James Bond: Licence To Kill

3.11.2008 ob 12:00

null

anglija 1989, režija: John Glen, igrajo: Timothy Dalton, Robert Davi, Carey Lowell, Talisa Soto, Anthony Zerbe, Frank McRae, Benicio Del Toro, David Hedison, Wayne Newton, Caroline Bliss, Priscilla Barnes, Don Stroud, Anthony Starke, Cary-Hiroyuki Tagawa, Pedro Armendariz Jr., Robert Brown, Desmond Llewelyn

James Bond šestnajstič, Timothy Dalton drugič in zadnjič.

MISIJA:
James Bond (Timothy Dalton) izgubi dovoljenje za ubijanje, ker se hoče na vsak način maščevati zloglasnemu kriminalcu Franzu Sanchezu (Robert Davi), ki je hudo ranil njegovega kompanjona Felixa Leiterja (David Hedison). Infiltrira se med njegove može in ga naserje, da mu kradejo najboljši prijatelji.

NEGATIVCI:
Franz Sanchez, nedotakljivi kriminalec prve lige, ki umori novopečeno ženo (Priscilla Barnes) Felixa Leiterja.
Milton Krest (Anthony Zerbe), njegov poslovni partner.
Truman (Anthony Starke), njegov računovodja.
Dario (Benicio Del Toro), njegov ubijalec.
Heller (Don Stroud), njegov šef varnostne službe.
Joe Butcher (Wayne Newton), kvazi duhovnik, ki okoli prinaša vernike.
Ed Killifer (Everet McGill), pokvarjeni policist, ki se proda Sanchezu.

POMAGAČI:
Pam Bouvier (Carey Lowell), tajna agentka, ki se seveda zaljubi v Bonda.
Lupe Lamora (Talisa Soto), Sanchezova ljubica, ki se seveda zaljubi v Bonda.
Felix Leiter, CIA agent, ki se tokrat poroči in konča med zobmi morskih psov.
Sharkey (Frank McRae), Bondov temnopolti pomočnik.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Pam Bouvier in Lupa Lamora.

STANDARD:
Q (Desmond Llewelyn), ki tokrat kar močno sodeluje v akcijah, tajnica Moneypenny (Caroline Bliss) in šef M (Robert Brown), ki Bondu vzame dovoljenje za ubijanje.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Vžigalnik.

MRTVI:
Sharkeyja umorijo Sanchezovi ljudje. Krestu raznese glavo. Trumana ustreli Sanchez sam. Dario postane faširano meso. Killiferja pojejo morski psi. Sancheza pa Bond preprosto zažge.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Dirke s cisterno.

NUJNI PODATKI:
Licence to Kill je stal 40 milijonov dolarjev. V ZDA jih je zaslužil samo 34, drugod po svetu pa še vedno zelo dobrih 121. Zgodba bi se morala dogajati na Kitajskem. Prva bondiada, ki ni nastala po romanu Iana Fleminga. Naslovno pesem je zapela Gladys Knight. Prvi Bond, ki je dobil oznako PG-13. Licence to Kill je bil zaradi slabega ameriškega zaslužka šele deseti film leta na svetu. Na koncu odjavne špice piše samo:«James Bond Will Return,« ne piše pa v katerem filmu.

PODATKI O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Timothy Dalton se nekako ni mogel odločiti za ponovno sodelovanje, potem pa ga ja povozil čas. Carey Lowell je bila najprej fotomodel, po Bondu pa ste jo lahko ujeli v filmih Leaving Las Vegas in Sleepless in Seattle. Talisa Soto je igrala v filmih Don Juan DeMarco in Mambo Kings, vlogo Lupe Lamore pa je parodirala v komediji Spy Hard. Everetta McGilla smo videli tudi v Twin Peaksu. David Hedisno je Leiterja igral že v Live and Let Die. Franka McRaea ste ujeli v tudi Last Action Hero. Benicio Del Toro je bil praktično debitant. Anthony Zerbe je najprej nastopal v serijah Bonanza in Mission:Impossible, prave filmske kariere pa ni naredil nikoli. Anthonyja Starkea ste lahko opazili v serijah Cheers in Seinfeld, če ste imeli čas. Robert Davi pa je bil med drugim zloben tudi v filmih Raw Deal in Die Hard. Pedro Armendariz Jr., ki igra predsednika Kerima Beya, je zanimiv zato, ker je njegov oče Pedro ArmendarizSr. v From Russia With Love igral očeta Kerima Beya. John Glen se je režije lotil petič in postal absolutni rekorder.

MOJE SKROMNO MNENJE:
Zelo ironično je dejstvo, da sta prav Licence Kill in On Her Majesty’s Secret Service dve najboljši bondiadi v celotni seriji, v njih pa sta Bonda igrala človeka, ki ju v tej vlogi nihče ni prav posebno maral. Kot sem dejal že pri The Living Daylights, Daltona bi kupili po kakih treh ali štirih bondiadah, Lazenbyja pa na žalost nikoli. Licence to Kill je vsekakor sila netipična bondiada, kar dokazuje tudi dejstvo, da je ni napisal Ian Fleming, saj je veliko več nasilja, celo golote in prizorov, ki bi se brez težav vklopili v najboljše filme pustolovsko akcijskega žanra. Zadnji Bond z Daltonom ves čas seka v polno. Tako kot je to uspelo le še filmoma On Her Majesty’s Secret Service in seveda For Your Eyes Only, kjer je bil kot veste glavni Roger Moore. zato bomo rekli, da je Daltona po eni strani kar škoda. Da je škoda, da ni posnel še več bondiad, ker bi bil v vsaki naslednji še boljši. Na novega Bonda je moral svet čakati celih šest let, čakanje pa se seveda več kot splačalo, saj je na sceno prikorakal Pierce Brosnan.

Ocena: 9/10

null

 

9 komentarjev na “James Bond: Licence To Kill”

 1. Gregor pravi:

  A to nameravaš našteti vse bonde od mojega rojstva dalje?

 2. Keptn pravi:

  Popravi zatipk v naslovu.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gregor, ja ne vem kdaj si se rodil :)

  Keptn, hvala za opozorilo.

 4. Gregor pravi:

  začelo se je z letnico 85 in sledili so naslednja nadaljevanja, in da boš ta starejše nekako spregledal

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dve novejši objavi torej datirata v mnoga leta pred tvojim rojstvom. Sicer pa, kaj je to sploh važno :)

 6. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Happy Birthday: Timothy Dalton (69) pravi:

  [...] Timothy Dalton danes praznuje že 69 let. Bonda je igral samo dvakrat, v The Living Daylights in Licence to Kill, do Daniela Craiga pa je bil brez dvoma najbolj resnoben, jezen in odločen Bond v seriji. Njegova [...]

 7. montebuba pravi:

  Bonda bi naj dobil Sam Neill samo je zavrnil oziromu tu je zanimiva lista kandidatov in ZAKAJ so zavrnili oz. jih niso izbrali

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_actors_considered_for_the_James_Bond_character

 8. montebuba pravi:

  Zanimivo: Liam Neeson je dejal da ga akcijski filmi ne zanimajo, zdaj pa snema Taken :)

  Ewan McGregor je rekel da ga je strah delati kaskaderske poskusa a pri angelih in demonih je pa skočil iz helikopterja :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zlo zanimiv seznam.
  Jp, Neeson je bil nekoč kvaliteten igralec, zdaj je žal samo še pozer.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !