Je hrup od osmih zjutraj do osmih zvečer res zakonsko dovoljen?

13.10.2008 ob 22:50

“Ta mesec bomo prenavljali naše stanovanje. Potrudili se bomo, da bomo čim manj moteči. Prosimo za razumevanje,” je listek, ki ga je eden izmed mojih sostanovalcev nalepil na oglasno desko.

Da se razumemo, tokrat se ne bom pizdil na delavce kot v enem izmed preteklih zapisov. Tokrat me zanima zakonska osnova hrupa, ki ga povzroča obnova kakega stanovanja.

Mar ima nekdo res pravico, da 12 ur nepretrgoma vrta po svojem stanovanju in povzroča res močan hrup? Mu mora biti vseeno za ljudi, ki imajo nočno službo in zaradi tega ne morejo spati? Mu mora biti vseeno, da je njegov hrup tako močan, da ljudje ne morejo gledati televizije, se normalno pogovarjati, se učiti, delati za službo, skratka, opravljati vsakdanjih del? Mu mora biti vseeno za dejstvo, da z vsakim vrtanjem močno prestraši sosede, ki so ves dan na trnih in čakajo, kdaj se bo sveder spet oglasil?

Ima torej nekdo pravico, da tako dolgo in tako glasno obnavlja stanovanje? Pač samo zato, ker ga v kao dovoljenih urah, ko hrup uradno ni problematičen?

Dragi moj, ne obtožite me, da pretiravam. Ne govorim o normalnem hrupu, ki se pač zgodi, ko nekdo malo povrta in potolče s kladivom. Govorim o zajebanem gradbišču, ki traja od jutra do večera. In to vsak dan znova. Pač cel mesec. Pač zaradi obnove stanovanja.

Resnično me zanima, če lahko stanovalci kaj rečejo? Lahko kaj reče posameznik, ali gre za skupno voljo bloka? Ali pa je take vrste hrup v omenjenih urah res okej in nimamo kaj?

Prosim za odgovore in vaša mnenja.

 

44 komentarjev na “Je hrup od osmih zjutraj do osmih zvečer res zakonsko dovoljen?”

 1. kiran pravi:

  meni se hoce strgat, kadar kaksni sosedje zacnejo razgrajat in adaptirat. hecno je, kako jim najbolj glasne posle vedno rata opravljat ravno ob osmih zjutraj, med kosilom in kadar se pogovarjas po telefonu. pa med porocili. po drugi strani pa … pri nas se bo tudi treba pocasi lotiti dela :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kiran, hvala enako. Toda mene zanima, kaj lahko storimo v takem primeru?

 3. kiran pravi:

  pomoje ti kaj drugega kot pizdenje v brk ne preostane …

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To mi gre zelo dobro od rok :)

 5. olna pravi:

  Kaj boš pa ti storil, če bo potrebno renovirati stanovanje?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobro vprašanje :)

 7. karin pravi:

  jaz si navijem muziko tako naglas, da preglasi sveder in da se sliši do njihovega stanovanja :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj pa če hočeš raje spati?

 9. karin pravi:

  Zanimivo, da šele takrat ko si tako naglas naštimam muziko, da jo vrtalci slišijo, sveder čudežno utihne :) … ali se pojavlja v redkejših intervalih :) . Ker jim očitno šele takrat pade na pamet, da nekoga motijo.

 10. olna pravi:

  V našem bloku je mlad par generalno renoviral stanovanje. Ker sta bila oba v službi, sta se vrtanju, zabijanju, treskanju in brušenju parketov posvečala šele zvečer in ob vikendih. Nismo jima mogli do živega, dokler jima nekdo ni stresel vreče smeti na haubo od avta, medtem ko sta onadva grmela po stanovanju. Šele to je pomagalo.

 11. karin pravi:

  No no, saj se bo našel kakšen uporaben recept tudi zate Iztok :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Olna, hvala za idejo :)

  Karin
  , že pripravljam zelo moteč CD :)

 13. Buba pravi:

  ene stanovanjske stavbe imajo tako narejeno, da je en mesec v letu rezerviran za obnove in adaptacije, ki niso neobhodno potrebne, da se bajta zacne sesuvat. to je full prakticno, dolocijo mesec maj npr. in ves, da maja lahko vsak svoje stanovanje štema in razbija in ko bo junij, bo mir…
  drugi pa tega nimajo. imajo pa pravico popravit svoje stanovanje, ti pa nimaš pravice nabijat motečega cd-ja… žal… če si obnavljajo stnaovnaje lahko delajo od 6h zjutraj pa do 22h zvečer, če ni drugih omejitev določenih, ti pa bi npr. lahko le uro in pol na dan vadil kak inštrument brez posledic, tvoj pes se lahko dere manj kot pol ure, dočim dojenček pa lahko joka tudi cel dan… :) primeri iz sodne prakse :)
  ponudi se enkrat, če jim prideš pomagat razbijat,”v hecu” rečeš, da rade volje daš en dan tvojega časa da bodo čimprej dokončali, da boš lahko ponovno kdaj podnevi počival ;)

 14. Buba pravi:

  opazka… berem komentarje ostalih obiskovalcov tukaj in sem zgrožena nad mentaliteto nas slovenčkov… naj si prenovijo stanovanje, za boga, ni potrebno metat smeti naokoli, to je otročje in ogabno, odraža nivo inteligence človeka, ki je to naredil… ne vem… Couldn`t we just all get along???

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Buba, me zanima kaj bi pisala, če bi bila že 14 dni v moji situaciji? Ni tako preprosto in res ne pretiravam.
  A vseeno ne verjamem, da lahko nekdo tako močno ropota in da je “zakonu” dejansko vseeno kaj se dogaja s sosedi.

 16. olna pravi:

  Buba, v opisanem primeru je šlo za hrup od zgodaj zvečer do pozno zvečer in ob vikendih, ko zanesljivo ni dovoljeno razbijati po mili volji.

  Od 6 zjutraj do 22 zvečer? Ne bi rekla. Lahko kdo to potrdi?

 17. kivi pravi:

  V medsosedkih odnosih v vašem bloku moraš to imeti urejeno!! Pri nas je vsaj tako , ne smejo začeti pred 8 dopoldan in končati morajo do 17 popoldan! Vpraši skrbnika svojega bloka

 18. kivi pravi:

  a ja po zakonu čez vikend nesmeš delati nič v svojem stanovanju kar je moteče za sosede!! mislim da je ta zakon iz leta 91 ali 92!! to je tisti ko naj na balkonih naj nebi viselo oprano perilo…..čez vikend

 19. klemenix klemenix pravi:

  Hja, ta problem imamo pa vsi Iztok :D Se pa strinjam z kivijem, da je pač dobro, da se s sostanovalci pogovorite in še sami postavite nek uraden dnevni urnik od-do kdaj se lahko ropota. Pri nas mislim, da se začne ob devetih in konča ob 15.00. JE pa največja jeba seveda obnavljanje kopalnic…takrat je pač treba vse ploščice razbit itd. in je stvar res hrupna.

  Jebemti, pa še čist zmerej so se v našem bloku takih podvigov lotili glih med izpitnimi obdobji…da te ja lohk še to zraven nervira. :D

 20. zvezdica pravi:

  Stanovanjski zakon ni predvidel posebnih določil za urejanje medsebojnih odnosov med lastniki v večstanovanjskih objektih, kar pomeni, da morajo pravila igre določiti lastniki sami. Lastniki lahko določijo splošna pravila s hišnim redom, ki ga z večino sprejmejo in potrdijo na zboru etažnih lastnikov. Najbolje, da kontaktiraš upravnika in se pozanimaš kakšna pravila veljajo za vaš objekt. Se pa bojim, da ti drugega kot upanje, da bodo sosedje čim prej zaključili z obnavljanjem , ne preostane :)

 21. Ajda pravi:

  Ja, zajebana situacija. Ampak, če ne delajo ponoči in ob vikendih, potem nimaš kaj. Meni se zdi od njih vsaj to fer, da so sploh napisali obvestilo. Če je stanovanje pač treba prenoviti, ga pač moraš. Je že bolje, da se en mesec dela po cele dneve, kot pa dva meseca npr. samo zjutraj.

  Verjemi, da tudi njim ni vseeno, da jih vsi grdo gledati in da si želijo, da čimprej končajo.

  Logično, da ti gre na kurac, ampak strpnost je na prvemn mestu. Za ljudi, z “normalnim delovnim časom” po mpje ni tak problem, ker se lahko naspijo. Takim kot si ti, pa valda je. Logično.

  Iztok, ne sekiraj se preveč, saj bo minilo.

  Še en primer: Moja znanka je prenavljala stanovanje, stanovanje blizu nje pa se je prodajalo. Seveda je šla do tega lastnika in mu rekla, da naj ji pove, ko bojo ogledi njegovega stanovanja, da bojo neheli za tiste pol ure razbijati. In slabe volje ni bilo več. Hočem samo povedati, da so nekateri še uvidevni, kolikor so pač lahko.

 22. ketna pravi:

  @kivi

  Noben stanovanjski odlok ni nad zakonom:) Jaz lahko začnem ropatati ob 6 zjutraj ter to počnem veselo do 22.00:) Najbolj neumno se je kregati, ker boš prej kot slej tudi ti adaptiral stanovanje in boš želel končati čimprej;)

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kivi, kaj mi nuca, če ne začnejo pred osmo, če po osmi sekajo sto na uro.

  Klemen, pri meni je dodaten problem dejstvo, da mam nočno službo in da lahko spim samo zjutraj. In da sem ravno jaz čisto zraven tega stanovanja.

  Ketna, me res zanima kolko si miren, ko ti nekdo cel mesec vsak dan tolče tik pred nosom.

 24. pikapoka pravi:

  Kaj pa čepki za useša Iztok? To je zdravilo za vse težave. Jaz sem tako, prespala in preštudirala 2 leti, ko so 5 metrov stran od naše hiše gradili stanovanjsi blok in je bil hrup vsak dan od 6 do 22 ure, konstantno celi 2 leti. Se je zgodilo, da so tudi ob nedeljah vrtali in ružili, enkrat pa so ob 4 zjutraj nekaj ropotali z buldožerjem. Od takrat dalje uporabljam čepke za useša in res so pravo zdravilo. Kaj pa bi ti naredil, da bi namesto ropota v sosednjem stanovanju, kričal otrok. No tak primer imamo mi v našem bloku. Pa je moj mož že mislil, da gre za zlorabo. Pa je kar pozvonil in vprašal kaj se dogaja ter ugotovil, da so starši gluhonemi in da oni na srečo ne slišijo tega kričanja, sosedi pa slišimo. In hvala bogu za čepke, ker če ne, bi se mi zmešalo ;)

 25. Niko Brumen pravi:

  Žal so dela, ki jih ne moreš opraviti brez hrupa.
  Sicer je pa prehodno in tako tudi vzemi.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pika, mislim da je res čas, da si jih nabavim.

  Niko, vem da je prehodno, toda pot bo težka, ker gre tokrat res za divje in zelo glasno vrtanje.

 27. mitjA pravi:

  Hiltija nihče ne posluša rad :)

 28. avon pravi:

  Mene pa moti, da je družbeno sprejemljivo kositi travo in zvoniti v cerkvi z zvonovi ob devetih, osmih ali sedmih zjutraj v nedeljo ali soboto, medtem ko pa bi vsi ponoreli, če bi vrtel od desetih do enih zvečer glasno glasbo.
  Tudi to je krivično …

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Avon, se popolnoma strinjam s tabo.

 30. monnika monnika pravi:

  nm se že kkšn tedn tresejo tla v šoli kr smo po tanovm sosedi od gradbišča…

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Monika, to je dobro, saj se lahko izgovoriš, da je to razlog za slabe ocene.

 32. nekdo pravi:

  V bistvu vas ne razumem.

  Sam sem kupil staro stanovanje in ga obnavljam že pol leta. Dela obsegajo npr. vodointšalacija, elektriko, kopalnico, okna,…in kljub temu da ob večjih akcijah napišemo obvestilo, eno sosedo moti že vsako polurno vrtanje. Ne vem kako si naj človek sicer uredi topli dom….Za vse ki ste proti hrupu, mi pa prosim povejte kako naj sicer renoviramo stanovanje. Vsi pač nismo v penziji in cele dneve doma in moramo izkoristiti prosti čas v popoldnevih.

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Razumem, toda tudi ti razumi, da človeka tak hrup moti, še posebej če je vsak dan, dan za dnem, po cele ure, zelo glasno, začevši ob osmih zjutraj.

  Če bi hotel gradbišče, bi se preselil na gradbišče, mar ne.

  Jasno, da moraš urediti stanovanje, toda razumi, da bo šlo to marsikomu na živce. Še posebej tistim z nočno službo, ki naslednji dan ne morejo spati zaradi zgodnjega vrtanja. Pač tako je, nimaš kaj.

  Adaptiraj, vrtaj, razbijaj, toda bodi vsaj tako uvideven, da tega ne počneš ob šestih ali sedmih zjutraj, ali v nedeljo in soboto, ko folk res rad malo potegne zjutraj.

 34. Pioneer pravi:

  Razumem, samo oni ne štekajo, da če bi njemu kdo nad glavo vrtal da bi se mu strgalo.
  Ponavadi je potem cel halo, ko nekdo drug isto dela njemu. Samo ponavadi so to kakšni vase zagledani ali pa stari kot mati Zemlja in nimajo drugega dela, kot da se cele dneve obremenjujejo samo z drugimi. Dokler oni nekaj delajo je vse ok, ko pa nekdo drug je pa štala. In potem nima veze če je zjutraj, sredi dneva, zvečer…kadarkoli. Samo da sikajo.
  Na srečo je takih primerov relativno malo.
  Drugače pa mislim da noben, ki ima vsaj 2 zarjavela koleščka v glavi ne dela tega. Vedno se pa najdejo izjeme.

 35. golia pravi:

  Na žalost je to pri nas zelo slabo urejeno. Jaz ne trdim, da ni težko, ko sam obnavljaš stanovanje, vendar bi morala biti določena pravila, saj v nasprotnem primeru pride do konfliktov. Glede tega imajo italijani zelo dobro urejeno, tam imajo vse točno določeno… Urnike, način dela, ipd. Kdor se pa ne drži zakona, pa ne bo delal po svoje in ne bo konfliktov. Easy as that.

 36. Jelka pravi:

  Meni gre pri vseh teh komentarjih dobesedno na kozlanje, kako ste netolerantni do sočloveka. Kako lahko človek sovraži človeka?! Mogoče sem bolj nakurjena zaradi mojega soseda, ki se vsira na vsakogar in kadarkoli, ne prenese malo glasnejše muzike, ne prenese, če se kdo pogovarja na dvorišču, moti ga, če kdo dala na dvorišču ali v svoji hiši. Trka na vrata, telefonira, pošilja policijo … Dajte, dajte, ljudje božji, življenje je prekratko, da bi se toliko vsirali drug na drugega …

 37. ajda pravi:

  V sosednjem bloku imamo gospoda, sicer uglajeno prijaznega, a včeraj je bil zaloten, ko je v domofon na našem zvoncu vtaknil vžigalico, ker so njegova občutljiva ušesa očitno težko prenašala glasno glasbo preko stene. To je naredil očitno že drugič, takrat ga nismo zalotili, včeraj pa ni imel takšne sreče, da bi ugibali, kdo je lahko tako nesramen, da vtakne vžigalico in potem zvoni in zvoni brez prestanka. Je pa ura bila okoli pol petih popoldan tako da nisem prepričana, če si lahko to privošči. Neprimerno boljša varianta bi bila, če bi lepo pozvonil ali pa meni rekel, da ga moti glasna glasba v stanovanju in jaz bi to že uredila, da bi bilo prav, ne pa da se je obnašal prav pobalinsko. Nisem ga še uspela srečati, a ko se bova, mu bom povedala, kar mu gre ali pa vrnila pobalinstvo in v njegov zvonec prav tako vtaknila vžigalico.

 38. IZTOK GARTNER pravi:

  Predlagam, da mu pred vrata naštimate zelo glasen sound system in ga sredi noči prefukate s kakim udarnim hip hopom.
  Tole bi bilo kar prav:
  http://www.youtube.com/watch?v=PLT68mI5Pwc

 39. ajda pravi:

  Hehe, da ga bo kap:)). Je pa moj prijatelj imel kar nekaj idej, kako bi mu zadali povračilni udarec:))))))). Bo pa zanimivo srečanje, ker se ne bo mogel zlagati, da to ni bil on, čeprav je prefrigano naredil vžigalični zatik:)), potem pa šel lepo ob bloku do svojega stanovanja, da se ga z okna, če ga ne odpreš seveda, niti pod razno ni bilo mogoče videti:)). Se je pa uštel, ker jaz sem se vračala domov in ga skoraj ujela pri dejanju, ni bilo pa drugega kot da je on, ker je bil v copatah, majici in šel ob bloku, tako da ne bo mogel reči, draga gospa, to pa nisem bil jaz:)))))). Ja, tudi ta varianta je dobra, samo ponoči je bolje, da se ne izziva, ker bi potem imeli vojno s sosedi v istem vhodu:)

 40. IZTOK GARTNER pravi:

  Dejansko ne morem verjeti, da je res naredil to z žvigalico. Pa koliko je star, jebemti no :)

 41. ajda pravi:

  Čez 70:)))))))). Ja, nekje mu mora udarit ven:)))))).

 42. duska pravi:

  POZDRAVLJENI.PROSILA BI VAS ZA VASE MNENJE,KAJTI VSAJ NE VEM KAJ STORITI….PRED 1 LETOM IN POL,SEM DOBILA STANOVANJE V BLOKU..VSE BI BILO DOBRO,AMPAK LJUDJE SO MI V OBRAZ POVEDALI,DA ME BODO ZAFRKAVALI TAKO KOT SO NJIH,KO SO SE VSELILI…ZARADI TEGA SEM LANSKO LETO HODILA,KAR MIMO SOSEDOV.VEDNO SEM POZDRAVILA,A CE NISO ODZDRAVILI,JIH KASNEJE NISEM VEC.SEVEDA LANSKO LETO,KO JE BILO ZELO VROCE IN MI CELO POPOLDAN SIJE SONCE V OKNA,SEM JIH ZATEMNILA IN ODPRLA VRATA OD STANOVANJA,DA SEM DOBILA ZRAK IZ HODNIKA,A SOSEDA JE SLA OKNA ZABITI,KO SEM NA GLAS ZAKRICALA,DA BOM POKLICALA INSPEKCIJO,SO OKNA NA HODNIKU BILA PONOVNO ODPRTA..IMAM MALEGA KUZEKA,KI VCASIH ZAJOCE,KO GREM V TRGOVINO,A SEDAJ SO SPREJELI NOVI HISNI RED,KI PISE,DA KUZA NE SME ZALAJATI OD 22H DO 8H ZJUTRAJ,ZRAVEN TEGA PA,DA NAJ NEBI ZALAJAV TUDI CEZ DAN,KER JIH TO MOTI.Z MOJIM KUZEKOM NIKOLI NISEM PRED BLOKOM,KER MECEJO STRUP.KO SMA Z KUZEKOM SLA PO HODNIKU,JE NASPROTI PRISEL SOSED Z MACKO IN MI REKEL,DA MORAM KUZEKA DVIGNITI,KER IMA NJEGOVA MUCA VEC PRAVICE,KER JE TUKAJ ZE VEC CASA.ON ZA MUCO NE PLACUJE A JE VECJA OD MOJEGA KUZEKA IN VSAKI MESEC PLACAM ZA POL OSEBE CESTILKO,ZA NJEGA..ZRAVEN TEGA SEM DOZIVELA GROZO,ODPRLA SEM VHODNA VRATA OD STANOVANJA IN SOSED MI JE PADEL NOTER,KER JE PRI VRATIH PRISLUSKOVAL..KO SEM GA OPOZORILA,MI JE DAL ODDGOVOR,KAJ BOS TI,JAZ IMAM VECJE PRAVICE KOT TI,KER SEM LASTNIK STANOVANJA…LEPO PROSIM,CE MI LAHKO POVESTE,CE IMAM JAZ ISTE PRAVICE KOT LASTNIKI,KAJTI VSAJ PLACUJEM STANOVANJE IN STROSKE REDNO,ZA KAR HODIJO TUDI SPRASEVATI NA URADE.JAZ SEM DOBILA DRZAVNO STANOVANJE..SEM RES ZARADI TEGA MANJ VREDNA,IMAM RES ZARADI TEGA MANJSE PRAVICE…HVALA VAM ZA VASA MNJENJA..RESNICNO SE POCUTIM V TEM BLOKU GROZNO,A NA MOJO ZALOST NE MOREM DRUGAM..RES ZALOSTNO,PRED ENIM TEDNOM MI JE BRAT SESTAVLJAL NOVO POSTELJO,ZACEL JE OB 11H ZJUTRAJ IN NI DOLGO DELAV,ZRAVEN TEGA NI ZABIJAL,AMPAK JE DELAL Z MASINO IN ZVONEC NA VRATIH JE ZVONIL NONSTOP…GROZA..

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, grozljivka. Ogabne sosede imaš. Nimajo teh pravic, nikakor. In ti imaš popolnoma iste pravice kot oni. Očitno se boš morala do njih obnašati enako kot oni do tebe, če ne te bodo požrli. Če ne moreš stanovat drugam, je to eno veliko sranje.

 44. Anej pravi:

  Duška, nisi edina žrtev prestrašenih sosedov. To je pogost pojav v Sloveniji in verjetno še kje po svetu. Vedi da vse, kar ti slabega delajo, delajo iz svojega strahu, ker si na novo prišla in zaradi svojih lastnih nevroz rabijo nekoga, da se nad njim znašajo. Taki ljudje se zelo bojijo, da bi drugi izvedeli o njihovem početju, zato je to najboljša taktika za urediti zadeve. Za tistega, ki je prisluškoval bi jaz na oglasno desko obesil listek “POZOR” gospod ta in ta rad prisluškuje pred vrati”. Če pa ti kdo kakorkoli grozi, mu pokaži mobitel in reči, da vso zadevo snemaš in da boš posnetek uporabila v tožbi, če bo treba.
  Zelo dobra taktika je tudi “A tako je to” taktika, ki izvira iz zen zgodbice Is that so (po-googlaj). Tečni sosedi se hranijo s tvojimi čustvenimi odzivi in če jim le teh ne daš, jih teženje bolj ali manj mine. Poizkusi jim nazaj odvrniti le “A tako je to” čimbolj enakodušno in brez čustev, kolikor se pač da. Potem ti ni treba upoštevati njihovih zahtev, če so neumne, kot je naprimer ta, da občasno kaj ropota v tvojem stanovanju med 6. in 22. uro.
  Pa vso srečo !!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !