Spomin na Paula Newmana: Twilight, Buffalo Bill and the Indians, Somebody Up There Likes Me

6.10.2008 ob 00:41

TWILIGHT (zda 1998, kriminalka, režija: Robert Benton, igrajo: Paul Newman, Gene Hackman, Susan Sarandon, James Garner, Stockard Channing, Reese Witherspoon, Liev Schreiber, M. Emmet Walsh, Giancarlo Esposito, Margo Martindale)

Pred tridesetimi leti ja, danes ne.

Twilight izgleda kot peti del serije Death Wish, kjer je bil Charles Bronson še vedno prepričan, da je star štirideset let. Še več, Twilight izgleda kot porno film Rona Jeremyja, ki še vedno naskakuje osemnajstletna dekleta in misli, da one pri tem uživajo. Problem filma Twilight je v dejstvu, da v njem nastopajo starci, ki so iste reči počeli že tisočkrat. Še večji problem pa tiči v tem, da tudi film izgleda kot šesti del kakšne njihove franšize, kjer so prvi del posneli v rani mladosti in se sedaj odločili, da se bodo za nekdanje fane po mnogih letih še zadnjič postavi pred kamero. Twilight je kriminalka, ki bi jo tudi pred petnajstimi leti povozil čas. Kriminalka, kjer Susan Sarandon starca prevara s starcem in mora ob tem kljub temu izgledati fatalno. In kriminalka, ki je prepričana, da bodo gledalci zadovoljni le s tem, da jim bo Reese Witherspoon prvič v karieri pokazala prsi. Vzemite filma Harper in The Drowning Pool, dodajte dramo The Verdict in dobili boste lik Paula Newmana, ki raziskuje umor nekega igralca. Na listo osumljencev napišite Genea Hackmana, Susan Sarandon in Jamesa Garnerja, glavnega krivca, da film ni tak kot bi moral biti, pa najdite v režiserju Robertu Bentonu, ki se še zdaj ni naučil, da mu kriminalke in trilerji ne želijo.

Ocena: 5/10

null

BUFFALO BILL AND THE INDIANS, OR SITTING BULL’S HISTORY LESSON (zda 1976, vestern, režija: Robert Altman, igrajo: Paul Newman, Joel Grey, Will Sampson, Kevin McCarthy, Gerladine Chaplin, Harvey Keitel, Shelley Duvall, Burt Lancaster, Frank Kaquitts)

Robert Altman se je ponavadi zelo satirično in prepričljivo ponorčeval iz vsega mogočega, tokrat pa mu to ni uspelo z legendo o ameriškem junaku Buffalu Billu, ki ga zelo čudno in medlo igra Paul Newman.

William Frederick Cody alias Buffalo Bill (1846-1917) se je najprej izkazal kot neustrašni jezdec med ameriško državljansko vojno, potem pa kot pogumni borec proti Indijancem in lovec na bizone, ki so tudi po njegovi zaslugi danes ogrožena vrsta. Roberta Altmana (na Divji zahod jo je mahnil tudi s filmom McCabe & Mrs.Miller) to obdobje njegovega življenja seveda ni zanimalo, zato se je posvetil kasnejšim letom, ko je Bill okoli potoval s svojim Wild West cirkusom, po svoje prikazoval zgodovino in boje z indijanci ter se šel prepotentno, narcisoidno in puhloglavo legendo. V predstavo je zvabil mitskega indijanskega poglavarja Sitting Bulla, ki je v kozji rog nekoč ugnal samega generala Custerja, ena izmed zvezd pa je bila tudi znamenita pištolarka Annie Oakley (izvrstna Geraldine Chaplin), katero je že leta 1950 v mjuziklu Annie Get Your Gun upodobila Betty Hutton. Robert Altman si je torej želel privoščiti ameriško legendo, rezultat pa je le neumna in dolgočasna mešanica cirkusa ter vesterna, ki izgleda tako, kot da bi je režiral pijani klovn s kavbojskim klobukom na betici. Očitno je imel režiser William Wellman leta 1944 v glavi nekaj podobnega, zato ni čudno, da so mu film spremenili studijski šefi. Altmana so resda pustili pri miru, rezultat pa je porazna pizdarija, kjer celo Paul Newman zgleda slabo. Finta je namreč v tem, da se je dovolj konkretno osmešil in sesul že sam Buffalo Bill, ki mu zaradi njegovih nastopov na koncu niso verjeli niti njegovi največji fani.

Ocena: 2/10

null

SOMEBODY UP THERE LIKES ME (zda 1956, drama, režija: Robert Wise, igrajo: Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Eileen Heckart, Sal Mineo, Joseph Buloff, Robert Loggia, Harold J. Stone ,Steve McQueen)

Biografija legendarnega boksarja Rockyja Graziana, ki se je od divjega delinkventa in vojaškega dezerterja povzpel do boksarskega šampijona v srednjetežki kategoriji, je film, ki ga je pred Rockyjem dodobra preučil Sylvester Stallone.

Somebody Up There Likes Me je danes le še en boksarski film na katerega velja pozabiti, če niste ravno filmofil ali fan mladega Paula Newmana, ki se je leta 1954 osmešil v flopu The Silver Chalice in imel potem srečo, da se je James Dean ubil v prometni nesreči. Dean je bil namreč mišljen za vlogo Rockyja Graziana, ki jo je potem po posredovanju režiserja Roberta Wisea (West Side Story) dobil Newman. Poleg tega so mu za ženo dali Pier Angeli (z Newmanom se je prvič srečala v filmu The Silver Chalice), igralko, za katero je norel prav Dean, za soigralca pa Sala Minea (zaigral je Rockyjevega prestopniškega prijatelja, zanimivo pa je dejstvo, da je bil nekoč tudi v resnici lopovček, v debi filmu Six Bridges to Cross pa je ravno tako upodobil delinkventa), ki je z Deanom igral v filmu Rebel Without a Cause. Paul Newman je bil torej zamenjava za Jamesa Deana, proglasili pa so ga za drugega Branda, kar je razumljivo, saj je bilo znano, da je Dean ves čas kopiral prav Branda. Pred vami je torej zgodba boksarja Rockyja Graziana, kjer ima Paul Newman od pol ure naprej razbit obraz in tipično newyorški naglas, Steve McQueen (eden njegovih najstniških kompanjonov) in Robert Loggia (gizdalinski tip, ki od njega zahteva naj namerno preda dvoboj) sta debitirala, pravi Grazianov primek pa je bil Barbella. Se sliši znano?

Ocena: 5/10

null

Spomin na Paula Newmana: Where the Money Is, Forth Apache The Bronx, Empire Falls

Spomin na Paula Newmana: The Verdict, The Hudsucker Proxy, The Hustler, Cool Hand Luke, Message in a Bottle

 

4 komentarjev na “Spomin na Paula Newmana: Twilight, Buffalo Bill and the Indians, Somebody Up There Likes Me”

 1. Oja pravi:

  Hm, samo malo – zadnjič si zapisal, da Paul Newman ni snemal slabih filmov, tukaj pa si le redkim dal več kot 3. Kako to?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oja, zapisal sem, da je nekdo rekel, da Newman ni snemal slabih filmov.

 3. Hermit pravi:

  V tvojih filmskih spominih pogrešam predvsem odličen film “Hud”, kjer je Newman pravi nihilistični antijunak. Se splača pogledat…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hermit, kdo pa je rekel, da sem zaključil s spomini. Tretji del še ne pomeni zadnjega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !