Predsednikova rezidenca

24.10.2008 ob 22:00

Vsak pravi predsednik mora imeti rezidenco. Ni treba, da je takšna kot na novo odprti Hotel Palace, ali takšna, kot jo je imel Tito. Naj bo vsaj takšna, da mu ne bo nerodno, če bo noter povabil kakšnega uglednega gosta iz tujine. Recimo Baracka Obamo, ali še bolje, Kraljico Elizabeto II. No ja, ali pa Bena Afflecka, ali če hočete, Paris Hilton in Rogerja Cormana. Predsednik brez rezidence je kot ameriški predsednik brez Bele hiše. Povedano drugače, slovenski predsednik Danilo Turk si rezidenco brez dvoma zasluži.

Velik del debate v četrtkovih Trenjih mi je bil okoli tega vprašanja močno zgrešen. Še posebej tisti, da je veliko pomembnejših reči od rezidence. Ali pa tisti, da naj jo zgradijo podjetniki. Lepo vas prosim, če država nima niti za predsednikovo rezidenco, potem pa je res bolje, da objavi bankrot in gre na borzo, da jo do konca pokupijo tujci. Gradnja rezidence nima nič z gradnjo ostalih nujno potrebnih objektov. To je neumna primerjava, ki je sploh ne bi smeli imeti. To je isto, kot da bi Joca Pečečnika obtožili, zakaj ni raje zgradil nove klinike in denar po nepotrebnem meče v nov štadion. Neumno do konca, vam rečem.

Slovenski predsednik si rezidenco brez dvoma zasluži. Seveda ne zato, da bo v njej živel, marveč zato, da mu ne bo nerodno, če bo v Slovenijo povabil kakega visokega gosta. Le zakaj bi se moral z njimi dobivati po hotelih, če bi se lahko na veliko lepši in skuliran način v svoji rezidenci. Dokler je nima, ni pravi predsednik.

null

 

23 komentarjev na “Predsednikova rezidenca”

 1. Rok pravi:

  110% se strinjam…

 2. david.pelko david.pelko pravi:

  Saj ima protokolarne objekte, Brdo je namenjeno prav takšnim dogodkom in je do sedaj dobro služilo.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj res, zakaj pa prav Brdo ne postane izključno njegova rezidenca?

 4. david.pelko david.pelko pravi:

  Pojma nimam.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno je v Sloveniji premalo takih objektov in morajo v enega stlačiti vse take dogodke. Še en dokaz, da predsednik, ali če hočeš, Slovenija, potrebuje vsaj še enega.

 6. david.pelko david.pelko pravi:

  Ah, daj lepo te prosim. Saj so za čas predsedovanja Eu zgradili nov konferenčni objekt. Takšnih “hiš” je v Sloveniji dovolj, tudi v Ljubljani. Kaj pa vila pod Rožnikom?

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, še ena, kjer se dogaja vse po malem in kjer ga žurajo vsi, ki kaj veljajo. To ni dobro. Predsednik mora imeti svojo.

 8. david.pelko david.pelko pravi:

  Ne strinjam se!

 9. Fuga pravi:

  Ja, v Butalah niso kar tako, da bi imeli predsednika, ki bi bil navaden blokar, to pa že ne, imajo mesto, se mu pravi Glavno mesto, po sredi mesta teče potok, se mu pravi Ljubljanica, imajo župana, se mu reče Jankovič in imajo Šprinco Maroglo, ji pravijo Katarina kresal. Da pa predsednik ne bi imel palače, še kučan jo ima, to pa že ne. Pa bodo Tepanjčani zeleni od zavisti.

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  Najbolje, da zgradimo predsedniške rezidence kar v vsakem mestu, ali pa kar na vsakih 50 km, da bomo lahko gostili kar največ tujih državnikov hkrati. Seveda moramo potem kupiti še predsedniški helikopter, da bo lahko naš vrhovni vodja čim hitreje izmenjeval lokacije svojega bivanja in bo tako na več koncih hkrati, da bomo kot prvi na svetu imeli transdimenzionalnega predsednika, ki bo v svoji ljubljanski centralni rezidenci ob 10.00 gostil angleško kraljico, ob 10.30 z Barosom v postojnskem predsedniškem domovanju raziskoval kraška brezna, ob 11.00 z Bushem na predsedniškem ranču v Lipici jahal konje, ob 11.30 v predsedniški marini v Kopru Angelo Merkel popeljal na jadranje, ob 12.00 z Medvedevim in Putinom v predsedniški lovski koči v Kočevju jagal kosmatince, ob 12.30 v krški predsedniški nuklearki iranskega predsednika Ahmadinedžada poučil o varni rabi jedrske energije, se ob 13.00 v predsedniški tovarni avtomobilov v Novem Mestu s Sarkozijem ogledal proizvodnjo, se ob 13.30 v predsedniški pekarni na Trojanah s Hu Jintaom mastenil s krofi, se ob 14.00 v glavni predsedniški rezidenci v Celju z Ban Ki-moonom pustil zabavati Iztoku G., ob 14.30 v Mariboru z Gordonom Brownom na predsedniškem smučišču švigal s smučkami, ob 15.00 v murskosoboški predsedniški kantini z Mesičem srebal bograč, ob 15.30 z Berlusconijem v predsedniškem arheološkem muzeju raziskoval starorimljanske ostanke, si ob 16.00 z japonskim cesarjem Akihitom ogledal predsedniški rudnik, ob 16.30 na predsedniškem letovišču Brdo pri Kranju z avstralskim premierjem Kevinom Ruddom srkal limonado, si ob 17.00 v Jesnicah s Chavezom ogledal predsedniško jeklarno, ob 17.30 z brazilskim predsednikom Lulom da Silva zlezel do triglavske predsedniške koče, se ob 18.00 iz predsedniške čolnarne v Tolminu z Zapaterom spustil na raftanje po soči in ob 18.30 v predsedniški igralnici v Novi Gorici zavrtel black jacka skupaj z mehiškim predsednikom Calderonom (itd. po ostalih mestih in njih predsedniških rezidencah).

  Kaj sem že hotel reči … aja, saj res, se mi zdi, da bi vse to lahko počel in vse te goste lahko kvalitetno zabaval tudi brez vseh pridevnikov predsedniški. Nenazadnje gre za predsednika vseh Slovencev, torej ni logično, da bi imel samo eno lokacijo za pogostitev gostov iz tujine, razen če misli, da bodo v prvi vrsti hodili gledat predvsem njega, manj pa našo državo. Predsednik Slovenije mora biti doma povsod po Sloveniji (simbolično mišljeno)!!!

 11. had pravi:

  Gartner, sori, ampak še vedno si tako trd, da bi te polagali namesto tlakovcev. Oziroma ne, še trši si, kot si bil do sedaj. Prav to, in samo ti, bi rad, da ima Turk rezidenco. In od kje bodo dobili denar? Od nas in tebe, davkoplačevalcev. In ker tega denarja ni, bo treba spet dvignit davek, bencin, hrano. In potem se boš spet pizdil na VSE PRETEGE, kako ti je težko v lajfu. In to bo SPET nova tema za tvoj blog. Bravo, Gartner, naredil si pomemben korak v lajfu. Sploh si ne zaslužiš vrtanja sosedov v zid, ampak bi tebi morali zvrtati v glavo.

  lp

 12. ajda pravi:

  had, si morda gledal Trenja, mislim pa da ne, ker je tvoj komentar malce out. Tam je bilo ponujeno s strani privatnega kapitala, da bi financirali rezidenco in mislim, da so sprejeli celo nekakšen sklep, da bi to ne ostale le besede in da bi se kaj iz tega udejanilo. In ko govorimo o rezidenci, ne govorimo o temu in temu predsedniku, ampak predsedniku države Slovenije.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, si hotel reči, da je tudi tvoje stanovanje lahko ena izmed njegovih rezidenc?

 14. Anglist pravi:

  Jaz tudi rabim rezidenco. Veste, mene dostikrat srat pritisne ko gledam te naše politike in nekak se mi zdi da ljudje ki pridejo po mojem opravilu ne zaužijejo več dovolj svežega zraka, postanejo morda tudi kanček depresivni. Pisal bom svojemu poslancu da za svoje protokolarne zadeve ko gostim moje goste rabim rezidenco. Biti predsednik Slovenije – hahahahaahahahahhaahhaahhahhhahaha. Lahko umrem od smeha ko si en Tirk (ker tak al tak večina naših glupih izobraženih novinarjev še ni slišala za u z umlautom te pa si kar olajšal priimek) misli da bo naredil večji vtis na svoje goste. Please. V svetu smo in bomo ostali selo kar se tiče te naše “prepoznavnosti” pa če si Tirk pa palček Kučan Taj Mahal naredita.

 15. ketna pravi:

  @Anglist

  In koji kurac si men ti, da bi se js mogu počutit, da moraš narediti vtis na kirga kol k prie v SLO?

  Rezidenco ima še predsednik v Ruandi…

 16. Anglist pravi:

  V tem je razlika ketna – jaz nočem delat vtisa na nobenga, ker se poserjem na vse te kvazi-osebnosti ki bi jih naj gostil Tirk, pa še na velepomembneža samega. Prav tako me boli kurac za Ruando, Afganistan ali pa Uzbekistan če imajo rezidenco. Cel mesec poslušaš vsak dan po TV kak naj ljudje “zategnejo pasove” ker je finančna kriza, mi pa se gremo svečanosti z eno staro babo iz Anglije pa predsednikom ki hoče imet rezidenco. Ko je pa treba stanovanjske bloke in pa bolnišnice dokončat, nekaj kar ljudje dejansko nujno potrebujemo, pa v državi ni denarja.

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok: Kot sem zapisal v oklepaju, gre za simbolično prispodobo, ampak kljub temu je predsednik vsekakor tudi pri meni več kot dobrodošel, če me želi počastiti z obiskom. Seveda bom še bolj vesel, če s seboj pripelje tudi kraljico Elizabeto. ;-)

 18. ketna pravi:

  @Anglist

  Aha no škoda, ker ni praksa takšna. Pač smo v Sloveniji dosegli nek prag visoke politike, ki je praksa v razvitem svetu, če se s tem ne strinjaš kar je tvoja pravica ti priporočam selitev v DR Kongo ali pa Somalija, tam pa res ne boš videl politikov takole, ker še TV-ja ne boš imel! Pa boš srečen=)

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Anglist, ne gre za prepoznavnost, gre za spodobi se. In le zakaj spet primerjaš stroške takih reči s stroški, ki so kao nujni? To ne sme iti iz iste blagajne. Če pa gre, pa je itak prepozno.

  Spooky, si mu predlagal?

 20. spookymulder spookymulder pravi:

  Če bi bil naš vrhovni vodja zares predsednik vse Slovenije in vseh Slovencev (in ne bi zapravljal časa z lobiranjem za rezidenco), mi ne bi bilo potrebno nič predlagati, ker bi se to razumelo samo po sebi.

  Ker pa sam predsedniško funkcijo razumem kot položaj, ki bi moral v prvi vrsti služiti predvsem državljanom, ne pa človeku, ki izvršuje to funkcijo, se pač moram vprašati – KAJ BOMO OD PREDSEDNIŠKE REZIDENCE IMELI VSI SLOVENCI IN SLOVENKE? Morda prestiž, da bomo lahko ponosni, ko bo Türk lahko državnike sprejemal v prav posebnem in zgolj za to namenjenem prostoru? Heh, kolikor vem, slovenska ustava ne govori o prestižu, govori pa npr. pravici do socialne varnosti in do zdravega življenjskega okolja, zavezuje državo, da ustvarja možnosti za zaposlovanje in možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje itd. Kaj je torej ZARES pomembno? Kaj naj bodo predsednikove prioritete? Če pa je res bolj pomembno, kje in kako gostimo tuje državnike … nam očitno vendarle ne gre tako zelo prekleto slabo, kot so nekateri tulili zadnja štiri leta!!!

 21. Anglist pravi:

  @Spookymulder – se podpišem!

  @Ketna – a Brdo pa je nerazvito? Kaj je v Kongu ali Sloveniji? Ti pa kar ostani ovca.

  @Iztok – spodobi se marsikaj, pa je še vedno vse balkansko. Spodobi se da se ne odpusti 200 delavcev namesto da se odstavi nesposobnega direktorja z nekaj tisoč-evrsko plačo…spodobi se da predsednik države ne vozi avtov z letalom v Veliko Britanijo z davkoplačevalskim denarjem (kdo bo ustrelil predsednika Slovenije?!!), spodobi se da se eni začnejo obnašat tak da se svet ne vrti samo okoli njih! Me zanima kakšno je bilo tvoje stališče ob nakupu letala?

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, daj no, saj ne živimo več v dobi Lenina. Kaj ga lomiš.

  Anglist, nakup letala je zelo podoben kot rezidenca. Potrebno za predsednika, vendar ne iz istega proračuna kot ostale reči. Samo to želim ves čas povedati. Gradnja klinik in stanovanj ne sm eiti iz iste malhe kot letala in rezidence.

 23. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok: … pa tudi v času Tita ne več!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !