Recenzije: The Hills Have Eyes (vsi štirje filmi)

31.10.2008 ob 16:18

THE HILLS HAVE EYES (zda 1977, grozljivka, režija: Wes Craven, igrajo: Susan Lanier, Robert Houston, Virginia Vincent, Russ Grieve, Dee Wallace, Michael Berryman, Janus Blythe, James Whithworth)

Kultna grozljivka, ki je leta 1977 premikala mejnike žanra.

Wes Craven je tole grozljivko, ki smo jo vzljubili tudi slovenski najstniki, pripravljal pet let. Vse od leta 1972, ko je debitiral s prav tako prelomno, a zelo površno grozljivko The Last House on the Left. Povedano drugače, vse, kar je bilo pri njegovem prvencu slabo, je pri The Hills Have Eyes zelo dobro. Še posebej za leto 1977, ko filmov na tak način še niso snemali. Wes je bil pač pred časom. Že leta 1972, ko je svet šokiral z zelo nasilnimi in perverznimi scenami svojega prvenca. In seveda leta 1977, ko nas je šokiral in scefral s svojim drugim filmom. Z grizlijevsko in zelo grafično grozljivko The Hills Have Eyes, ki bi ji lahko rekli tudi rimejk Odrešitve, kjer nič hudega sluteče junake namesto kmetavzov pač napadejo mutanti. Krvoločna kanibalska družina (sina igra legendarni Michael Berryman, ki seveda ni potreboval maske), ki ji grejo na kurac normalni ljudje. Ki svoje telesne hibe zdravi s pobijanjem normalnih ljudi, ki jim pravzaprav nočejo nič slabega. Pač maščevanje za jedrske poskuse, ki so jim uničili življenje. In pozor, film ni le grafičen prikaz nasilja, kjer kanibalska familija enega izmed izletnikov zažge celo v živo, film je tudi zelo napeta, klavstrofobična in zanimiva srhljivka, ki odleti čez večino podobnih celovečercev takratnega časa. Pač še en Teksaški pokol z motorko, kjer smo bili prav tako priča divji kanibalski družini. Res je, sedemdeseta so bila očitno čas kanibalov, ki so se razpasli tudi po ameriških filmih in za razliko od številnih italijanskih in zelo ogabnih kanibalskih šokerjev prilezli iz džungle. Prav imate, The Hills Have Eyes je prav tako tudi študija o tem, kako se normalen in povsem zadržan ter miren človek zaradi spleta okoliščin spremeni v divjo pošast, ki se jo na koncu bojijo celo prave divje pošasti. Prelomna grozljivka, ki pa jo je, roko na srce, do danes že malce povozil čas. Ali še bolje, ki jo je leta 2006 do konca povozil superiornejši in veliko bolj dodelan rimejk.

Ocena 4

null

THE HILLS HAVE EYES PART II (zda 1985, grozljivka, režija: Wes Craven, igrajo: Michael Barryman, Robert Houston, Janus Blythe, John Laughlin, Lance Gordon)

Sramota za izvirnik in daleč najslabši film Wesa Cravena doslej.

Okej, gospod Craven je resda priznal, da je tale film posnel samo zaradi denarja in se ga takoj po izidu javno odpovedal, toda to ne pomeni, da mu lahko oprostimo tako hudo napako. Tako zelo slabo, ceneno in tretjerazredno nadaljevanje, ki žali original in ki izgleda slabše , kot bi izgledal The Hills Have Eyes 15. Kanibalski mutanti, kjer je spet glavni Michael Berryman, katerega so kot veste v prvem delu raztrgali psi, sedaj terorizirajo nič hudega sluteče bajkerje, med katerimi je tudi naša Ruby (Janus Blythe). Tista prijazna mutantka, ki je na koncu originala rešila ugrabljenega otroka. Tako zelo slab film, da se ga že na začetku odpove Robert Houston, mladenič Bobby, ki se je leta 1977 s svojo sestro uspešno boril proti mutantom. Nadaljevanje, ki ga ne bi smeli posneti in film, ki ne bo prestrašil niti otrok v vrtcu, ki se bodo smejali slabim posebnim efektom. In ja, le kako je lahko Wesu Cravenu zmanjkalo denarja, če je leto dni prej posnel Moro v ulici Brestov?

Ocena 1

null

THE HILLS HAVE EYES (Zda 2006, grozljivka, Režija: Alexandre Aja, Igrajo: Aaron Stanford, Ted Levine, Emile de Ravin, Vinessa Shaw, Kathleen Quinlan, Tom Bower, Billy Drago)

Če delaš rimejk, ga naredi točno tako.

The Hills Have Eyes, sicer rimejk istoimenskega kulta, ki ga je leta 1977 posnel Wes Craven, je grozljivka v pravem pomenu besede. Krvava, ogabna, brutalna, srhljiva, morasta, napeta, divja, brezkompromisna, mesena, prvinska, direktna in takšna, da jo sanjamo. Se pravi takšna, da se ji vidi, da jo je režiral Alexandre Aja, avtor mojstrovine Krvava romanca, ki je šel tokrat enako daleč. V zares krasno poslastico žanra, ki je že nekaj časa v krizi. Ki se šlepa na bedaste rimejke starih klasik in na predelave azijskih mojstrovin. Okej, tudi tokrat gre za rimejk, za znano zgodbo družine, ki jo sredi hribov terorizirajo jebeni mutanti. Jebeni ostanki jedrskih poskusov, ki hočejo maščevanje. Ki vračajo za svoj iznakažen izgled, ki so ga povzročili atomski eksperimenti. Toda to je rimejk z jajci. Pravi rimejk. Rimejk, ki razmišlja s svojo glavo in se zaveda, da mora preseči original. In ko človek vidi napihnjenega invalida, ki pravi: »Ne vem kje je tvoj otrok. Že dolgo časa nisem šel nikamor,« ga prime, da bi ga zgrabil za vrat in mu razčefukal gobec. Prav imate, novi The Hills Have Eyes je tako zelo dober, da ga vzamemo s seboj. Da ga dihamo, čutimo, žremo in trgamo že med gledanjem. Da nam je na koncu žal samo za prizorom, kjer pes raztrga tistega kurčevega invalida. Štos je namreč v tem, da bi ga radi raztrgali kar sami.

Ocena 5

THE HILLS HAVE EYES 2

zda 2007, grozljivka, režija: Martin Weisz, igrajo: Michael McMillian, Jessica Stroup, Daniella Alonso, Jacob Vargas, Flex Alexander

Solidno in dovolj krvavo nadaljevanje izredno dobrega rimejka iz leta 2006.

Okej, The Hills Have Eyes 2 resda ne doseže tistega divjega in enkratnega tempa ter atmosfere svojega predhodnika, toda to ne pomeni, da ni vreden ogleda. In da je bil vreden tega, da so ga naša kina nesramno prešpricala. Pravzaprav gre za zelo soldino in zelo brutalno grozljivko, ki se začne tam, kjer se je prvi del končal. Se pravi v hribih, kjer nas spet čakajo pobesneli mutanti. Nič kaj simpatična družina, ki se tokrat spravi nad vojake. Nad ekipo, ki raziskuje dogodke iz leta 2006. Prizor, kjer orjaški in sluzasti ata zverinsko posili neko bejbo in kriči, da naj mu rodi otroka, je hud, da strese. Prizor, kjer vojak pleza po pečini, kjer ga na vrhu pričaka mutant in mu odseka roko, pa je krut, da zapeče. In pozor, film je skupaj s svojim sinom oscenaril prav Wes Craven, ki je leta 1977 seveda zaslovel prav z originalnim The Hills Have Eyes, ki mu je leta 1985 dosnel še drugi del.

Ocena 3 in pol

 

22 komentarjev na “Recenzije: The Hills Have Eyes (vsi štirje filmi)”

 1. Burek pravi:

  Tu pa se res pozna rek, da vsake oči imajo svojega malarja!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Burek, in kakega malarja imajo tvoje?

 3. Andrej pravi:

  Jaz bi dal tem šterim filmom takale ocena:
  -The hills have eyes (1977)5
  -The hills have eyes 2 (1985) 1 in pol
  -The hills have eyes (2006) 5
  -The hills have eyes 2 (2007) 4

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej imava zelo podoben okus glede te serije. Zanimivo.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Lake Dead, Tooth & Nail, Dying Breed, Nightmare Man, The Reeds pravi:

  [...] najprej pričakajo zelo neprijazni in nedojebani domačini, ki obljubljajo najmanj Deliverance ali The Hills Have Eyes, nato pa še lačni kanibal, ki enega za drugim razkosa z ravno pravim guštom. Filmu žanrsko [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Dread, Zombies of Mass Destruction, Crazy Eights, Borderland pravi:

  [...] za ogled. Četudi malo kopija Hostla, na nek način tudi Teksaškega pokola z motorko in morda tudi The Hills Have Eyes, kljub temu suverena, zanimiva, napeta in vseskozi prepričljiva zadeva, ki kljub masakrom ne [...]

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Canyon, Furry Venegeance pravi:

  [...] za dober film, kar pomeni, da na sceno pridejo še lačni volkovi, ki dejansko nadomestijo norce filma The Hills Have Eyes, kjer je bila lokacija, no ja, pa tudi situacija, dejansko zelo podobna. Da si mladenič hudo [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba pravi:

  [...] podivjani in krvi željni prebivalci majhnega mesteca. Povprečna reciklaža veliko boljšega The Hills Have Eyes, kjer mi je bil zares kul le prizor, kjer ena izmed sester nekemu norcu odgrizne [...]

 9. Recenzija: Piranha « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] za poklone. To je dokazal  z odličnim Haute Tension, kjer se je poklonil slasherju, z vrhunskim The Hills Have Eyes, kjer se je poklonil izvirniku Wesa Cravena. In z zelo dobrim Mirrors, kjer se je poklonil azijskim [...]

 10. Andrej pravi:

  Če že govorimo o Cravenu… Tole je moj seznam, mojih TOP 5 HORROR REŽISERJEV.
  Takole gre:
  Wes Craven (Eden mojih najljubših režiserjev, ki je nanizal kar nekaj mojstrovin in tudi nekaj sranja)
  Dario Argento (še en super režiser, ki nam je dal mojstrovine Suspiria, The bird with the crystal plumage, Deep red…)
  Stanley Kubrick (saj veš, The Shining je dober za vse grozljivke skupaj)
  Alfred Hitchcock (itak, čeprav so prave grozljivke le The Birds, Psycho in The Lodger)
  Tobe Hopper (The texas chainsaw massacre 1,2; Funhouse, Eaten alive, Poltergeist… Zamerim mu zelo slabe stvaritve, ki jih je posnel v zadnjih desetih letih)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko je malo režiserjev, ki bi delali pretežno le grozljivke. Roger Corman jih je, pa recimo Terence Fisher, pa Herschell Gordon Lewis in kak Steve Miner.

  Kaj pa John Carpenter, a njega pa si pozabil?

  Od novejših pa seveda Alexandre Aja.

 12. Andrej pravi:

  Uf, točno, Carpenterja em pa pozabil. Tudi on je eden boljših.
  Alexandre Aja od novih itak, bom pa še počakal na nekaj celovečercev.
  Steve Miner je okej, še posebej House in Friday the 13th 2.
  Corman in Lewis pa me ne mikata niti malo.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lewis je imel res le hudo ogaben horor, kjer si moral imeti močan želodec, da si ga preživel, pri Cormanu pa zamujaš celo kopico biserčkov.

  Saj res, kaj pa George A. Romero?

 14. Andrej pravi:

  Creepshow je kul, The Dark Half prav tako. Pa njegovi zombi filmi, itak, čeprav nisem fan številka ena.
  Biserčki pri Cormanu? Kateri?

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko vsi, kjer je igral Vincent Price in ki jih je naredil po delih Edgarja Allana Poeja. Pa seveda Little Shop of Horrors, A Bucket of Blood pa recimo The Terror.

 16. Andrej pravi:

  Ne boš verjel, toda pravkar sem odkril, da obstaja še tretje nadaljevanje. Ne vem, če si vedel zanj, jaz sem pred kratkim slišal prvič. Kakorkoli, vrteli o ga pod različnimi naslovi, recimo The hills have eyes 3, The hills stil have eyes in še nekaj podobnih naslovov. Scenarij je napisal sin Wesa Cravena, producent pa je bil sam Wes. Za režiserja pa ne vem. A po pravici povedano izgleda bolje od dvojke. Bo treba pogledat.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko gre za film, ki nima nobene zveze z originalno franšizo, le naslov so mu pripeli, da bi ujeli nekaj publike.

 18. Knox pravi:

  Jp. Vseeno pa so ga utaknili v box set k originaloma in v Cravenov box set. Go figure

  Kot sta v Brucee Lee setu filma, ki nimata veze z njim. Nateguni

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Misliš tisti Leejev set, ki je zdaj v trgovini? Če misliš tega, je tudi meni skrajno čuden bil po naslovih, nisem jih poznal in nisem upal kupiti, čeprav je vizualno dobro napakirano. Kaj pa set Jackieja Chana? A to štima?

 20. Knox pravi:

  Če misliš tistega, ki ga je izdala Fivia je kar proper (sem ga kupil, dasiravno mi gredo na kurac tenke škatlice). Edini sporen je Game of Death 2, kje je Bruce pač le stock footage iz prejšnjih filmov ter izbirsane scene iz Enter the dragon. Čeprav je že enka skup zmetana.

  Od ostalih znanih filmov od Bruca pri Fiviji manjkajo le Enter the Dragon, ki je bil na našem trgu izdan že pred leti in Fists of fury aka The big Boss (ne zamenjaj s Fist of fury)

  No, enivej. Jaz sem naročil en paket iz Anglije in fasal še Enter the Game of death kjer špila neki Bruce Le

  Kakšen je od Chana pa ne vem, ker že dolgo nisem bil v BigBangu. Osebno mam samo Armour of God box set in Police Story Trilogy Collection. Oboje kupil na Play Asia pred nekaj časa

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čak, čak, če ni Enter the Dragona in The Big Bossa in če je Game of Death 2, ki je nateg, kaj potem sploh je? Samo Way of the Dragon in Fist of Fury pa Game of Death, ki ga itak ni dokončal in je kul samo akcija z Jabbarjem?
  Druzga itak ni posnel, če pozabima Marlowea in serijo Green Hornet.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/05/06/bruce-lee-filmografija/

 22. Knox pravi:

  Točno tako! Lahko kupiš posebej, če bi kaj imel za zbirko. Samo saj pravim, verjetno se ti bolj splača naročit kaj z amazona/ebaya, če ne rabiš nujno slo subov.

  Pri nas so cene itak nateg. Mladina dvd The 39 steps = 8€. Alfred Hitchcock – The legend Begins zbirka v kateri je 20 filmov, vključno z zgoraj omenjenim 8 funtov :D

  Drugače je posnel še neki filmov kot otrok. je pa jasno, da jih verjetno ne jaz ne ti z izjemo filma The Kid ne bova nikoli videla.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !