Recenzije: Saw 5

27.10.2008 ob 15:50

zda 2008, grozljivka, režija: David Hackl, igrajo: Scott Patterson, Costas Mandylor, Tobin Bell, Betsy Russell, Julie Benz, Meagan Good

Že četrta žalitev za mojstrski original iz leta 2004.

Kdor je videl prvo Žago, ki so jo naša kina nesramno prešpricala, zelo dobro ve, kako slabe so bile ostale štiri. No ja, kako zelo slabi sta bili druga in četrta. S peto in verjetno zadnjo je isto. Tako zelo slaba je, da se boste ves čas spraševali, zakaj za vraga so jo sploh posneli in vam že četrtič zapored uničili spomin na mojstrski izvirnik. Jasno, zloglasni Jigsaw (Tobin Bell) se tokrat pojavlja v flashbackih, ki so pravzaprav bistveni del zaključnega poglavja sage. Zadnji del franšize, ki je brez dvoma postavila rekord po številu posnetih nadaljevanj med vsemi novejšimi franšizami. In zadnji del franšize, ki so jo izrabili do konca. Tako kot Jasona, Freddyja in Michaela. Res je, Jigsaw je postal del pop kulture. Del življenja vsakega ameriškega najstnika, ki je komaj čakal kdaj se bo vrnil v novem nadaljevanju. Ugankar pač. Mojster za izvirne smrti svojih žrtev. Perverzni psihiater, ali če hočete, odfukana inačica Umazanega Harryja, ki ulice čisti na svoj način. Ki na piko vedno vzame ljudi, ki grešijo. Kot tisti psiho iz filma Seven, le da ima v glavi vsaj dvesto smrtnih grehov. Sedem bi jih bilo premalo, samo sedem grehov bi bilo zanj dolgočasnih. Kot sem že dejal, tip se tokrat pojavlja le v spominih, kar je jasno, saj je v prejšnjem delu umrl. V spominih, ki vam bodo razkrili pravo resnico njegovih umorov. In v spominih, ki vas bodo malce stresli le na koncu, kjer vas čaka presenečenje. Izvrsten zaključek sage, ki pa žal ne odtehta slabega filma. Hudo zoprnih klišejev, skozi katere se prebijata naša stara znanca. Detektiv Strahm (Scott Patterson) in forenzik Hoffman (Costas Mandylor). Žal le film, ki ni vreden istega naslova kot original. In saga, ki bi se morala končati že leta 2004. Prekleti zelenci.

Ocena 2 in pol

LINK od recenzij za prve štiri dele

 

5 komentarjev na “Recenzije: Saw 5”

 1. Pris Pris pravi:

  WARNING! SPOILERS! ;)

  Roko na srce, četrti del niti ni bil tako slab, fora s kronološko istočasnosjo tretjega in četrtega dela pa se mi je tudi zdela dokaj originalna. Mene je še najbolj razočaral bebavi drugi del, ostalo mi je znosno in verjetno tudi petica, ki je (še) nisem gledal, spada v to kategorijo. Seveda pa se strinjam, da ne bi bilo prav nič narobe, če se nadaljevanj odličnega originala sploh ne bi lotili. ;)

  Aja, baje to ne bo zadnji film te franšize.

 2. mgerencer pravi:

  Saj ni še konec… Bo še šesti.

  Že enka mi ni bila ne vem kaj, ampak vse ostalo pa je bil čisti nateg. Vse skupaj je izgledalo, kot da si nekdo dogajanje sproti zmišljuje. Zgleda kot da bo film šel po stopinjah Freddyja in Heilraiserja, kar se tiče nadaljevanj.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Res še ni konec … poleg šestega bodo tudi še sedmi, osmi in deveti del.

  Vsaj tak je načrt, če bodo še naprej šelesteli zelenci (glede na to, da je peti del v ZDA štartal s 30 milijoni $ očitno ne bo problema). Še si bo Iztok pulil lase. ;-)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, meni je bila samo še trojka dokaj okej, medtem ko sta mi bili dvojka in štirka čisti poden.

 5. Burek pravi:

  Meni pa se vsi deli niso zdeli slabi! Je pa prvi definitivno najboljši!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !