Recenzije: The Bank Job, The Abandoned, License to Wed, He Was a Quiet Man

15.10.2008 ob 01:31

THE BANK JOB (anglija 2008, kriminalka, režija: Roger Donaldson, igrajo: Jason Statham, Saffron Burrows, David Suchet, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, James Faulkner)

Zelo dobra obnova znamenitega bančnega ropa iz sedemdesetih.

Leto 1971 so si Londončani zapomnili tudi zavoljo znamenitega bančnega ropa, kjer je skupina lokalnih nepridipravov do kosti obrala sefe številnih bogatašev. Nič posebnega, če ne bi bili med njimi tudi zelo sporni sefi skorumpiranih policajev in še bolj sporni sefi drogeraških lordov, ki so skrivali zelo pomembne fotografije. Povedano drugače, ekipa, ki je izvedla rop, je bila bolj poštena od tistih, ki so v sefih hranili svoje premoženje in dokaze o svoji pokvarjenosti. Prav zato so lopovski team, ki sta ga vodila Terry Leather (Jason Statham) in Martine Love (Saffron Burrows), začeli iskati čisto vsi. Tudi policija, detektivi, lokalni dilerji, mafijci in celo visoki politiki. Vsak izmed njih je v banki namreč skrival nekaj prepovedanega. Nekaj takšnega, kar lahko uniči kariero in življenje. Jasno, gospodična Love je zaigrala dvojno igro in v sranje povlekla nekdanjega ljubimca Terryja Leatherja, ki se je hotel umakniti iz lopovske scene in zaživeti družinsko življenje. Toda, ker je rop obljubljal velik plen, je skočil v dogajanje in si na glavo nakopal vse mogoče pizdarije. Sprva malce počasen in preveč klišejski, nato pa zelo zanimiv, dinamičen in prefrigan filmček, ki nas spomni na stare dobre angleške kriminalke, kjer je nekoč igral Michael Caine. In seveda na prijeme, ki jih v svojih kriminalkah več kot odlično obrača tudi Guy Ritchie. Prav imate, The Bank Job izgleda kot rimejk filma, ki ga niso nikoli posneli. In kot novi film Guyja Ritchia, ki ga je pač zelo uspešno zamenjal dovolj izkušeni Roger Donaldson.

Ocena: 8/10

THE ABANDONED (španija, anglija & bolgarija 2006, grozljivka, režija: Nacho Cerda, igrajo: Anastasia Hille, Karel Roden, Valentin Ganev, Carlos-Reig Plaza)

Smrti ne moreš nikoli prinesti okoli.

Če ste videli Final Destination, ali še bolje, Bergmanov Sedmi pečat, potem veste, da s smrtjo ni šale. Da ji ni mogoče ubežati in da slej kot prej na vrsto pridemo čisto vsi. To na svoji koži ugotovi tudi Marie (Anastasia Hille), glavna junakinja našega filma, ki odpotuje v rodno Rusijo, da bi raziskala svoje korenine in vendarle ugotovila, kdo je bila njena prava mati. Ker brska po preteklosti, jo preteklost začne preganjati. In to tako močno, da se ji začne rolati in da jo začne nadlegovati njena kopija. Njen zajebani dopelganger, ki ji kaže njeno resnično podobo. Njen “kaj bi bilo, če bi bilo”. Točno tako, The Abandoned je film o tem, da je včasih bolje živeti v sedanjosti in da je bolje preteklost pustiti v preteklosti. Če namreč preveč radovedno brskaš po preteklosti, se lahko zgodi, da obrneš svojo sedanjost in da se ne izogneš svoji usodi, ki ti je bila nekoč namenjena. In ki te ni zadela samo zato, ker si jo dolga leta pustil pri miru. Po svoje zanimiva, na trenutke dovolj strašljiva, pa vendar še vedno klišejska in premalo prepričljiva grozljivka, ki ji do dobrega filma manjka še kar nekaj kilometrine.

Ocena: 5/10

null

LICENSE TO WED (zda 2007, komedija, režija: Ken Kwapis, igrajo: Robin Williams, Mandy Moore, John Krasinski, Peter Strauss, Grace Zabriskie, Eric Christian Olsen, Christine Taylor)

Samo za nedeljsko popoldne in samo v primeru, če nimate boljšega dela.

Robin Williams, katerega kariera je že desetletje v komi, igra duhovnika Franka. Zelo modernega možakarja, ki fura tečaj za pare, kateri se kanijo poročiti. Nekajdnevno urjenje v pasteh, ki jih prinaša zakonsko življenje. Če tečaj opraviš, si primeren za poroko. Če ga padeš, je bolje, da greš narazen. Jasno, če si ga ne upaš izvajati, pa se bojiš odgovornosti in dvomiš v svojo ljubezen do sanjskega partnerja. In ker je zaročenka Sadie Jones (Mandy Moore) doma iz iste vasice kot duhovnik Frank, pade želja, da bi se poročila v lokalni cerkvi. V cerkvi, kjer sta se nekoč vzela tudi njena starša. Bodoči ženin Ben Murphy (John Krasinski) seveda nima prava glasanja, stari dobi Frank pa se domisli ideje, da bi se tudi onadva morala udeležiti tečaja za zaročence. “Če gresta na tečaj, bom našel zelo hiter datum za poroko,” jima pojasni prebrisani duhovnik, ki se že veseli vseh pasti, katere ima v planu. Res je, James Bond ima dovoljenje za ubijanje, oče Frank pa podeljuje dovoljenje za poroko. Simpatična, gledljiva in na trenutke dovolj zabavna komedija, ki pa jo seveda uničijo klišeji in dejstvo, da se v bistvu zadovolji z drobtinami veliko boljših filmov.

Ocena: 5/10

null

HE WAS A QUIET MAN (zda 2007, drama, režija: Frank A. Cappello, igrajo: Christian Slater, Elisha Cuthbert, William H. Macy)

Film, ki ne ve kaj bi rad.

Da je He Was a Quiet Man zelo zanimiv, poseben in drugačen film, ni treba posebej poudarjati. Da premore vrhunski konec, prav tako ne. Toda žal mu to ne pomaga, da ne bi po nepotrebnem medel gledalca in se na zelo neprofesionalen in preveč čuden način igral z različnimi žanri. Na začetku sociopatska drama o luzerju (Christian Slater), ki razmišlja kdaj bo postrelil svoje sodelavce. Na sredini očarljiva ljubezenska zgodba med moškim in invalidko (Elisha Cuthbert). Vmes zgodba o povprečnežu, ki postane junak in nima pojma, kaj naj počne s slavo in spoštovanjem. Na koncu pa spet drama o luzerju, ki načrtuje nov pokol in se pogovarja s svojimi ribami. Resda vizualno zelo močna, pa vendar površna štorija, ki se vsakemu segmentu posveti preveč predano in potem gledalca razreže s preskokom v drugačno atmosfero, kar povzroči občutek neprepričljivosti in celo dolgočasja. Mešanje žanrov je zelo zahtevna naloga, ki pa ji He Was a Quiet Man žal ni povsem kos. Zato na koncu kljub fenomenalnemu epilogu ostane le občutek filma, ki nas ne zadane tako kot je obljubljal v uvodnih minutah. Pač zajebani egotrip mladeniča, ki ni vedel kaj bi rad.

Ocena: 5/10

null

 

5 komentarjev na “Recenzije: The Bank Job, The Abandoned, License to Wed, He Was a Quiet Man”

 1. Escobar pravi:

  gledu sn Bank Job pa Quiet Man … nad bank jobom sem bil zelo navdušen, dober film, jason statham je koolski kot zmerom … ta quiet man me je pa razočaru … se mi zdi da mi je škoda ure pa pol k sn jo vložu v ta film, mogoč tud zato, tak ko praviš izzy, da preveč menjavajo žanre in jim ne uspe, tak kot so pričakoval :) …hard rain 2 nej rajš posname Slater, ne da take pičkaste vloge sprejema Elisha pa nazaj u 24. pa smo zmagal :) ….

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, očitno sva edina, ki nama je bil Hard Rain zelo kul film.

 3. Escobar pravi:

  ja men je Hard Rain res kool film …. u knjižnici sn si ga že kot mali lahk na vhs-u sposoju za simbolično ceno :) in vem da sn ga velikrat pogledu …. morgan freeman igra not, je že to en velik plus pri filmu, tud slater se dober odreže not … minnie je prasička, drgač je pa film nabit z akcijo …. eh tist k mu ta film ni všeč, ne ve ka je dobra akcija … prekaša velik novih filmov k jih nekateri kujejo u zvezde kot akcijske filme … recimo kak hitman bi bil en izmed teh ….

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ta film je imel hude težave z distribucijo in s stroški snemanja. Najprej je bil planiran kot The Flood, potem pa so mu krepko prestavili datum izzida in ga spremenili v Hard Rain. Žal je vseeno finančno popolnoma pogorel.

 5. Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] je Cage posnel zadnje čase. Verjetno tudi zato, ker ga je režiral Roger Donaldson, znan po filmih The Bank Job, Species, The World’s Fastest Indian, Dante’s Peak, White Sands, Cadillac Man, Coctail, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !