Recenzije: Death Race

6.10.2008 ob 01:56

zda 2008, akcija, režija: Paul W. S. Anderson, igrajo: Jason Statham, Natalie Martinez, Tyrese Gibson, Joan Allen, Ian McShane, Jacob Vargas, Robin Shou

Visoko oktanska, adrenalinska in skulirana, pa vendar zelo prazna predelava kultnega filma Death Race 2000, ki ga je leta 1975 pod mentorstvom Rogerja Cormana posnel Paul Bartel.

Novi Death Race ni niti The Fast and the Furious, kaj šele Death Race 2000. Povedano drugače, novi Death Race izgleda kot skupek klišejev filma The Fast and the Furious, ki so jim pač dodali še močno predelano idejo filma Death Race 2000. Se pravi dirkanje, kjer zmaga tisti, ki ga nasprotniki ne ubijejo. Pač moderni svet, kjer šteje samo zabava. Divji Big Brother, kjer kamere v živo pokažejo tudi krvave smrti dirkačev. Zagnanih tekmovalcev, sicer doživljenjsko obsojenih kriminalcev, ki jim upravnica zapora (Joan Allen) po petih zmagah obljublja svobodo. V prvi vrsti na gas pritiska Jensen Ames (Jason Statham), umora žene po krivem obtoženi frajer, ki mora zaigrati ubitega zvezdnika Frankensteinea, kateri dviga rejting. Ali kot pravi Joan Allen: “Frankenstein ne sme umreti.” Konkurenca je huda, najbolj divje pa jo fura temnopolti Machine Gun Joe Mason (Tyrese Gibson), ki ima za pasom že tri zmage. Brez skrbi, naš Jensen ima na svoji strani privlačno in preračunljivo Elizabeth Chase (novinka Natalie Martinez) in prekaljenega mehanika Iana McShanea, ki pravi: “I love this game.” Prav imate, Ian McShane je Jasonu Stathamu to, kar je Q Jamesu Bondu. Pač mojster gadgetov in prebrisanih nasvetov. Kul film, toda žal tudi prazen in tak, da smo vse njegove podobne finte videli že drugje.

Ocena 3

null

 

15 komentarjev na “Recenzije: Death Race”

 1. MatoSi pravi:

  Dokaj dolgocasno in predvidljivo

 2. Jinxy pravi:

  Iz jezika si mi vzel: PRAZEN film. Niti 3 ne dobi iz moje strani. Sicer pa zadnje čase izgleda, kot da vsak malo bolj akcijsko obarvan film, gledajo le 12-letniki…(pre)redke so dobre akcije…

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jinxy, bo držalo. Pa vendar, Die Hard 4 in Misija nemogoče 3 sta me prepričala do konca in naprej. In če smo že pri dobrih akcijah, Doomsday je tudi zelo kul.

 4. Tina M Tina M pravi:

  Se mi je že po reklami zdelo, da ne bo nič posebnega. Pa kot vidim, sem imela prav :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tokrat si imela prav, ja. Toda, nikoli ne veš, morda pa bi ti bil film kul. Predvsem zaradi kul igralske ekipe.

 6. Tina M Tina M pravi:

  Eh.. to ni nobeno zagotovilo.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot sem rekel, dokler ne vidiš, ne veš. In kot si rekla, res ni nič posebnega.

 8. Tina M Tina M pravi:

  Mogoče bi morala biti še boljša igralska zasedba. Recimo Mirren, Pamela, DeNiro, Banderas, itd. :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, Helen Mirren namesto Joan Allen, De Niro namesto McShanea, Pamela namesto Natalie Martinez, Banderas pa namesto Stathama? Kaj vem, morda bi bilo bolje takole: Banderas namesto Natalie, Pamela namesto Stahtama, De Niro namesto Joan Allen, Mirrenova pa namesto McShanea. Počakajva torej na drugi del in morda se nama želja uresniči :)

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  Kaj pa če naredimo slovensko različico na takle način: Iztok namesto Stathama, Tina M namesto Martinezove, spookyMulder namesto McShana in Simona Rebolj namesto Allenove, se pa ne bi preganjali po nekih zaporih, temveč bi tako kot v izvirniku lovili žrtve po cestah, le da bi največ točk dobili za povožene politike – Kresalova 50 točk (zanimivo je videti, da so tudi lepotice navznotraj krvave), Golobič 100 točk (maksimalno spretnega izmikanja nevarnostim – spin mojster), Šrot 200 točk (vsem voznikom časti pivo, dokler niso preveč pijani za vožnjo), Jelinčič 300 točk (nevarnost uničenja voznika zaradi skritih eksplozivnih predmetov), Erjavec 400 točk (lahko se skrije v Patrio), Pahor 500 točk (zanimivo je videti, da so tudi lepotci navznotraj krvavi), Jankovič 800 točk (nevarnost maščevanja Kučan Nostre) in Janša 1000 točk (neuničljive lahko pod kolesa spravijo le največji dirkalni maherji). Naj se lov začne – Slovenija bo hvaležna!!! ;-)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, tole je brez dvoma najbolj zabaven komentar leta. I rest my case :)

 12. filmoljub pravi:

  Kako je lahko skupek klišejev iz The Fast And the Furious, če pa je že slednji en sam kliše in najbolj imbecilen film, kar sem ga zadnje čase gledal na TV? Kaže, da so poleg grozljivk tudi akcijade v resni krizi.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, bo držalo, toda kljub temu je daleč boljši od Death Race. Res je, akcijski žanr je v hudi krizi. Prav zato sem bil tako zelo navdušen nad vrnitvijo franšiz Die Hard in Rambo.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzija: Real Steel pravi:

  [...] to je šov, ki vleče tudi na Rollerball, če res raztegnem kontekst in dodam še norije filma Death Race. In kar je najbolj pomembno, to je dejansko topla zgodba očeta (Hugh Jackman) in sina (Dakota [...]

 15. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Ne te retourne pas, Gamer, The Stepfather, The Fourth Kind pravi:

  [...] uporabnikov, ki zdaj vodijo njihovo življenje. Resda klišeji kakega The Running Mana in recimo Death Racea, toda narejeni zelo izvirno in v kontekstu s časom, kjer živimo. Drži, mačoti, no ja, zagrizeni [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !