IZTOK faking GARTNER

« | | »

Bi bili sposobni ubiti človeka?

6.10.2008

Ko normalen človek pomisli na to, da je nekdo nekoga ubil, ga seveda zmrazi. Še posebej, če gre za kak ogaben umor, kjer je recimo oče ustrelil hčerko, učenec pa svojo sošolko. Kaj pa če bi nekdo ubil ženo, ki ga je varala? Ali pa očeta, ki ga je zlorabljal? Ali še bolje, kaj pa če bi delavec ubil šefa, ki mu je popolnoma po krivici zjebal življenje? Ali pa , če bi nekdo ubil prijatelja, ki bi ga prinesel okoli in ga spravil v hudo krizo?

Saj res, bi kdo izmed vas ubijal, če za to ne bi bil kaznovan? Bi bili sposobni povleči petelina in ustreliti prasca, ki vas je nagnal iz službe, če bi vedeli, da vas ne bo lovila policija? Se torej nazaj držimo samo zato, ker nas čaka ječa? Je človek pravzaprav bitje, ki bi bilo sposobno ubijati tudi v takih primerih?

Razmišljal sem, da po eni strani povsem razumem, da se nekomu strga in da potegne za petelina. Toda to žal ni rešitev, saj končaš v arestu, kjer se tvoje življenje seveda obrne na glavo in si tudi po izhodu na prostost nikoli do konca ne opomoreš. Si zaznamovan, pa še občutki krivde te verjetno razjedajo.

Torej, dragi moji, bi bili sposobni ubiti človeka, ali pa tega morda ne bi zmogli niti v primeru, če bi bilo ogroženo vaše življenje, ali pa če bi napadalec vašim najdražjim storil kaj hudega?

In seveda, ste kdaj razmišljali, koga bi pravzaprav radi ubili? Ali še bolje, za koga bi bili pripravljeni umreti?

null

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 6.10.2008 ob 21:38 pod vsakdanji lajf. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

37 odgovorov na “Bi bili sposobni ubiti človeka?”
 1. djubre - 6.10.2008 ob 21:46

  vsa vprašanja so odvisna od splošne in trenutne situacije. nemogoče je odgovoriti. predvidevam, da sem sposoben ubijati v skrajno neugodnih in nepredvidljivih situacijah. mislim tudi, da bi žrtvoval svoje življenje za življenje ožjih družinskih članov ali recimo, če bi nudili na izbiro počasno in mukotrpno smrt popolnega neznanca, kot protiutež pa mojo nebolečo in hitro smrt.

 2. sakir - 6.10.2008 ob 22:40
  sakir

  :lol:

  edina varovalka je vrjetn res sam sistem, pomisl na sredn vek al pa še bol, rimske gladiatorje. :d
  ja, če neb blo varovalk, bi se za mrskermu vila krvava sled.
  ja, bi biu sposbn, pa vrjetn ne sam s pištolo, ampak tut kakim kijem al pa čem podobnim. in ne, nebi za nobenga umiru, se dost cenm.

 3. IZTOK GARTNER - 6.10.2008 ob 23:38
  IZTOK GARTNER

  Djubre, za neznanca bi se bil pripravljen žrtvovati?

  Sakir, niti za ljubljeno osebo?

 4. Arbiter_universale - 6.10.2008 ob 23:57

  Če je kdo poskusil narediti samomor in mu ni uspelo, potem je zares lahko prepričan, da lahko ubije kogar koli. Tudi lastno mater, če ni druge boljše izbire. Če lahko ubiješ sebe, potem lahko tudi Boga, hihi. Seveda je po teoriji vsak sposoben ubijati, vendar tega ne more zagotovo vedeti, če zares ni poskusil ali ubil nekoga ali poskusil narediti samomor.
  Jaz čisto zagotovo vem, da lahko ubijam v silobranu. Drugače pa ne. Grozno mora biti, če moraš ubijati v vojni. Še posebej, ko si v ofenzivni operaciji. Bolj, kot te uspejo prepričati, da je to nujno, bolje ti gre. Grozno.

  LP,Arbi

 5. IZTOK GARTNER - 6.10.2008 ob 23:59
  IZTOK GARTNER

  Arbi, zakaj meniš, da so samomorilci pogumni ljudje?

 6. Marin - 7.10.2008 ob 00:38

  Mislim, da na to vprašanje ne moremo dat odgovora. Lahko povemo le kaj si mislimo. Po moje, je velika razlika med tem ko sediš prijetlo zleknjen za računalnikom in med tem ko držiš pištolo/pušku uperjeno proti človeku.

 7. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 01:12
  IZTOK GARTNER

  Marin, se strinjam. Prav zato razmišljam, kako je mogoče, da pri enih razlike ni in da so sposobni kaj takega. Saj res, so morilci pogumni ljudje?

 8. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 01:17

  Samomorilci niso nujno zelo pogumni ljudje. So ljudje, ki so dokazali, da lahko ubijejo sebe, če hočejo. Če pa lahko sebe tako sovražiš, da se ubiješ, potem lahko drugega še toliko prej fentaš.
  Namerno, zavestno in popolnoma brez opravičljive moralno zaznavne osnove pa lahko ubija samo človek, ki neizmerno sovraži drugega ali sebe. Kateri samomorilec pa ima realen razlog za samomor? Za opazovalca pri zdravi pameti in srcu sploh ne bi bilo vredno samomora, kar pri samomorilcu izgleda absolutnega sovraštva vredno in ponavadi ljudje tudi vprašajo : Ja, zakaj pa? Je bilo res tako hudo? Šibek je bil, itd…Očitno ne. Očitno je le dovolj sovražil sebe in svoje trpljenje v dušici.
  Razmisli. Težko je.

  LP,Arbi

 9. klemenix - 7.10.2008 ob 01:39
  klemenix

  Ojla Iztok! Že tako mi je izjemno všeč tvoj blog..v tem vprašanju sem se pa res našel. Moj odgovor je pa tak, da sicer ne vem, kaj bi v realni situaciji naredil, a že večkrat sem se širokoustil na raznih forumih in preko komentarjev na blogih, da sam sicer redko kdaj (pustimo bloge in komentarje) sploh zaidem v prepir s človekom in si niti muhe ne upam ubiti. Si pa upam trditi, da bi na najbolj krut način ubil človeka, ki bi ga zalotil pri mučenju živali. Se pravi, da bi brez pomisleka vsaj nehumano premlatil človeka, ki bi ga zalotil, da psa pri polni zavesti slači iz kože itd…

  Ni me malo skupaj in verjamem, da bi se s takim človekom vsaj super fajn stepel. Navkljub ljudem, ki pravijo, da sem pičkica, ker nisem za fajt in ostanem miren in grem veselo naprej,e četudi mi še tako težijo. Ko srečam človeka, ki kruto muči žival ga ubijem. Pa amen.

 10. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 02:04
  IZTOK GARTNER

  Arbi, ne vem če se najbolj strinjam, saj za samomorilce velja tudi to, da so slabiči, ker se niso znali soočiti z težavami in so raje izbrali lažjo pot. Po drugi strani pa je res, da si ni tako preprosto vzeti življenja in da moraš vseeno imeti pogum zato dejanje.Zakaj se nekdo ubije, pa je seveda spet druga pesem. Zanj je problem očitno nerešljiv, drugi bi za isti problem morda zamahnili z roko. In ne bi rekel, da gre za sovraštvo do sebe, saj bi se bolj mučil, če bi živel naprej. V bistvu si s smrtjo olajša trpljenje. Raje bi dejal, da gre za izhod v sili.

  Klemen, najprej hvala za pohvale, dragi kolega.
  Muhe ne bi mogel ubiti, človeka, ki muči psa, pa bi lahko? Hm, morda sem jaz isti. Toda po moje ga jaz ne bi mogel ravno ubiti, ampak bi ga samo polomil ko pičko. No ja, če bi mučil mojega psa, pa bi ga verjetno mahnil do smrti.
  Da te ni malo skupaj? Zdaj pa si me presenetil. V glavi sem imel namreč to, da si nek mali suhec. No ja, dobro da vem, da se ne bom kdaj s tabo tukajle spustil v kak prepir :)

 11. Tina M - 7.10.2008 ob 02:24
  Tina M

  Ubiti ne. Brutalno pretepsti pa. :)

 12. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 02:25
  IZTOK GARTNER

  Uf, I like it rough :)

 13. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 09:35

  Gartner, zakaj ne bereš kaj pišem? Nisem rekel, da so samomorilci pogumni ljudje, lahko pa so, tako, kot vsi ostali ljudje niso vsi pogumni ljudje.
  Pogum je s samomorilnostjo povezan točno tako, kot si napisal. Slabiči so. Pomembno pa je vedeti, da niso biološko takšni (po svojem potencialu), ampak so psihološko prizadeti (vzgojno spremenjeni).
  V vsakem primeru pa so izjemno sovražni proti sebi. Zakaj? Če hočeš nekaj uničiti moraš to sovražiti. Če hočeš uničiti svoje življenje ga moraš sovražiti. Čustvo je to, razumeš? Sovraštvo je čustvo usmerjeno nekam in ne neko zavestno tripanje(kot mnogi to razumejo, ker sploh ne razumejo čustev): JAZ TE SOVRAŽIM, JAZ SE SOVRAŽIM in podobne neumnosti. Ni potrebno misliti na sovraštvo in že sovražiš. Čutiš sovraštvo, misliš pa lahko karkoli. Recimo kako zavezati rabljev vozel ali kako si poslati kroglo v glavo.
  Štekiš?
  Niko Brumen zagotovo tega ne razume, hihi.

  LP,Arbi

 14. Niko Brumen - 7.10.2008 ob 10:45

  Mislim, da bi mi bilo lažje ubiti človeka (praviloma je aktiven ustvarjalec pogojev, da ga bi nekdo zbrisal s tega sveta) kot žival (ki deluje pač nagonsko).
  Kaj je vredno kaznovanja: nagoni ali razum?

  Arbie san: samomorilcev je več vrst in ne gre jih ocenjevati “načez”. Najmanj en tip samomorilcev je pogumen. Poleg tistih, ki se žrtvujejo, še tisti, ki zavestno rešio problem, katerih drugače ne bi mogli rešiti in niti reševati. Pa zasičenost z življenjem – izguba smiselnih motivov.
  Mar se je res treba krčevito boriti za življenje? Običajno ja, a vedno ne.
  Občudujem pogum samomorilcev, ki so dejanje storili po trezni odločitvi, ne pa strahopetnost tistih, ki od življenja zbežijo ali nerazsodnost tistih, ki si niso vzeli časa za premislek in izbiro med dvojim.
  Simpli! (Rabiš ipsilon?)
  :) )))))))

 15. Niko Brumen - 7.10.2008 ob 10:48

  Še pripis za velemojstra Arbija: včasih si vzame življenje tudi kdo, ki ga je cenil in spoštoval. Zato je pa storil samomor.
  Premisli, preden pljuvaš!

 16. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 11:38

  Človek, ki ljubi življenje se vedno krčevito bori zanj. Lepo je, če se ni potrebno zelo krčevito boriti in lepo je, če to zna preprečiti in se bori z dobro voljo. Kot jaz recimo.
  Skratka Nikica moj mali, samomor je vedno dejanje proti življenju. Tisti, ki se “ubijejo” v izjemni stiski, da bi ohranili življenje drugim se pravzaprav ubijejo ZA življenje in ne PROTI življenju.
  Tvojega zadnjega posta sploh ne razumem in te prosim, da napišeš bolj jasno.
  Glede prvega pa takole. Če misliš, da je človeka lažje ubiti, kot žival, potem si resno bolan in potrebuješ pomoč. Nikogar ni lažje ubiti, kot žival pa naj ta nesrečnež stori karkoli. Vsaj jaz to ne morem storiti čisto namerno.
  Glede vojne pa bom rekel, da nočem o tem razmišljati preveč, ker je to enostavno preveč grozno in zelo dobro vem, da je velika verjetnost, da bom jaz to doživel. Edino vojna za nujne naravne vire je opravičljiva vojna. Ko neka skupina ljudi ne more drugače preživeti, kot da napade drugo skupino.
  War is hell.

  LP,Arbi

 17. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 11:41

  Dejstvo je, da je samomorilec, ki se ubije PROTI življenju šibek. Vendar ni zaničevanja vreden, ker je navadno žrtev vzgoje in nesrečnih okoliščin. Globoko v sebi je lahko zelo pogumen človek, vendar tisti njegov dobri in vredni del ne more na površje.

  A zdaj štekaš ti infantilnež moj posrečeni?

  LP,Arbi

 18. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 12:56
  IZTOK GARTNER

  Arbi, še vedno se ne strinjava v celoti. Tudi po moje ni nujno, da samomorilec sovraži samega sebe in življenje, da stori ta skrajni korak. Vsaj vedno ne. Kot je rekel Niko, ne gre preveč posploševati. In ja, pozabil si na duševno bolezen. Poznal sem možaka, ki je ljubil sebe in življenje, pa se mu je nekega dne zasukalo in je skočil skozi okno.

  Niko, odvisno kakšno žival, mar ne?

 19. fiormat - 7.10.2008 ob 13:05

  ubit človeka? komot…tak surovi umor mi kar požene domišljijo.

 20. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 13:16
  IZTOK GARTNER

  Fiormat, no pa da slišmo, če imaš dovolj dobre ideje za serijskega morilca.

 21. Niko Brumen - 7.10.2008 ob 13:54

  Arbi, prestavi težišče svojih razmišljanj o samomoru: človek ima pravico do svojega (ne pa tudi tujega) življenja. Zdaj pa razmisli o možnostih, da si vzame življenje, ker NE MARA RAVNATI PROTI SEBI.
  Če si ne boš vzel časa za premisliti, boš pač vse življenje ostal klišejski stereotip.
  Jaz nikogar v nekaj ne prepričujem, le drugo pot razmišljanja pokažem. Hodi pa vsak po svoje.

  Nimaš argumentov, pa mi poskušaš spreminjati spol. Ne sekiraj se, saj se jaz tudi ne, ker mi je povsem jasno, kaj je v ozadju.
  :) ))))))

  LP vsem!

 22. Niko Brumen - 7.10.2008 ob 13:59

  Iztok – o živalih. Ja, kakšno oz. kaj ti pomeni. V bistvu pa je pomemben vzrok – in za to, da fentaš človeka, je običajno več vzrokov kot za to, da fentaš žival. Sicer pa: večina ljudi bi lažje ubila žival, ker gre za manjše tveganje in ker s tem po svoje brez velikega tveganja dokazujejo svojo superiornost nad nekom drugim.

 23. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 14:02
  IZTOK GARTNER

  Niko, no ja, jaz bi verjetno brez težav ubil kačo, ki bi hotela pičiti mojo najdražjo. Ali pa krvoločnega psa, ki bi mojemu otroku hotel odgrizniti nogo.

 24. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 14:45

  Jezus Niko. Ne moreš razumeti, da človek, ki poskuša narediti samomor vedno dela proti sebi? Kdor naredi samomor iz ljubezni do najdražjega(jih) ali kako drugače v herojskem zanosu je moral že pred tem zelo ljubiti, ne samo svoje, ampak vsako življenje. Kdor pa nima herojskega razloga pa vedno naredi samomor iz šibkosti. IN ŠE ENKRAT BOM POUDARIL, ker vem, da vas ob besedi ŠIBKOST tako zagrabi strah, da jo kar spregledate, BOM POUDARIL, da šibkost ni zaničevanja vredna ampak je vredna zdravljenja in odrešenja, ki ga prinese samo SAMOZAVEST.
  Niko, ti pa šibkost tako sovražiš, da si zaradi nje tudi sposoben ubiti človeka. To pa ni lepa lastnost in kaže na tvoj strahec v dušici in kar prav imam, ko rečem, da je tebe potrebno držati na varni distanci.
  Tisti infantilnež pa ni bil namenjen tebi Gartner. Gartner je kul.

  LP,Arbi

 25. Arbiter_universale - 7.10.2008 ob 14:47

  Dalje, kot si od mene Niko, rajši te imam. Ker nočeš nikogar poslušati si reven človek.

  LP,Arbi

 26. malaglumica - 7.10.2008 ob 15:17

  js bi ubila človeka u tem primeru , če bi mela zlo strga moža z velik keša…
  in pol bi ga ubila, da se ga znebim
  haha :D
  HEC!;)
  nikol ne bi mogla narest kj tazga :(

 27. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 22:06
  IZTOK GARTNER

  Glumica, huh, zdi se mi, da si zdajle dala dobro idejo mnogim ženskam :)

 28. djubre - 7.10.2008 ob 22:12

  arbiter:universale, malo bi te parafraziral: tisti, ki ljubi glasbo, krčevito posluša atomik harmonik.

 29. Lady Croft - 8.10.2008 ob 15:30

  Sem sicer proti ubijanju in nasilju nasploh,ubila bi pa če to ne bi bilo kaznivo,bogataše,ki s svojo udeležbo na raznih prireditvah potrjujejo le svoj status in tisti denar ne namenijo ubogim ljudem v Afriki,ampak ga raje spravijo v svoje žepe. Te hinavščine in prikritega egoizma sploh ne maram.Sicer se ti mora res obrniti za 360 stopinj da hočeš kaj takšnega narediti.

 30. IZTOK GARTNER - 8.10.2008 ob 20:55
  IZTOK GARTNER

  Lady Croft, torej bi jih ubila samo zato, ker svojega denarja ne dajejo drugim?

 31. Niko Brumen - 8.10.2008 ob 21:03

  Djubre – in kdo hudiča so atomik harmonik? Tista bedra, ki jim bo kmalu potekel rok trajanja?

 32. IZTOK GARTNER - 8.10.2008 ob 21:03
  IZTOK GARTNER

  Niko, jaz bi rekel, da tista, ki jim je rok trajanja že potekel. Problem je le v tem, da oni tega še ne vedo.

 33. andreja - 9.10.2008 ob 02:21

  arbi, nimaš prav. če imaš kakšno neozdravljivo bolezen (samo ena od milion hipotez) in boš zagotovo par mesecev umiral v hudih mukah, kako bi se odločil? jaz bi se veliko raje za samomor, kot komoro na intenzivni, kjer bom dohtarjem vegetirala za eksperiment… je to šibkost? ne bojim se bolečine, ampak nezmožnosti odločanja. kaj pa ljudje z alzheimerjevo, ki vejo, da bodo nekomu v breme dolga leta? samomor v takem primeru verjetno za samomorilca pomeni nekakšno odrešitev sorodnikov.

  sama bi bila najbrž skoraj zagotovo sposobna ubijati, če bi morala zavarovati svojo družino (“bog ne daj”…)

 34. Ajda - 9.10.2008 ob 18:21

  Jaz sem vedno mislila, da nisem sposobna ubijati in sem bila prepričana v to. Potem pa sem se enkrat zamislila nad besedami Svetlane Makarovič v enem intervjuju (pa ne bi zdaj začeli teme o njej, je pač zelo posebna ženska, s katero se verjetno vsi velikokrat ne strinjamo, ampak to ni zdaj bistvo). Mislim, da so jo vprašali ravno to. Pa je odgovorila, da so ljudje prepričani, da niso sposobni ubijati. Ampak kaj pa v primeru, ko gre za lastnega otroka. Kdo lahko takrat reče, da ni sposoben ubijati? Če vidiš, da se nekdo brutalno spravlja nad tvojega otroka (beri: otroku grozijo hude telesne poškodbe ali celo smrt). Ali takrat res nismo sposobni ubijati? Mislim, da smo, brez premislekov.

  prepričana sem, da so mnogi v tem primeru sposobni ubijati, pa drugače ne bi nikoli.

 35. IZTOK GARTNER - 9.10.2008 ob 23:01
  IZTOK GARTNER

  Ajda, se strinjam. No ja, eni bi bili sposobni še za kaj manjšega kot je otrok. Recimo za psa.

 36. djubre - 10.10.2008 ob 03:43

  @niko brume: atomik harmonik so poden, zato sem jih vstavil kot simbol slabega življenja.

 37. Tadej - 20.08.2018 ob 21:20

  Z lahkoto

Na vrh

Komentiraj