IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: Halloween (čisto vsi filmi)

1.11.2008

Ker je ravno danes Noč čarovnic, je prav, da še enkrat obdelamo čisto vse filme, kjer je svoj ostri nož vrtel Michael Myers.

Takole so šli:

Halloween (1978), Halloween II (1981)

Pozabite na Jasona in Freddyja, v vrsti je prvi stal Michael Myers. Zloglasni, psihopatski, perverzni, divji, neuničljivi, jezni, maščevalni in z zelo črnim humorjem nafilani serijski morilec, ki nam je za vedno zjebal Noč čarovnic. Ameriški pust, ki ni od leta 1978 nikoli več izgledal enako. MM je namreč svoj morilski pohod v mestecu Haddonfield začel prav na Noč čarovnic. Na dan, ko se otroci našemijo v različne maske in kričijo: “Trick or Treat.” In stari dobri Mike jim ni dal ne tricka ne treata, marveč oster nož in srhljivo belo masko, ki si jo je nataknil na svoj deški obraz. Le zaradi sovraštva do sestre, ki si je v njegovih otroških letih med odsotnostjo staršev privoščila vroč zmenek.

In Mike je padal na mlade punce. Na poredna dekleta, ki jih je pač poseksal z mesarskim nožem in še kakšno drugo priročno stvarjo. Kot sem že dejal, saga se je začela leta 1978, ko nam je John Carpenter, ki je imel takrat za sabo odmevni Assault on Precinct 13, dal prvo Noč čarovnic. Zelo srhljivo, prepričljivo in nepozabno grozljivko, zavoljo katere se še vedno poserjemo od strahu. Hudo dobra klavstrofobična atmosfera, kjer se nevarni MM pojavlja in izginja. Živce parajoča glasbena spremljava, ki bi jo zavidal tudi Alfred Hitchcock. Debitantka Jamie Lee Curtis, takratna scream queen, ki je zaigrala nič hudega slutečo Laurie Strode, Myersovo number one tarčo. In enkratni Donald Pleasence v vlogi psihiatra Sama Loomisa, ki svojega pacienta lovi 24 ur na dan. Ki zelo dobro ve, da ne gre za navadnega človeka, marveč za prvinsko zlo. Za Hudičevega sina. Za čisto pravega boogiemana, ki se ga ne da ubiti.

In pozor, Carpenter je film posnel za drobiž. Za ušivih 325 tisoč dolarjev, ki so se spremenili v več kot sto milijonov čistega dobička. In ravno ta skromnost, to zavedanje, da je treba iz malega narediti veliko, filmu močno koristi. Ga dela za večnega, za strašno realnega in takšnega, da ga zlepa ne bomo pozabili. Ne boste verjeli, toda denarja je bilo tako malo, da ekipa ni mogla izdelati niti morilčeve maske. Da je v najbližji trgovini nabavila najcenejšo masko kapitana Kirka iz Zvezdnih stez in jo pač pobarvala. Vse za dober film, ki se je po prvem tednu predvajanja spremenil v takojšnjo kultno klasiko in v enega najbolj uspešnih neodvisnih filmov vseh časov. Jasno, po treh letih je padla ideja, da bi filmu posneli nadaljevanje. John Carpenter je režijo prepustil Ricku Rosenthalu in potem naknadno dosnel nekaj krvavih prizorov. Ne boste verjeli, toda drugi del ni prav nič slabši od originala. Vse je tako kot mora biti. Spet imamo živce parajočo klavstrofobično atmosfero. Spet smo napeti. Spet nas je strah. Spet nas pika glasbena spremljava.

In spet nas kolje Michael Myers, ki je kot veste na začetku prvega dela izginil po padcu z balkona. Ker nesrečna Laurie Strode konča v bolnišnici, se MM poda v zasledovalno akcijo in pobije prav vse sestre in zdravnike. Tokrat uživa še bolj kot leta 1978 in neko mladenko zverinsko potunka v vrelo vodo džakuzija. Vse to samo zato, da bi razklal našo Laurie, ki jo seveda spet igra Jamie Lee Curtis. Brez panike, nazaj je tudi doktor Sam Loomis, stari dobri Donald Pleasence, ki je enako nor kot Michael Myers. Ki ga sanja noč in dan. Ki ga želi poslati v pekel. In ki mora šerifa Bracketta (Charles Cyphers) spet prepričevati, da je Haddonfield v hudi nevarnosti. MM je namreč spet besen. Tako kot leta 1963, ko je pri šestih letih zaklal svojo sestro. Enkraten zaključek srhljive zgodbe, kjer doktor Loomis na koncu izreče nepozabno enovrstičnico: “Michael, it’s time.”

Ocena: mojstrovina


Halloween III: Season of the Witch (1982), Halloween IV: The Return of Michael Myers (1988), Halloween V: The Revenge of Michael Myers (1989), Halloween VI: The Curse of Michael Myers (1995)

Leta 1982, se pravi leto dni po Noči čarovnic 2, je Tommy Lee Wallace posnel Halloween III: Season of the Witch. Katastrofalno slabo, neumno in tretjerazredno grozljivko, kjer se Michaela Myersa vidi le na televiziji, kjer vrtijo original iz leta 1978. John Carpenter, ki je bil zraven kot producent in scenarist, je pač poskušal nekaj novega. Nekaj drugačnega. Nekaj takega, da bi upravičil obljubo o tem, da bo vsako leto posnel drugačen film na temo Noči čarovnic. Okej, toda kaj, ko je film popolnoma pogorel. Nič čudnega, saj je bil res slab. Morda celo najslabša grozljivka vseh časov. Tako zelo slaba, da sploh ne moremo verjeti kaj gledamo. In gledamo skupino krvoločnih japijev, ki morijo vse kar jim pride pod nož. Na prste jim stopi le doktor Daniel Challis (Tom Atkins), ki na koncu pogrunta grozljivi plan. Mračno idejo o tem, da bi roboti zavladali svetu.

Ocena: totalno sranje

Hvala bogu, da so leta 1988 posneli nov film. Novo veliko vrnitev Michaela Myersa, ki jo je režiral Dwight H. Little. Okej, na koncu drugega dela je MM resda zgorel skupaj s psihiatrom Samom Loomisom, toda oboževalci so ga hoteli nazaj. Oboževalci so zahtevali nov film, kjer se je seveda vrnil tudi Donald Pleasence. John Carpenter in Jamie Lee Curtis sta ostala na hladnem, zgodba pa se vrti okoli njene hčerkice Jamie Lloyd (Danielle Harris), ki jo hoče naš MM čimprej ubiti. V uvodnem prizoru ga naložijo v rešilno vozilo, kjer kljub močnim opeklinam pobije vse bolničarje in se počasi, a samozavestno vrne v rodni Haddonfield. V mestece, kjer spet praznujejo Noč čarovnic in mestece, kjer ga bo seveda pričakal Sam Loomis, ki sedaj šepa in ravno tako zdravi opekline. Halloween IV: The Return of Michael Myers jasno da ne dosega prvih dveh filmov serije, toda vseeno sem vesel, da so ga posneli. Da so nam zloglasnega nemega morilca še enkrat butnili pred oči. In da so zakrpali rane, ki so nastale zavoljo debilnega tretjega dela.

Ocena: nič posebnega


Le leto kasneje smo na moje veliko presenečenje dobili novo nadaljevanje. Presenetljivo dobri Halloween V: The Revenge of Michael Myers, ki ga je režiral Dominique Othenin-Girard. Četudi je Mike v četrtem delu na koncu umrl, čeprav smo se ga v bistvu že pošteno naveličali. Streli ga pač niso pokončali, jama v pekel pa ni bila jama v pekel, marveč le kanal, iz katerega se je dalo rešiti na prostost. In kot sem že dejal, peta Noč čarovnic je zelo dober film. Posnet v maniri prvih dveh delov in z atmosfero, ki nam para živce. Žal ne do konca, kjer ga močno polomijo z masakrom na policijski postaji. In polomijo ga tako hudo, da uničijo cel film. Tako močno, da si zaželimo, da smo gledali zadnji del in da nas MM ne zanima več. Ironično, četrti del si je kožo rešil prav z grozljivim in šokantnim zaključkom, petemu pa prav zaključek vzame vse, kar je pred tem tako prepričljivo obračal. In pozor, gospod Myers ima tokrat resnično velik smisel za humor. Še večji kot leta 1978, ko se je oblekel v rjuho in si nadel očala ene izmed svojih žrtev. Tokrat namreč namerno popraska avto mladeniča, ki bi za avto naredil vse, malce kasneje pa si namesto svoje maske nadene njegovo masko in okoli prinaša njegovo razposajeno punco Tino (Wendy Kaplan). In tokrat boste po dolgem času videli tudi njegov pravi obraz. Celo solzico, s katero pokaže, da mu je žal. Da pravzaprav ne ve zakaj je tako zelo jezen na svojo družino in zakaj hoče na vsak način ubiti prav vse sorodnike. Zgodba se nadaljuje tam, kjer se je končala leta 1988. MM spet lovi svojo malo nečakinjo Jamie, ki ji tako kot v četrtem delu pomaga krušna sestra Rachel (Ellie Cornell), v Haddonfield pa tako kot vedno prikoraka tudi neuničljivi psihiater Sam Loomis (Donald Pleasence). Če se spomnite prve in druge Noči čarovnic, potem vam bo jasno, da sta četrta in peta narejeni na zelo podoben način. Prva se je odvijala na terenu, druga v bolnici. Četrta se odvija na terenu, peta pa ravno tako v bolnici, kjer se tako kot Jamie Lee Curtis sedaj skriva mala Danielle Harris. Sekvenca v zračniku trga gate, pokol na seniku pa nas spomni na Petek trinajstega, kjer je Jason Vorhees svoje žrtve velikokrat moril prav med seksom.

Ocena: nič posebnega

null

Po šestletni pavzi smo dobili še šesti del. Peto nadaljevanje Halloween VI: The Curse of Michael Myers, kjer naj bi nam pojasnili blesav zaključek prejšnjega poglavja, kjer je Michaela ujel prav doktor Loomis. Na režijskem stolčku je sedel Joe Chappelle, od stare ekipe pa se je vrnil le ostareli in vidno zdelani Donald Pleasence, ki je istega leta tudi umrl. Največ težav so imeli prav z režiserjem, ki je fural svoje ideje in se kregal z vsemi. Kar nekaj prizorov s Pleasencem je izrezal, saj je bil prepričan, da so dolgočasni, nenehno pa se je kregal tudi s producenti, ki niso bili zadovoljni s koncem. Danielle Harris, ki je bila takrat stara že 18 let, je hotela ponoviti vlogo Jamie, toda ker ji niso hoteli plačati 5000 dolarjev honorarja, je dvignila roke. Mali Tommy Doyle, tisti Tommy Doyle, ki ga je v prvi Noči čarovnic pazila Jamie Lee Curtis, bi moral ravno tako še enkrat ponoviti svojo vlogo, toda ker ga niso našli, so izbrali rosno mladega Paula Rudda, ki se ga brez dvoma spomnite iz serije Friends in filma Napumpana. In tole šesto poglavje sage o Michaelu Myersu ni nič posebnega. Še posebej na začetku, ko se rodi dojenček naše Jamie (J.C. Brandy) in ko ugotovimo, da gre za nekakšen kult, ki je na koncu petega dela očitno rešil tudi Myersa, kateri se jasno da spet vrne v Haddonfield in začne svoj morilski pohod. Samo zato, da bi ubil še tega dojenčka in končno odstranil vse svoje sorodstvo.

Ocena: nič posebnega


Če povem čisto iskreno, je bilo dovolj že leta 1981, ko smo dobili drugi del in ko se je zgodba čisto lepo končala s prizorom, kjer sta Loomis in Myers zgorela v bolnici. Toda po katastrofalnem tretjem delu, je bilo treba rešiti čast in Myersa privleči nazaj zavoljo oboževalcev in producentov, ki jih je seveda gnala želja po zaslužku. Toda MM je imel v osemdesetih hudo konkurenco pri Jasonu in Freddyju, ki sta mu nekako ukradla šov z boljšimi filmi ter mu pustila le drobiž. Pa vendar Michael Myers ostaja legenda. Eden izmed najbolj strašljivih likov v filmski zgodovini, ki nas vedno znova straši s svojo belo masko in nam kvari Noč čarovnic. Praznik, ki bo za vedno ostal povezan z njegovim imenom.

Halloween H20 (1998)

The Revenge of Laurie Strode.

Halloween H20, ali če hočete, Halloween 7, seka sto na uro. In to tako, da pozabi na vsa nadaljevanja ter se ozira le na original iz leta 1978. Le na Carpenterjev Halloween, ki se mu pokloni že v naslovu. Prav imate, minilo je dvajset let. Dvajset let med prvim in sedmim delom. Dvajset let odkar je divji Michael Myers lovil svojo sestro Laurie Strode in zverinsko poklal nekaj njenih kolegic. In tale Halloween ima več kot prav, da se požvižga na svoje predhodnike. Na ne preveč dobra nadaljevanja izvrstnega originala, kjer je omembe v pravem pomenu besede vreden le drugi del iz leta 1981. Tisti del, kjer je MM na koncu kot veste umrl. In to tako zares. Sto odstotno in zagotovo. Tako, da sta zgorela skupaj s psihiatrom Samom Loomisom. Toda, ker je šlo za uspešno franšizo in ker je bilo treba rešiti čast, katero je zapravil porazno bedni Halloween 3, so pač posneli četrti del in Myersa poklicali nazaj. Toda vse to našo sedmo epizodo ne zanima. Naša sedma epizoda raje odfura svojo zgodbo. Svojo originalno idejo, kjer pokaže, da ni na prvo žogo. Da ve kaj dela. In da si želi nekaj več. Tudi zato, ker v eno izmed stranskih vlogic postavi kultno Janet Leigh, resnično mamo Jamie Lee Curtis in igralko, ki jo je Norman Bates kot veste razkosal v Hitchockovem Psihu. In tukaj je tudi naša nesrečna Laurie Strode, ki jo po dolgem času spet igra Jamie Lee Curtis, nekdanja scream queen, ki svoj renome upraviči že v svojem prvem prizoru. Halloween 7 resnično uživa in se zabava.

Nič manj kot Michael Myers, mojster črnega humorja, ki se vrne. Ki spet najde svojo sestro in ki hoče dokončati misijo, katero je začel leta 1978. Toda Laurie ne bo bežala. Laurie ima dovolj. Laurie začne celebrity death match in se z Michaelom sooči iz oči v oči. Tako kot Rambo. Ali če hočete, tako kot vsi tisti junaki, ki imajo vsega dovolj in ugotovijo, da je napad najboljša obramba. Skuliran film. Tak, da se zaveda, da nosi težko nalogo in hudičevo dober original. In pozor, režira ga Steve Miner, avtor drugega in tretjega dela serije Petek trinajstega in režiser kultne grozljivke House, ki se je na svoje področje vrnil po desetih letih. In kul je, da možakar, ki je vodil Jasona Vorheesa, sedaj vodi tudi Michaela Myersa. Zelo kul. Poseben in izvrsten občutek za ljubitelje žanra. Žanra, ki ga tu in tam rešijo tako dobri in vseskozi zabavni predstavniki. Fanom Noči čarovnic bo seveda prišlo, vsi ostali pa bodo mogli priznati, da gledajo prekleto dobro grozljivko.

Ocena: presežek


Halloween: Resurrection (2002)

Šok na kvadrat: Michael Myers ubije Jamie Lee Curtis.

Če rečemo Michael Myers, moramo seveda reči tudi Laurie Strode. Oba sta namreč enako nora, divja in neuničljiva. Michael in Laurie, brat in sestra, doma iz pekla in raja hkrati. Vse do leta 2002, ko je v kina udarilo še osmo nadaljevanje Noči čarovnic, kjer že v prvih petih minutah zaprepadeno ugotovimo, da bo eden izmed njiju za vedno izgubil. Tragedija je jasna, saj kratko potegne prav Laurie , ki Michaela tik pred smrtjo poljubi na usta in sikne: »Vidiva se v peklu.« In ravno ta briljantna uvodna sekvenca reši čast celotnega filma, sicer le dolgočasnega seznama klišejev, ki jih ne nese niti finta reality showa, kjer skupina najstnikov v živo preko interneta raziskuje Myersovo rojstno hišo. »Amerika ne mara resnice,« razloži raper Busta Rhymez, idejni vodja projekta, ki se za potrebe višje gledanosti našemi v legendarnega morilca. Stvar je jasna, Noč čarovnice je postal reality show, kjer je resničen samo Michael Myers. Vse drugo je namreč kliše.

Ocena: nič posebnega

null

Halloween (2007)

Film, ki mu manjka atmosfera.

Če ste videli prvi in drugi Halloween iz leta 1978 in 1981, potem veste kaj manjka temule rimejku. Tejle dokaj sveži obdelavi znane teme, ki žal pozabi na atmosfero. Ki svojo zgodbo sicer korektno in z veliko željo po kvaliteti odpelje od začetka do konca, toda ne tako kot bi bilo treba. Žal le na stopnji tretjega, četrtega, petega in šestega dela popularne serije, ki je zares zaživela le še leta 1998, ko se je v sedmem in presenetljivo dobrem delu spet vrnila Jamie Lee Curtis, originalna Laurie Strode, ki jo sedaj igra zoprna Scout Raylor Compton. Tale rimejk je v bistvu dober le v uvodu, le takrat, ko nam pokaže rano otroštvo zloglasnega Michaela Myersa, ki vsak dan prenaša zapitega očima (William Forsythe), pohotno sestro, zbadanja sošolcev in mamo (Sheri Moon Zombie), ki si denar služi s striptizom in prostitucijo. Nič čudnega, da se mu zmeša in da se spremeni v pošast. Da si natakne masko, v roke vzame nož in začne sekati sto na uro. Nič čudnega, da potem konča v umobolnici, kjer seka naprej in da njegov psihiater Sam Loomis (Malcolm McDowell) dvigne roke ter prizna, da mu ni pomoči. Če se vam bo zasmilil, če boste v njem morda za sekundo dvajset prepoznali nežno dušo in mu zavoljo uničenega otroštva odpustili kakšno dejanje, bo vse to podrl v trenutku, ko bo ubil svojega oskrbnika Dannyja Treja. Povsem nedolžnega in prijaznega možakarja, ki mu tik pred smrtjo pove: »Mikey, do tebe sem bil prijazen.« Brez milosti. Mike gre do konca. Tako kot v vseh preteklih epizodah tele serije, kjer je ubil tudi čisto nedolžne ljudi. Celo tiste, ki so mu pomagali. Tudi tistega starčka iz petega dela, ki mu je rešil življenje in potem za zahvalo kasiral zelo nasilno smrt. Prav imate, Michael Myers ima kamen namesto srca in bes namesto možganov. Tako divjega, da pobegne iz umobolnic in se odpravi v rodni Haddonfield, kjer ga čaka njegova sestra Laurie Strode. Kljub temu, da jo je ubil v osmem delu. Kljub temu, da jo ima v bistvu rad. Prav ste slišali, MM tokra svoje Laurie ne namerava ubiti, marveč ji le pokazati svojo ljubezen. To je dober preobrat. Zasuk, ki bi lahko rešil film. Toda, ker je vse ostalo tako zelo predvidljivo, tako zelo na prvo žogo, tako zelo brez prave atmosfere, ga žal ne. Od originala, ki ga je leta 1978 posnel John Carpenter, tako žal ostane le glasba, oboževalci celotne serije pa bodo seveda padli na Danielle Harris. Na tisto Danielle Harris, ki je na koncu četrtega dela kot majhna deklica v roke prijela nož. Tisto Danielle Harris, ki jo je zmešani Michael po jašku in v bolnici lovil v petem delu. In tista Danielle Harris, ki ni dobila dovolj velik honorar za šesti del, kjer so njen lik kot veste ubili že na začetku filma. Sedaj se je vrnila kot najboljša prijateljica Laurie Strode. To je seveda zelo dobra in dobrodošla insajderska finta, ki pa prav tako ne odtehta ostalih pomanjkljivosti in bo zares všeč le najbolj zvestim oboževalcem. Tako kot celoten film, ki bi ga moral za pravi zadetek v polno seveda režiral kdo drug. Rob Zombie namreč nima pojma o atmosferi.

Ocena: nič posebnega


 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 1.11.2008 ob 02:56 pod kulti, klasike & filmski svet, recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

42 odgovorov na “Recenzije: Halloween (čisto vsi filmi)”
 1. filmoljub - 1.11.2008 ob 12:55

  Bravo, potrudil si se. :) Sicer se ne strinjam z vsem (meni osebno so razen prvih dveh delov, zlasti originala iz leta 1978, vsi drugi bolj ali manj šit), ampak zelo pohvalno, da si na današnji dan takole naredil celotno retrospektivo. Vzeto v povprečju so današnje grozljivke nepopisno govno v primerjavi s franšizo Halloween.

 2. Andrej - 8.06.2010 ob 14:02

  Kva za… Trojka!! Večjega šita pa še ne!!

 3. IZTOK GARTNER - 8.06.2010 ob 14:26
  IZTOK GARTNER

  Res je, trejka je sramota in slabša celo od novih rimejkov.

 4. Andrej - 28.06.2010 ob 22:17

  Pravkar sem si ogledal četrti del in bil je super!Sicer ni bilo tiste atmosfere kot v prvih dveh, a še vseeno odlično. In tudi konca ne bom zlepa pozabil.

 5. Thomas - 12.07.2010 ob 13:28

  Jaz se dobro spomnim le prvega in drugega dela, od katerih mi je bil drugi del celo bolj všeč, ker mi je v spominu ostalo bolj intenzivno bežanje v bolnišnici. Verjetno sem bil malce zmeden, ampak občutek sem imel, kot da samo beži in beži uboga Laurie. Več živcev mi je sparala dvojka.

  NO, pa tisti zadnji, internetni del mi je šel malce na živce s svojim modernističnim pridihom.

  Ostale dele si moram enkrat sposoditi.

  Ampak ja, genialno se mi je zdelo, vsaj pri prvih dveh, da kljub nepopisnem srhu ni bilo kapljice krvi, če me spomin ne vara. Vse so dosegli z glčasbo in režijo, no pa z igralci verjetno!

 6. IZTOK GARTNER - 12.07.2010 ob 13:32
  IZTOK GARTNER

  V glavnem drži, temu se reče odlična atmosfera, prav to je glavna odlika prvih dveh delov, prav to manjka slabemu rimejku.

 7. Andrej - 17.08.2010 ob 00:33

  Pred kratkim sem si vse dele pogledal še enkrat. Moje ocene:
  Halloween (5)
  Halloween 2 (5)
  Halloween 3 (1)
  Halloween 4 (4)
  Halloween 5 (4)
  Halloween 6 (4)
  H20 (4)
  Halloween:Resurrection (2 in pol)
  Halloween rimejk (3)
  Halloween 2 rimejk (1 in pol)

 8. IZTOK GARTNER - 17.08.2010 ob 21:46
  IZTOK GARTNER

  Malo premalo si strog pri štirki in šestki, meni nista posebej dobri, je pa zato toliko boljša sedemka, kjer se spet pojavi Jamie Lee Curtis. Drugi rimejk pa je resnično totalno zanič, nič kaj boljši pa ni tudi prvi prvi. In jasno, original in prvo nadaljevanje sta daleč spredaj. Nepozabno, res, na trenutke pa dvojka celo preseže enko, če sem iskren. Je bolj napeta, je pa res, da ima enka boljšo atmosfero.

 9. Tadej - 23.08.2010 ob 01:53

  Jaz sem pravkar pogledal remake iz 2007. Hm, ne vem kaj bi rekel.
  Prva polovica – Michaelovo otroštvo mi je bila všeč, druga polovica pa je pokvarila začeten dober vtis. Nekatere scene so mi bile res tako zelo ‘cheesy’ in butaste, da sem se nekajkrat moral nasmehnit.
  Pa tudi že sama ideja, da se tip zaradi “slabega otroštva” že pri desetih letih spremeni v psihopata…ne vem no. In mi je bilo res smešno, ko je bila na diaprojekciji slika tistega otroka z grdim pogledom, psiholog pa je predaval: “Tole je pogled psihopata. To je primer duševno praznega človeka.” itd. itd.
  Moja ocena bi bila 2,5/5, jutr pa si pogledam še drugi del (ki pa me niti ne vleče najbolj).

 10. IZTOK GARTNER - 23.08.2010 ob 01:57
  IZTOK GARTNER

  Se strinjam v bistvu, otroštvo in prizori v bolnici so okej, le trapasto mi je, da ubije tudi Dannyja Treja, saj mu res ni storil nič žalega.

  Drugi del je še slabši, pripravi se, da boš razočaran :)

 11. Tadej - 23.08.2010 ob 02:01

  S tem, ko je ubil Dannyja Treja je dokazal, da je bil res duševno prazen, saj se mu je jebalo tako za dobre kot za slabe ljudi (oz. jih ni ločil). Pač sledil je svojemu cilju – da dokonca pokonča familijo :D

 12. IZTOK GARTNER - 23.08.2010 ob 02:04
  IZTOK GARTNER

  S tega vidika imaš prav, a Trejo se mi je res smilil, kljub temu, da je ponavadi en velik badass :)
  Pa še rekel mu je: “Mikey, ne ubij me, nič ti nisem naredil.”

  Četudi se mi je morda Myers do tega prizora malce smilil, saj sem skušal razumeti zakaj je tak kot je, sem ga od takrat naprej preziral in je res ratal totalni negativec.

  To je škoda, če mene vprašaš, saj bi se lahko film glede na uvodni del ravno pri tem pomilovanju poigraval z gledalčevimi čustvi.

 13. Anže - 18.09.2010 ob 18:14

  Jaz bi se res težko odločil kateri del je meni najljubši. Enka, dvojka, petka, šestka ti so moji najljubši. Šestka je res malce čudna toda meni je legendarna, pa sploh ne vem zakaj.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The King of Fighters, Malone, Solitary Man, Four Lions, The Killer Inside Me - 25.09.2010 ob 05:48

  [...] kulti-in-klasike-bonnie-and-clyde-chinatown-the-yakuza/ recenzije-halloween-cisto-vsi-filmi/ [...]

 15. Andrej - 17.10.2010 ob 17:50

  Iztok, ali kaj veš kakšen bo tretji rimejk? Rob Zombie ga ne bo režiral, to vem (bolje da ne). Misliš, da se bodo lotili predelave tretjega dela?

 16. IZTOK GARTNER - 17.10.2010 ob 18:54
  IZTOK GARTNER

  Nimam pojma, že to da ne bo režiral Zombie, je odličen podatek.

 17. Andrej - 21.11.2010 ob 18:13

  Akademija grozljivk in znanstvene-fantastike ima za franšizo Halloween takele ocene:
  Halloween (1978) 4 in pol
  Halloween (2007) 2
  Halloween 2 (1981) 2
  Halloween (2009) 2 in pol
  Halloween 3(1982)3
  Halloween 4(1988) 1
  Halloween 5 (1989) 1 in pol
  Halloween 6 (1995) 1
  H20 (1998) 2
  Halloween: Resurrection 2

  Tole so ocene z vidika njihovih filmskih strokovnjakov.

 18. IZTOK GARTNER - 21.11.2010 ob 19:10
  IZTOK GARTNER

  Halloween 2009 več kot Hallowen 2 iz osemdesetih? Že to je debilno, kaj šele to, da ima trojka, za katero vsi vemo, da je res totalno sranje tako visoko oceno.

  Je to kaka šala?

 19. Andrej - 21.11.2010 ob 19:32

  Ne, na žalost ni. To so uradne ocene Akademije grozljivk in znanstvene-fantastike.

  In tudi jaz sem se zgražal.

 20. IZTOK GARTNER - 21.11.2010 ob 19:54
  IZTOK GARTNER

  Maš kak link, ker tole je pa tu mač čudno.

 21. perfekcionist - 21.11.2010 ob 20:24

  Objavljena lestvica je zares čudna.
  Halloween 2, se absolutno strinjam, z vsem že prej, in danes, zapisanim vrednotenjem Iztoka.
  Dvojka zmaga, vsaj zame,od nekdaj; vse žanrske približke.
  Creme of the creme. Na veke vekov, amen.
  Sam suzpenz v dotičnem filmu, je….Ou – je !
  Po tem filmu zame žanr že zelo dolgo ne obstaja, več.

 22. IZTOK GARTNER - 21.11.2010 ob 21:38
  IZTOK GARTNER

  Enka je meni ipak bolj legendarna, saj je bila prva, se pa strinjam, da je dvojka ne trenutke še bolj udarna in napeta.
  Obema pa pripenjam čisto petko.

 23. perfekcionist - 21.11.2010 ob 22:08

  Enka je nedolžnost žanrskega bivanja.
  Dvojka je…do or die!
  Vse ostalo, je, franžica….in nje bivanje. Životarjenje.
  Bu !

 24. Andrej - 5.05.2011 ob 14:42

  Evo, pa je kar spolzelo mimo. 7. marca je bila obletnica smrti Debre Hill, ki je bila so-scenarist in producent prvih treh delov in mnogih drugih Carpenterjevih filmov. Pa še 1. julija bo obletnica rojstva Moustapha Akkada, ki je bil producent čisto vseh delov. Ubit je bil v samomorilskem napadu. Naj počivata v miru, veliko sta naredila.

 25. IZTOK GARTNER - 5.05.2011 ob 14:57
  IZTOK GARTNER

  A veš, da sploh nisem bil pozoren, da je Debra Hill že od leta 2005 mrtva in da je pri komaj 54-ih umrla za rakom. Bila je kul scenaristka in producentka pa seveda vizionarka.

  Pa všeč mi je njena izjava, ko je dobila nagrado združenja Women in Film in je rekla: “I hope some day there won’t be a need for Women in Film. That it will be People in Film. That it will be equal pay, equal rights and equal job opportunities for everybody.”

  Brez dvoma je bila ena redkih zelo znanih in vplivnih ženskih producentk. Je pa res, da je v devetdesetih malo izgubila kompas in padla v drugo ligo. Kot John Carpenter, s katerim sta bila super team.

  Akkad pa mi je zanimiv tudi zato, ker je kot režiser posnel dva dokaj znana filma, ki sploh nista bila grozljivki, saj je seveda znan kot izvršni producent franšize Halloween.

  Je pa zanimivo, da sta z Debro umrla istega leta, torej leta 2005. In v razmaku nekaj mesecev.

 26. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije - 20.07.2011 ob 04:54

  [...] prizor iz grozljivke Petek trinajsti 2, kjer Jason Voorhees skoči skozi šajbo, atmosfero prve Noči čarovnic, kjer je svoje seveda naredila tudi živce parajoča glasba, Hitchcockov pokol pod tušem iz [...]

 27. Andrej - 15.08.2011 ob 10:32

  Sicer je pa več verzij filmov, ki so vredni ogleda. Recimo drugi del iz 1981 ima še eno verzijo, z imenom “TV verzija” ali pa “Rosenthalova verzija” z nekaj drugačnimi scenami in drugačnim zaključkom. Potem ima šesti del producentovo verzija, ki je postala čisti kult, je pa daljša in skorajda popolnoma drugačna od originalne, tudi atmosfera je čisto druga. In Ressurection z drugačnim začetkom in nekaj vrstami različnih zaključkov (vreden ogled, so na YouTubu) in še oba Zombieva dela, kjer je zaključek prav tako popolnoma drugačen.

 28. IZTOK GARTNER - 15.08.2011 ob 16:06
  IZTOK GARTNER

  Zanimivo tole, morda pa kdaj celo pogledam, če bo čas.
  Je pa res, da mi razen enke pa dvojke, ostali niso tako ostali v spominu, saj je minilo preveč časa od ogleda, kar pomeni, da bi moral videti original in še to drugačno verzijo, da bi sploh opazil razliko :)

 29. Andrej - 31.10.2011 ob 19:56

  No, ker je danes Noč čarovnic se spodobi pogledati več grozljivk, da se malo poserjemo od strahu. Moj osebni spored:
  20.00 FRANKENSTEIN (1931)
  21.30 NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968)
  23.30 LEPRECHAUN (1991)

 30. Knox - 31.10.2011 ob 22:16

  A si videl producentovo verzijo 6?
  Pravkar sem ga končal gledat in mislim, da se bom ustrelil :D

 31. Andrej - 1.11.2011 ob 11:04

  Meni pa je producentova verzija super, že dolgo časa pa po netu iščem tv-verzijo drugega dela. Ma kdo kak predlog?

 32. Knox - 1.11.2011 ob 18:25

  Tista, ko Michael umre zaradi magic kamenčkov producentova verzija?

  prosim, da mi daš številko tvojega dilerja. Hvala!

  tv verzijo lahko kupiš na ioffer. Pač tv rip, vendar ni nič posebnega. Odstranili so vse krvave momente in dodali sceno kjer Myers uniči generator in par scen teenage talka

 33. Andrej - 2.11.2011 ob 10:23

  KNOX
  TV verzijo drugega dela sem gledal ravno danes na YouTubu. Orignal je stokrat boljši, obupno pa tudi ni.

  Producentova verzija mi je všeč, ker se zgodba popolnoma zasuče. Res pa je, da e zdaleč ne more doseči originalnih dveh delov, moja povprečna ocena dela je recimo 3.

  Sicer pa je tu Še režiserjeva verzija, ki pa je popolnoma enaka originalni,le z drugo atmosero in enim dodatnim prizorom. Ali si kdaj gledal? Me zanima tvoje mnenje. Jaz tej verziji pripopam 2, ker ne ponudi popolnoma nič novega.

 34. Knox - 4.11.2011 ob 20:47

  Evo link do vseh verzij šestice. To si kupi, ker vidim, da si proper fan. Ne se mučit z raznimi youtubi ;)

  http://www.ioffer.com/i/halloween-6-5-disc-producer-s-cut-ultimate-set-666-137471331

  Pogledal sem vse verzije in moram reč, da mi je pogojno najljubša kar kino verzija. Je pa kar treba izbirat ali si bolj Loomis fan ali bolj Myers fan in se nato odločit :D

  @Iztok

  Ti tretji del ni bil všeč, ker si bil razočaran, da ima ime Halloween ali bi mu dal isto oceno, če bi imel XY naslov

 35. IZTOK GARTNER - 4.11.2011 ob 20:58
  IZTOK GARTNER

  To težko rečem, ker ima ime Halloween in sem ga vzel tako kot sem ga, toda film je čisti šit, zato po moje nima nobene veze kako se bi imenoval. Eden najslabših filmov vseh časov. Če pa ga vzamem kot tretji Halloween, torej kot film posnet po dveh hudih mojstrovinah, pa je stvar še toliko hujša.

 36. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » LIFFe 2011: Trolljegeren, We Need to Talk About Kevin - 9.01.2012 ob 23:11

  [...] Ezra Miller), ki z lokom postreli polovico svojih sošolcev. Psiho pač, že od malega, kot Michael Myers, jebemti. Direkt za umobolnico, ali še bolje, direkt za električni stol, preventivno, ne takrat, [...]

 37. Recenzija: The Cabin in the Woods « IZTOK GARTNER - 9.05.2012 ob 01:16

  [...] nenavadna in presenetljivo izvirna grozljivka. Jebeni reality freak show, ki idejo filma Halloween: Resurrection, kjer je Michael Myers svoje žrtve klal v reality showu, ali če hočete, idejo serije Dead Set, [...]

 38. IZTOK faking GARTNER » Michael faking Myers - 31.10.2012 ob 01:12

  [...] faking Myers 31.10.2012 Če ni prav Michael Myers, kultni psiho franšize Halloween, eden izmed najbolj srhljivih filmskih likov vseh časov, potem ne vem kdo je. Myers je tako zelo [...]

 39. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Hitchcock - 6.01.2013 ob 08:47

  [...] kako je veliki Alfred Hitchcock snemal legendarnega Psiha. Predhodnika vseh slasherjev, tudi Noči čarovnic, da ne bo pomote. Prvi pravi film o psihopatu, ki kolje svoje žrtve. Narejen tako zelo dobro, [...]

 40. montebuba - 31.10.2014 ob 16:34

  2002 se splača videt? najmanj si napisal o njej zato sprašujem :P

 41. IZTOK GARTNER - 31.10.2014 ob 16:40
  IZTOK GARTNER

  Saj ti vse piše majster.

 42. montebuba - 31.10.2014 ob 18:21

  Happy Halloween tudi tebi! :) :D

  Mansona sicer ne maram ampak ta je pa super:
  http://www.youtube.com/watch?v=M6jpIv7jJdA

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !