craiga pa je bil brez dvoma najbolj resnoben, jezen in odločen Bond [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !