James Bond: A View to a Kill

3.11.2008 ob 03:33

anglija 1985, režija: John Glen, igrajo: Roger Moore, Christopher Walken, Grace Jones, Tanya Roberts, Fiona Fullerton, Patrick Macnee, David Yip, Willoughby Gray, Mary Stavin, Robert Brown, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn, Daniel Benzali, Walter Gotell, Dolph Lundgren

James Bond štirinajstič, Roger Moore sedmič in nikoli več.

MISIJA:
Bogataš in ljubitelj konjskih dirk Max Zorin (Christopher Walken) hoče uničiti znamenito kalifornijsko dolino Silicon Valley, da bi zavladal na trgu mikročipov. Na prste mu seveda stopi James Bond (Roger Moore).

NEGATIVCI:
Max Zorin-genetsko narejeni psihopat, ki uživa v ubijanju.
May Day (Grace Jones)-divja in strašno močna Zorinova ljubica.
Dr.Carl Mortner (Willoughby Gray)-ostareli zdravnik, ki se je šel med drugo svetovno vojno Dr. Mengeleja.

POMAGAČI:
Stacy Sutton (Tanya Roberts )-uvela Bondova kompanjonka.
Tibbett (Patric Macnee)-zviti Bondov pomočnik, ki se izdaja za šoferja.
Pola Ivanova (Fiona Fullerton)-ruska agentka, ki misli, da bo ukanila Bonda.
Chuck Lee (David Yip)-Bondova naveza.
Kimberly Jones (Mary Stavin)-hiter flirt iz uvoda.
obrambni minister (Geoffrey Keen)-stari znanec.

KATERA GA SPREJME MED RJUHE:
Čisto vse, vključno z May Day, ki hoče biti zgoraj.

NAJBOLJ KUL PRIPOMOČEK:
Čoln v obliki ledene gore.

NAJBOLJ IZNAJDLJIV PRIPOMOČEK:
Očala in prstan.

STANDARD:
Q (Desmond Llewelyn) in njegov mini avtomobilček z video kamero, šef M (Robert Brown) in tajnica Moneypenny (Lois Maxwell), ki na koncu joka, ker milsi, da je Bond umrl.

MRTVI:
May Day naredi samomor in se žrtvuje za dobrobit človeštva. Max Zorin z višine tresne na tla. Dr. Carla Mortnerja pa raznese skupaj z Zorinovim zepelinom.

AKCIJSKI VRHUNEC:
Dirka z gasilskim vozilom.

NUJNI PODATKI:
A View to a Kill je stal 30 milijonov, v ZDA je vrgel ne tako močnih 50, drugod po svetu pa zelo lepih 102 milijona. Roger Moore je dobil kar tri milijone plus odstotke od dobička, da se je pustil prepričati za svojo poslovilno bondiado. Prizor bordanja naj bi začel celoten snowbordarski trend. Naslovna pesem, ki so jo zapeli Duran Duran, je zasedla prva mesta vseh mogočih lestvic. Ian Fleming je roman napisal leta 1960, šlo pa je za zbirko zgodbic For Your Eyes Only, kjer je bil tudi A View to a Kill, štirinajsta bondiada, sicer pa šele dvanajsti film leta, ki so ga premagali tudi Back to the Future, Rocky III, Rambo 2 in Out of Africa.

NEKAJ BESED O IGRALCIH IN OSTALIH SOTRPINIH:
Roger Moore, ki se je upiral že na začetku osemdesetih, se pravi pred bondiado For Your Eyes Only, je po koncu snemanja dejal dokončni ne, kar je prav, saj je bil star že 58 let. Enako je storila tudi Lois Maxwell, ki je bila zanimivo ravno tako stara 58 let in se je očitno naveličala. Njen jok tako ni bil jok za Bondom kot likom, ampak jok za Bondom kot filmsko serijo. Tanya Roberts je dobila vlogo po zaslugi filma The Beastmaster. Grace Jones je postala ena najbolj prepoznavnih negativk celotne serije, njenega takratnega fanta Dolpha Lundgrena pa lahko ostre oči ujamejo v vlogici Venza.

MOJE SKROMNO MNENJE:
A View to a Kill je na žalost eden najslabših, če ne kar najslabši Bond celotne serije, kar je veliko razočaranje, saj gre za poslovilno bondiado mojega najljubšega tajnega agenta Rogerja Moorea (njegovi filmi so vrgli 1.2 milijarde dolarjev dobička). Hvala bogu, da je pred tem posnel Live and Let Die, Octopussy in seveda For Your Eyes Only, kjer je Seanu Conneryju pokazal, kako se pravilno igra Bonda. Tokrat se mu jasno vidi, da ima vsega vrh glave, konji, gradbeništvo, rudnik, zepelin, dvigalo, Grace Jones in seveda gasilski avtomobil, pa ne pomagajo prav dosti. Zelo prazna, večkrat razvlečena in samo na trenutke zanimiva bondiada.

Ocena: 3/10

null

 

7 komentarjev na “James Bond: A View to a Kill”

 1. mgerencer pravi:

  Mislim, da sem tega in You only live twice gledal največkrat. Sta pa Walken in Jones kar dobra hudobca, predvsem Grace Jones se je treba bati :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam. Grace prav zaradi tega filma še vedno ne bi rad srečal niti podnevi, kaj šele ponoči :)

 3. Tine pravi:

  Med mrtve moramo žal šteti tudi Tibbetta, ki, kot se gotovo spomneš, zaradi May Day avta žal ne opere do konca. Zame osebno ena bolj strašljivih 007 death scen (najhujša mi je osebno tista, v kateri psom podleže Corinne Dufour v Moonrakerju).

  Ja, film ni ravno vrhunski, je pa definitivno zabaven, med drugim se v njem (v pre-credit sequence) pojavijo naše stare dobre elanke. :D Največja zamera, ki jo kuham do tega filma je ta, da so Moora vendarle castali v glavno vlogo (glede na to, da že FYEO ni hotel posneti, je moral biti honorar resnično astronomski), ker deluje je resnično prestaro in utrujeno. Je tudi moj najljubši 007, a čeprav me rahlo boli, moram priznati, da je bil za ta film prestar. Poglej si npr. sceno, ko se na baročnem partyju spoznata z Zorinom in mu reče: “A fellow sportsman.” in mislim, da ti bo kristalno jasno, o čem govorim. :)

  Je pa zgodba popolnoma drugačna s Chrisom Walkenom, ki je Zotina odigral fenomenalno in je en od mojih najljubših 007 villainov.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tine, pozabil, hvala za opombo. Elanke so s tem filmom brez dvoma doživele enako dobro reklamo kot takrat, ko je z njimi smučal veliki Ingemar.
  Moore je bil res prestar, toda saj veš, druge vloge zanj niso ravno deževale in je pač pobasal denar.
  Glede Walkena, res je bil kul. Tako kot Grace, ki bi si zaslužila boljšo bondiado.

 5. IZTOK faking GARTNER » Duran Duran (Križanke, Ljubljana) pravi:

  [...] ob 03:02 pod Glasba Tudi sam se jih na veliko poslušal kot mulo. Razlog je bila tudi bondiada A View To a Kill, pa seveda komad Wild Boys, ki mi je še danes njihov najboljši. Itak, Simon in John sta bila [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » Dolph Lundgren overdose pravi:

  [...] evropski prvak v karateju in diplomirani kemik ter inženir, ki je sicer debitiral v bondiadi Od tarče do smrti in jih danes šteje že 55, v osemdesetih dvigoval prah tudi zavoljo intimne zveze z Grace Jones, [...]

 7. montebuba pravi:

  Meni zelo dobra Bondiada, predvsem negativci so blesteli. A ni Dr.Carl Mortner (Willoughby Gray)igral očeta Maxa Zorina?

  Moore res v letih mogoče bi bilo bolje da bi na sceno stopil Dalton. In potem je zaradi Moorove nezainteresirane igre celoten film malce padel.

  Vseeno dober film ocena 6,5/10. Ti si bil vsekakor prestrog. Oceno 3/10 dobivajo ponavadi Mockbuster filmi. :) :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !