Če tujci spremljajo izbor za najbolj fatalno žensko Slovenije, pokajo od smeha

24.10.2008 ob 22:24

Ko je leta 2005 za najhujšo fatalko Slovenije zmagala Živa Vadnov, sem se prijel za glavo. Tiha, mirna, pocukrana in user friendly Živa kot fatalka? Dajte no, to ne bi bilo smešno niti v komediji Woodyja Allena. Hudiča, niti v šovu, ki ga furata Jurij Zrnec in Lado Bizovičar. Ko je leta 2007 zmagala Nina Ivanič, je bila situacija zelo podobna. Spet tiha, mirna, pocukrana in user friendly ženska, ki nikako ne more biti fatalka. Če sem pošten, je bilo isto tudi leta 2006, ko je zmagala Sanja Grohar, ki je vsekakor premlada in preotročja, da bi jo lahko šteli za fatalko.

In pozor, letos je slavila tv voditeljca Bernarda Žarn. Spet še ena tipična prijazna, pridna in navadna punca, ki ji do fatalke mankjajo črke f,a,t,a,l,k in a,. Ta izbor je res farsa. Ta izbor izgleda kot parodija izbora za fatalko. Kot prireditev, kjer nam pokažejo, kako mora izgledati nefatalka. Torej ženska, ki noče biti fatalka. V igri so bile namreč med drugim tudi Sabina Remar, Iris Mulej, Ota Roš, Ula Furlan, Erika Žnidaršič, Nuša Derenda in Nuška Drašček.

Prav ste prebrali, za najbolj fatalno žensko v Sloveniji so hoteli izbrati tudi Nušo Derendo in Nuško Drašček. Kot sem zapisal že v naslovu, tujci pokajo od smeha. In se brez dvoma sprašujejo, kam je šla slovenska pamet pri izbiranju fatalne ženske.

 

159 komentarjev na “Če tujci spremljajo izbor za najbolj fatalno žensko Slovenije, pokajo od smeha”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Za moje pojme mora fatalka poosebljati tri pojme: izgled, obetavnost in samozavest.
  Zaenkrat v Sloveniji nisem doživela prave izbire.

 2. Tina M Tina M pravi:

  Pozabila sem pripisati drznost :)
  Če bi izbirala (izven Slovenije), bi izbrala Vesno Škare Ožbolt, bivšo hrvaško ministrico za pravosodje.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, fatalne ženske poznamo predvsem iz filma in literature. Če si videla kak film noir, potem veš o čem govorim. Tipična novejša fatalka je seveda Peta Wilson v Nikiti. Ali še bolje, Sharon Stone iz Prvinskega nagona. Gre torej za povzpetniško, pasjo, lepo, elegantno ter v bistvu hladno zapeljivko, za katero bi si moški rezal žile. Ona seveda svoje čare izkoristi in ga uniči. Ženska s stilom, ki ji moški ležijo pod nogami. Na misel mi pride tudi legendarna kraljica Cleopatra in seveda Oscar Wildeova Salome. Pa vampirka Carmilla recimo.

 4. Tina M Tina M pravi:

  Filmsko.. :) Po moje bi lahko vsak človek s svojimi pojmi opisal, kaj mu femme fatal pomeni.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne moreš kar prosto opisati, saj gre res za filmski in literarni pojem, ki je uradno definiran in ki so ga spopularizirali prav ameriški filmi.
  Je pa res, da lahko prosto opišeš samo besedo, ki pa ne pomeni vedno le ženske, marveč tudi ljubezen, strast in recimo seks. Povedano drugače, moja fatalka je moja punca.

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Vse lepo in prav Iztok, ampak ob vsem tvojem pokanju od smeha nisem nikjer zasledil vsaj najmanjši namig, kdo naj naj bo torej po vzoru tujih fatalk kandidatka za usodno žensko v Sloveniji (od znanih ženske seveda)?

  Očitno Slovenci pač drugače dojemamo fatalnost, kot jo ponuja Amerika, oziroma nadalje, očitno so tudi Slovenke fatalne na drugačen način, kot nam prikazujejo Hollywoodski filmi.

  Zakaj tudi ne, saj femme fatale seveda ni zgolj stereotip iz filma, še manj, da bi bil zgolj ameriški opis tega pojma edini pravi. Kot prvo je že samo izvorno ime francosko (seveda ne zastonj, saj je v francoskih filmih kar mrgolelo pogubnih žena), nenazadnje pa so številne usodne ženske poznali že v antiki (trojanska Helena, Afrodita, Kleopatra … ) in nato preko vseh obdobij zgodovine, le da so imele vedno nekoliko drugačne variacije, tako kot jih seveda lahko imajo tudi dandanes in tako kot imamo očitno Slovenci bolj “umirjene” fatalke … no, pa saj poznamo tudi pregovor, ki pravi, da tiha voda bregove dere.

 7. Fidodido pravi:

  Če nebi bila rahlo “tumpasta” bi bila fatalna ženska lahko Katarina Kresal.

  Povzpetniška, pasjo, lepo, elegantno ter v bistvu hladno zapeljivko. Samo da je ena izmed lastnosti tudi ta da daje vtis da je pametna in nad vsemi, tak vtis pa KK daje samo ko je tiho.

 8. Maja pravi:

  Moje mnenje je naj imajo to tekmovanje Femme Fatale,če že hočejo imet.
  Bernarda Žarn mi je preveč pocukrana za fatalko,to bi bila prej kaka Sophia Loren ali Monica Belluci,…
  Ne pa Bernarda Žarn ter njej podobne pridne punce.
  Za fatalko mora biti ženska vsaj malo žleht in preračunljiva.

 9. Fidodido pravi:

  Katarina Kresal?

 10. Tesa pravi:

  Se strinjam, da s fatalnostjo (vsaj kot nekateri “poznamo” ta pojem) ta izbor nima prave zveze.
  Meni je iz starih, dobrih, črnobelih filmov v spominu najbolj ostala Rita Hayworth…

 11. milena (Mica) pravi:

  t. i. fatalno žensko sem spoznala letošnje poletje, ko je vodila krajšo prireditvico ob izidu Blogozije.
  Luštna, simpatična, medijsko prijazen nastop….žal pa v njej nisem videla niti gramčka fatalnosti.
  Mogoče zato ne, ker niserm moški, kdo ve?
  :-)
  Po drugi strani pa drži, da imajo Žabarji nek svojstven okus, principe in merila, bogjimpomagaj, čemur se ne čudim, saj vse tako kaže, da bodo kmalu okoli mesta sezidali Kitajski zid, da ja kakšen nepridiprav s kmetov ne skvari njihovih briljantnih občutkov za vse, kar je velepomembnega.
  :-)
  :-)
  Malo za hec, malo zares,
  Mica

 12. Rado Rado pravi:

  Iztok (komentar št. 3)
  Izjemno si opisal fatalko.

  In še, prava fatalka bi se požvižgala na izbor za naj fatalko. Sploh je ne bi bilo blizu.

 13. ajda pravi:

  Se kar strinjam z napisanim Iztok, morda ne ravno s tistim, da drugi pokajo od smeha:), čeprav je v Sloveniji sigurno ožji izbor fatalk kot kje drugje v svetu, v večjih državah in Slovenci seveda radi kopiramo, nobl se nam zdi kaj vidimo pri sosedih in to hočemo imeti za vsako ceno. In tu je morda zgrešeno le v imenovanju femme fatale, ker imam občutek, da nam je že lani zmanjkalo tistih tapravih fatalk, ki bi se potegovale za laskav naslov in da so sodelujoče daleč od tega. Ja, kako bi pa potem speljali prireditev? Kar se mora se mora in ne glede na to, da so ob imenih začudenja, ja kaj pa ta dela tu? Mislim, da je Bernarda povprečna punca, simpatična in še daleč od fatalke. Je tudi sama izjavila, da je presenečena ali nekaj podobnega. In očitno je pri nas ta pojem raztegljiv in nategljiv, važno je, da jo imamo, pa spet tisto, zakaj se pa nekaj gremo? Ja? Seveda pa punca ni nič kriva, da se jo je prilepil ta naslov.

 14. nevenka nevenka pravi:

  Fatalne ženske so stalne iskalke sreče, običajni smrtnik ji enostavno ne more ustreči, tudi če se raztrešči. Za seboj puščajo pogorišča. Taka ženska spreminja tok življenja veliko ljudem, če ne že akr zgodovino.
  To, kar mi izbiramo, je res nekaj, kar z vsebino nima najmanjše zveze. Predvsem mora biti starejša od trideset let, da je fatalnost sploh kje videti…
  No, res ne izbiramo fatalne gospodinje, ki v enem letu uspešno zažge en golaž.

 15. Vanja pravi:

  fatalka je lahko tudi mlajša od trideset, vendar mora imeti v sebi neko silo, ki privlači moške, senzualnost in seksapil, ki ga pri nobeni naši fatalki ni zaslediti niti za ščepec. Po izgledu bi rekla, da je slovenska fatalka na primer Martina Kajfež, ker pa je ne poznam dovolj, ne vem, če premore dvolj karizme in inteligence-kar seveda fatalki pritiče.Tudi Vesna Milek me prepriča kot fatalka, pa čeravno ni neka mainstream lepotica. Fatalka je ženska, ki v sebi nosi neko neustavljivo in privlačno destruktivnost, ženska zaradi katere se moškim zašibijo kolena, ženska, ki jo “začutijo” tudi druge ženske-in ki gre zaradi tega verjetno čez življenje precej osamljena-če odštejemo ljubimce. Fatalka mora imeti v sebi neko nevarnost, Bernarda Žarn pa se mi zdi bolj like, ki bi lahko nastopal v risanki. Na sploh me v Sloveniji skrbi odsotnost fatalk, v literaturi, filmih in gledališču.

 16. angelmanuel pravi:

  Moj izbor najbolj fatalnih žensk v Sloveniji:

  1. Vesna Milek
  2. Pia Zemljič
  3. Miša Molk
  4. Alenka Vidic

 17. pikapoka pravi:

  Iztok, se podpisujem pod tvoj zapis, ker se popolnoma strinjam s teboj.

 18. Dragica pravi:

  Ker nobene od omenjenih dam ne poznam ne vizualno ne iz kaksnih prireditev, da bi jo videla, s kaksnim SARMOM vstopa v oci ali srca moskih – bi dodala zgolj svoje mnenje o fatalni zenski: ta osvaja in zapelje z vsem, kar je, zunanjost je le pot do cilja, osvoji pa z NACINOM, ki je njej lasten.
  Moski jo zavohajo in kjerkoli je, je center pozornosti, seksapil je del njene biti, ne priucene igre zapeljevanja.
  Ki bi zmogla zapeljati tako kardinala kot kateregakoli moskega sveta, saj dobesedno obnori s svojim vonjem zenske.
  Fatalnost se zacuti kot prihod nevihte, saj jo pogojuje zenska energija.

  Bi rekla tudi sama, da so taksne zenske redke in osovrazene s strani drugih zensk, saj so s svojo bitno predrznostjo vecne strelke nenehne iskalke podobnih frekvenc, kot jih nosijo v sebi. Ugnal bi jih zgolj fatalen moski in nihce drug.

  Zato tudi toliko zakonov in vezi propade, ker smo si ljudje po energijah nekompatibilni.Mine zaljubljenost in ciao, bella, bello!

 19. smoger pravi:

  Iztok: Sej podobne je pri zmagovalkah za miss Slovenije…npr. R.Dremelj….kako je lahko ona postala miss Slovenije?!
  Kako se je na seznam kandidatk za femme fatale znašle Sabina Remar, Iris Mulej, Ota Roš, Ula Furlan, Erika Žnidaršič, Nuša Derenda in Nuška Drašček. ?!

  KR NEKI RES…KRETENIZEM NA N-TO POTENCO!

 20. olna pravi:

  Ko pobiramo vzorce iz tujine, se nam pogosto zgodi, da izpademo smešni. Tako po reku “Vidla žaba kako konja kuju, pa i ona digla nogu”.

 21. angelmanuel pravi:

  Pa mi se takšnega tekmovanja sploh ne moremo it. Ker je fatalnih žensk premalo. Miss Slovenije pa tega in onega se lahko gremo vsako leto, ker kandidatk za takšna tekmovanja je vedno dovolj. Nekarizmatične in nezanimive lepotice se vedno najdejo. Fatalna pa ne more bit vsaka. Mi bi fatalko lahko izbirali enkrat na deset let.
  Oz. najboljše bi bilo, če takšnega izbora sploh ne bi imeli. Ne bi bilo nič narobe.

 22. Rak pravi:

  Zame sigurno Sharon v Prvinskem. Ampak, če sem že pri filmu, mar Brižitke niste poznali?

  Zna pa biti doma prihodnja Katarina…

 23. Rak pravi:

  @milenaMica – zid? Pa saj še ni dolgo, ko so žico porezali. Aja, ta je bila zato, da oni niso mogli ven. Vsaka stvar za nekaj prav pride.

 24. nikokaoja pravi:

  Gartner uči se malo od spookymulderja.

 25. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  Iztok (tvoj prvi komentar tukaj): Oscar Wilde je napisal Salomo, Salome pa je tisto ono ki včasih straši po televiziji…
  drugače se pa tudi meni tale izbor zdi rahlo čuden… mislim, Bernarda Žarn ni ravno usodna ženska… je pa tudi vprašanje koliko se kakšne usodne ženske kažejo po javnosti…

 26. djubre pravi:

  naj presekam namigovanja, da je vesna milek fatalka – vesna milek ni fatalka.

 27. malaglumica pravi:

  sam kritiziraš :(
  in kaj nj bi bo narobe z živo vadnov pa s to voditlco k je zdej zmagala? obe sta čist ok
  pa ti prjav svojo punco pa bomo pol vidl kok bojo ble prjazne kritike..

 28. malaglumica pravi:

  ŽE RES da onadve nista tko fatalne kot nevem kere zgleda da u slo nimamo fatalnih žensk (znanih), ampak najbolj taka fatalna se mi zdi p nina osenar

 29. ketna pravi:

  Glede nato, da je kobajagi domnevna fatalka sem jaz potem primeren za tekmovanje Mister 2009. Kake majo pizda….

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, ob tvoji besedni zvezi “umirjena fatalka” mi gre nasmeh.

  Maja, točno tako, malo žleht in preračunljiva. Takšna kot Monica Belluci v Maleni.

  Tesa, nepozabna Gilda.

  Rado, res je, pravi fatalki bi tak izbor visel dol.

  Vanja, Martina Kajfež, ker je zlomila srce Janu Plestenjaku :)

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Fido, Katarina Kresal? Hm, ni slaba ideja :)

  Angel, Pia Zemljič morda le v smislu filma Petelinji zajtrk.

  Smoger, Rebeka sploh ni bila slaba miss.

  Rak, BB je bila seks simbol, ne pa fatalka.

  Glumica, z Živo ni čisto nič narobe, le fatalka ni.

 32. zvezdica pravi:

  V tem izboru vidim le dobro reklamo za revijo Eva. Lahko pa rečem, da so pri omenjeni reviji z izborom nominirank za prestižni naslov, definitivno dosegli svoj namen, in sicer razbiti stereotip “famme fatele” – usodne ženske, kot jo pozanamo iz Hollywooda, saj je zmagovalka Bernarda Žarn pravo nasprotje tistega, kar si lepo napisal v komentarju št. 3. Da ne bo pomote, Bernarda je povsem ok, le menim, da bi ji lenta miss simpatičnosti veliko bolj ustrezala.

 33. klemenix klemenix pravi:

  Hm, v svetovenem merilu mi je daleč najbolj fatalna Monica Belluci. Izmed naših estradnic bi med fatalne uvrstil mogoče le Mišo Molk in Vesno Milek. Ostale mi ne delujejo preveč fatalno..mogoče bi omenil le Anjo Tomažin.

 34. dr. Onyx pravi:

  Zame je fatalna ženska tud Monica Beluši (Belluci). Od naših pa (bivša) poslanka Požončeva.

 35. vlatka vlatka pravi:

  Iztok,

  da nisi ti morda zamenjal pojme med fatalka in fafalka ;) ;)

  P.S.

  Padeš dol, če nisi navajen.

 36. vanja pravi:

  djubre, Vesna Milek je definitivno fatalka. In to taka, da gate trga! it takes one to know one;-)

 37. Arbiter_universale pravi:

  Zame je bila od kandidatk najbolj primerna Erika Žnidaršič. Ta ima res nekaj fa(fa)talnega v žilah. Ostale so lutkice.
  Zakaj pa je show Ladota in Zrneca še manj smešen od Woodyja Allena? Meni se ne zdi tako. Vsekakor je nivo smešnosti izbora (za tiste, ki se radi zgrozijo in ne za tiste, ki se radi smejijo) pod Woodyjem, obenem pa tudi zelo pod L&Z, saj je W dosti pod L&Z.
  Seveda vse skupaj velja samo za moj okus, pa še to ni najbolj zanesljivo. Saj tudi sam ne vem kaj pravzaprav govorim. Zdi pa se logično in nekaj se mi svita. Skratka, L&Z sta brez dvoma smešna.

  LP,Arbi

 38. Arbiter_universale pravi:

  No, evo vam femme fatale:

  http://img.rtvslo.si/piramida/gallery/IMG_3954.JPG

  LP,Arbiter_trdonja

 39. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok: Lahko ti gre na smeh, amapak taka je slovenska realnost. Pač nimamo hollywoodskih fatalk.

 40. denis h. denis h. pravi:

  Vlatka, ne samo on… Mimogrede, besedna zveza ima dva pomena, med katerim je eden to, kar je ciljal avtor. Drugi pomen pa je – očarljiva, misteriozna ženska. In zame je očarljiva igralka, ki ne želi biti ˝prvi del pomena˝ misteriozna, seveda pa tudi zaradi tega, ker je dobra igralka.

 41. borntubivajld pravi:

  Ne sekiraj se, Gart!
  Niti slovenci ne gledamo izbora za fatalko, kaj šele tujci. Nenazadnje pa je smejati se
  zelo zdravo.
  Kdor se smeji – dlje živi.

 42. Arbiter_universale pravi:

  Kdor se smeji ima nekaj za bregom.

  LP,Arbi

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zvezdica, to je tako, kot da bi pohvalila prireditev, kjer bi za miss Slovenije izbrali 200 kilogramov tećko žensko, saj bi tudi s tem razbili stereotipe.

  Klemen, Vesna naj ti bo, Anja pa no way. Preveč prijazna.

  Doktor, Marija Pozonec je brez dvoma fatalka desetletja :)

  Vlatka, zdi se mi, da nimaš pojma, kaj je fatalka.

  Spooky, prav zato pa je ta izbor tako zelo blesav.

 44. zvezdica pravi:

  Iztok, moj komentar si razumel preveč dobesedno. Tole z doseženim namenom je bilo mišljeno v ironičnem smislu in nikakor ne kot hvalospev prireditvi ;)

 45. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oki doki :)

 46. spookymulder spookymulder pravi:

  Nak, blesav je samo tistim, ki fatalke razumejo samo v okviru ameriških meril, a če Slovenci nimamo fatalk ameriškega kova, to še ne pomeni, da jih sploh nimamo, temveč so zgolj malce drugačnega tipa. Mimogrede, mislim da ni nikjer pisalo, da gre za izbor najbolj fatalne ženske Slovenije po vzoru Američank! V tem primeru bi bila stvar zares zgrešena. Ker pa je šlo za izbor SLOVENSKE fatalke, se mislim lahko logično sklepa, da bomo uporabljali nekoliko drugačna merila, prilagojena naši stvarnosti.

 47. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, zakaj še vedno misliš, da je fatalka splošen pojem, ki se ga da razlagati na več načinov? In ne gre za fatalko ameriškega kova, gre za fatalko, ki je fatalka kjerkoli le na tem našem izboru ne. In pozabljaš, dragi kolega, da je prav v ameriškem filmu fatalka doživela popularnost in da prej tega izraza na tak način niso poznali. Tudi film noir, dragi moj, ni francoska reč, marveč ameriška zadeva, ki so ji pač pripeli francosko besedo.
  In četudi uporabljamo slovenska merila, Bernarda Žarn, Živa Vadnov, Sanja Grohar in recimo Nuša Derenda ne morejo biti fatalke. Niti v Sloveniji, kaj šele uradno.

 48. vanja pravi:

  jah slovenska fatalka mora imeti havbico na glavi pa ene štoraste čevlje, pa poskakovati mora na polko

 49. spookymulder spookymulder pravi:

  Zato, ker so imeli fatalke tudi že v staro-grški literaturi, pa takrat niso imele nič skupanega s Hollywoodom, a so bile brez dvoma fatalne. Nič ne rečem, ameriški filmi so ta koncept oblikovali po svoje in nato popularizirali povsod po svetu, toda če me zato hočeš prepričati, da ker nimamo ameriških fatalk, v Sloveniji fatalk sploh ni, to seveda ni res. Ni ameriških fatalk, to drži, so pa slovenske. Če namreč pogledaš v SSKJ, je pojem fatalne ženske razložen z besedami: “Ženska, ki zaradi svoje lepote in nenavadnosti odločujoče, navadno negativno vpliva na moškega”. Ne mi sedaj reči, da take ženske še nisi srečal v Sloveniji? Heh, če sem malce nagajiv, bi lahko rekel, da to vsaj deloma velja prav za vsako žensko v naši deželici. ;-)

 50. djubre pravi:

  @ arbiter: erika žnidaršič ne more biti fatalka, ker je pretirano zabita. ima pa nekakšen fatalen obraz, ki bi mu pristojalo več inteligentnosti.

 51. djubre pravi:

  spooky, iztok samo trdi, da to niso nuša derenda,sanja grohar in podobne, ne da jih sploh ni.

 52. spookymulder spookymulder pravi:

  @djubre: Pa naj potem pove, katera je (poleg njegove punce, seveda)! ;-)

 53. had pravi:

  gartner, danes sm si ga orng vrdel na roke, ob tem pa sm mislil na tvoja kosmata jajca, ki sm jih namazal z evrokremom in jih nato s konico ježička polizal

 54. Arbiter_universale pravi:

  Saj bistvo fatalke je ravno to. Da je zabita. Hihi
  Porihtana baba ne more biti fatalka. Zakaj pa bi bila? Ji je tega treba?
  Pravzaprav izraz zabit ni najbolj primeren. Navadno gre za nevrotičnost, katero ljudje pa ampak čisto zares SKORAJ vedno zamenjujejo za zabitost.
  Včasih pa gre za zabitost. Oja, včasih pa ja.

  LP,Arbi

 55. Arbiter_universale pravi:

  Kako pa se izgovori “film noir”?

  LP,Arbi

 56. smukc pravi:

  tudi meni se zdi Erika preveč neznatna in preslabotna, nima pozlačene pizde pač… fatalka bi mogla bit ostra, samosvoja, lepa in nedosegljiva. takih pa je pri nas bolj malo…

 57. GSH/dirty rotten scoundrel pravi:

  nima pozlačene p*****
  okej, LMAO
  :lol:

 58. malasladkaprincesa pravi:

  katarina cas mi je nekje bLizu fataLke.
  drugac pa…monica beLucci v maLeni. <3

 59. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, zgleda da res :)

  Spooky, očitno me nočeš razumeti. Žal mi je samo to, da ne poštekaš, da so tele, ki so jih zbrali, popolnoma zgrešene. In da še vedno pišeš ameriška fatalka.

  Had, me veseli.

 60. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Ne vem, kako je organizirano to glasovanje. Definitivno se mi pa zdi, da glasujejo v glavnem ženske. Tiste ženske, ki se jim to ljubi počet in so skrajno zdolgočasene razočarane gospodinje v dobesednem smislu. In ki sovražijo fatalke, zato bodo tiste kandidatke, ki še najbolj spominjajo na ta pomen besede, izločile, pustile na zadnjem mestu. In potem vedno zmaga neka johanca, ki fatalka pač ni. Je pa simpatična, pridna in mirna, takšna iz spovednice. Taka, ki ne bi nikoli za mimogrede pofukala kakšnega moža od gospodinj, ki glasujejo … hehehe …

 61. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, izvrstna replika :)

 62. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Iztok:
  Jah, saj verjetno revijo Eva ne kupuje prav veliko moških že itak, kaj šele, da bi glasovali. To je glasovanje za ženske, da se maščujejo fatalkam … haha …

 63. Vanja pravi:

  Madona je tale Simona poredna!

 64. Vanja pravi:

  aja čeprav Tanja Ribičič, če me spomin ne vara, je tudi pofukala moža neke druge ženske (čeprav Džurotovo bivša še zdaleč ni bila tip razočarane gospodinje)-pa je kljub temu za moje pojme daaaaleč od fatalke. Preveč pristriženo energijo ima. Preveč mi deluje histerično in malce glupo(čeprav vem,da ni). Moj glas ima še vedno Milekova! Pa tudi Molkova, hmmm naprej se pa že ne morem spomniti., Morda Veronika Drolc, pred davnimi leti, ko sem bila še otrok, sem se vanjo zaljubila, ko sem jo gledala v predstavi Balkon. Tako hudičevo ostra in strastna in radikalna je bila!

 65. Niko Brumen pravi:

  Kaj, hudiča, vas tako zelo motijo morebitne praznine v glavah slovenskih fatalk (verjetno gre za izpeljavo iz fatati: grabiti, prijemati, …?), saj se pri takšnih dedcih, kot so slovenski žigoli etc. fatalnost začne in konča pod popkom?

 66. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Vanja:
  Ribičeva je bila izbrana, ker je igrala zmešano kuro v NMK. Đurove bivše ne poznam. Kdo je pa bila?

  @Niko Brumen:
  Ne pretiravaj … pri slovenskem “žigolu” se vse začne in konča pri popku, tisto pod je omembe nevredno razočaranje. Zato potrebuje fatalka ogromno pameti, da bi premogla nekaj domišljije, če že pod popkom gnil korenček visi.

 67. Niko Brumen pravi:

  Simona, med tisto “narod naš dokaze hrani” spadajo tudi kakšni vzpodbudni dokazi za narodovo in osebno identiteto.
  Če bi pa napisala kaj o roku trajanja – no, razpravljal bi še vedno lahko? Ali morda ne?

  Je pa pomembno, kaj je v tvoji trditvi mišljeno: so centimetri, je trdotna stopnja, je čas, je kvaliteta servisiranja in je še marsikaj. Pametna ženska morda ne ve vsega, kar ve dobra mrha? Izkušnje žensk so z istimi moškimi najbrž lahko enako različne, kot so izkušnje moških z istimi ženskami, kaj misliš?

  No, zdaj sem pa naredil usodno napako, da sem se v drugem delu komenta na tvoj pristop k humorju odzval z znanstvenim pristopom.
  :) )))))))))

 68. Vanja pravi:

  Simona, njegova bivša je iz Sarajeva, menda zelo karizmatična baba, sem slišala že z različnih vetrov. No, potem se je pač zgodila Tanja, ki očitno je fatalka za Đura-kar je pravzaprav lepo-meni osebno pa ona ne potegne ne z igro, ne z energijo, ne s pojavo. kljub vsemu pa mi je od vseh fatalk, ki so bile do sedaj izbrane, še najbolj podobna fatalaki-čeprav daleč stran od resnične fatalnosti.Ampak ostalo je še bolj KRNEKI.

 69. GSH pravi:

  @simona : si dobro zadela bistvo, zadnji stavek me je spravil v smeh.
  @littlesweetprincess: katarina čas-se ne strinjam ker ona mi je taka college chick k je popularna na žurih,
  z monico belluci kot fatalko se pa popolnoma strinjam, ker ima v sebi tisto nedoločljivo privlačnost, tudi sedaj ko niti ni več v rosnih letih.

 70. ZigaK pravi:

  Tanja Frantar je po mojem mnenju še najbližje pojmu femme fatale pri nas.
  Če je kdo pozabil: s solzami v očeh … z veseljem v duši …

 71. Arbiter_universale pravi:

  Strinjam se s Simono(ki malo spominja na psihopata). Res gre najverjetneje za sovraštvo do prave fatalke. Ker pa od tod naprej še niste šli, pa bom šel jaz za vas. Da se boste kaj naučili.
  Zakaj sovražijo fatalko? Fatalka NE sme biti fatalka. Saj, če bo fatalka prava fatalka, potem bo to OGOŽALO (JA, strah ji bo, ker se počutijo ničvredne) ženske, ki sovražijo pravo fatalko. Zato morajo ponižati pravo fatalko (Eriko Žnidaščič recimo,tako da NE glasujejo zanj,hihi), da bo največ ENAKA njim. Bolje pa bi bilo, če bi bila popolnoma ničvredna kura, kot recimo Simona označi vse razočarane gospodinje. Da se slučajno ne bi dvignile nad njo. To bi bilo strašno in neznosno namreč.
  To razlago ste vsi nekako čutili, vendar je dobro, če jo kdo nekako tudi pove. Posebej to ne škodi tistemu, ki ti razume in celo čuti. Recimo meni,hihi.

  LP,Arbi

 72. Arbiter_universale pravi:

  Joj Niko. Bi rad bil znanstvenik?
  Saj si dober točno takšen, kot si.

  LP,Arbi

 73. Anonimnež pravi:

  femme fatale- nina osenar?

 74. GSH pravi:

  a se ti hecaš?(!)

 75. Vanja pravi:

  arbiter samo zato, ker imamo nekateri malce bolj sofisticiran okus nas še ni treba zmerjati z gospodinjami in psihopati. Sicer me pa erika Žnidaršič po obraz spominja na kužka goniča, pa čez rito je tudi zelo široka, morda gre čez vse ovire kot tank v svoji ambicioznosti(to je nekoč izjavila, vendar ji za(če odštejemo izgled, ker včasih je lahko fatalna tudi ženska, ki ni ravno konvencionalno lepa-kar Erika zagotovo ni)za fatalnost manjka srca in karizme in tisto nekaj posebno-fakor X, ki zaznamuje takšne ženske.

 76. GSH pravi:

  :lol:

 77. GSH pravi:

  obraz ima kot ena lisica, pa brez zamere Arbi.
  Vanja, imel sem psa istrsko-posavskega gonjiča, pa je bil lepši. Prosim ne ga žalit!
  :lol:

 78. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, Tanja Ribič ne more biti fatalka že zavoljo vloge v filmu Halgato, kjer se je ljubila z najstnikom. In seveda zavoljo vloge v seriji Naša Mala Klinika.

  Niko, žigolo itak ne lovi fatalk. So pretežek zalogaj.

  Žiga, Tanja Fratar je preveč tehnični tip :)

  GSH, od Nine je zdaj bolj seksi tudi moja oma :)

 79. GSH pravi:

  ne poznam sicer tvoje stare mame, a vendar, nina?-not

 80. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Niko Brumen:

  Mišljeno je centimetri, trdotna stopnja, čas, kvaliteta serviranja in še marsikaj. Predvsem je problem v serviranju, ker naši žigoli, oziroma tisti, ki se tako posredno ali neposredno predstavljajo, predvsem servirajo z neko ubožnostjo, katere ubožnosti se ponavadi pač ne zavedajo. Z drugimi besedami … najslabši fuk se ženski zagotovo obeta z lokalnim frajerjem. Vendar to premalokrat povedo tudi lokalnim frajerjem. Veliko moških na primer udriha čez neke lepotice in afne, češ da je med njimi največ slabih fukačic, ker mislijo, da so kar okej, četudi ležijo kot polena. No, prav. Enako velja za kvazi žigole. Njihovo serviranje ponavadi spominja na zarjavelo žago, nožiček pravzaprav, ki se krivi nad zaletavanje v poleno.

  In seveda, se strinjam, da izkušnje z žensk z istimi moškimi niso enake in obratno. Definitivno so pa zelo enake s serviserjem, ki se v katero koli žensko že sploh ni uspel še poglobit, ampak svoje izkušnje štepa na številčni kvantiteti površne obdelave. In med temi serviserji je ogromno frustrirancev, ki postanejo serviserji ravno zaradi kakšnega ali več od zgoraj naštetih manjkov ali pomanjkanja filinga.

  Pojma nimam, kako neki ločiš pojem dobre mrhe od pameti?! Neumnica v vsakem primeru ne bo pokapirala nič bistvenega za svojo vednost. Dobra mrha je v vsakem primeru pametna, sicer mrhasto samo izgleda mogoče na površen pogled, kar pa ne služi ničemur koristnemu, razen polenarstvu zarjavečim nožičem … kaj več je pa samo sreča.

  @Vanja:
  Aha. No, saj to sem vedela, da je Sarajevčanka … samo sem mislila, če je kdo iz foha, ki bi jo lahko poznala ko javno osebo.

  @GSH:
  Meni se tudi zdi, ja …

  @arbiter:
  Lepo, da si ponovil mojo minitezo in jo zreklamiral kot svojo globokoumno psihoanalizo. Si plačan za to?

  In na psihopata spominjam, praviš? Na kakšnih argumentih pa to globokumje sloni? Sva se kdaj srečala? Sem ti zagrozila s sekiro? Saj če bi se srečala, ne trdim, da ne bi bilo v tvojem primeru možno, da dobim kakšno psihpatsko idejo, ampak mislim, da se ni zgodilo.

 81. Arbiter_universale pravi:

  Oh, kako kratek spomin imaš. Jaz vse razčistim veš. Neštetokrat preglodam kaj napišem in komu. Ne samo zato, ker bi si, med drugim, bil sam sebi všeč, ampak tudi zato, da preverim svoj moralni status. In hudiča, glej no glej, do sedaj je moja moralnost še vedno držala vodo dolgoročno gledano.

  LP,Arbi

 82. Niko Brumen pravi:

  Simona, to je pa drugo področje – seveda je tip lahko top.
  Je pač postal tip po topih kriterijih.
  :) ))))))))))))

 83. mimi pravi:

  Jaz sem pa razmišljala, kaj pogojuje, da neka ženska rata fatalka. Ali je karakter tisti odločujoč faktor, ali je lepota… Ali so takšne ženske osamljene, ali je to postane način življenja… Morda gre za podzavestno pumpanje ega, zaradi občutka manjvrednosti, zaradi kaj vem česa, kar se je mora nekoč zgodilo…
  Ne poznam nobene fatalke…
  Pojma nimam

 84. Niko Brumen pravi:

  Simona: dobra mrha in fatalnost (zanimivo, koliko fatalk je začelo ali končalo svoje uvajanje ravno z mladimi) nimata česa posebej fatalno skupnega s pametjo. Oboje je bolj danost, ki ji je treba le še dati možnost razvoja s pravimi slučaji, prilikami (uhh, kolikšno vlogo igra ravno okolje s pravimi vzpodbudami in še bolj kontravzpodbudami). Mislim, da je za rojstvo fatalke v nekem dovolj določenem času potreben točno določen tip moškega – za razne tipke pač raz(lič)ni tipčki. Kot prava mešanica pri kemičnih mešanjih.
  Vsaka fatalka za svoj razvoj rabi moškega, ki ji je dal fatalni zagon. Po prvih izkušnjah pa filingi začnejo delovati in potrebovati novo gorivo.

  IN ŠE NEKAJ: žENSKA JE LAHKO ŠE TAKO FATALNA ZA ENEGA, DRUGI JO BO GLADKO POVOZIL.

 85. Vanja pravi:

  Mimi jaz msilim, da predvsem zaradi karakterja. itak je obraz takšna fluidna zadeva, da ga energija in izžarevanje naredita lepega.

 86. Vanja pravi:

  @Simona, ne ni javna oseba, po govoricah sodeč pa je velikokrat s svojo karizmo in inteligenco zasenčila Đurota, medtem ko naši dečki, ki so javne osebnosti-ob sebi vodijo neka medla bitja na pol mrtva, ki jiha sam občudojoče gledajo in skupaj ne spravijo niti enega zanimivega stavka.

 87. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Arbiter:
  Prav nič kratkega spomina nimam. Dejstvo je, da pojma nimam, kdo si in da tudi ti mene nisi srečal v živo še nikoli. Če se motim, pač povej. Če misliš pa na pisno internetno srečanje, se pa še kako spomnim in dvomim, da bi mene kdor koli, ki bi tisto bral, označil za psihopata s tabo v primerjavi … hehe …

  @Niko Brumen:
  To vedno dregneš v temo za ob kavi. Namreč nikakor se ne strinjam s tvojo tezo o fatalki, niti dobri mrhi. Da gre za nekaj predvsem danega, ki nima nič skupnega s pametjo. Podobno se govori na primer v zvezi s karizmo. Takšno prepričanje pa temelji predvsem na pričevanjih tistih, ki jim titulo fatalnosti, karizme ali česa podobnega napopajo. In seveda lažejo, ko tekajoči psi. Namreč preprostost pedigreja in vložene muke v določen imidž se ne sme omenjat, v kolikor želiš ohranjat misterij posebne od boga danosti. Oziroma, če omenjaš svoja pota, moraš tudi to pač znat na način, da to imidž ne propade, ampak se morda v očeh drugih še izboljša. Skratka … vse skupaj je podobno kot s talenti. Ni vreden pol pizde gnile vode, če ga ne znaš potegnit na plano, kar pa pomeni tudi in predvsem delo na stvari. In pamet, da znaš pravilno delat na stvari.

  Nobena fatalka ni fatalka kar tako. Niti ni nujno, da je temelj fatalnosti nek moški. Lahko je temelj ravno, da ga ni, lahko je ženska. Poglej usodo Grete Garbo. Ene izmed žensk, označenih za fatalko zgodovine filmskih zvezd. To je bilo eno zelo grdoračkasto gnilozobo debeluškasto bitje, ki je bila povrhu še lezbijka, do smrti zaljubljena v neko kmetičkasto skandinavsko igralko, ki nikoli ni uspela. Ženska se je pač porihtala vizualno in priučila galantnega obnašanja, predvsem pa primernega izmikanja medijem! Nosila je v sebi pač hrepenenje, depresijo in nekakšno skrivnost. Povaljala se je tako z izgralci kot igralkami, ampak nikoli kaj več kot na kratko. Tudi karizmatične, katarzične ali fatalne osebe na sploh nikoli niso takšne kar tako! Vedno obstajajo evidentni razlogi in njihov pristop. Odkritje, da nekaj v svoji duši lahko tudi navzven transformirajo v določeno obliko privlačnosti. Rada bi ti postregla s kakšno zgodbo prepobrazbe grdega račka (v več ozirih, ne samo vizualnem) v laboda. Tako povod kot transformacijo, na kakršni je oseba delala! Ne gre za delanje na karizmi, fatalnosti ali katarzičnosti v neposrednem smislu, v posrednem pa definitivno. In gre za pamet točno v tej sferi, brez nje ne pogruntaš sistema. In včasih v ta sistem lahko spada tudi delati se butastega ali malo aut (Monroe verzija). Še bolj zanimiva pa je lahko zgodba propada. Osebno poznam zelo zanimivo. Ko od osebe z velikim O ni ostalo v par letih nič. Nula! Nekaj povsem brezveznega in brezvtisnega. Totalna resignacija in lenobni propad. Ja, ker vtis je duhovno, duševno in konkretno strašno naporno vzdrževat in prav nič kar danega, čeprav se je treba obnašat tako … hehe …

 88. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Aja … še to … mogoče za priokus. Za fatalko je pravilo številka 1, da zelo malo fuka, pa ogromno hrepeni po njem in fantazira o njem. To se čuti in šprica iz oči. Na primer. Samo ena izmed stvari.

 89. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Vanja:
  Aha … Ja, popolnoma verjamem in se seveda popolnoma strinjam s tvojim drugim delom opisa stanja. Lažje je bit velik ob izboru manjšega. Naše veličine so res, sem opazila enako, zelo praktične … hehe …

 90. Vanja pravi:

  lahko pa fuka tudi veliko, pa hrepenenje kar šprica iz njenih oči. Pa ne zaradi seksualne nepotešenosti temveč zaradi nepotešenosti, ker življenje ni tako grandiozno in vse-obsegajoče kot je v njeni domišljiji. in njena strast do življenja se ne more povsem izživeti v tem banalnem svetu.

  Simona všeč mi je tale del”Ja, ker vtis je duhovno, duševno in konkretno strašno naporno vzdrževat in prav nič kar danega, čeprav se je treba obnašat tako … hehe …”

 91. Vanja pravi:

  všeč mi pa je tale stavek, ker sem od te bolezni tudi sama “patila”-sedaj pa malo manj…vendar se še vedno zdravim. no, vsaj priznam ;-)

 92. Niko Brumen pravi:

  In katero mojo trditev že spodbijaš?
  Hehehe, bi rekel oz. napisal nekaj drugega, a … naj bo nocojšnji večer tvoj, draga!

  Mater, zdaj sem ga pa nasrkal. Jež – prihajam!
  :) ))))))))))))))

 93. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Vanja:
  Ja, seveda … gre tudi za nenasitnost po grandioznosti v negrandioznem življenju. Mi je jasno, tuto kompleto, kaj misliš … pa vendar … za ta element fatalnosti, ki je povezan s katarzičnostjo, vendarle mislim, da konkretno kaj dosti fuka ne more bit v igri. Podobno kot varčevanje z energijo pri športnikih za intenziven game. Poleg vsega je ključ fatalkine bolečine tudi v negrandioznosti seksa samega, ki je, kot življenje, enako premalo grandiozen. In še keč. Kadar je, pa neznosen strah od zadaj, da te zasušnji, izda in izpljune, zato je vprašanje, če se mu je vredno sploh predat. Fatalno seveda … kar v tem primeru edino šteje … hehe …

  @Niko:
  Da fatalnost nekaj danega. No, saj si razumel … Pa pusti ubogega ježa na miru, no, saj ti ni nič naredil … hehe …

 94. Vanja pravi:

  vse dokler seks ne postane banalen(torej ko iluzije začnjeo izpuhtevati)je kljub vsemu grandiozen…problem je ker se spreminja nevihta spreminja v meglci on izpuhteva med dlanmi…..
  moja fatalka je fukačica, definitivno…hahahahaha in poleg tega še mazohistka, ker išče bolečino skozi čustveno intenzivnost..s tem pa požre tudi ubogega moškega, ali pa ga zasužnji…saj je po tej izkušnji zanj vse premlačno…premalo fanatično…
  seveda pa je fatalk več vrst, najini se razlikujeta…
  Kljub temu, da te jaz vseeno bolj vidim v moji fatalki;-)

 95. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Vanja:
  Hahaha … “Može”! No, jaz tudi tebe bolj vidim v tvoji fatalki … svoje ti niti ne bi privoščila!

 96. Niko Brumen pravi:

  Točno v tem je kavelj: fatalnosti je več vrst in “so za različno uporabo”.
  Edina res zanimiva fatalnost, pa mi je fatalnost vzajemnosti, v kateri nihče od obeh fatalcev ne manipulira ne s sabo in ne z drugim.

  Ta fatalnost pa obvezno zajema seks, po katerem je vse naslednje le še navadno valjanje, drgnjenje, porivanje in izlivanje v in po postelji.

  Simona: ježa bom vsekakor =bal – neodvisno od vsega drugega me ježevka ne bo pustila pri miru. Sam sem kriv, kaj pa pišem bedarije.
  Hehehe i luda glavo!
  Hehehe!

 97. Arbiter_universale pravi:

  Ne spomniš se in prav tako se ne spomni tudi g. Niko Brumen.

  LP,Arbi

 98. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  GSH, Nina ima isto frizuro kot moja oma.

  Mimi, po moje so prave fatalke le na filmu.

  Simona, Greta Garbo se ni porihtala sama, porihtal jo je filmski stroj, ki je iz nje naredil to, kar je bila. In kje za vraga si pobrala, da fatalka zelo malo seksa?

 99. Niko Brumen pravi:

  Simona, na tale del tvojega zapisa sem ti ostal dolžen odgovor:

  “@Niko Brumen:
  To vedno dregneš v temo za ob kavi.”

  Tri vrste tem so: v dve ne dregam, v eno pa običajno dregam.

  1. V resne teme ne dregam, ker se je o njih treba resno pogovarjati in ne dregati v komentatorje.

  2. V povsem neresne teme (kot so na primer osebne verske travme pisočih, Halloween in karkoli o fikcijah a lá filmi, moda ali glasba) le redko dregam – dregam le v zapisane neumnosti na te teme.

  3. V temah, ki “zahtevajo ali omogočajo” humoren pristop brez sarkazma, pa sem si vzel vse mogoče abonmaje.

  Nianse in izjeme (stil, posebne nestrpnosti zapisovalcev, velike razlage z omejenim videnjem avtorjev, …) so seveda vedno lahko aktualne za spremenjen odnos do vključevanja.

  PRIPIS? Bi rekel, da je možnosti več in da je ena od njih že to, da je včasih treba na kaj odgovoriti kasneje in po že skorajšnjem izteku aktualnosti. Vzroki za tak odnos? So. Zanesljivo so, hehehe!

 100. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Iztok:
  Ježešna Iztok, zdaj si jo pa spet pihnil. Ja, Greto, ki ni imela za burek, je vizualno porihtala filmska industrija, Michaela Jacksona pa popindustrija. In??? Kakšno zvezo ima to s poanto, razen nobene? Naslednje vprašanje bom pa ignorirala, ker nima smisla. Preberi še enkrat … če doumeš, doumeš, če ne, je premalo časa in neprimeren kanal za predavanje.

  @Niko Brumen:
  Zgoraj je moj tipkarski lapsus … “Ti vedno dregneš v temo za ob kavi” …

  S tem sem mislila, da zastaviš repliko bolj za klepet ob kavici, sicer si sogovorniki lahko polomimo prste in objavljamo romane na spletu, če se želimo nekako sporazumet … hehe … Saj to se tudi meni konstantno dogaja.

  In kar se tiče pripisa, se absolutno strinjam. Jaz skoraj praviloma reagiram ob skorajšnjem izteku aktualnosti, da poberem še smetano odzivov in obdelam pogrebni obred, tako da to več kot razumem.

 101. Niko Brumen pravi:

  Tisti i spremenjen v o, mi ni bil pomemben – zatipkanine se dogajajo vsem, ki pišemo zaradi vsebine in ne zaradi leporeka.
  Dragica je šele velemojstrica za take neformalne pretvorbe formalnih form.
  :) )))))

  ČAS ZA PRIPISE: dRUGAČE PA JE MOJ STIL DRUGAČEN – NAPISATI, PREDVIDETI IN KAR NAJMANJ SPREGLEDAT ALI OPUSTITI.
  Žal je tak stil na forumih povsem neproduktiven in vodi le v špetir z malo manj funkcionalno psmenimi osebki, ki ne vedo niti tega, da ima vsaka beseda svoje mesto in svoj pomen – da o čem več ne zgubljam besed.

  :) )))))))))))).

 102. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, punca, ki nima za burek, si lahko po tvoje plača sama vse te operacije? Pojma nimaš. Poanta je jasna. Fatalka se ne rodi nobena, fatalko naredijo mediji.

 103. Niko Brumen pravi:

  Iztok – pri tem pa streljaš mimo: fatalka ni medijska osebnost. Lahko je, lahko pa je povsem neznana v široki javnosti. Gre za usodno žensko in ne za medijsko osebnost.
  Mata Hari je psotala znana šele po fatalnosti svoje vohunske vloge. Marlene Dietrich je pa dokaj bolj tvoj tip fatalke. Tista mala in drobna Titova fukačica je bila zanesljivo fatalka. Ene fatalke je naredilo naključje, druge so se vzgojile same, tretje … ja tretje pa so lahko promovirali mediji. Madona vs Josipa Lisac vs Mati Tereza (saj fatalke so lahko tudi dobre, kajne?).

  Fatalka je lahko neznana ali znana – žal neznane poznajo le tisti, na katere so usodno vplivale. A njihova usodnost ostaja.

  Morda je od vseh fatalk najbolj usodna črna vdova? Morda bogomoljka?

 104. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, nisem rekel, da je medijska osebnost, rekel sem, da so jo naredili načrtno. V resničnem življenju fatalk v bistvu ni. So samo na velikem platnu ali na straneh različnih revij.
  Črna vdova pa ni fatalka, marveč morilka :)
  No ja, v bistvu je tudi fatalka, saj samca obnori, potem pa ga spravi pod rušo. V bistvu zelo dobra primerjava.

 105. barbara pravi:

  Kako to misliš, da v resničnem življenju fatalk ni?

 106. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A so?

 107. barbara pravi:

  Iz SSKJ-ja:
  ekspr.
  fatalna ženska ženska, ki zaradi svoje
  lepote in nenavadnosti odločujoče, navadno
  negativno vpliva na moškega

  Ne vidim, da bi bilo kje poudarjeno, da se to dogaja samo na očeh širše javnosti.

 108. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eh, Barbara, pozabi. Ne boš razumela.
  LP

 109. barbara pravi:

  Verjetno res ne.
  LP

 110. Niko Brumen pravi:

  Barbara – sva že dva, ki ne bova razumela.
  Osebne interpretacije so pa le osebne interpretacije in ni ga čez osebne interpretacije, ko gre za osebne interpretacije.
  :) )))))

 111. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Niko Brumen:
  :) (Prvič uporabila ta znakovni sistem. Ha!)

  @Iztok:
  Si spet džoint obliznil? Kje sem pa zapisala, da si punca, ki nima za burek, lahko plača razne operacije? In fatalk ni v realnem življenju? Droga ni zate, poba, tudi mehka ne!

  @Niko in Barbara:
  Tretja, ki ne šteka, ama, nič … hehe …

 112. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, če sem jaz na džointu, si ti na heroinu. Kot sem rekel, pojma nimaš o karieri in začetkih Grete Garbo. Očitno pa še sama ne veš kaj pišeš, da se ne spomniš kaj si zapisala.

 113. Niko Brumen pravi:

  To pa je fatalna napaka!!!!!!!!!!

  hehehe in :) )))))))))), da bo bolj držalo!

 114. dugo pravi:

  Jaz bi rekla, da fatalke obstajajo tudi v resničnem življenju in da si jih ni potrebno predstavljati striktno v obliki ženske iz črno-belih filmov, z velikim klobukom in cigareto ter dimom v ozadju :)
  Pod tem pojmom si predstavljam širšo definicijo, ki jo nekako ujame SSJK. Lepota in nenavadnost pa še vedno ostajata relativna in subjektivna domena vsakega posameznika.

 115. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Naj še enkrat pojasnim v čem je finta. Fatalka je zame ženska s filma. Natančneje, ženska iz filmov noir, ki so jih snemali v petdesetih. In kot taka lahko obstaja samo na velikem platnu. Še več, tudi igralke, ki so te fatalke igrale, v resnici niso bile fatalke, saj so bile pridne družinske mamice in vzorne žene. No ja, izjema je morda le Lana Turner. Ali pa Jane Harlow, za katero so moški umirali tudi v resnici.

  Nadalje, resnični fatalki sta v pravem pomenu besede le Lepa Helena in Cleopatra. Za prvo je padla Troja, druga pa je skoraj sesula Rim.

  Sicer pa si lahko svojo fatalko najde prav vsak moški, ki v neki ženski pač vidi fatalko in si je zavoljo nje pripravljen celo rezati žile. Taka ženska je zanj fatalka.

  Toda to zame ni pravi pomen te besede. Zame je fatalka fiktivni lik, ki v resničnem življenju ne obstaja, saj so ga spopularizirali filmi in romani.

  Lep novejši primer je recimo Angelina Jolie v filmu Beowulf. Na filmu fatalka, v resničnem življenju pa večkratna mamica in vzorna žena.

  Ker si mnogi ta pojem očitno razlagate zelo široko, pa pride do takih bedarij kot je naš izbor, kjer za fatalko zmaga Živa Vadnov, kandidira pa celo Nuša Derenda.

 116. dugo pravi:

  Torej je vseeno, če izbor ukinejo, saj se nihče z njim nikoli ne strinja.
  Vrhunec je bil takrat, ko so izbrali fatalno punčko – Sanjo Grohar.
  Saj veš… nekaj se mora dogajati :)

 117. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No, pa si le poštekala :)
  No ja, ni res, da se nihče ne strinja. Eni se, eni pa se ne. Sodeč po zadnjih komentarjih, pa je tudi Nuša Derenda lahko za nekoga fatalna. Jebat ga, očitno imam jaz preveč filmsko pojmovanje te besede.

 118. Niko Brumen pravi:

  Iztok, ne moreš objektivizirati svoje subjektivnosti na tak način.
  To, o čemer pišeš in razlagaš, so le tvoje subjektivne predstave in celo želje (sodeč po tem, kako zagrizeno zagovarjaš svojo zmoto) o fatalkah, drugače pa verjemi, da fatalna ženska je oseba iz življenje in šele potem lik iz filma: KO SE NIKOMUR NI SANJALO O TELEFONIH, PROJEKTORJIH FIKCIJAH NA NEKEM PLATNU ALI EKRANU, SO FATALKE ŽE ŽIVELE IN SO JIH TAKO ŽIVLJENJE KOT LITERATURA IN TAKO ZGODOVINA KOT LJUDJE VSAKDANA ŽE POZNALI.

  Fakt, TI PA PA SIPRED NJIM SEVEDA LAHKO ZATISKAŠ OČI. Lahko pa si priznaš, da o temi premalo veš, da si si ustvaril zmotne predstave in še kaj, lahko pa seveda po oslovsko trmariš svoje.

  PRIPIS ŠE TEBI: Morda bodo nekoč neukost, nevednost in omejenost ali spremembe “poskrbele”, da bo pomen tak, a danes je še vendar drugačen. Predvsem tak, a tebi je dovoljena drugačna osebna razlaga, kot vsakemu od nas – v širši komunikaciji, pa vendar imamo prav drugi.
  Lep dan tebi in vsem obiskovalcem!

 119. spookymulder spookymulder pravi:

  Ah ne Iztok, seveda nista v zgodovini človeštva obstajali samo dve fatalki (trojanska Helena in Kleopatra), temveč jih je obstajalo zelo veliko, ki so s svojo lepoto, zvijačnostjo in usodno zapeljivostjo pustile močan pečat. Nekaj primerov:

  Nefertiti – žena egipčanskega faraona Akhenatena, ki je po eni teoriji tako omrežila svojega moža in ljudstvo, da so jo povzdignili v enakovredno vladarko faraonu, po drugi teoriji pa je celo spremenila ime in nekaj časa sama vladala kot faraon ter pripravila nasledstvo za prestol svoji hčerki, tako da jo je poročila s krušnim sinom Tutankamonom. Nefretiti je slovela po svoji lepoti, predvsem po “labodjem” vratu, kar je razvidno tudi iz številnih kipov, narejenih njej v čast.

  Salome – biblična fatalka, ki je s svojimi splesnimi čari prepričala Heroda, židovskega kralja, in njegove pristaše, da so na željo njene mame obglavili Janeza Krstnika (ta namreč ni odobraval poroke med Salomino mamo in Herodom).

  Boudica – kraljica vzhodnih angleških plemen v času rimljanske okupacije Britanije. Nasledila je umrlega moža, s pomočjo svojih čarov združila sosednja plemena (menda naj bi šlo za zelo osebno “posteljno” prepričevanje vodji drughi klanov) in z velikansko vojsko požgala London (ocenjuje se, da je šlo nekje za 70.000 do 80.000 mrtvih). Takratni rimski cesar Nero je že razmišljal o umiku iz Britanije, ko so jo na koncu vendarle uspeli premagati. Kot se za fatalko spodobi je svoje življenje končala s popitjem strupa.

  Clodia – ena najbolj razvpitih žensk v starem Rimu, potomka ugledne in vplivne družine senatorjev, ki je slovela po zapeljevanju rimskih senatorjev, filozofov, poetov – tiste, ki se jih je anveličala, pa so končali v “čudnih okoliščinah”

  Lucrezia Borgia – članica zloglasne srednjeveške družine Borgia, ki je s pomočjo svoje lepote pomagala očetu in bratom pri prilaščanju oblasti, tako da je omrežila in se poročila s številnimi moškimi, najprej z lordom, potem z grofom, nazadnje s princem, imela pa naj bi tudi nezakonskega otroka z neaplejskim kraljem (ki naj bi ga potem Lucrezijin brat odstranil).

  Grofica Elizabeta Bathory – madžarska plemkinja, verjetno najbolj kruta zaplejivka in množična morilka, zaradi česar si je prislužila ime Krvava grofica.

  Anne Boleyn – omrežila in tako obnorela angleškega kralja Henrika VIII, da se je uprl Vatikanu in osamosvojil angelikansko cerkev ter s tem sprožil množične verske nemire po vsej deželi. Anne je na koncu (kot legendarni fatalki pritiče) končala z odsekano glavo.

  Kraljica Elizabeta I – angleška kraljica, ki je s svojimi čari in hkratno nedosegljivostjo v prerani grob spravila številne moške, hkrati uspešno vodila vojaške spopade proti skoraj vsem evropskim monarhom in Britanijo spremenila v velesilo.

  Mata Hari – nizozemska eksotična plesalka, ki je s svojo lepoto obnorela številne moške in na ta način med 1. svetovno vojno delovala kot vohunka (bila naj bi dvojna agentka). Končala je pred strelskim vodom.

 120. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, Cleopatro in Heleno sem dodal za primer in za jasno razliko in zmoto. Sicer pa sem že na začetku omenil tudi Salomo in vampirko Carmilo. Me pa veseli, da si se spomnil še tehle, na katere sem jaz nesramno pozabil. No ja, Carmila je nastala zavoljo grofice Bathory. Prav tako pa me veseli tudi, da si pravkar zabil samega sebe, saj si lepo pokazal, kako veliko moč ima fatalka in da je tale slovenski izbor, kot tudi mišljenje, da še danes obstajajo, hudo napačen. Vsaj v pravem pomenu te besede.

  Niko, prepričan sem, da tudi organizatorji te prireditve poznajo te filmske fatalke. In prav zato mi je čudno, da izbirajo povsem kontra ženske. Prav tako mi je jasno, da za izbor ne morejo služiti fatalke iz človeške zgodovine, zato pa bi vendarle morale te iz filma, ki jih tudi ljudje najbolj poznajo. In ne gre za mojo omejenost, gre za pojem, ki si ga tudi ti očitno razlagaš na preveč preprost način in mu jemlješ veličino.

 121. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, še nekaj sem pozabil in sicer to, ko praviš, da se za pravo fatalko spodobi, da tudi sama konča slabo. S tem se pa strinjam in to je bila večkrat tudi filmska usoda ameriških fatalk. Tako je pasja, da na koncu to pokoplje še njo. Saj res, misliš, da fatalke jočejo?

 122. spookymulder spookymulder pravi:

  Eh Iztok, nič se nisem zabil, saj je povsem jasno, da resnična fatalka NIKOLI ni bila taka, kot je hollywoodski stereotip (verjemi, da tudi Kleopatra in Helena nista živeli tako, kot ju slikajo filmi, pa sta kljub temu BILI FATALKI), temveč je bila definicija fatalke VEDNO DRUŽBENO IN ČASOVNO POGOJENA, da pa so fatalke obstajale VEDNO IN POVSOD in tako obstajajo tudi pri nas, le da niso take, kot da bi ravnokar ušle iz filma, ker take tudi nikoli in nikjer niso bile. Tako PRAVI POMEN beseda fatalka nikoli ne more biti enoznačen, saj imaš na eni strani hollywoodske/filmske/knjižne fatalke, na drugi pa resnične fatalke. In koliko vem, pri nas ne izbirajo filmskih fatalk, temveč resnične.

  Če fatalke jočejo? Filmske verjetno ne, ker so povečini stereotipni liki (vsaj jaz se ne spomnim, da bi videl kakšno jokati), za resnične pa bi si upal trditi, da vendarle morda tudi jočejo, saj so nenazadnje kljub vsemu ljudje z resničnimi čustvi in šibkimi točkami, ob katerih se lahko zlomijo.

 123. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, praviš, da izbirajo resnične fatalke. Torej se strinjaš, da je Bernarda Žarn najbolj fatalna ženska Slovenije? Ali bolj pošteno, da je sploh fatalka? Da premore vsaj kanček fatalnosti?
  Ja pa si se zabil, rekel si, da so vse ženske lahko fatalke, potem pa si naštel nekaj prelomnih in se pošteno oddaljil od svoje trditve. Se pravi, če nisi taka kot te, ki si jih naštel, se ne moreš šteti za fatalko, mar ne. In jasno, da so časovno pogojene. Prav zato jih danes ni, saj se moški po novem tepejo le za biznis in se kaj takega, da bi države padale zavoljo žensk, ne more več zgoditi.
  No ja, izjema je le moja Tina, zaradi katere bi brez dvoma padla tudi kakšna država :)

 124. Niko Brumen pravi:

  Poznam žensko, ki je poročila tri moške in jih tudi “uspešno” pokopala. In za vsemi iskreno jokala. Četrtega ni hotela več ne poročiti in očitno tudi ne pokopati. Gre za fatalko v tistem fatalnem pomenu? Za film zanesljivo ne gre.

  PRIPIS:

  1.Spookymulder – če je ta ženska fatalka, je torej tusi dokaz, da fatalke jočejo.

  2. Ja, Iztok v svetu izkrivljenih izborov za miss, v katerem lahko lepotico naredijo lepotni kirurgi, kozmetičarke in garanje v fitnesih, je tvoja predstava kar prava.

 125. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, če je iskreno jokala, ne more biti fatalka :)
  No ja, lahko pa je fatalka, ki jo je usekal ugovor vesti. Tako kot odvetnika :)

 126. spookymulder spookymulder pravi:

  Da, tudi Bernarda premore nekaj fatalnosti. Očitno vsaj za tiste, ki so izbirali in izbrali. Torej tiste, ki so mnenja, da fatalnost ne obstaja samo na filmskem traku.

  Poleg tega pa sem naštel samo najbolj očitne fatalke v zgodovini človeštva, ki pa seveda niso edino merilo za fatalnost. To je tako, kot bi rekel, da so edino merilo za inteligenco Newton, Edison, Tesla, Einstein in Hawking, vsi drugi pa niso zmožni inteligenčnega razmišljanja.

  Brez skrbi – fatalke obstajajo tudi dandanes, le da uporabljajo spretno mimikrijo in niso tako očitno usodne in prepozvavne, kot se jih slika v filmih, kot pa si sam ugotovil na osebnem primeru, imajo lahko zelo velik vpliv na moške, s tem da Tina seveda ni edina izjema. :-)

 127. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, no pa mi konkretno povej kaj je na njej fatalnega? Morda prijaznost in user friendly nasmehi, ko napoveduje kaj bomo gledali v tekočem tednu?
  Ne pozabi, da si jih naštel prav ti :)
  Evo vidiš, praviš, da niso tako očitno usodne. Prav to ti govorim. Pravih fatalk ni več. So le približki tistih ta velikih.
  In pa moja Tina :)

 128. malasladkaprincesa pravi:

  definitivno obstaja nekdo,cigar fataLna zenska sm.
  in ponosna sm na to!

 129. Niko Brumen pravi:

  Tole mi je pa novo, da fatalke ne morejo iskreno jokati.

 130. Vanja pravi:

  fatalke so resnične ženske iz mesa in krvi in ne celulidnega traku. Zato tudi jočejo, pa kakajo tudi. Kljub temu bi se strinjala,da Bernarda Žarn ni fatalka v nobenem pomenu te besede. Še manj kakšna Sanja Grohar. Fatalka ima moč.

 131. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Princesa, upam le, da ga ne boš spravila v grob :)

  Niko, mar ni bistvo fatalke, da vse skupaj igra, da je preračunljiva do konca?

 132. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, saj ni nihče rekel, da ne opravljalo osnovnih življenjskih potreb :)
  Toda kakanja ne moreš zblefirati, jokanje in ljubezen pa lahko.

 133. Niko Brumen pravi:

  Gre za usodno žensko – to pa je možno celo proti njeni volji. Širok spekter usodnosti pač.

  Igra je pa igra – in tam se fatalkam v realnosti kaj rado zalomi.

 134. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda pa pa prav zardi tega potem jokajo :)

 135. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Iztok:
  Svoja infantilna debiloidna natolcevanja dokaži! Dokaži, kaj in kje dokazuje, da naj pojma ne bi imela o o karieri in začetkih Grete Garbo! Če boš našel kar koli, kjer sem sploh pisala o tem, boš dobil status čarovnika. Česa naj se ne bi spomnila, kar sem pisala???

  Tvoje zasebne blodnje o definiciji fatalke, ki pravzaprav nikogar nič ne brigajo, ti je pa že Niko več kot odlično pojasnil. Seveda zaman, pa vseeno.

 136. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, o, superiorna Simona, ki spet vse ve. Zapisala si, da se je Greta sama porithtala vizualno, jaz pa sem ti odvrnil, da so jo drugi. Da je bila načrtno zdizajnirana za zvezdništvo. Ti si potem odgovorila, da to ni mogoče, saj ni imela za burek, jaz pa sem ti pojasnil, da si nelogična, saj če nima za burek, tudi za operacije ne more imeti, kar pomeni, da so jo res opedenali drugi. Kaj ti zdaj spet ni jasno?

 137. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Bistvo lika fatalke je predvsem v tem, da gre za najbolj radikalen feministični simbol. Gre za žensko, ki pred moško nadvlado postavi zid, distanco in premoč! Temu primerno je njeno obnašanje, energija, ki jo oddaja in način življenja. Fatalka sproža poželenje, a nikoli ne spusti moškega blizu. Povzroča, da se moški zaljubljajo vanjo, ona pa nikoli v njih do te mere, da bi se jim predala, kot je sicer ženska simbolizirala predajo moškemu. Zato so tudi pred feminizmom fatalke simbolizirale praviloma vladarke in druge ikone, ki so si izborile lik ženske, ki se ne vdaja nadvladi moškega, ampak sama odloča o sebi! Zato je fatalka lik ženske, ki moške hkrati privlači, hkrati pa se je bojijo. Zato fatalka hkrati simbolizira nedostopnost in samost, ker nikoli ne vstopa v enakovredne, kaj šele ponižne odnose z moškim. Fatalka je neosvojljiva trdnjava vis a vis moškega in pri tem je popolnoma vseeno, ali gre za lik, ki ga sproducira filmska industrija (kar nikoli ne more bit zgolj produkt nameščenosti, saj mora tudi dejansko trač zasebno življenje ustrezat pogojem za fatalko v pravem pomenu besede) ali gre za sosedovo Manco. Gre za žensko, ki močno poudarja ženstvene atribute, vzbuja močna poželenja, a ostaja nedostopna moškim in jih bolj uporablja, kot se jim predaja.

 138. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak a ni zanimivo, da tudi fatalka na koncu večkrat potegne kratko?

 139. simonarebolj simonarebolj pravi:

  P.S.: Od tod tudi izraz “sindrom fatalke”, ki pomeni tisto plat medalje pojma, ki takšni ženski dosoja nesrečo. Nesrečo ravno zato, ker nikoli ne najde moškega, s katerim bi lahko doživela veliko ljubezen, kar pomeni tudi predajanje, zato ostaja nepotešena in njena hrepenenja neuresičena, saj si jih uresničit niti ne dovoli. Fatalka je ujetnica paradoksa. Iz upora moški nadvladi hkrati sebe oropa možnosti ljubezni. Ali ostaja sama, ali pa ima ob sebi kvečjemu moškega, ki simbolizira uslužno očarano copato, kar pa seveda ne more potešit njenega poželenja, ki ga izžareva in transformira v poželenje drugega, medtem ko si sama nikoli ne dovoli prestopit meje vdaje lastnemu.

 140. Niko Brumen pravi:

  Howgh!

 141. Vanja pravi:

  ali pa fatalka dosoja nesrečo sama in sicer tistim, ki se vanjo nesmrtno zaljubijo. In seveda ni nujno, da je fatalka preračunljiva ali da se ne zaljublja tudi sama….
  Meni osebno je fatlnost energija, karizma in moč, ki jo ženska izžareva. Nečustvenost in preračnljivost ponavadi to energijo zablokirata. V mačo svetu pa seveda močno žensko vedno enačijo z maniplulativno, saj je naša družba še vedno v krču zaradi smrtnega strahu, ki ga prinaša s seboj potencila močne ženske energije. zato jo zažgejo an grmadi ali pa pokažejo kot čustvenega invalida a la Hollywood liki. To je samo moje mnenje, seveda.
  In jah Angelina Jolie se meni zdi fatalana, ne glede na čoporo djece in staus več ali manj zveste partnerice. Bo pa zanimivo videti kako dolgo ji bo uspelo krotiti samo sebe….morda za vedno, morda ji takšno življenje ustreza, meni je še vedno fatalka. Tudi zadovoljna ženska je lahko fatalana, pa čeprav je v določenem obdobju kolikor toliko pomirjena s svojim mikro svetom.

 142. Uršula pravi:

  pa nisem mogla vseh komentarjev prebrat, že oči bolijo.
  Fatalke so tudi v življenju, ne samo na platnu. Fatalke seksajo ali pa ne, njihova stvar.
  so pa USODNE ženske. Lepe, nenavadne, samosvoje ženske.

  Svetlana Makarovič, vse svoje življenje je fatalna ženska.

  hehe, pa jaz.

 143. Nordstar pravi:

  Iztok, se strinjam s tabo – izbor je “kr neki”.
  Predlagam, da narediš svoj natečaj za Slo fatalko.
  Nisem vsega bral (142 komentarjev – kaj si nor) a moj glas gre Petri Kerčmar.

 144. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nordstar, na mojem izboru je zmagovalka moja Tina :)

 145. Nordstar pravi:

  Veze in poznanstva ne štejejo :-)

 146. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vedno so in vedno bodo :)

 147. lolseftzuuil pravi:

  zakaj se ukvarjete s takimi stvarmi, rajš mal poglejte sebe…..

 148. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj se gledamo, zato pa smo prepričani, da Bernarda Žarn ni najbolj fatalna ženska Slovenije.

 149. Niko brumen pravi:

  Nordstar, 143: Petra Kerčmar – bi rekel, da si zadel.

  Vendar, vidiš – pri meni je vedno neki ač ali vidiš ali kaj takega, si mi pa dal idejo, kaj je pri večini fatalcev zelo možen vzrok, da so fatalni: razvajenost in samovoljnost. In kolikor ve, ima Petra tega v sebi v izobilju.

  Si pa zadel – ČE JE KATERA BLIZU FATALKE, JE TO ONA.

 150. Nordstar pravi:

  Ma, vsak moški ima svoj okus. Se pa nivo kritičnosti precej zniža, ko sperma pritisne na možgane :=)

 151. Niko brumen pravi:

  Sploh so v kombinaciji še dodatno nevarna bližja srečanja za alkoholom.

  :) ))))))

 152. locx pravi:

  Ta res ni nobena fatalka, še moja teta je večja.

  Svetlana Makarovič?

 153. Niko brumen pravi:

  locx, pa ti sploh veš, koliko moških je zaradi nje že naredilo samomor?

  ???????????????????????????????????????

 154. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko & Nordstar, v primerjavi z Edijem Pucerjem prav gotovo :)

 155. Nordstar pravi:

  Ko alko udari v mozeg, je fatalka lahko tudi zjahana metla, sam da je baba.

 156. Niko brumen pravi:

  Nordstar – se strinjam.

  No, kaj je z odgovorom: koliko moških je že naredilo samomor zaradi fatalke iz 143?

 157. knjizni molj pravi:

  Vse je že povedano – le dobre knjige je treba brati.
  Zato citiram: »Moj narod, moja domovina, moja družina, moja sveta vera, so »svetinje«, ki od nekdaj zagotavljajo slepo ubogljivost množic in hrano za topove. To pa vedno nekomu prinaša denar in zagotavlja vladavino. Torej, človeku je odvzeta – no, uspelo jim je pri delu človeštva – bistvena dimenzija očlovečenja: spoznavnost. In del človeštva ima »svoj narod« in »svojo sveto vero«, torej ni spoznavajoč, temveč verujoč. Če ne bi bilo drugih razlogov, bi bili priseljenci že zaradi tega slabši del prebivalstva. V Sloveniji poznamo številne Srbe, Bošnjake, Albance…, ki tu živijo že desetletja, imajo vse realne odnose s slovensko državo in družbo, toda zaradi imaginarnih vezi čutijo ves čas obveznost – bogsigavedi, kakšno! – do »svojega naroda«, do »svoje svete vere« (potrditev tega je tudi dejstvo, da se večinoma nočejo naučiti slovensko). Prav neverjetno je, koliko je tu rojenih mladostnikov s srbskimi starši, ki neposredno nikoli niso videli koščka Srbije, toda vse vedo o »božjosti velikega srbskega ljudstva« ter »majhnosti in bednosti Slovencev«.(Anej Sam: Kam greš, Evropa, str. 114)

 158. mhm pravi:

  Ma dej kaj je z vami? Noben Slovenec ne gleda tega, pa bo tujec gledal to. Ma kr neki. Itak mi pa dol visi, če nam kakšen Švab ploska ali pa ne ploska. Kot da rabimo njihove aplavze.

 159. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, ne jemlji dobesedno, pa bo. A veš, tudi ko rečemo, da se nam bodo še krave smejale, se nam v resnici ne smejijo, a ne :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !