Noč čarovnic vs. Dan reformacije

31.10.2008 ob 23:21

Okej, osrednja državna proslava je resda potekala v čast dneva reformacije, toda naša mladina se že danes na vse to lepo požvižga in se naveliko pripravlja na večerni izhod v čarovniških maskah. Točno tako, danes ste brez dvoma slišali na stotine debat o večerni maškeradi in morda le eno o Primožu Trubarju in recimo o tezah, ki jih je na vrata cerkve pribil Martin Luther. Slovenci smo se pač prodali ameriškemu prazniku, pa četudi nas v začetku leta čaka pust. Naša avtohtona maškerada, ki jo vsako leto znova potepta Noč čarovnic, znameniti ameriški pust, ki je zadnje čase nenormalno popularen tudi v Sloveniji. Američani imajo Noč čarovnic, mi pa imamo dan mrtvih in dan reformacije. No ja, tako je vsaj bilo nekoč. V starih dobrih časih, ko je bil še Dedek Mraz. Zdaj je namesto njega Božiček, namesto Trubarja pa čarovnice na metlah. In pozor, ne reče se Noč čarovnic. Reče se Halloween. Me res zanima, če se bo kak slovenski poba danes maskiral v Primoža Trubarja. Magari z vampirskimi zobmi. Vseeno mi je.

 

30 komentarjev na “Noč čarovnic vs. Dan reformacije”

 1. detelj pravi:

  Res,žalost pa taka…dober, bil je vsaj nek napol dokumentarc o Trubarju po nacionalki…Dan reformacije bi si zaslužil veliko večjo pozornost, saj po moje sodi med prve po pomembnosti…veliko premalo angažiranja vseh glede tega praznika…

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Hm, si nemara pozabil, da smo tudi Dedka Mraza “uvozili” iz Sovjetske zveze, ter da je pred tem tradicionalni slovenski božični praznik imel izključno verski predznak slavljenja Jezusovega rojstva.

  No, če te skrbi, da bo sodobna mladina pozabila Trubarja, bo najbolje, da jih tudi sam malce poučiš, kdo in kaj je bil. Ne vem sicer, kako globoko bi z mladimi debatiral o Luthrovih tezah (mimogrede, upam, da je izpuščeni H v tvojem zapisu samo nehotena napaka in ne kakšno poslovenjenje), saj gre nenzadnje pri tem za zelo verske zadeve, je pa seveda prav, da se mladini posreduje, kakšen vpliv sta imela reformacija in Trubar na naš jezik, slovstvo in narodno zgodovino.

  Ne vidim pa neke blazne tragedije, če se mladina želi še malce zabavati in poleg pusta tudi ob noči čarovnic zganja vragolije. Mladina se ne bo kar sama od sebe bolj zanimala za Trubarja, tudi če prepovemo noč čarovnic. Je seveda predvsem od staršev odvisno, koliko bo mladina dajala pomenu Trubarju in koliko Halloweenu.

  Sicer pa, če imamo zares toliko proti američanom, bo treba precej zreducirati tudi valentinovo, ki smo ga slovenci nekdaj častili predvsem kot prihod pomladi in veliko manj kot dan zaljubljencev.

  Oh ja, da ne pozabim, Halloween si tako ali tako NISO IZMISLILI Američani, temveč so ga samo po svoje napihnili in komercializirali. Noč čarovnic je drugače star keltski praznik, ob katerem naj bi duše umrlih zapuščale naš svet – zato sveče na oknih, buče pa so imele namen pozdravljanja duš in odganjanja zlih duhov, kurili pa so se tudi kresovi in divje se je plesalo.

  Tako da po mojem lahko brez slabe vesti, da si se prodal, vzameš v roke eno bučo in jo spremeniš v strašljivo podobo – zabava ob izdelavi je zagotovljena, sploh če imaš še koga ob sebi! :-)

 3. 1tastar 1tastar pravi:

  Zvečer med čarovnice, zjutraj pa s starši na britof :!: :?:

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Detelj, letos mineva 500 let od njegove rojstva, pa se mi vseeno zdi, da ga premalo omenjamo. Kaj vem, morda se mi zdi narobe, toda Noč čarovnic je vsekakor večji hit na današnji dan.

  Spooky, bil je Božič, toda ne tako skomercializiran kot je danes. Nekoč je bil verski praznik, danes pa folk vzame darila in nima pojma zakaj se gre. Buče ne bom izdeloval, saj imam eno keramično in mi povsem zadostuje. Keltski običaj je kul, to kar je nastalo zdaj, pa je čista manipulacija in biznis. Tako kot valentinovo. Brez skrbi, jaz nimam slabe vesti, skrbi me le za našo mladino, ki nima pojma kdo je Primož Trubar, do potankosti pa obvlada emo pizdarijo.

  Tastar, kdaj pa na Trubarja?

 5. barbara pravi:

  Nimajo pojma, kdo je Trubar? Kako pa ti to veš? Kje imaš argumente za to? Jaz imam nekako občutek, da vedo dosti več od tebe. Sicer pa, a si se ti pri trinajstih letih o Trubarju pogovarjal, ko si šel s kolegi ven?
  Vidim, da so se ti Tinini emoti zataknili v grlu. In zdaj je naenkrat komplet mularija blesava, ane, ker vama niso všeč emoti. Res sta bisera, obadva.
  In to sodi nekdo, ki ne zna pravilno niti Luthrovega priimka napisat. :)

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Biznis je postal tako ali tako vsak praznik, ampak samo, če sam dopustiš, da se gre samo še za denar. Lahko pa se sam odločiš, da boš stvar praznoval drugače in poudaril druge vrednote.

  Iztok, ali nam torej lahko zaupaš, kako si ti preživel dan reformacije in s kom vse (in kaj) si se pogovarjal o Luthrovih tezah, oziroma kako letos ti obeležuješ 500-letnico Trubarjevega rojstva?

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  P.S.: In zakaj na tvojem blogu ne beremo kakšnega zapisa o Trubarjevem delu ali razprave o Luthrovih tezah, temveč si raje objavil malo morje recenzij grozljivk, s katerimi obeležuješ Noč čarovnic? Je torej tudi Iztok raje podlegel skomercializiranemu prazniku? ;-)

 8. detelj pravi:

  Po moje pri nas ne gre toliko za Luthrove teze,ampak za Trubarja-za začetek pisane knjige ,jezik in njegove prve temeljne uveljavitve…manjka nam raznih pobud v smislu krepitve tega praznika v obliki raznih vsakoletnih Trubarjevih tekmovaj,nagrad…v šolah in tudi drugod.Podobno kot je to za kuturni dan…

 9. ponpet ponpet pravi:

  spooky:

  http://ankh.blog.siol.net/2008/06/17/garty-farty-11/

 10. Bentilnik pravi:

  Morda bi ti počastil spomin na utemeljitelja pisanega jezika tako, da se denimo poučiš o tem kako se zapisujejo imena praznikov.

 11. angelmanuel pravi:

  Pa koga briga dan reformacije. To ni biznis medtem, ko je noč čarovnic velik biznis. Sigurno bo nekdo, ki na stojnici ponuja bedaste čarovniške kostume in maske zaslužil več kot nekdo, ki bo prodajal knjige o Trubarju, njegovih delih in reformaciji.

  Isto velik biznis je valentinovo. Čeprav imamo pri nas svoj praznik za zaljubljene. Oz. bi to vsaj naj bil na nek način. Torej gregorjevo. Takrat kadar se ptički ženijo :D
  Valda so cvetličarne na valentinovo ful nabasane z raznoraznimi cvetlicami in vrtnicami. Če prideš v cvetličarno na gregorjevo pa te prodajalke debelo gledajo, češ kaj se greš in če nisi slučajno padel na glavo in da je praznik za zaljubljene samo valentinovo.
  Doživel na lastni koži.

  Pač tak je danes, postajamo vse bolj ameriški. Še malo pa bomo slavili dan neodvisnosti pa zahvalni dan.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Barbara, ne boš verjela, ampak pri mojih trinajstih so v kinih in po televiziji vrteli film o Trubarju, kar pomeni, da smo vedeli veliko več kot vedo današnji otroci. Igral ga je seveda Polde Bibič.

  Spooky, obeležil sem jo s tem postom.

  Ponpet
  , to zadevo že poznamo :)

  Bentilnik, a veš da sem bil v dilemi in sem na začetku napisal z veliko, potem pa sem pustil z malo.

  Angel
  , kaj pa če bi šli Trubarjevi kostumi za med pa tega nihče ne ve, ker jih ne prodaja?

 13. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok: … tudi prav, če se ti zdi to dovolj in primerno.

  In če se ne motim, se je pred kratkim cela serija o Trubarju znova odvrtela na televiziji, tako da očitno tudi današanja mladina dobiva podobno “izobraževanje” o reformaciji, kot si ga opisal iz svoje mladosti … zakaj se ti torej zdi, da ima sodobna mladina manj informacij?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, glede na to, da leta 1986 še nismo bili tako obsedeni z ameriškimi štosi, so nam bili Trubar in podobni veliko bolj zanimivi. Danes je vsega preveč, naša mladina pa seveda pozabi na te reči. In ne pozabi, leta 1986 še interneta nismo imeli. Če bi se kdo našemil v emota, pa bi ga foter počil po glavi.

 15. angelmanuel pravi:

  Jah kaj te veš ne. Nismo Amerika. Če bi bili ne bi imeli samo kostuma in mask od Trubarja ampak še od Kučana, Janše, Pahorja, Prešerna.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi bilo tako, bi se jaz našemil v Janšo :)

 17. barbara pravi:

  Pa kaj te emote vlačiš okoli Trubarja in ameriških praznikov? Paranoik.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne ti meni o paranoji, glede na to, da pri Tini nenehno mene omenjaš, pri meni pa Tino. Kot da ne moreš brez tega. Sicer pa, kaj pa ti veš o Primožu Trubarju?

 19. barbara pravi:

  In kaj potem, če vaju omenjam? To pride s slavo, sprijazni se :)
  Glede Trubarja ti lahko pošljem obdelave njegovih tekstov s faksa in zapiske s predavanj. Marsikaj sem že pozabila od takrat, mi je pa precej blizu.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prilepi v komentar, da vidimo kako dobro ga poznaš. Če ne prilepiš, pač samo blefiraš. Kot vedno.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ali kot bi rekel ljubljanski nadškof: “”S širjenjem satanskega kulta in kulta teme je Halloween postal priložnost za darovanje temačnih obredov od magije do črnih maš in umorov.”

 22. ponpet ponpet pravi:

  okej, fantje z reke Ankh – kako ste dobil od gartnerja username in password?

 23. spookymulder spookymulder pravi:

  Huh, ja, moram se strinjati s ponpetovimi dvomi, če je zadnjih nekaj komentarjev zares Iztokovih?!? Nikoli si namreč nisem mislil, da bo Iztok svoje teze utemeljeval s stavki slovenske duhovščine, ki ji je samo nekaj tem nazaj namenil naslednje besede: “gre tudi za stare črnobele posnetke slovenske duhovščine, ki so prodali kurca okupatorju”.

  Ampak dobro, pustimo to … bolj me skrbi dejstvo, da sem včeraj po naši ulici videl hoditi nekaj v čarovnice in pošasti zamaskirane otroke in najstnike. In jaz bedak, namesto da bi jih “počil po glavi” in nato zahteval, da mi zrecitirajo nekaj Luthrovih tez, sem se jim samo smejal in si mislil, da gre za nedolžno otroško zabavo. Toda sedaj so se mi odprle oči! Sedaj se bojim, da gre za shod temačnih sil, ki bodo s pomočjo magije in črnih maš uročili našo hišo ali pa, da celo pripravljajo kakšen obredni umor. Strah me je zapuščati hišo, zvečer se mi zdi, da mi povsod sledijo temačne sence in že nakaj ur nisem videl našega mačka, kar je nedvomno dokaz, da se je začelo … najprej živali, potem mi. Kolesje halloweenske zarota je pognano, temne sile so na pohodu, napočil je čas poslednjega obračuna, ko bo Zemljo enkrat za vselej zagrnila temota satanovega kulta.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ponpet, kdaj pa so marsovci dobili tvojega?

  Spooky, temačne sile do na delu. Bojim se, da so zavzele tudi tvojo dušo.

 25. spookymulder spookymulder pravi:

  Bo že držalo, kajti vsemogočna je zarota Halloweena. ;-)

  P.S.: Mogoče bi bil pa to dober scenarij za prvi “mockumantary”, v katerem bi poskušali razkriti zaroto, ki se skriva za Halloweenom in tako po Sloveniji preganjali otroke in mladostnike, ki bi se za Noč čarovnic oblekli v kostume, in jim sledili v njihova zlovešča zbirališča, da bi posneli črno magijo na delu. :-)

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, ni mockumantary, marveč mockumentary. Samo toliko, da ti vrnem za Luthra :)
  Ideja je odlična. Narediva?
  Imam naslov: Iztok in Spooky predstavljata: Noč čarovnic

 27. spookymulder spookymulder pravi:

  Z veseljem, ampak bo verjetno potrebno počakati do naslednje Noči čarovnic. ;-)

 28. SebastiG pravi:

  piše se maškarada ;)

 29. STELA pravi:

  komentar z zamudo, ampak tiho sem pa težko:)
  torej – jaz se strinjam z Iztokom, pa tud z spooky-jem…….ja, nujno bi blo ukinit vse przanike, ki smo jih uvozili iz amerike….ja, tud valentinovo al pa še posebej valentinovo:)

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, kaj pa bi nam potem sploh še ostalo? V tem je problem, saj so naši prazniki zelo dolgočasni. Prav zato smo očitno morali vse prinesti iz tujine. Žalostno, pa vendar resnično. No ja, z izjemno pusta.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !