Vse najboljše, gospod Pele

24.10.2008 ob 03:37

Če boste iskali najboljšega fuzbalerja vseh časov, bo Pele brez dvoma pravi naslov. Povedano drugače, če hočeš Peleja, vse kar lahko dobiš pa je Maradona, počakaj. In pozor, leta 1940 rojeni mojster nogometa je včeraj praznoval že 68. rojstni dan.

Ni panike, kljub letom bi brez dvoma še vedno zdriblal prepotentnega Beckhama. In če hočete, nič manj prepotentnega Ronalda. Pele je stara šola. Šola, kjer se je nogomet igral z dušo. Danes se igra za denar, kar se mu prekleto močno pozna.

Ker sem bil premlad, da bi ga gledal v akciji, sem si raje za vedno zapomnil njegovo vlogo v filmu Escape to Victory, kjer je izvedel tiste znamenite škarjice, ob katerih mi gredo še danes mravljinci po telesu.

In Pele, ki se je rodil kot Edison Arantes do Nascimento, je v Braziliji nacionalni zaklad. Če rečeš Brazilija, moraš reči Pele. Pa čeprav so fantje leta 1962 tudi brez njega osvojili naslov svetovnega prvaka. Ker se je poškodoval že na drugi tekmi, je celo prvenstvo presedel na klopi. Tudi je bilo dovolj za zmago njegove ekipe. Če bi igral, bi ostala moštva premagal kar sam.

Pele je bil močno pred časom. Vsaj dvesto let pred ostalimi fuzbalerji. Prav zato je svoj prvi reprezentančni gol zabil že pri šestnajstih. To je bil gol, ki ga je leta 1957 zabil Argentini. Že leto dni kasneje pa je pri sedemnajstih na svetovnem prvenstvu proti Franciji dosegel tako imenovani hat trick, se pravi tri gole na eni tekmi in se seveda zapisal v zgodovino.

Ker je bil predober, so ga igralci nasprotnih ekip lahko ustavili le z umazano igro. Le z nenehnimi brcami in pregrobimi napadi, ki so ga vedno znova pošiljali na klop in mu prizadejali hude poškodbe. Leta 1970 je še zadnjič nastopil na svetovnem prvenstvu in znova dokazal, da je najboljši nogometaš, kar ji je in kar jih bo. Leta 1971 se je v Riu poslovil tudi od igranja za reprezentanco in sicer na tekmi z Jugoslavijo.

V svoji karier je zabil skoraj 1300 golov, če bi ga kdaj srečal v živo, pa bi se mu postavil v gol in ga prosil, naj enega zabije še meni. Potem bi lahko umrl.

null

Mojster v akciji: KLIK

Kultni odlomek filma Escape to Victory: KLIK

 

9 komentarjev na “Vse najboljše, gospod Pele”

 1. MatoSi pravi:

  No no res, da je car ampak vecji od Diega pa ni:)

  Pa, da ne smetim po nepotrebnem. Ja legenda nogometa. Sicer pa, ce sem lahko mal crnogled? Sej, ko ta kriza trka na vrata se bo kmalu spet igralo bolj za duso kot pa za cekine(vsaj upam).

  LPM

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Mah, jaz pa ne bom nič čakal, ker se mi primerjave med Pelejem in Maradono ne zdijo ravno najbolj smiselne, saj gre za drugačna obdobja nogometa in povsem druge generacije (med njima je 20 let razlike) – tudi nogomet se razvija, stili se spreminjajo, skratka zelo težko je reči, kdo je boljši. Ampak vseeno, tako kot je Pele legenda nogometa, je Maradonova “božja roka” preprosto kult.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mato, Diego se je v mojih očeh zajebal s tem škandali. To se za legendo žal ne spodobi. Že zato je Pele večji.

  Spooky, med legendo in kultom pa je, dragi moj prijatelj, velika razlika, mar ne. Sicer pa si vse lepo povedal s tem, da se Maradone očitno spomniš le po tej roki.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Iskreno povedano se Peleja ne spomnim prav po nobenem konkretnem nogometnem dogodku (nezaigranem v filmu), ker je preprosto generacijsko že predaleč oddaljen. In ja, seveda, med kultom in legendo je razlika, toda ne v smislu boljše – slabše, temveč zgolj drugačne vrste slava in oboževanje.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, itak da se ga ne spomniš, saj je nehal igrati, ko se ti še rodil nisi. Če pa si boš zavrtel kake stare posnetke njegovih iger, pa ti bo hitro jasno, kdo je največji.

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Mah, saj ravno v tem je poanta, namreč da sem videl kar nekaj posnetkov Peleja v akciji, kjer je bil naravnost fantastičen – svetlobna leta pred veliko aktualno najbolj izpostavljenimi nogometaši, vendar se mi kljub temu noben ni tako živo vtisnil v spomin, kot Maradonova “božja roka”. Vidiš in v tem je zame razlika med kultom in legendo in zato se mi tudi take primerjave, kdo je najboljši, ne zdijo smiselne.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, jaz ju ne primerjam. Jaz vem, da je Pele veliko boljši.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Sylvester Stallone: delna filmografija pravi:

  [...] s kakim drugim filmom. Nič čudnega, glede na to, da eno izmed glavnih vlog igra legendarni Pele, nogometaš vseh nogometašev, ki na koncu izvede gol vseh golov. Tiste čarobne in veleznamenite [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Moji nogometni spomini pravi:

  [...] prav ti trije so mi bili takrat največji carji. Kralji fuzbala, zaradi katerih sem pozabil celo ne Peleja, ki sem ga na začetku osemdesetih ujel v filmu Escape to [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !