IZTOK faking GARTNER

« | | »

Kaj storite, če vas matra želodčna kislina?

4.10.2008

Želodčna kislina je ena blesava pizdarija, za katero trpijo premnogi ljudje. Tudi mladi, da se razumemo. Ko rečem želodčna kislina, mislim na pekoč občutek v predelu želodca in tudi grla. Se pravi za stanje, ko rečemo, da nas peče kislina in nam pomagajo le tablete. Recimo ranital in rupurut. Prvi je za tiste, ki jih peče v želodcu, drugi pa za tiste, ki sem jim spahuje in dviga proti grlu. Nekatere kislina matra le občasno. Recimo takrat, ko spijejo preveč alkohola, ali pojedo preveč sladkih reči. Druge pa matra redno in vsak dan. Tudi zavoljo živcev, odvečnih kilogramov in recimo mleka, jogurtov, sadnih sokov in še česa podobnega.

Če ranital in rupurut pomagata, je vse okej. Če sta premalo močna, pa nastane pizdarija, saj se ultop dobi samo na recept. Samo v primeru, če ti ga predpiše zdravnik, ki seveda zahteva gastroskopijo. Ker je gastroskopija srednjeveško mučenje, se je mnogi izogibajo in raje trpijo pekočo bolečino vsak dan. Ali pa upajo, da jim bo zdravnik ultop vendarle podaril brez tega pregleda. Finta gastroskopije je seveda v tem, da se ugotovijo vzroki za kislino. Še posebej, če ste fasali bakterijo, ki se jo pozdravi z antibiotiki, katerih zdravnik seveda ne more predpisati, če ne ve, ali bakterijo imate.

Po drugi strani pa je gastroskopija povsem odveč, saj kisline ne pozdravi. Kislina je tako ali tako v našem želodcu in če smo eden tistih nesrečnežev, ki mu nagaja, nimamo kaj kot da se ji upremo s tabletami in s pravilno prehrano. Sama kislina seveda ni škodljiva. Razen tega, da peče in da smo nesrečni, ko nas zadane, ni panike. Problem je drugje. Problem je v dejstvu, da kislina razžira želodec in grlo, kar pomeni, da lahko nastanejo ranice, iz ranic pa se razvije rak. To pa je pizdarija, da ni večje. Toda, če jeste recimo ultop, ki kislino uredi, potem je vse okej, mar ne? Potem kislina ne more narediti ničesar hudega, saj je ultop ne spusti dlje od normalnega stanja. Taka je moja teorija, za katero upam, da zdrži tudi prakso.

Dragi moji, zaupajte mi svoje težave s to pizdarijo. Povejte mi kak koristen nasvet, kako se borite proti njej. Kdaj vas napade. In če ste morda že preživeli zajebano gastroskopijo.

DODATEK: Gastroskopija

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 4.10.2008 ob 22:24 pod vsakdanji lajf. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

177 odgovorov na “Kaj storite, če vas matra želodčna kislina?”
 1. david.pelko - 4.10.2008 ob 22:31
  david.pelko

  To težavo imam tudi jaz.

  Tudi tablete so sranje. Mogoče se sliši smešno, ampak! Pomaga krompirjev sok. To pomeni, da olupiš krompir, ga vržeš v sokovnik za približno 0,2 – 0,3 dcl in ga zmešaš z 2 dcl vode. Nato piješ po požirkih, vedno samo sveže. To zadevo počneš kakšen teden do dva.

  Javi mi, kakšni bodo rezultati :)

 2. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 22:32
  IZTOK GARTNER

  David, te matra tista, ki jo reši rupurut, ali tista, ki jo reši ranital?

 3. david.pelko - 4.10.2008 ob 22:36
  david.pelko

  rupurut

  Pazi, rupurut na dolgi rok povzroča še večjo kislost, tako da…..

 4. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 22:37
  IZTOK GARTNER

  Potem dvomim, da bi meni krompir pomagal, saj me matra tista, ki jo reši ranital. No ja, velja poskusiti, toda žal nimam sokovnika. Saj res, kdaj pa te matra? Kaj narediš narobe, da te?

 5. david.pelko - 4.10.2008 ob 22:44
  david.pelko

  Krompir pomaga za obe vrsti težav. Je popolnoma naraven način, brez stranskih učinkov.

  Večina teh težav (tudi pri meni) nastane zaradi stresa. Tako ali tako je 90% vseh bolezni posledica stresa. Dr. Domančič, znan bioenergetik iz Kranjske gore pravi, da bolezen udari ven tam, kjer si najbolj šibak.

  Seveda moram paziti tudi pri hrani. Ne predstavljam si, da bi šel na pizzo s pivom :lol: Razneslo bi me od napenjanja.

 6. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 22:52
  IZTOK GARTNER

  David, mene pa zmatrajo sladkarije in sladki sokovi. Sem pa kot mali otrok, pojem čokolado, potem pa tableto. To ni dobro in tu gre za samodisciplino. Če bi jedel tako kot je treba in se res pazil, ne bi rabil tablet. Toda to nikakor ni lahko. Še posebej, če te zmatrajo tudi jogurti in mleko. Če si enkrat zjebeš to kislino, jo je zelo težko uravnati. Kaj vem, morda je gastro edina rešitev. Mi je pa zanimivo to, kar si zapisal za doktorja Domančiča, saj naj bi z želodcem imeli težave tisti, ki v sebi skrivajo čustva, torej tisti, ki se ne znajo razjeziti in nosijo jezo in probleme v sebi. Taki so bojda nagnjeni tudi k raku na črevesju. To zame ni značilno, zato me res jezi, da mam to kurčevo kislino.
  Daj mi povej za krompir, se težave vrnejo, ali jih uredi za zmeraj?

 7. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:00
  david.pelko

  Krompir pomaga, vendar če veliko kršiš, se bodo težave vrnile.

  Sicer pa, tudi jaz kar naprej kršim, ko me muči sem priden in bi vse naredil, da težave minejo, ko pa imam občutek, da sem zdrav, se počasi spet vrnem na “stara pota”.

  Kar se jeze tiče, bi jo jaz lahko še vedno”izvažal” čeprav sem zdaj že bolj skuliran, hočem rečt, da se tudi jaz znam razjeziti, tako da…. ne vem., če to okoli raka na črevesju drži.

  Kislina definitivno vodi v težave, prej ali slej. Paziti se bo treba.

  Kot sem ti dejal, poskusi s krompirjevim sokom, nekaj časa ga pij (je ogaben) in boš videl sam, kako in koliko ti pomaga.

  Jaz sem bil na začetku kar precej skeptičen, kasneje sem pa mnenje spremenil.

 8. vlatka - 4.10.2008 ob 23:03
  vlatka

  Iztok,

  gastroskopija ni nič takega. Ni tak baubau kot mu eni pripisujejo.

  Čisto nič ni boleče in mine hitro.

  Zato, če ima kdo tovrstne težave, priporočam gastroskopijo.

  Govorim iz lastne izkušnje :)

 9. vlatka - 4.10.2008 ob 23:05
  vlatka

  Iztok,

  proti kislini se lahko boriš s tem, da ješ suh kruh. To edino pomaga. Poleg seveda bioenergije ali homeopatije, morda celo apiterapije.

  Zagotovo pa žvečenje suhega kruha pomaga.

 10. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 23:05
  IZTOK GARTNER

  David, kaj pomeni prej ali slej? Da ni variante, da lahko s kislino in tabletami živiš brez pizdarij do konca lajfa? Ma sicer pa se je tako ali tako ne da pozdraviti. Še posebej, če je psihičnega izvora.

  Vlatka, kaj pa plan B? Suh kruh? Torej naj živim le od suhega kruha? In ja, omeniš gastro, potem pa bioenergetika in ostalo. To ne gre skupaj. Gastro je telesno, bio je psiha, mar ne.

 11. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:09
  david.pelko

  Ni variante, ker te stvari vodijo najprej v kronično obolenje iz katerega se razvije…

 12. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 23:12
  IZTOK GARTNER

  David, hočeš reči, da nas potem v vsakem primeru čaka rak?
  Saj res, koliko časa pa je potrebno, da se razvije kronično obolenje in kako veš, da se je že razvilo?

 13. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:17
  david.pelko

  Preveč me sprašuješ, sem pa prepričan, da si definitivno premlad za kaj takega, četudi te je slučajno strah :wink:

 14. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 23:18
  IZTOK GARTNER

  Kaj pa če ti rečem, da me kislina tako ali drugače matra že več kot deset let?

 15. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:21
  david.pelko

  Nič, tudi mene že to muči 10 let, seveda občasno.

 16. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 23:23
  IZTOK GARTNER

  Okej, stari moj, bom probal krompirjev sok. Posodiš sokovnik?

 17. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:30
  david.pelko

  Uf, no way, ga sam uporabljam. Sem se že nekako navadil zoprnega umivanja. In delam si tudi jabolčni, hruškov, pomarančni in sok iz grenivk, tako da…

  Sem pa zadnjič videl v velikem tušu (na tehničnem oddelku) en zelo lep model, rostfrei in niti ni bil tako zelo drag. Na pogled je bil boljši od mojega iz TVshop-a.

  Sicer pa si krompirjev sok lahko narediš tudi tako, da naribaš krompir in ga stisneš skozi gazo (glede na to, da ne potrebuješ velikih količin). Jaz sem si tudi tako pomagal, dokler nisem kupil sokovnika :wink:

 18. IZTOK GARTNER - 4.10.2008 ob 23:38
  IZTOK GARTNER

  Ok, kolega moj, bom probal. Če ne druzga, zavoljo radovednosti.

 19. david.pelko - 4.10.2008 ob 23:43
  david.pelko

  Naribaj si ga za en šilček, sok vrzi vrzi v 2 dcl kozarec vode, zmešaj in pij počasi po požirkih, skozi dopoldne. Popoldne si pa vse skupaj naredi na novo, itd…

  Kmalu boš opazil razliko, no, vsaj jaz sem jo.

 20. vlatka - 4.10.2008 ob 23:43
  vlatka

  Iztok,

  suh kruh med obroki hrane, sem pozabila dodati.

  Gastroskopija ti da natančne rezultate, potem je pa od tebe odvsino, kako se boš zdravil ;)

  Bioenergija je tudi fizična, saj deluje na fizično raven – v tem primeru.

  Je pa lahko psihična, če zdraviš psihične bolezni ;)

 21. spookymulder - 5.10.2008 ob 00:18
  spookymulder

  Grrr … če pa zdravnika kaj pogreje, so to takile poskusi “samozdravljenja” brez ustrezne diagnoze, po možnost “podkrepljeno” z internetnimi nasveti. Taki primeri se namreč ponavadi končajo pri zdravniku, ponavadi v še veliko slabšem stanju, kot če bi se pravočasno poiskalo ustrezno strokovno pomoč.

  Nič Iztok, dejstvo je, da dokler ne boš naredil ustreznih preiskav, ne boš mogel najti pravega zdravila (tudi če ga po slučaju boš, morda ne bo delovalo takoj in boš že presedlal na drugo), oziroma boš lahko celo življenje goltal tablete zgolj zato, ker te je povsem neupravičeno strah gastroskopije. In ko smo že pri tem – vsaka tableta ima tudi svoje stranske učinke, zato je v tvojem interesu, da se ugotovi in (po)zdravi dejanski problem.

  Glej, če ti probleme dela kislina, je porebno ugotoviti, v čem je vzrok, ne pa zgolj blažiti posledice z jemanjem tablet, ki zavirajo izločanje kisline ali jo nevtralizirajo. Čisto možno je, da je tvoje izločanje kisline povsem normalno, da pa morda že imaš kakšno rano na žalodcu ali kronično bakterijsko vnetje, kar je seveda potrebno ustrezno zdraviti. Važna je torej pravilna diagnoza, zato je moj nasvet, da zbereš pogum za obisk gastrologa in po potrebi gastroskopijo, za katero ti prisežem, da ne izgleda več tako kot pred 30 leti, ko so človeku v gralo tlačili več centimetrov debelo cev, temveč gre za povsem rutinski, hiter in neboleč postopek, za katerega sice ne bom trdil, da je prijeten, a ponudi najboljši vpogled, kaj se dejansko dogaja v tvojem želodcu.

  Korajža velja, Iztok! Po mojem se boš po tem smejal, kakšne hude strahove si imel, oziroma se boš tepel po glavi, zakaj nisi že prej zbral poguma in končal (oziroma izdatno olajšal) te kalvarije.

 22. Anonimnež - 5.10.2008 ob 00:37

  Meni pomaga jabolko do dva. V želodcu namreč deluje alkalno.

 23. IZTOK GARTNER - 5.10.2008 ob 02:07
  IZTOK GARTNER

  Spooky, očitno bo res treba, toda že sama misel na cevko me močno odbija. In kot sem rekel, če pazim, me ne matra, kar pomeni, da vem kaj je vzrok. In ker ne pazim, me matra. Mi torej gastro vseeno lahko pomaga?

  Vlatka, je možno, da z bioenergijo dosežeš ozdravitev in potem sploh ne potrebuješ zdravnika in tablet?

  Anonimnež, meni pa jabolko včasih celo povzroči.

 24. mičopičo - 5.10.2008 ob 02:57

  Gastroskopijo sem dal skozi enih 6 krat.sem imel večkrat preglede zaradi celiakije.pa tudi s kislino sem mrl probleme..sem dobil ultop, jemal kakšne pol leta in je zdaj kul. Gastroskopija pa ni nič takega..traja kakšnih 15-20 minut..malo je neprijetno a nič hujšega.Če sem jo jaz dal skoz prvič pri 3 letih, ko so še imeli neke stare aparature.. Bi jo lahko brez problema tudi ti =)

 25. IZTOK GARTNER - 5.10.2008 ob 02:59
  IZTOK GARTNER

  Mičopičo, zakaj za vraga celih 20 minut?

 26. mičopičo - 5.10.2008 ob 03:07

  Pri meni so morali priti do tankega črevesja.Odščipniti tkivo za vzorec(celiakija).Za kislino bi morali biti malo hitreje..sem prej pozabil na vse to..meni so za kislino naredli skupaj z to preiskavo..tak,da za tebe okoli 10 minut..Kaj bolje?Odvisno kak boš priden..hehe..če si miren gre hitreje..

 27. mičopičo - 5.10.2008 ob 03:14

  Na zadnje,ko so mi jo delali..je zdravniku pomagala ena huda medicinska sestra, ki je svoje joške ves čas tiščala na mene..tak, da sem čist pozabil na gastroskopijo..se nebi branil še kakih dodatnih minut..hoho..

 28. mičopičo - 5.10.2008 ob 03:23

  Pa še en nasvet Iztok..Pomisli na tiste, ki preživljajo ciklose kemoterapij in podobnih stvari..Ne pa, da se obremenjuješ z neko 10 minutano gastroskopijo.. Naroči se, jo opravi ,da vsaj pol vidiš na čem si..

 29. IZTOK GARTNER - 5.10.2008 ob 03:52
  IZTOK GARTNER

  Mičopičo, zakaj za vraga celih 10 minut? In le zakaj bi moral pomisliti na tiste, ki so na slabšem. Zakaj ne bi raje na tiste, ki jim kislina sploh ne matra.
  In ja, s tole sestro so te pa fino prinesli okoli. Očitno se sploh nisi zavedal, da te doktor muči. Pri meni to ne bi vžgalo, saj na take reči pozabim le ob joškah svoje Tine. Uf, saj res, dobra ideja, ji bom rekel naj gre z mano in izvede prijem tvoje sestre.

 30. leščanka - 5.10.2008 ob 08:18

  Iztok, tudi sama se 3 leta borim z tovrstnimi pizdarijami. Toplo ti priporočam, da se izogibaš pomarančnemu soku, cvrtju, kavi, čokoladi, oreščkom…stresu…aja pa sadje ki ima lupino olupi, ker mora želodec proizvesti več kisline da jo razgradi. Toplo pa ti priporočam gastroskopijo. Sama osebno sem se je bala ko hudiča, a me je določena oseba prepričala. V treh minutah mine, niti ne veš…in potem si mirn veš na čem si. Pri meni so odkrili mnogo tega sranja. Dobla ultop a še vedno je samo ena stvar ki mi resnično pomaga…na žalost…bruhati. Tako da moj nasvet…SPOKAJ SE K DOHTARJU PO NAPOTNICO IN ALA NA GASTROSKOPIJO!!!!!!!!!!!
  Razni sokci in suh kruh in te zadeve so kratkotrajne, ker če te muč že tolko časa je treba resneje ukrepat…nikoli ne veš.
  Lep pozdrav iz Lesc…..Maja

 31. Niko Brumen - 5.10.2008 ob 09:01

  Nobenih maščob zvečer, nobenih jajčk – sploh pa ne praženih (ona na dotik med suvanjem so seveda dovoljena – bog ne daj, da bi kaj takega odsvetoval, saj nisem slovenska lady D).
  Zjutraj je pa tako – par požirkov toplega mleka je enim balzam, drugim pa strup, a praviloma je dobro, da si kislino “sperete” iz želodca.
  Če je pa reč že hujša, se pa osebno zaklinjam na totrovo olje, katerega vam bi bilo vzeti približno pol ure preden za ves dan odnesete rit iz postelje.

  Za danes pa lep dan brez bolečin in brez kislin.

 32. Mašon - 5.10.2008 ob 09:45

  jest ti svetujem, da pograbiš eno od 5ih (se mi zdi da jih je tolk) knjig patra simona ašiča in tm notri pogledaš. tudi krompirjev sok je en od njegovih receptov…
  jest sicer nimam problemov z zgago ali refluksom (torej me ne peče, se mi ne dviguje,…), mam pa preveč kisline, zaradi česar me potem želodec non-stop nenormalno boli. sem dobila controloc (ker sem lani od te kisline, nervoze, stresa in še česa fasala prijeten gastritis, ki sem ga zdravila potem 3 mesce). od takrat naprej mam precej manj problemov, kadar jih mam, pa vzamem tablet in je mir. hvalabogu.

 33. nevenka - 5.10.2008 ob 10:43
  nevenka

  Preveč kisline v želodcu je škodljivo, ne samo neprijetno. Prežre lahko sluznico in povzroči ulkus.
  Bolečino v želodcu lahko povzorči samo vneta sluznica, lahko pa je sluznica že prežrta. Peče lahko tudi lezija, ki ni povzorčena s kislino, zaradi kisline pa boli, lahko je rakasta. Z gastroskopijo se ugotovi razlog bolečine. Vidijo se vnetja, vidijo se poškodbe na sluznici, vidijo se brazgotine ozdravljenih razjed, vidijo se nove tvorbe, vidijo se displazije, to so predrakasta stanja itd…Najbolj pomembno pri gastroskopiji je, da se opravi biopsija tkiva na sumljivih področjih, torej vzame vzorček tkiva, ki se ga pošlje na histološke preiskave. Tam ugotovijo vse razloge za težave. Pri gastroskopiji se tudi opravi HP test in eventuelno predpiše ustrezno zdravljenje z antibiotiki.
  Rupurut je antacid in nevtralizira višek kisline v želodcu. Ranital regulira izločanje kisline, Ultop pa je še sodobnejši in tudi regulira izločanje kisline. Prva dva se dobita brez recepta v lekarni, a če ne pomagata v dveh tednih, je vseeno dobro opraviti gastroskopijo.

  Za ohranjanje zdrave želodčne sluznice je potrebno skrbeti za normalen bioritem in čim manj stresno življenje. Zelo pomembna je prehrana, ki naj ne vsebuje preveč celuloze, preveč sladkorjev, preveč začimb, ne sme vsebovati prežganih maščob, ne smemo uživati ne mrzle ne vroče hrane…Tudi kava škoduje.
  Blažilno deluje večkratdnevno pitje mlačnega čaja iz mešanice kamilice in mete. Po Kneipu lahko opravimo tudi obračalno kuro.

  Poudarila bi, da je samozdravljenje zelo nevarna reč, kadar imamo bolečino v želodcu, pa ne vemo kakšnega izvora je v resnici. Zdravila brez recepta lahko prikirjejo znake resnega obolenja. Če imamo v želodcu manj kisline, vsaka rana manj boli, a vsaka rana se tako pač ne pozdravi.

 34. IZTOK GARTNER - 5.10.2008 ob 14:22
  IZTOK GARTNER

  Leščanka, kako to misliš, da je bruhanje edino zdravilo?

  Niko, meni mleko naredi sranje. Še posebej na prazen želodec.

  Mašon, saj tudi jaz imam mir, če vzamem tableto. Toda skrbi me, da to ni kul, da je moja bolečina odvisna le od tablet. Tudi meni se ne dviga, ampak peče na tistem mestu, kjer se naredi. Po moje je to isto sranje. Od tiste, ki se dviga, lahko na koncu fašeš raka na grlu, od tiste, ki se ne, pa raka na želodcu. Jebeno v vsakem primeru.

  Nevenka, hvala za izčrpno poročilo in nasvete. Ampak prav v temje finta, da se bojim gastroskopije. Da mi kaj ne najdejo. To seveda ni dobro, saj lahko zaradi moje malomarnosti res kaj nastane, a če bi mi našli, bi me pa res zadela kap. Eh, mi je že žal, da sem sploh zapisal ta post, saj bom zdaj še bolj prestrašen.

 35. leščanka - 5.10.2008 ob 23:09

  zame osebno edino to pomaga

 36. Matic - 6.10.2008 ob 00:01

  Iztok, ti si ena res navadna mona. Če ti ni do rešitve težav, pač jamraj in jamraj, kako je grozno in oh in ah. Ali pa poslušaj nasvete tvojega kolega iz Zelja, ki mu pomaga krompirjev sok, samo ma pa problem že 10 let. tako nekako, kot da bi nekdo rekel, da ima raka, samo da je kul, da ne raste :D

 37. IZTOK GARTNER - 6.10.2008 ob 00:04
  IZTOK GARTNER

  Matic, nisem vedel, da te rajca, če ti v grlo zarinejo cevko in ti z njo rijejo po želodcu. Zdaj pa še reci, da sem mona, ker bi imel enake pomisleke tudi pri cevki v anus in cevki v mehur. To je kurčev srednji vek, stari moj. In kdor se ga boji, ni mona, marveč normalen človek.

  Leščanka, še vedno te ne razumem. Poješ in bruhaš, pa te ne peče, al kako? Al bruhaš, ko te peče? Saj res, a bruhanje ne povzroča kisline, ki potem zmatra grlo in požiralnik?

 38. mičopičo - 6.10.2008 ob 01:14

  Iztok, ti bi rad gastroskopijo opravil še preden bi se sploh začela.Valda, ne morejo vsega opravit v treh minutah(vsaj po mojih izkušnjah ne).Če boš mislil na tiste,ki nimajo problemov z tem sranjem ti nebo kaj dosti pomagalo..Saj itak sam, veš kaj sem ti hotel povedati..
  Drugače pa pojdi na to pizdarijo.Ti lahko samo pomaga..Boš že preživel teh par minut..Itak pa se gre za tvoje zdravje in odločitev je tvoja..Če boš pa doma jamral, da je to kurčev srednji vek, nebo nič bolje..

 39. Matic - 6.10.2008 ob 01:39

  Dragi Iztok! Bom preskočil tvoje zmerjanje s pedri [zakaj bi se delali fine] in ti razložil, da se kislina lahko prekomerno izloča zaradi miljavžent drugih stvari. En lep primer: naš Iztok jemlje Ranital do konca svojega življenja, potem pa po 2 letih umre zaradi Zollinger-Ellisonovega tumorja pankreasa. Zakaj umre? Ker ni šel na gastroskopijo. Ampak Iztok je pameten in poreče: sem mau poguglu, pa vidm, da gastroskopija ne pokaže nič. Toćno tako dragi Iztok – ZA ZDRAVNIKA JE INFORMACIJA TUDI TO, ČE SE NE NAJDE NIČ!!!!!!!!! Za razliko je nič mnogo trdnejši dokaz kot neko filozofiranje o tem kaj bi lahko bilo.

 40. Matic - 6.10.2008 ob 01:42

  Ker zdravnik mogoče ne zna tak fajn vodit oddaje v stilu “petek je dan za metek, eeeee… zadetek” ampak pri zdravljenju zna pogledat naprej in ve, da se kislina zaradi nečesa preveč izloča, in da mora pogledat še kaj drugega…

 41. Doktor Živago - 6.10.2008 ob 01:54

  Iztok, če se toliko bojiš gastro, kako bi pa vendar “rodil”? Hipotetično vprašam. ;)

 42. IZTOK GARTNER - 6.10.2008 ob 02:00
  IZTOK GARTNER

  Mičoppičo, čisto prav imaš. Saj veš, kdo se boji, išče tisoč razlogov proti.

  Matic, kot sem rekel že Mičupiču, če se človek nečesa boji, išče sto razlogov. In ja, cevka v rit ni bila mišljena kot da si peder, marveč kot da je grozno neprijetna. Ne vem pa zakaj moraš omenjati še oddajo in se iti gumpca.

  Doktor, hipotetično ti povem, da bi me močno bolelo :)

 43. turbofolker - 6.10.2008 ob 11:04
  turbofolker

  Na srečo, nimam teh teŽav :D

  ps Vsec mi je nova podoba bloga

 44. malasladkaprincesa - 6.10.2008 ob 11:46

  prezveLa gastroskopijo.brez probLema.tut koLonoskopijo 2x.to j sicer maL bL zafukan pa ni sLo toLk brez probLema,ampak…
  gastroskopijo ti ipak deLajo sam na tesce.se pravi,d bruhat neki veLik ne mores.je maL neprijetn obcutek,k ti uno cevko porinejo u grLo (men so maL soLzice tekLe),pa tak hecn obcutek,k te poL ta zadeva po zeLodcu zgecka,ampak dejansko nc kej posebnega.
  men osebno mn neprijetno kukr ko mi kri jemLejo.

 45. IZTOK GARTNER - 6.10.2008 ob 15:47
  IZTOK GARTNER

  Turbo, meni tudi :)
  Glede kisline pa si lahko res srečen.

  Princesa, bruhat ne morš neki velik? Torej tudi bruhaš? Eh, kurac pa ti pregledi. O jemanju krvi pa mi niti ne govori, to pa tudi meni ni kul. Jebat ga, glede teh reči nisem noben heroj.

 46. leščanka - 7.10.2008 ob 21:09

  Ne Iztok ko me zaboli želodec..to je sedaj kar vsak dan mi pomaga da si spraznim želodec in potem mi recimo za pol ure odleže…tako ponovim recimo 5x in je bolje. Ja staknila pa sem rano na požiralniku in kilo;)In predvsem izčrpa me. Jutri grem po dozo zdravil in mogoč novo napotnico za ljubljano za preiskave kako in kaj…

 47. IZTOK GARTNER - 7.10.2008 ob 21:19
  IZTOK GARTNER

  Jaooo, ma to je skoraj tako kot da bi imela bulimijo. Da se ti je naredila rana na požiralniku pa je jasno, saj je tudi v bruhanju veliko kisline. Torej namesto rane na želodcu, rana v grlu. Eh, kurc vse skupaj.

 48. leščanka - 8.10.2008 ob 20:34

  dones dubla nove arcnije in nov datum za gastroskopijo. Greš z mano te bom držala za rokco..hehe…

 49. malasladkaprincesa - 10.10.2008 ob 08:27

  jah Lej,sej je nekak Logicn.ce ti je sLabo,se najbL pomaga,ce si prst zarijes v grLo,je tko?no,kLe ti pa pac eno cevkico tja not zarinejo.poznam Ljudi,k so bruhaL.jz pac ce nimam nc u seb,nc ne morm bruhat,eni pa pac zacnejo vn metat vodo aLpakej.
  ma Lej,ta pregLed ni nc tko katastrofaLnga.
  ce sm jz,vecni obcutLjivc,k ga ze najmansa boLecina sfuka prezveLa s par soLzicami,poL bos tut ti! ;)

 50. Sweet Sensation - 10.10.2008 ob 08:41

  Tudi jaz imam probleme s kislino. Največkrat mi škoduje sveže sadje, predvsem grozdje, jabolka, ananas; pivo, mastne jedi in pekoče, čips, za to se teh največkraat izogibam. Tablete (Ranital, Rupurut, Talcit) mi ne pomagajo, Ultop deluje, ampak je le na recept. Pomaga pa soda bikarbona. Malce sode stopiš v vodi in to popiješ. Deluje hitro in učinkovito. Super!

  So mi pa svetovali piti na tešče korenčkov sok (amapk ga še nisem testirala, tako da ne morem komentirati):

 51. leščanka - 10.10.2008 ob 13:57

  Sm eno gastro dala skozi tako da vem kako poteka, tam mi ni šlo nič na bruhanje…ko pa me zaboli pa izbruham svega i svašta

 52. IZTOK GARTNER - 10.10.2008 ob 23:03
  IZTOK GARTNER

  Princeska, kdo pa je rekel, da mi je ob kislini slabo? Prav zato ne najdem nobene povezave z bruhanjem.

  Sweet Sensation, ko tole berem, dobim občutek, da nam itak vse škodi. Jebeno je to. Mater da je.

 53. malasladkaprincesa - 12.10.2008 ob 08:50

  jz govorim o porivanju cevke u grLo. :)

 54. gaja - 13.05.2009 ob 17:45

  jaz sem poskusila zličko olivnega olja pa me je tako peklo za znoret. ni mi nič več jasno

 55. Niko Brumen - 13.05.2009 ob 18:26

  Gaja: poskušaj in preverjaj! MOrda je treba odvečno kislino “le zaposliti”, da bo opravljala, za kar je namenjena?
  Vsekakor ti malo načrtnega spremljanja problematike ne bo škodovalo. Malo probaj z naravnim (neevropiziranim) kislim mlekom. Ali pa jogurtom, če ni kislega mleka, nikar s tistim 1,3 – 3,2 bo pa bolj pravšnje. Nobenih pečenih jajčk zvečer, pa nobenih mesno-mastnih jedi s kruhom zvečer. Bodisi kruh brez maščob, bodisi maščobe brez testenih, da ne zmešaš naravnega delovanja.

  V bistvu je najprej vse na tebi (da ugotoviš, kaj delaš in kaj je dobro ter kaj ni).

 56. Escobar - 13.05.2009 ob 21:33

  :) to je mene tud full zanimal, kira so alternativna zdravila, v primeru če nimaš rupuruta doma … kr recimo js mam pogosto težave s kislino in to ta drug problem, ki ga seveda rešujem z rupurutom ….

  seveda sn si velik sam kriv, kr mam eno vlko razvado, ki ni zdrava …. rad jem pekočo hrano oz. vse kar jem mam rad pekoč, vsepovsod dodajam hot pepper sauce :) še u govejo juho fucking :) …. in me pol velikrat sfuka kislina zarad tega. pol so pa še petki in ponočevanje ob alkoholu in problemi so tu!

 57. IZTOK GARTNER - 15.05.2009 ob 00:33
  IZTOK GARTNER

  Gaja, zakaj pa si poskusila to?

  Escobar, mene pa sfuka sladko. Ma kr neki je to.

 58. rogy - 31.05.2009 ob 11:13

  1. Najprej je potrebno zadevo diagnosticirati in ugotoviti ali gre za rano zaradi povečanega delovanja kisline (PDK) ali zaradi bakterije. Slednje se lahko ozdravi izključno z antibiotikom.
  2. Predlagam, da ulkuse zaradi PDK zdravite cca. 2 meseca tako, kot vam predpiše uradni zdravnik. Šele na to, po kontroli, pričnete s kakšno alternativo.
  3. Pri ranah na požiralniku je obvezno močno privzdignjeno ležišče (45 stopinj).
  4. Nič ležanja po kosilu vsaj 2 uri!!!

  Pišem iz lastnih izkušenj. Z gastroskopijo so mi pred tremi meseci ugotovili vnet želodec in 4 rane. Dve od teh na požiralniku, ena na dvanajstniku in še ena na steni želodca.
  S predpisanimi zdravili in s spremenjenim načinom hranjenja (nič kave, pravega čaja, ostrih začimb, vključno s cimetom in klinčki, nič cvrtja itd.), stres je ostal (služba). Bolečin ni, ni zgage.
  Ker so mi na kontroli ugotovili, da želodec sicer ni vnet, rane so pa še prisotne, sem se odločil za post z zelenjavnimi sokovi.
  Zjutraj natešče si obvezno stisnem 1/2 glave svežega zelja. Potem 3 ure nič. Kasneje si privoščim brokoli, melono (tisto zeleno, ki ji pravijo “jedilna” – mar niso vse!?), korenček, peso, zeleno, tudi kakšen košček ananasa ali jabolka itd. Pijem tudi 100%nonijev sok. Brez zdravil sem 20 dni in ni zgage ni bolečin. Me prav zanima kakšen bo v avgustu izvid.

  lp

 59. IZTOK GARTNER - 31.05.2009 ob 17:06
  IZTOK GARTNER

  Rogy, hudi ukrepi. Si jih opravil z levo roko ali te je močno matralo?
  Omenil si hrano in naštel reči, ki jih jaz že tako ali tako ne jem. Mene zjebejo sokovi, sladkarije in mlečni izdelki.
  In zdaj ješ samo zelenjavo? Uf, jebeno.

 60. valerija - 13.08.2009 ob 22:27

  Imam podobne težave kot marsikdo tukaj, vnetje požiralnika, ker kislina prihaja gor. Zanima me pa kaj lahko jem poleg zelenjave na vodi kuhane, ribe na pari kuhane, star kruh….ker se mi zdi, da mi nič drugega ne ustreza in je kislina velika. To opazujem že 2 meseca. Vendar so težave začele biti neznostne, ker se nisem pazila in jedla pršut, paradižnik, mlečne jedi,….razen čokolade, sladkarij, pekoče hrane, kave, maščob,….Zaradi nevednosti.
  Shujšala sem v 2 mesecih 10% svoje teže. Sedaj bi se rada ustavila, pa me je strah, da ne bo mogoče, ker mi skoraj nobena hrana ne ustreza. Verjetno je zraven tudi prevelik stres. Temu se je težje izogniti, čeprav sem izredno pozitivno naravnana oseba. Vendar trenutne življenjske okoliščine se spreminjajo in oblikujejo nove, temu pa bo samo čas rešitev. Torej, težave bodo še nekaj časa.
  Zdravnik je ugotovil Gastro-ezofagealna refluksna bolezen. Z zdravili je menil, da še počakava. Ponovni pregled imam 20.sep.

  Prosim za nasvet kaj še lahko jemŠ
  Hvala.

  Lp, Val

 61. IZTOK GARTNER - 13.08.2009 ob 22:45
  IZTOK GARTNER

  Čudno, da zdravnik želi počakati z zdravili.
  Sicer pa je po moje veliko odvisno res od stresa.
  Jej pač reči, ki ti ne povzročajo pekočega občutka. Če ti ga vse, pa je jasno da kriva ta bolezen, ki jo je treba pozdraviti in bo potem vse dobro. Panika je takrat, ko bolezni ni in je vzrok pač v našem telesu.
  Žal pa stres nima nič z dobro voljo, naš vsakdan je zadnje čase tak, da se mu ne moremo izogniti.
  Je pa res, da je tudi prekomerna telesna teža večkrat kriva za izločanje kisline.

 62. valerija - 10.10.2009 ob 18:50

  Hvala za odgovor.
  Mojih težav še ni konec, tako, d ase vleč. Imam pa specialista konec oktobra in začenjam reševati težave. ker pazim na prehrano je težav veliko manj. Težav s težo nimam.
  Že marmelada je problem in dobim cmok v grlo. O paradižniku raje ne govorim. Ampak jaz tega stanja ne opazim več skoraj. Seveda, lepo adrenalisko življenje pač živim. Morda pa je to krivo, da ne znam umirjeno sedeti pred TV doma, he!!!

  Lp, Valerija

 63. IZTOK GARTNER - 11.10.2009 ob 14:40
  IZTOK GARTNER

  Po moje je lenarjenje še večji problem, saj to za sabo potegne ležanje tudi po hrani, kar pa seveda pospeši izločanje kisline. Ukvarjanje s športom je po moje dobra poteza zoper kislino, seveda v kombinaciji s pravo hrano, saj tudi preko športa se telo sprosti in izloči odvečne strupe ter negativno energijo in stres.

 64. valerija - 12.10.2009 ob 20:27

  Imaš prav. Tega se izogibam, da bi se ulegla po hranjenju. Še sreča, da sem že prej po obroku, predvsem po kosilu, šla vedno na sprehod. Takšen način življenja sem si izbrala.
  Zagotovo pa vem, da je to povzročila nepravilna prehrana in stres. Jedla sem veliko čokolade, ko sem bila nervozna. obžalujem sedaj. No, od kar je ne jem več, že teče 5 mesec, sem se začela avtomatsko prehranjevati drugače. Bolj zdravo. Stres se umirja, kot način živeljenja. Morda je kriva jesen, ki prinaša v naša žveiljenja umiritev. No, vsaj jaz tako čutim. Noč čarovnic bo kmalu! Malce heca za lepše spanje.

  Da dodam še svoje mnenje glede športa. Mislim, da se res hitrej prebavlja hrana, če smo aktivni. Moje lastne izkušnje.

  Danes sem se prijavila na ultrazvok trebuha in specialistični pregled imam 22 oktobra.

  Še nekaj opažam. Paradižnikove omake, skuta,….včasih me peče želodec. Drugače pa cmok pojenja v grlu. Ker se “pazim” je bolje. Ali pa živim tudi tako hitro žveiljenje, da se ne oziram več na cmok v grlu. Če je pekoč občutek v trebuhu (včasih) pa pijem veliko vode. In se mi zdi, da “spira” žvelodec.

  Malce sem pozabila na vašo stran…pe se zahvaljujem, da si mi odgovril.

  Valerija

 65. IZTOK GARTNER - 12.10.2009 ob 21:20
  IZTOK GARTNER

  Voda meni tudi pomaga, toda ko začne peči, peče kot strela in pomaga samo ultop, ki pa ga moraš seveda vzeti vsaj dve uri pred hrano. Če to naredim, lahko jem steklo, pa mi ni nič, če pa ne vzamem, pa me peče za vsak drek, ki ga pojem. Je pa res, da če pazim na hrano, me ne peče, toda vseeno menim, da bi moral na ta zafukan pregled in enkrat ugotoviti kaj se dogaja. A očitno se bojim kaj bi mi tam rekli pa zavlačujem in si delam medvedjo uslugo.

 66. Matic - 12.10.2009 ob 21:29

  Hrana se najhitreje prebavlja med spanjem in najpočasneje med telesno aktivnostjo… to pa zato ker je med spanjem največ krvi na voljo za presnovne procese.

 67. IZTOK GARTNER - 12.10.2009 ob 21:33
  IZTOK GARTNER

  Okej, toda če se po hrani uležeš, obstaja velika možnost, da ti gre kislina nazaj, še posebej, če nimaš visokega ležišča.

 68. Matic - 12.10.2009 ob 21:36

  Sedenje pred TV? :)

 69. IZTOK GARTNER - 12.10.2009 ob 21:37
  IZTOK GARTNER

  No ja, s polnim želodcem itak ni pametno iti se šport, a ne. Torej tv ni slaba izbira.

 70. valerija - 15.10.2009 ob 11:23

  Praviš, da te peče želodec? Mene zelo redko peče želodec, potem moram res jesti paradižnik-pelate….ali kaj podobnega.
  Vsekakor pa menim, d aje potrebno iti na pregled, da ugotovijo.
  Jaz sem vztrajna, počasi napredujem. Začela sem s specialistom ORL, ta je ugotovil, d aimam grlo razdraženo, to ni vneto. In res sem iemla resko, kot takrat, če bruhaš in potem je tako čudno v grlu. Ampak, čer pazim s hrano je še kar vredu.
  Moj največji problem je cmok v grlu. To pravijo, d abi naj bilo zaradi kisline, ki prihaja iz želodca v požiralnik. Bom videla. Na pregled grem 22.oktobra. Sem šla kar v bolnišnico, ker so vsi rekli, d amoram “šlavf” požirat. Meni pa se le dozdeva, da se mora najprej pogovoriti zdravnik s tabo. In narediti moram še ultrazvok trebuha in dati kri. Potem sledi pogovor. To se mi zdi počasi ugotavljanje diagnoze, korak za korakom….
  Specialist ORL mi je dal tablete Nexium. Sem jih nekaj dni jedla, pa se mi ni zdelo, da bi bilo bolje. Potem sem prenehala. Sedaj pa ugotavljam, da če zvečer ne jem veliko, torej bolj poskušam in okušam hrano in kakšne 4 ure ne jem pred spanjem je čisto ok. Sem se pa navadila spati z višjim vzglavnikom. Tako grofovsko je. In ko se navličam biti grofica vržem zgornjo blazino vstran.
  Pijem pa čaj za grlo, ko ga imam razdraženega. To je ajbež, žajbelj, kamilice….zjutraj tako vedno nek čaj. Sadnega ne pijem več. Kave na srečo nisem nikoli pila, ker je baje sedaj ne smem več. No, čokolade tudi ne jem (občasno kje na kakšnem keksu, res mimimum).

  Pa še ena zanimivost je! Ki pa se mi zdi najpomembneja v mojem življenju. Spremeni sebe in spremnil boš bolezen. Kaže, da ko “nekaj” doleti človeka, avtomatsko reagira drugače, refleksni mehanizem v telesu sproži drug način življenja.
  Imam se raje! Zato si privoščim najbolje. Vedno gledam le nase, da se dobro počutim, drugi so na drugem mestu. Vsaj trudim se tako živeti.
  Ne nažiram se hrane!
  Sproščam se veliko! Narava, šport!
  Druženje s prijatelji! Zabave, več kot kdajkoli!

  Če takole razmišljam…saj nas mora res kaj treščiti po glavi, da se spremenimo in začnemo drugače živeti.
  Jaz od kar sem sem spremila oz. spremnila način življenja ponovno iščem in občutim veselje v najmanjši stvari v življenju. Prej sem že pozabila na to. Sedaj pa ponovno odkrivam veselje. Včasih si msilim, da sem fanatik….pa nisem. Morda znam poiskati več sreče in zadovoljne ljudi okoli sebe. Jokanja, travme, tečnarenja, ubogega jaza,….od tega bežim….le naj sami ljudje predelajo te stvari, če ne….mene ni zraven. Grem raje veselju, zabavi, sreči….ne dovolim si utrujanja. In to se mi zdi, da je velik korak k sreči in zadovljstvu.

  Še eden verz vam pošljem, ki sem si ga napisala:
  KO SE TI SREČA NASMEHNE,
  JO OBJEMI.
  KER STOJI POLEG TEBE,
  LE VIDETI JO MORAŠ.

  Lep dan,

  Valerija

 71. IZTOK GARTNER - 15.10.2009 ob 15:29
  IZTOK GARTNER

  Zanimivo, da ne rečem, čudno, mi je predvsem to, da tako dolgo traja to tvoje “zdravljenje”. Od mnogih sem namreč slišal, da so šli na gastro, tam so jim povedali kako pa kaj in so odpravili vse težave v enem mesecu. Pri tebi pa je to očitno proces, kar me še posebej skrbi, če bi se meni zgodilo isto.

  Da bi naše lajf vplival na bolezen? Tudi možno, seveda, povsem logično, toda če te zmatra le hrana, je jasno, da bi moral paziti le na hrano. Jasno pa je, da slaba volja in depresija itak ne vplivata dobro na nas, zato je bolje, da se zabavamo in imamo fino. Toda lajf je tak, da ne moreš vedno gledati le nase. Žal.

 72. valerija - 15.10.2009 ob 20:04

  Imaš prav. Včasih je pač tako, da imajo, žal, drugi večjo vlogo v našem življenju kot mi sami. To si dovolimo,…
  Seveda misliti, živeti pozitvno…..vse to zagovarjam. In seveda jaz delam na tem….mislim, da se moram pohvaliti in res to drži.
  Ampak včasih, meni se je pač to zgodilo prvič v življenju, da sem bila v takšni situaciji, kot da ne upravljam svojega telesa sama. In kaj lahko tako vpliva na nas? Poslovnost, izguba ljubljene osebe, zaljubljenost, smrt, …skratka nekaj kar je nenavadno, novo, kar nas preseneti. In takrat pač ne funkcioniramo tako kot smo navajeni, znamo,….drugače, novo.
  In tako se je meni začelo tole s kislino. Kaj vem…je to kislina? Je to psihološki razlog?
  Dopoldan sem jedla paradižnik za malico. Pa ni bilo nič. Malo prej sem pojedla pest arašidov, sedaj čutim cmok v grlu, pa ni tako hudo. Je bilo že huje. Kaj vem….sproščen dan je. In si lahko marsikaj privoščim.

  Kaj vem, lahko bi razlagala o svoji psihološki naravi. Vendar menim, da gre za drugačne simptome bolezni kot mi jih navajate drugi. Ničesar ne izključujem. Znaki so različni. Naj pokaže ultrazvok, kri, potem pa še požiranje šlavfa, če bo potrebno,….karkoli, le da pridem do konca temu. Vedeti je potrebno z medicinskega stališča. Čeprav bi raje videla, d ami rečejo, ste pod stresom…odpravite lahko težavo sami….temu bi se smejala, hehehehe….

  Kaj pa ti? Se opravičujem nisem vseh komentarjev brala. Si šel na pregled? Kako dolgo se ti vleče pekoča bolečina? Pri kateri hrani? Je psihološki razlog zraven? Stres?

  Za lahko noč še eden verz…o premaganju bolezni.

  NOLI VINCI A MALO,
  SED VINCE IN BONO MALUM.

  Še prevod: Ne daj se premagati hudemu, ampak premagaj hudo z dobrim.

 73. IZTOK GARTNER - 15.10.2009 ob 20:36
  IZTOK GARTNER

  Mleko, jogurt, sadje, sokovi, čokolada pa še marsikaj, povzroči pečenje mojega želodca. Pa odvečni koligrami tudi. Pa verjetno tudi stres. Dokler ne grem na gastro, ne vem pravega vzroka, vem pa, da ne peče, če zelo pazim pri hrani in če zgubil par kil. To je to.

 74. valerija - 16.10.2009 ob 09:20

  Super, če to veš!
  In kaj potem ješ? Verjetno malo stvari.
  V knjižnici sem si sposodila knjigo Dieta pri boleznih želodca in črevesja. Vendar je še nisem uspela prebrati. So pa razne teme pri kakšnih težavah kakšna dieta.
  Ko bom vedela zase potem se bom držala diete in naredila vse, da se rešim “bolezni”.

  Imam pa eno izkušnjo. Pred veliko leti nas je jedlo 5 oseb eno pašteto. Dva sva bruhala, drugim 3 ni bilo nič. Od takrat naprej sem imela 10 let težave z žolčem. neprestano me je tiščalo. Skoraj samo star kruh sem jedla in pila čaj in me je tiščalo. Najhuje je bilo v času izpitov. Takrat sem imela še posebno dijeto….hujšala sem preveč. Povesela se mi je ledvica, maščob okoli organov ni bilo več, d abi jih “držali pokonci”. Vendar nisem imela namena hujšati. Ampak, ko ni kalorij ni kg. Potem se je to umirilo čez nekaj let. In sem se zredila…normalno.

  Še ena izkušnja. Pred enim letom sem menjala službo. V tej službi so bile tople malice. In ob 9 ali 10 uri sem že jedla pohan zrezek, ….itd. To so bila obilna kosila že za zajtrk. In potem sem imela zjutraj že prave zaloge maščob,….potem se pojedla še sladico, štrudelj. Vsi so tako jedli. Trebuh in kg so rasli. Meni se je skoraj zmešalo. In v aprilu sem službo manjala. Ni več malic. zato sem avtomatsko in z nekaj prizadevanj shujšala na normalno težo. Ampak, če te pot vodi poleg vseh drugih, ki jedo….potem je to tok, ki te vleče. In ješ, …kot jedo vsi drugi.

  Poleg tega, da ješ nepravilno prehrano (zase mislim kaj sem delala), se sam tudi ne počutiš dovolj športno dejavnega, ker si okoren, pa še sexi nisi. In kaj je komu najvažnejše??? Se mora sam odločiti katero pot bo izbral, kajne!

  Nanizala sem primera katera sem sama okusila in trpela. Sem se pa vedno sama izvlekla iz tega…zato trdno verjamame, da se bom tudi sedaj.

  Zato imeti dieto, shujšati, se držati pravil,….to je moč kerakterja. In tega jaz zagotovo ne želim izgubiti. Zato pa imam voljo na vseh življenjskih področjih.
  Sploh, ko pride “bolezen” takrat se razcvetim in zberem vse moči v sebi in potem delalm tudi reze na drugih življ. področjih.

  Na tvojem mestu bi se pozanimala kaj je s tabo, d ane smeš jesti vsega….vsaj veš in je z medicinskega stališča dokazano.
  Športaš kaj?

  Lep dan.

  Valerija

 75. valerija - 16.10.2009 ob 09:32

  Morda še nekaj.

  Moji obroki hrane so majhni. Nikoli mi ni ustrezalo, če sem se “nažrla” . Moram večkrat na dan jesti, da me ne tišči v želodcu ali kjerkoli v trebuhu. Če se tega držim….ni težav z bolečinami, in s kg.

  Pa sem zadovoljna.

  Čokolade ne jem že 5 mesecev…..to si štejem za uspeh, ker sem bila odvisna od nje. Vsaki dan sem jo mogla pojesti, pa čeprav malo. Tudi od ogljikovih hidratov sem se odtrgala. Prav rečem si, ne bom jedla in ne jem nekaj časa. Ali pa jem sestavljene. Mislim bolj na sladkarije.
  Pa veš, psihično se tudi počutim bolj stabilno, ker jaz se lahko odrečem.
  Pa ne samo hrani, tudi odnosom, in vsemu drugemu. Ne želim biti odvisna od ničesar v življenju, ker potem preveč “boli” kakšna odvisnost.

  Lp, Valerija

 76. IZTOK GARTNER - 16.10.2009 ob 12:22
  IZTOK GARTNER

  Prav to je napaka, da vseeno vse to jem in kislino pač krotim z ultopom, za šport pa sem bolj lene zadnje čase, kar seveda ni v redu.

 77. valerija - 16.10.2009 ob 18:38

  Lenoba….ne maram je. je pa res, d ame je obsedla občasno, d ase prestaviti nsiem mogla. Sedaj sem že nekaj mesecev poskočne narave, sreča!!!! upam, d ami uspe dolgoročno. Ponavadi začnem vsako zimo obiskovati fitnes. Ko se drugi najbolj redijo za praznike, jaz postanem odvisna od fitnesa. In se prav super počutim. Vsaj 4-5 mesecev pozimi moram hoditi v fitnes. Morda je to dobro, da ne hodim sama, da imam več volje.

  Morda bi šel k zdravniku in ugotovil izvor???? Kaj meniš? Jaz sem tip človeka, ki ne maram zdravil. Nočem jih jesti. In hočem najti izvor težav, predvsem zdravstvenih.

 78. IZTOK GARTNER - 17.10.2009 ob 20:27
  IZTOK GARTNER

  Ponavadi je tako, da brez zdravil ne gre. Četudi najdejo vzrok, se ga odpravi le z zdravili. Zato pa mnogi raje gredo k alternativi.

 79. valerija - 18.10.2009 ob 09:39

  Se strinjam, da je bolje altrnativa in “naštelanje” psihe, kot pa zdravila. Mislim, da si vsak lahko največ pomaga sam. Treba se je le odločiti in imeti moč v sebi.
  Nekaj časa lahko zdraviš bolezen z dravili, potem se telo navadi in zdravila ne pomagajo več. Potem je treba poseči po drugi alternativi.

  Sporočim kaj bom uredila drugi teden pri specialistu.

 80. valerija - 22.10.2009 ob 14:43

  Pravkar sem prišla od zdravnika. Krvna slika super. Na ultrazvok trebuha grem novembra. Diagnoza še ni postavljena. Mi je pa povedal kar že sama vem. bolezen se je začela zaradi psihološkega razloga. Ker pač nisem v harmoniji sama s seboj. To so moje besede. Kako daleč bo bolezen napredovala pa je odvisno od nas samih. Tokrat od mene.

  Toliko za enkrat. Kaj več ni za dodati. Sem pač individum.

 81. IZTOK GARTNER - 22.10.2009 ob 17:30
  IZTOK GARTNER

  Na gastroskopijo ti ni treba iti?

 82. valerija - 22.10.2009 ob 21:53

  Ne, na gastro še ne grem. Najprej grem 5.nov. na ultrazvok trebuha. Potem moram videti, če to kaj pokaže. Kar mislim, da ne bo. Moja težava je stres. Ki bo minila, he!

 83. IZTOK GARTNER - 22.10.2009 ob 22:37
  IZTOK GARTNER

  Tebi so torej ugotovili, da je kislina psihičnega izvora? Zanimivo. In prvič slišim, da se z nekom tako natančno ukvarjajo. Vse, ki jih poznam, pač pošljejo na gastro in niti ne razmišljajo o kaki drugi opciji.

 84. Brot - 22.10.2009 ob 23:17

  Dvadeci mleka usako uro pabo

 85. IZTOK GARTNER - 22.10.2009 ob 23:25
  IZTOK GARTNER

  Prav mleko pospeši kislino in peče še bolj. Vsaj pri meni je tako.

 86. ajda1 - 23.10.2009 ob 11:12

  Mislim, da je edina pot, da greš na gastroskopijo in odženeš vse dvome in tudi skrbi. Tam se lepo vidi kako je s tvojim želodcem, požiralnikom in lahko pa seveda z delcem tkiva, ki ga pošljejo na preiskavo, ugotovijo, če ti ne razgraja bakterija, za katero so rekli, da jo verjetno vsakdoizmed nas ima, a enim spi, drugim se pa prebudi. Ko ti odščipnejo delček tkiva sploh ne veš, da ne boš zagnal vik in krik auuuuuuuuuva:)))))). Je pa sama
  gastroskopija neprijetna, ni boleča in sigurno je bolje kot samozdravljenje in iskanje potuhe pri ta je pa to in to rekel, aha, saj tudi on ni šel itd. itd.,. In kot rečeno, sam pregled ni noben baubav, je pa seveda potem pot naprej, da počneš tisto, kar ti zdravnik svetuje, če seveda upoštevaš, to je pa druga pesem. In želodec se sam oglasi, ko mu kaj ne paše, oz. kakšno hrano mu nameniš. Je pa sigurno na prvem mestu stresno življenje, ki tudi povzroča razjede na želodcu, tu je pa težje, da jemlješ zdravila za razjede, živiš pa še naprej v stresu in potem se začaran krog ponavlja. Zato Iztok, le pot pod noge in na pregled.

 87. IZTOK GARTNER - 23.10.2009 ob 16:17
  IZTOK GARTNER

  Čakam na dan, ko bodo izumili pregled, kjer bo dovolj le to, da bom s prstom pritisnil na računalniško tipko in se bo izrisala celotna slika mojega telesnega stanja.

 88. valerija - 25.10.2009 ob 18:48

  Iztok: “Tebi so torej ugotovili, da je kislina psihičnega izvora? Zanimivo. In prvič slišim, da se z nekom tako natančno ukvarjajo. Vse, ki jih poznam, pač pošljejo na gastro in niti ne razmišljajo o kaki drugi opciji.”

  To, da imam kislino je jasno, da zaradi stresa. Jeza, zamera, problemi, sekirancija, strah,…vse to je krivo, da se je kislina pojavila.
  Zdravniku-specialistu sem povedala, da je krivo verjetno to, da sem pod stresom in da sem simptome v prejšnjih mesecih različno občutila. Kar ugotavljam sam, da je res to. In se je strinjal z mano.
  Od mene je bilo odvisno, če bom šla na gastro. Nisem zanj. Ne da se bojim. Hočem naprej vse druge ugotovitve, potem še grem na gastro. Vem, da sem pod stresom bila in sem še vedno. Neke stvari pač nočejo iz mene, ne izpustim jih od sebe…čeprav razum želi, srce se pa bori.
  Me je pa zdravnik zadel v nulo. Vse to že vem sama. On pa mi je rekel kaj tiščim v sebi in zakaj se ne sprotim, kaj me teži. Potem pa sem mu povedala, da sem s psiho razčistila. On pa mi je rekel, da je Duh v meni tako močan, da se moram spoprijeti z njim. Vidiš, da so tudi drugačeni zdravniki, ne samo tisti, ki dajejo tablete in te takoj pošljejo na gastro.

 89. IZTOK GARTNER - 25.10.2009 ob 18:51
  IZTOK GARTNER

  Tale zveni kot kak alternativec ali psihiater, zelo pohvalno, da taki še obstajajo. No ja, pri meni dela težave hrana, tako da je gastro res edina možnost, da se ugotovi kako je stanje.

 90. valerija - 25.10.2009 ob 19:51

  Verjemem, da je hrana kriva….vendar kaj pa način življenja je miren? Se kaj sekiraš???? Samo sprašujem.
  Če je vse ok…če ni kakršnihkoli možnosti za psihološko krivdo, da je res hrana….potem ugotovi kaj je. Je bakterija? Je razjeda? Moraš vedeti, da se znaš ravnati. Kako dolgo pa je že???? Časovno.

  Pri meni s eje začelo s psihološkim razlogom…stres rečiva temu…se pa lahko nadaljuje, če tega ne ustavim se bo nadaljevalo.

  Seveda sva se s specialistom malce drugače pogovarjala….sem morda tudi jaz malce drugačen pristop naredila do njega. Morda sem “zahtevala” malce drugačen razovor. Je pa tudi res, da ni bil imun na žensko zunanjost. Zato se je verjetno malce bolj potrudil starejši gospod.

 91. IZTOK GARTNER - 25.10.2009 ob 19:57
  IZTOK GARTNER

  Ma stresa in sekiranjcije je isto kot pri vseh ljudeh po moje. Nič posebnega. Pač stopnja in količina, ki je ne moremo odstraniti, saj tako živimo.

  Je pa res, da je narava mojega dela taka, da je nenehno kaka pizdarija in da ne morem biti miren. A tako je, nimam kej.

  Kako dolgo traja? Preveč dolgo. Le izmikam se in bi moral že zdavnaj iti. Na tak način si bom res pridelal še kako nepotrebno sranje.

  A gastra me je strah in se mu izmikam. A bom enkrat moral iti. Razen če bi shujšal za 20 kil in res pazil kaj bom jedel, potem pa problemi izginejo, a to je pa tudi veliko odrekanje.

  Pustiva zdaj to debato, itak se nikamor ne pride, če sem doma in če razvijam sto različnih teorij. Pač moral bi na gastro in to je to.

 92. valerija - 26.10.2009 ob 15:18

  Iztok, pravijo, da gastrokopija ni tako huda, da smo že kaj hujšega doživeli….jaz bom šla, če bo potrebno.
  5. novembra grem na uktrazvok…morda bi tudi ti poskusil z lažjo potjo, kot jaz sedaj. meni so vsi rekli naj grem kar šlavf požirat, pa sem rekla….kaj pa vem kaj mi je. Vzela bom malce daljšo pot, in sem jo. Najprej pogovor specialista, kri, ultrazvok. Najprej hočem videti, če že kaj pokaže na začetku….potem želim stopnjevati to. In mislim, da je to pravilna pot.

  Je pa res, da se sedaj ne smem nikoli preveč “nažreti” hrane. Bolj poiskušam jo. Večkrat po malo.
  Primer. Včeraj sem jedla gibanico (skuta in orehi, pa ker sem bila na pohodu na hribčkih…torej veliko športa, nisem imela težav. Pa čeprav so to “škodljiva hrana zame”. Torej, ker se trenutno srečno počutim in sem brez večjih stresov (te dni pač) je kar vredu. Najhuje se mi zdi, ko veliko sedim in delam. Takrat se mi zdi, d aje hujše. Torej bi morala delati fizično….bo treba poklic spremeniti????

  Hujšanje. Sem verjetno pozabila reči, da sem se v 1 letu zredila 10 kg. Lansko leto sem v sept. menjala službo in način žvieljenja je bil sedeč in stresten, z moje strani pač. Malice pa tudi obilne in močne, za fizične delavce. Kot bombica sem bila (tako sem se počutila). Ko mi je pa zdravnik v začetku junija rekel, da moram nehati jesti čokolado in oreščke se mi je skoraj zmešalo. Potem sem premagala samo sebe. Nehala sem z zasvojenostjo. In tako se je začelo hujšanje. Seveda potem sem še privat in poslovno življenje spremenila in je šlo lažje. Mislim hujšanje. Ker sem se sekirala in bilo me je predvsem strah. Drugačenosti, novega načina,….
  Ampak danes sem ponosna nase, zmogla sem.
  Je pa tudi res, da je imel zdravnik prav. Razumsko je vse predelano, neka podzavest pa ni razčistila tega…trudim se, vendar ne gre hitro. In to je “bolezen”. Ne želim zapustiti starih “stvari, iluzij” in to je bolezen.
  Verjetno jih ima veliko nekaj kar ne moremo pozabiti oz. se sprinazniti in se vežemo na nekaj kar ni več, kar je odšlo…spomini nas pa premetavajo.

  Hujšanje. Vsak zase ve, da je vsaka stvar odrekanje. Ni lahko. Ko postaneš mazohist ni več težav, he! Je pa pomembno zdravje.

  Te lahko vprašam kaj si po horoskopu??? Ali kaj v ascendentu????

  Še eden verz, ki mi je danes prišel nasproti…

  ENA OD SKRIVNOSTI ŽIVLJENJA,
  JE TA, DA IMAŠ CILJ,
  KI JE VREDEN TRUDA,
  IN DA GA VZTRAJNO URESNIČUJEŠ.

 93. valerija - 6.11.2009 ob 08:48

  Pozdravljen Iztok!
  Kot sem rekla ti sporočim kako je z mojim zdravjem.
  Sporočam, da so mi včeraj naredili ultrazvok trebuha. Pogledal je slinako, žleze, ledvice, žolč, jetra,….nič ni posebnega. morda neka lisa na jetrih…je pa rekel, d ato ni nič. namen jih imam očistiit že s tem, da sem nehala jesti čokolado.

  Torej ni fizičnih razlogov, da bi bilo kaj narobe. Kot sem predvidevala sama so psihološki razlogi za moje tiščanje v grlu.
  Moram pa priznati, da sem v zadnjem tednu rešila neke privat stvari in se je cmok umiril, le občasno me še spomni in včasih pride opozorilo. Mislim, da mi gre na bolje.

  Vsak mora ugotoviti. Predlagam vsakemu, da gre najprej na pogovor, potem na ultrazvok…potem pa na gastro…malce daljša pot….je pa učinkovita. Če bi šla kar šlaf požirat…..haloooo meni pa nič. Vsak mora vedeti zase.

  Lp in lep dan želim z obilo močne odločitve,

  Valerija

 94. IZTOK GARTNER - 6.11.2009 ob 09:18
  IZTOK GARTNER

  Hvala, da si z nami delila zelo iskreno in osebno izpoved. Želim ti, da sem ti vse porihta. In odprla si mi/nam novo poglavje v zvezi te kisline, saj pred tem nisem nikdar razmišljal, da bi se je sprva lotil na psihični bazi. Je pa res, da gre pri meni verjetno za povsem fizično zadevo in bo gastro edini pravi način, da se ugotovi vzroke.
  LP

 95. valerija - 6.11.2009 ob 17:55

  Če mi vsi blodovci dovolite, da izrazim še današnjo bolečino, ki je nastopila v mojem srcu.
  V zadnjem tednu sem imela kontakt z bivšim fantom, mojo največjo ljubeznijo v življenju, ki sva se razšla brez besed. Samo prekinil je komunikacijo in me zapustil brez besed. In se umaknil. Po 3 meseci mojega spraševanja zakaj je odšel se je ponovno pojavil v mojem življenju. Po 9 dnevni nekakšni čudaški komunikaciji sem danes le izvedela za vzrok nenadne odtujitve. Namreč sporočil mi je, da ima raka in da se je zato umaknil.
  Jaz jočem….močna ženska kot sem, ne znam ustaviti joka. Danes je jok, jutri bo razum. Ampak danes je danes.

  Kaj se nam vse mora dogajati v življenju. Verjetno nam vesolje sporoča, da je treba čez preizkušnje v žiljenju. Jaz sem včeraj izvedela, da sem zdrava. Da so moji simptomi tiščanja v grlu striktno le psihološkega izvora. In še počasi izginjajo. Ko rešim vse, ko si razložim vse, ko začnem “normalno” živeti…potem dobim ponovni udarec. Ponovno se sesujem, ponovno se pobiram, čeprav vem, da ko se dvignem iz tega brezna sem še močnejša.

  Bolezen kaj je to? Smrt kaj je to?
  Ko se srečaš z neznanim si verjetno v pravm šoku. Misliš, to lahko le druge doleti. Ampak pozabljamo da le ob preizkušnjah zorimo. Da je to tista prava hrana za nas, našo dušo.

  Lep večer vsem.

 96. IZTOK GARTNER - 6.11.2009 ob 18:02
  IZTOK GARTNER

  Če želiš, lahko tole izpoved o tvojem fantu objavim v novem in posebnem postu, pa ti morda kdo pove kakšno spodbudno besedo. Tukaj bo namreč težje, saj bralci nimajo pojma, da gre še kaj drugega kot za debato o kislini.

  Drugače pa bodi močna in vse dobro želim tebi in fantu.

 97. valerija - 7.11.2009 ob 06:23

  Trenutno se dragi Iztok sestavljam, da lahko živim. Nisem sposobna komunikacije. Prišla sem do točke v življenju, ko nimam besed, ki mi je neznano. Čeprav je moj poklic pomagati drugim na profesionalni ravni bom imela šele sedaj v življenju pokazati kaj pa res znam oz. kako profesionalna sem v svojem poklicu.

  Hvala, vednar danes tega ne zmorem.

  Lp, Valerija

 98. marko - 5.06.2010 ob 21:57

  Lepo pozdravljeni vsi skupaj

  Prebral sem objavo in precej komentarjev a ne vseh.
  Najprej naj vam povem, pa razumite me kakor hočete, da nimate resnih težav, če ne upaste na gastroskopijo.

  Tudi sam sem odlašal, dokler ni postalo tako hudo, da sem si tja želel iti. Kar si tiče same gastroskopije, naj povem, da ni niti 10 % tako huda kot sem marsikje prebral. Povem vam, če prej resnično trpiste, si boste želeli potrpeti še tistih 5 minut, potem vam bodo postavili diagnozo in dobili boste zdravila, ki vam bodo (upam) pomagala.

  Obilo zdravja!

 99. Joe - 27.11.2010 ob 14:53

  Hvala za nasvete in komentarje,
  Imam podobne probleme zato sem opravil krvni pregled,ultra zvok trebuha verjetno pa bom tudi gastroskopijo. Imam pametnega zdravnika ,ki mi neda napotnice zn gastroskopijo dokler ne opravimo vse predhodne teste. Dobil sem tudi ultop. Bomo videli.
  Javljam se namreč ker v diskusiji nobeden ni omenjal delovanje jetra-žolč tudi to vpliva na kiselino. Tj če imate zamašen žolčnik ni žolča ni razgradnje kiseline in nastopa zgaga in ostale nevšečnosti. Poleg tega je važna slina ki če se hrana dobro prežveči pomaga pri prebavljanju hrane. Pa encimi to je že višja znanost.

 100. IZTOK GARTNER - 28.11.2010 ob 17:46
  IZTOK GARTNER

  Zakaj meni niso nikoli omenili pregled krivi in ultrazvoka res nimam pojma. Zakaj je bila le gastroskopija edini način, hudiča.
  Povezava z jetri in žolčen je verjetno res, toda pri meni tega ni, pri meni je drug razlog.
  Sicer pa, kaj pa lahko narediš, če ti jetra pa žolč povzročajo kislino? Moraš na operacijo?
  Ti pa po moje gastro na koncu ne uide, če boš hotel izvedeti kaj je res razlog.
  No ja, bakterijo se ugotovi tudi tako, da pihaš v neko sranje pa prečekirajo izdih, vsega ostalega pa ne.

 101. Joe - 28.11.2010 ob 18:06

  Dragi Iztok,
  Pregled krvi je koristno in tudi ultra zvok.
  Meni je kiselino povzročal zamašen žolčnik. V takratnih časih so žolčnik odstranili in vse je bilo več let ok
  Sedaj pa ne odstranjujejo več žolčnike ampak odstranijo kamne z manjšim posegom. Skoraj neboleče.
  Vsekakor preveri delovanje jeter tj žolča. To opravijo tako da ti dajo nekakšno tinkturo ali jajca da ti povzročijo naglo delovanje žolčnika in ga sledijo na rengenu.
  Zanimivo za bakterijo nisem vedel da jo lahko ugotavljaš brez gastroskopije.
  Prosim za naslov za boljšo gastroskopijsko ambulanto v Ljubljani ali drugje tudi samoplačniško .
  Veliko zdravlja ti želi Jože

 102. IZTOK GARTNER - 28.11.2010 ob 18:16
  IZTOK GARTNER

  Na gastru so mu ugotovili kaj je razlog, žal ne morem nič. Prirojena napaka.
  Jaz sem bil na Bledu, za ostale se nisem zanimal.

 103. Joe - 28.11.2010 ob 18:30

  Iztok,
  Hvala za info. Bled je najboljši za diagnoze in preglede.
  Jaz bi na tvojem mestu vseeno sledil svoje zdravlje vpliv okolja ,hrane na organizem in zapisoval v računalnik. Lahko je včasih tudi psihičnega izvora. Jaz sem že tik pred tem ker me želodec kar naprej opozarja.
  Preverjaj tudi svojo težo ,temp.telesa zgoraj pod pazuho in v danki (razlika nebi smela biti več kot 2 stopinje celzija.)vnetje slepiča !.
  Zdravniki se včasih zgovarjajo za prirojene napake ko ne morejo priti do rezultatov.

 104. IZTOK GARTNER - 28.11.2010 ob 20:28
  IZTOK GARTNER

  Itak da je vse krivo, tudi stresi in način življenja. Pa hrana seveda. Toda težko se je vsemu izogniti glede na naš vsakdan.
  Glede diagnoze je pa čisto preprosto. Lahko je bakterija, lahko je rana, če ni nič od tega je prehrana in teža in stres in vse te ostale znane finte, na katere lahko človek vpliva sam. Če pazim na hrano in težo, kisline skoraj nimam, jasno da ne, toda če bi imel vse okej z želodcem tudi fiziloško, tudi v tem primeru kislina ne bi delala težav. En folk požre na kile čokolade, pa ga ne peče, ker ima vse okej postavljeno v telesu, če poenostavim.
  Dejansko diagnoze izven bakterije in rane niti ni konkretne. Jaz jo imam, a žal ne morem ničesar spremeniti, res pa je, da mi kislina skoraj ne dela težav, če res pazim na hrano. A to je težko, če rad ješ reči, ki jih ne bi smel.

 105. Urša - 14.10.2011 ob 18:39

  Iztok, katera prirojena bolezen pa povzroča kislino? Sicer pa se meni osebno gastroskopija, poleg tega da je neprijetna, zdi ena velika potrata časa in živcev. Šla bi z veseljem še desetkrat, če bi ugotovili vzrok mojih težav in me pozdravili, ampak glede tega sem žal že izgubila upanje.

  Sicer se moje težave z želodcem vlečejo že okoli 5 let, v tem času sem bila samo enkrat na gastroskopiji. Tam so ugotovili zmeren gastritis ter mi predpisali dieto in tablete za nekaj mesecev. Zapiralka nad želodcem mi dobro deluje, bakterije nimam. Sliši se vzpodbudno, a na žalost ni tako. Dokler sem še jemala tablete je bilo ok, ko sem z njimi prenehala mi je kislina spet udarila ven z največjo silo, nobena dieta ali čajčki mi niso pomagali. V veliki želji pozdraviti se sem šla na akupunkturo, ki mi je precej pomagala- 2 leti sem bila skoraj brez težav, razen napadov spomladi in jeseni. Letošnjo jesen pa se mi je stanje ponovno poslabšalo in spet lahko “uživam” v raznih akrobacijah mojega želodca, od krčev, do spahovanja in tope bolečine, peče me pa itak ves čas, od trebuha pa vse do nosu. Večino dneva ne morem početi ničesar, ker me tako zelo boli in peče, da gre vsa moja pozornost želodcu. Vsak izhod iz hiše mi je muka, saj mi nikoli ne uspe vzeti s seboj vseh pripomočkov, in potem so težave še hujše. Itak sem že prava potujoča lekarna. Fino je, ko nekaterim rečejo, naj shujšajo, pa bodo težave minile. Jaz imam super idealno postavo, veliko športam, ne kadim in ne pijem, kisline pa za izvoz. Pod stresom sem, itak, ampak kdo pa ni. V moji družini pa vsi s prekomerno tel.težo, ki vsak dan pijejo kavo, alkohol in občasno še zdravila proti bolečinam, želodci pa kot iz jekla. Fajn motivacija, res. :(

  Še huje je, da mi tokrat tudi Ultop in Nolpaza ne pomagata več, kislina se kar nekako prebije skozi. Menda obstaja trajna rešitev teh težav, ampak po besedah zdravnice tega ne delajo, razen če imaš že hudo rano ki bo vsak čas počila. Gre za kirurško odstranitev tistega dela želodca, v katerem nastaja kislina in pa odstranitev živčevja ki ga oživčuje.
  Vedno bolj razmišljam, da bi opustila vse tablete, diete in ostale pripomočke in počakala, da pride tako daleč.

 106. IZTOK GARTNER - 15.10.2011 ob 01:07
  IZTOK GARTNER

  Mnogim gastro pomaga najti težavo, ki jo zdravnik potem uspešno odpravi. Meni je žal ni. Je pa res, da je gastro dober tudi za pravočasno odkrivanje malignih izrastkov, ki so lahko seveda smrtno nevarni, če jih ne odkrijejo pravi čas.

  Akupunkturo? V čem je finta, da to pomaga?

  Če te peče kljub tabletam je stanje zelo resno in nevarno, saj ti kislina razžira želodec in povzroča rane, iz tega pa seveda lahko nastane rak.

  Za to “čudežno” operacijo prvič slišim, ampak kaj ti pomaga, če je stanje že tako kritično, da je rana v zadnjem štadiju. Čudna fora, da bi to le takrat naredili.

 107. jože - 15.10.2011 ob 13:30

  Dragi prijatelji sotrpini,
  Lepo da se po dolgem času spet slišimo.
  Lahko vas potolažim imam probleme s kislino v želodcu vsaj petdeset let pa sem še vedno v formi.
  Opravil sem gastroskopijo in celo koloskopijo, kar ni noben baubau.Vsaj zveš kakšno je stanje prebavnih organov. Gastroskopija je precej nedolžna lahko moteča a traja sam par minut. Se splača potrpeti.
  Sem že tudi jemal ultop in controloc tablete s tem sem prenehal. Včasih vzamem zvečer pred spanjem samo eno tabletko rupuruta ga počasi ližem . Še kar pomaga.
  Ni dobro ga se preveč navadi na te tablete ali ranital ker kasneje dosežejo kontra učinek.
  Zelo važna je dietalna prehrana.Koristite dijeto za želočne bolnike (spisek dietne hrane za želodec se dobi na spletnih straneh ali vam jaz priskrrbim) in se izogibajte ostali nezdravi hrani.Lahka hrana za želočne bolnike ,ki jo lahko odpeljete na dom se dobi v šolah,bolnicah in domovih za starejše občane. POtrebno je stalno eksperimentirati na katero hrano ste občutljivi. KO se dela prekršek je potrebno delati samo na enem, da bi se lahko ugotovil krivec odvečne kisline in spahovanja.
  Še nisem probal sok od sirovega krompiraja to mi je za rezervo če se bo kgaj stanje poslabšalo.
  Vsekakor je potrebno upoštevati tudi stresne situacije, ki še dodatno prispevajo takemu poslabšanju.

 108. IZTOK GARTNER - 15.10.2011 ob 15:27
  IZTOK GARTNER

  Kolonoskopija ni bavbav? Huh, meni se zmegli že ob omembi te besede, kaj šele, da bi jo dal skozi :)
  Gastro je bila zame ena izmed najbolj travmatičnih izkušenj v lajfu, ki je ne bi nikoli več rad ponovil. In kar je še bolj grozno, čisto za brez veze sem šel, saj mi niso nič našli.
  Če ti spet pomaga le rupurut, si na super poti in se ti je kislina skorajda uredila. To je super.
  Dieta, ja, itak, to je ključno, samo je pa zajebano, če rad ješ določene vrste hrane.
  Stresa pa žal ne moremo porihtati. Ta pa je, tako ali drugače.

 109. Jože - 16.10.2011 ob 09:23

  Dragi Iztok,
  Za mene koloskopija ni bila noben problem. Zoprne so pred priprave ,klistiranje praznenje črevesa in dva dni brez hrane. Sam potek je neboleč ker ti vrli doktorji dajo lokalno anestezijo.
  Gastroskopijo katero si tudi ti dal skoz in veš kako poteka, se izvaja z lokalno anestezijo v grlu tako da skoraj ne čutiš katetra. Malo je zoprno ker te sili na bruhanje samo to traje dve tri minute potem pa končno zveš, da si OK in da imaš samo kronični gastritis!.Tudi ta pregled je koristen ker saj zveš,da nisi fasal kaj hujšega.Psihično te pomiri.

  Pazim na prehrano! Kdaj pa kdaj se pregrešim samo to ni alkohol,cigarete ali mastne svinjske dobrote.
  Vsekakor nebi mogel v popolnosti živeti z prehrano in nasveti doktorja ,ki je opravil gastroskopijo – mediteransko prehrano.

  Že enkrat prej sem dal svoj izkustveni nasvet. Pri mlajših sotrpinov je lahko vzrok za zgago in bolečine v trebuhu tudi neprehodni žolčnik. Jaz sem ga dal operirati pred 30l in imel vrsto let vse OK.

  Stresa se pa izogibati če je to le mogoče.
  Stran od negativne energije in od tistih ,ki ti jo sesajo in živijo na tvoj račun.

 110. IZTOK GARTNER - 16.10.2011 ob 15:44
  IZTOK GARTNER

  Uf, čutiš, čutiš, vsaj jaz sem ga. Pa gor ti meče, pa solze ti tečejo, pa kregan si, ker ti gor meče kot da bi to počel namerno. Pa četudi cevka ni več tako debela kot nekoč, je še vedno debela.
  Glede tega res nisem junak, jebat ga :)
  Da si potem psihično pomirjen pa se strinjam, to pa res drži in že zaradi tega se na nek način splača.

 111. Urša - 21.10.2011 ob 11:05

  Saj to ni neka “čudežna” operacija, gre za to, da odrežejo tisti del želodca iz katerega se izloča kislina, tako da je ,logično, potem več nimaš. Danes se tega skoraj ne poslužujejo več, ker imamo za zaviranje nastanka ran na voljo dokaj uspešne tablete, ki pa v hujših primerih po dolgotrajnejši uporabi lahko počasi izgubljajo učinek. Je pa res, da operacija nikakor ni neka idealna rešitev, sploh če imaš te težave le občasno in če ti zdravila in/ali dieta pomagajo. Po operaciji se namreč znajo pojaviti problemi s premalo kisline, ne moreš več jesti maščob itd.
  Glede gastroskopije in raka: mogoče so ga res komu na takšen način pravočasno odkrili, ampak na splošno je fora v tem, da rak v začetnih fazah ne povzroča nekih hudih težav, ko te boli, je večinoma že prepozno. Sploh pa se mi rak pri dvajsetih letih ne zdi ravno verjetna opcija, niti se ne kaže s kislino.
  Kar se tiče pa ozdravitve želodca, jaz dejansko ne poznam nikogar, ki bi po gastroskopiji trajno ozdravel. Tudi bakterija ne more biti izključni vzrok težavam, saj jo ima več kot polovica ljudi, težave s kislino pa ima le 10%. Za to, da lahko vsak dan papcaš tabletke pa ni ravno treba na gastroskopijo, a ne?
  Akupunktura je drugače medicinsko priznana oblika zdravljenja pri migrenah in bolečinah v sklepih, tu naj bi bil uspeh kar okoli 95%. Za ostale bolezni je pa samoplačniško, in tudi uspeh zdravljenja je manjši. Jaz sem šla, ker sem bila obupana in mi zaradi pekočih bolečin praktično ni bilo za živet. Je pomagalo, a le za leto in pol, nakar so se težave ponovile.

 112. IZTOK GARTNER - 21.10.2011 ob 13:12
  IZTOK GARTNER

  Ja saj, ko te boli je že prepozno, zato pa ga je pametno odkriti, ko še ni prepozno, a ne.
  Rak je lahko opcija že zelo zgodaj, tukaj nikoli ne veš, s tem se ni za igrati. Pa ni nujno, da ga dobiš tako mlada, finta je, da ga pridelaš na starejša leta zaradi početja v mladosti recimo.
  Bakterijo ima ogromno ljudi, a le nekaterim povzroča kislino. Če to gastro odkrije, te pozdravijo z antibiotiki in težav s kislino nimaš več.
  Ne gre za to, da bi zaradi gastra ozdravel, gre za to, da lahko gastro odkrije vzroke za kislino.

 113. Simona Rebolj - 21.10.2011 ob 14:23
  Simona Rebolj

  @Iztok:

  Gastroskopija se izkaže za dobro odločitev predvsem v primeru, da te daje HP bakterija, ja, ker jo zdravijo z antibiotiki in pošastno dieto, ki ti imunski sistem zdesetka na nulo, ampak okej. Če dokaj v redu preneseš in se ti potem ne sesuje ravnovesje na kakšnem drugem nivoju, gre skozi, do naslednjič, ko spet udari, ker vzroka nisi pozdravil. Večinoma gastro, če ne gre za ta primer, en kurc pomaga. Pač dobiš tablete za zaviranje kisline oziroma protonske črpalke, če gre še za refluks in čao. Potem je pacient prepuščen samoraziskovanju, katera hrana mu škodi ali ne in druge zadeve. Med drugimi zadevami so zelo pomembni živci. Redko kateri zdravnik bo priporočil pomirjevalo. Še posebej v primeru, ko gre za želodec, pri čemer naj bi formalno tablete itak škodovale. Pa ni tako. V primeru, ko ravno stres, na katerega je človek lahko že kar navajen, škoduje bolj, je pomirjevalo nična škoda in dobra naložba, da se želodec umiri in pride k sebi. Želodec je lahko že posledica porušenega hormonskega ravnovesja ali pretirano delovanje v smislu izločanja kisline zaradi konstantnega stresa, ki na določene tipe ljudi tako učinkuje oziroma udari na ta organ. Enako se lahko potem nadaljuje še s črevesjem, driskanjem, zaprtjem itd.

  Veliko ljudi ima težave z želodcem, ker so preprosto prepogosto izpostavljeni tremorju ali adrenalinskemu delovanju nasploh, na kar so lahko že čisto navajeni, kot da je to nekaj vsakdanjega. No, za želodec pa ni. Morali bi zdravit vzrok. Če v danem obdobju ni časa za joge in druge primerne pristope za učenje obvladovanja živcev, se je bolje poslužit prehodno tudi pomirjevala, kot pa non – stop viset na tabletih za želodec, ki večinoma dolgoročno ne pomagajo nič.

 114. IZTOK GARTNER - 21.10.2011 ob 14:30
  IZTOK GARTNER

  Še enkrat, gastroskopija je najbolj zanesljiva diagnostična metoda v zgodnjem odkrivanju raka želodca, saj ti lahko odščipnejo delček tkiva in ugotovijo ali je maligna ali benigna tvorba.

 115. ajda - 21.10.2011 ob 14:36
  ajda

  Verjetno je bolje, da takrat, ko te matra kislina, zaužiješ tableto kot da pustiš, da ti kislina razžira želodčno sluznico in posledično si z leti lahko tudi pridelaš raka. Seveda je pa bolje zdraviti vzrok kot posledico, ker pa je veliko dejavnikov, ki povzročajo to-vrstne težave, je dostikrat težko oz. nemogoče. Menim, da je večina ljudi takšnih, da ne naredijo/naredimo dovolj za preventivo, žal.

 116. IZTOK GARTNER - 21.10.2011 ob 14:38
  IZTOK GARTNER

  Fora je v tem, da se človek nekako navadi živeti s tem in onim sranjem in ne pomisli, da mu bo na dolgi rok pošteno škodilo. Pa res je tudi, da se mnogi grozljivo bojijo zdravnika, kar je jasno, saj so mnoge metode za odkrivanje te in one bolezni, še vedno srednjeveške in skrajno neprijetne.

  Bili smo na Luni, v človeka pa še vedno vstavljamo razne cevke, da vidimo kaj mu je. Žalostno.

  In jasno, če te matra kislina pa ji s pomočjo tablet ne pustiš, da bi delala škodo, ni nobene panike. Je pa res, da tablete niso najbolj kul za želodec, toda ena na dan po moje ne naredi kake grozne škode.

 117. Simona Rebolj - 21.10.2011 ob 15:19
  Simona Rebolj

  @ajda:

  Ja, velikokrat je najbolj težko ustvarit ustrezne življenjske okoliščine, da ti ne bi uničile tega ali onega organa. Zato bi morala večina bolnikov tožit državo, ker ne omogoča niti približno ustreznih pogojev in možnosti, da ljudje ne bi zboleli in da ne bi takoimenovana zdravljenja v preveč primerih bolj podpirala farmacevtski biznis kot pa z ustreznimi pristopi in pomočmi zdravila ljudi.

  @Iztok:

  Odvisno koliko časa je ena na dan. In odvisno katero tableto in za kakšen namen jemlješ enkrat na dan.

 118. ajda - 21.10.2011 ob 16:17
  ajda

  Res je, morali bi tožiti, samo ne vem koga, ker zadnje dni spremljam internetno stran Zveze potrošnikov, katera živila
  umikajo iz proizvodnje iz takšnih in drugačnih razlogov. Najbolj strašljivo je, da se to dogaja pri bučnem olju in to kar od dveh proizvajalcev. Seveda je pa napisano, da lahko izdelek vrneš oz. dobiš denar nazaj, samo to je spet po toči zvoniti, ker si verjetno ta izdelek že porabil ali pa ga imaš zelo malo na zalogi. In koga tožiti, če zboliš, kako ugotoviti, če si res zbolel ravno zaradi tega in tega izdelka, za katerega so post festum objavili, da je rakotvoren ali kako drugače zdravju škodljiv in neprimeren za uživanje.

  http://zps.si/hrana-in-pijaca/odpoklic-2011/2.html?Itemid=417

 119. cobiss - 21.10.2011 ob 18:20

  Strinjam se s tem, da ima lahko psiha ogromen vpliv pri tovrstnih težavah, čeprav (kot že omenjeno) seveda obstajajo tudi drugi dejavniki (hrana, oblačila …), ki jih je običajno precej lažje odstraniti, če jih seveda odkrijemo. Pri psihičnih povzročiteljih je tudi potem, ko ugotovimo, kje je vzrok, eliminacija precej težja. Sama imam pravzaprav že od malega težave z želodcem, bolj ali manj pogosto. V zadnjem času se je zadeva še poslabšala, tako da me včasih za znoret boli, običajno ravno v situaciji, ko ne morem kar pobegniti in nekako lajšati bolečine, bolj ali manj uspešno. Pa sem šele na začetku dvajsetih, tako da leta tu niso nek faktor. Stres je lahko zelo širok pojem in ni nujno povezan samo s tistim, kar se običajno dojema pod to besedo (naporna služba, šola …). Stres lahko povzročajo tudi stvari, ki jih imajo nekateri za sprostitev, ljudje smo pač različni. Ker gre torej dostikrat za zelo kompleksne zadeve, pri katerih je razreševanje zelo dolgotrajen in naporen proces, ki zahteva veliko energije, fizična manifestacija je pa trenutno prisotna in človek težko karkoli razrešuje že brez tega, kaj šele takrat, ko je bolečina skorajda neznosna, seveda posegamo po nekih hitrih rešitvah, ki pa nikoli ne odstranijo vzroka, kot je že Simona napisala, včasih pa dolgoročno povzročajo še več škode. Tako da jaz vseeno ne bi tako hitro priporočala pomirjeval, ker je zadeva precej močna in hitro zasvojljiva, tako da imaš potem še podredne težave. Okej, obstajajo sicer tudi razna naravna pomirjevala, zeliščna (Persen in podobno), ampak to pa verjetno ne pomaga nekomu, ki je psihično tako slabo, da se je to začelo odražati že na fizični ravni. No, saj verjetno samo toplo vodo odkrivam tukaj, ker dilema še vedno o(b)staja — kako takrat, ko so posledice tako moteče, odstranjevati vzroke. No, možnost je seveda v tem, da pristanemo na hitro rešitev le začasno in hkrati oz. ko je malo bolje, iščemo izvor, se soočamo z njim. Ampak nekako se mi zdi, da je človek v tem smislu precej pozabljivo bitje. Ko enkrat neha boleti — dobesedno in metaforično — pozabimo, kakšen je občutek bolečine. Čeprav se lahko z njo, paradoksalno, soočamo ravno takrat, ko je odsotna. No, dovolj bodi mešanja zraka. Želim vam čim manj “želodčnih” bolečin, a ne.

 120. Aljoša - 11.01.2012 ob 14:20

  vidim, da vas ima dost probleme z želodčno kislino, zanima me če je kdo imel podobne simptome kot jaz, gre za bolečino v prsih in ne v želodcu, ki se ob globokem vdihu poveča, ali ko se nagnem naprej. zjutraj, se dostrikeat zbudim z bolečim grlom. dostikrat pa tudi težje diha. prvo so me poslali na slikanje pljuč, ko izvidi niso nič pokazali, so rekli, da gre siugrno za probleme z želodčno kislino. dobil sm tablete Lanzul, ki pa mi zaenkrat še ne pomagajo

 121. IZTOK GARTNER - 11.01.2012 ob 14:49
  IZTOK GARTNER

  Čudno, da te niso poslali še na teste za kislino in da so na osnovi testa za pljuča zaključili kaj naj bi ti bilo glede kisline.

 122. smoger - 11.01.2012 ob 15:29

  @Aljoša: Poskusi dobiti napotnico za Golnik. Tam so največji strokovnjaki, ko je govora o pljučih.

 123. Aljoša - 13.01.2012 ob 17:22

  drug teden grem zopet k zdravniku, ker mi te tablete ne pomagajo čisto nič, težko dihanje se pojavi po obrokih hrane, ki so lahko čisto majhni, zato tudi jaz mislim, da ima bolezn povezavo s kislino.

 124. bringb - 14.01.2012 ob 14:04

  Meni se je kar nekaj stabiliziral gastritis. Nimam bolečin v želodcu in ni povečane kiseline.
  Jem bolj dietalno hrano (za želočne bolnike). Zjutraj pred obrokom vzamem 1 x CONTROLOC 20mg in vse je OK.
  Ne potrebujem nobenih zdravil za zgago.
  Malo več discipline pri hrani in stran od negativne energije okolice!

  Želim vsem sotrpinom čim več zdravlja v letošnjem 2012 letu

 125. IZTOK GARTNER - 14.01.2012 ob 22:01
  IZTOK GARTNER

  Ampak eno tableto na dan pa moraš vseeno vzeti.

 126. joze brilej - 15.01.2012 ob 17:20

  Ja zjutraj na tešče vzamem CONTROLOC 1 tableta

 127. Matej - 22.09.2012 ob 10:34

  Evo še jaz povem mojo zgodbo.
  Vbistvu imam s prebavo probleme že od malega. Mama me ni mogla dojiti že ko sem bil majhen, saj sem imel takoj močno drisko. Hranila me je z umetnim mlekom ali mlekom v prahu. Kasneje ko šel v vrtec in osnovno šolo, sem jedel normalno kot vsi ostali, vendar me je vedno napenjalo. Še posebej po mleku. Med srednjo šolo je bilo enako. Ko sem prišel na fax, me je začelo boleti v prsih. Na začetku je bila bolečina znosna in majhna, kasneje pa zelo močna in pekoča. Najprej sem mislu, da me bo infakrt, sem šel k zdravnici, ki me je najprej poslala k kardiologu. Ta mi mi je naredil EKG in pregledal žile z ultrazvokom. Srce je ok, saj sem praktično že od malega “športnik”. Ne ravno tak, ki bi se resno ukvarjal, ampak tako amatersko. Nikoli nisem kadil, prekomerno pa sem pa pil samo parkrat (mogoče ene 5x v celem življenju).
  Ker bolečine niso minile, me je zdravnica potem napotila k pulmologu. Ta mi je naredil rentgen pljuč, test za astmo, test kapacitete, test za alergije,… Našel ni nič narobe, mi je pa sam rekel, da gre verjetno za problem z želodcem in mi že sam predpisal eno škatlico ultopa 20mg. Že po 2 dneh je bila zadeva super in skorajda normalna. Moja zdravnica mi je predpisala večjo količino in tablete sem lepo goltal vsak dan. Probleme z napenjanjem sem imel še naprej. Po parih mesecih, se mi je stanje zopet poslabšalo, začelo me je boleti pod desnim rebrnim lokom. Poslala me je k specialistu od tam pa sem potem opravil: ultrazvok, ki je bil BP, gastroskopijo, kjer so mi odkrili da imam v želodcu razjede a nisem imel bakterije. Poslala me je tudi na dihalne teste, kjer so mi odkrili laktozno intoleranco in fruktozno malabsorbcijo. Zdravnik, ki mi je delal gastroskopijo mi je predpisal emozul 40mg namesto ultopa. Vmes mi je zdravnica tudi večkrat napisla ultop 20mg in mi rekla naj vzamem 2 tableti če ena ne bo dovolj. Če sem vzel ultop 2 tableti, sem imel kmalu po zaužitju (3-5min) hude krče v trebuhu skupaj z močno bolečino. Tudi emozul tableti so mi nekaj časa pomagali (skoraj eno leto), sedaj pa se mi je stanje močno poslabšalo. Sped bolečine na desni strani in podobno. Včeraj sem imel ponovno ultrazvok in je bilo vse ok, edino doktor je opazil, da imam v želodcu preveč kisline in trebušne slinavke ni mogel niti videti. Naslednji teden imam gastroskopijo in sem že od torka brez tablet. Prve 3 dni je bilo super, nobenih bolečin ne nič. Danes pa mi ponovno nagaja kislina.
  Kaj hočem povedati je tudi to, da vsa ta zdravila, ki zavirajo nastanek kisline niso tako nedolžna. Meni se je začela občasno pojavljati močna bolečina pod desnim rebrnim lokom ter seveda malo višje pod rebri. Prav tako imam še vedno nekje v liniji spodnjih reber tudi podplutdbe oz. zgleda, kot da bi mi pokale žilice in bi blago krvavel pod kožo. Par dni nazaj sem prebral podrobno navodila in v njih piše, da recimo emozula nebi smel jemati več kot 4-8 tednov, prav tako pa bi moral prenehati ob kakršni koli bolečini v trebuhu. Pod stranskimi nezaželenimi učinki je tudi napisano, da lahko pride do manjših krvavitev oz. podplutdb.
  Upam, da naslednji teden na gastroskopiji ugotovijo, zakaj imam toliko preveč kisline in kakšna je škoda na želodcu. Gastroskopiji se ni dobro izogibati v nedogled, saj kislina lahko naredi veliko škode (znane so tudi rane na želodcu, nekateri pa so utrpeli celo predrtje želodčne stene – to pa je nujen primer in potrebna nujna operacija).

  Sam sem tudi ugotovil, da mi pri problemih z želodcem pomaga tudi donat MG, saj delno pomaga nevtralizirati kislino. Prav tako že praktično celo življenje trpim tudi za delnim zaprtejm, saj grem na veliko potrebo na vsakih 3-4 dni. Dona me sicer ne odpre zelo, vendar pomaga pri želodcu.
  Pri zaprtju in prav tako delno pri želodcu sem prav tako ugotovil, da mi pomaga čaj iz sestavin, ki so prisotne v zdravilu iberogast. Sam iberogast mi ni preveč pomagal, čaj pa je imel večji učinek). Nekaj zelišč se da kupiti na tržnici v BTC-ju v ljubljani, nekaj pa se jih da nabrati. Nekatere mislim, da tudi prodaja ena gospa na glavni tržnici v ljubljani.

 128. IZTOK GARTNER - 22.09.2012 ob 14:46
  IZTOK GARTNER

  Zajebane težave. Še posebej v delu, ko praviš, da imaš tako hude stranske učinke od tablet. To je res jeba, ampak finta je, da če tableš nimaš, te kislina peče. Mi je pa čudno, da ti po nekem času tablete niso več prijele. To pa je zajebano. Upam, da se ti težave uredijo.

 129. Matej - 22.09.2012 ob 15:29

  Ja tablete so namenjene da se jih jemlje 4-8 tednov max. Potem pa je treba poseči po drugih metodah oz. odkriti pravi vzrok nastajanja preveč kisline. Zato opozarjam, da ne jemljite preveč dolgo teh zaviralcev protonske črpalke ali kakor se imenujejo, ker na dolgi rok so zelo škodljivi.

 130. IZTOK GARTNER - 22.09.2012 ob 15:31
  IZTOK GARTNER

  Finta je, da je pa kislina še bolj nevarna, saj povzroča ranice, te pa raka. Zajebana situacija v obeh primerih.

 131. Miha - 13.12.2012 ob 20:51

  Jap tudi jaz sem mel kr hude probleme z kislino.. nic sladkega, popolnoma nic sladkor je hrana za skodljive glive v telesu..pa soda bikarbona je super stvar ti uravnava ph..seveda najpomemnejsa stvar je pa meditacija odkar meditiram se mi je vse popravlo v telesu, ne obremenjujem se vec z nicemer, pa tudi energije imam zelo veliko, ravno ta energija potem zdravi ta obolela mesta..tako vsaj jaz obcutim

 132. Miha - 13.12.2012 ob 20:58

  aja tablete lahko kratkorocno resijo zadevo vendar se ponavadi vrne dosti huje(Enako je pri bioenergetikih) telo se samo pozdravi se posebej pri mladih ljudeh..Pomembno je da se resimo slabih razvad(kajenje, alkohol) jemo zdravo in SE NE SEKIRAMO, tudi redno gibanje koristi..

 133. IZTOK GARTNER - 13.12.2012 ob 21:10
  IZTOK GARTNER

  Točno tako, sladkor je smrt za kislino. No ja, menim da se ultop nima kaj slabo vrniti, saj zelo učinkovito lajšo to zadevo. Razen če se bo vrnil po dvajsetih letih. Stres in sekiranje je jeba ja, samo brez tega danes enostavno ne gre. Meditiacija praviš? Zanimivo.

 134. miškaaa - 13.01.2013 ob 20:19

  Iztok, vesela sem zate, da si opravil gastroskopijo in da je vse v redu. Mene čaka najprej ultrazvok, nato pa še to. Strah me je, da bi mi odkrili najhujše. :(

 135. IZTOK GARTNER - 13.01.2013 ob 21:10
  IZTOK GARTNER

  Nujno vzemi sabo fanta ali kaj podobnega, saj zelo pomaga. Z mano je šla punca, brez nje bi crknu na tisti jebeni mizi. Pa upam, da bo vse kul.

 136. miškaaa - 13.01.2013 ob 21:47

  Hvala ti!

 137. Joe - 14.01.2013 ob 08:56

  Ne bodi mala miška,
  Ne sekiraj se glede gastroskopije.Ni nič posebnega važna je tvoja dekoncentracija. Misli na kaj lepega (avto hipnoza) . pa ti nebo sililo na bruhanje. Itak traja minutko.Za koloskopijo pa enako.

 138. IZTOK GARTNER - 14.01.2013 ob 16:05
  IZTOK GARTNER

  Tako preprosto ni, Joe. ne bi rad strašil, a zadeva je res zajebana. Preživel sem jo, itak, ampak ni to nekaj preprostega, tu ne gre blefirati. Je pa res, da sem za take reči ponavadi zajec :)

 139. joe - 14.01.2013 ob 16:22

  Malo sem želel potolažit prestrašeno miškooo.
  Ostali smo itak že veterani z dvema in več gastroskopij.In ena moja kolonoskopija.
  Važno je ,da je rezultat kolikor toliko ugoden.
  Važna je lahka prehrana,čim manj stresov(negativce stran od sebe) jaz zjutraj 1 x Controloc s tem pomirim sluznico, ker jemljem kasneje aspirin in kdaj pa kdaj ližem 1-2 rupuruta ali eno jabolko če se malo pregrešim.
  Vsekakor je največji sovražnik stres.
  Lep zdrav zasnežen dan Joe

 140. IZTOK GARTNER - 14.01.2013 ob 16:54
  IZTOK GARTNER

  Stres je jeba, ja, samo vseeno menim, da je še bolj ključna prehrana. A problem je, če te matra skoraj vse, kar poješ.

 141. Mojca - 16.01.2013 ob 10:56

  Pozdravljeni! Čisto ‘po pomoti’ sem našla tole debato. Sama na srečo nimam težav s kislino. Hotela sem vam samo posredovati en link, ki izčrpno (in predvsem na podlagi znanstvenih dognanj) govori o tovrstnih zdravstvenih težavah. Upam, da vam bo v pomoč. Pa lep dan!

  http://chriskresser.com/heartburn

 142. Zvezdica - 17.01.2013 ob 10:56

  Sem se po 5 letih težav (od sept.2007) odločila prebrati nekaj forumov o GERBu, ker ne vem več kaj narediti oziroma kako se umiriti, ker je jasno (vsaj meni), da je psiha izvor mojih fizičnih težav.
  Prva tri leta mi je pomagal kakšen Ultop oz cca 2 mesečna kura z Ultopom pa je bilo za nekaj časa mir. Spomladi 2010 sem šla prvič na gastroskopijo, ker sem čutila nekaj dni močno bolečino v želodcu, da sem komaj dihala. Seveda je bila rana, ki se je z rednim jemanjem Ultopa že lepo celila. Leto 2011, ki je bilo najbolj stresno in naporno v mojem življenju, pa začuda nisem imela težav s kislino. Sem pa zato dobila zelo močne alergijske simptome, da sem bila stalno na kortikosteroidu (testi so pokazali, da nisem na nič alergična). Alergija se mi je prvić pojavila leta 2008-po stresni situaciji v širši družini. Leto 2012 pa so se stvari začele umirjati doma oziroma sem sprejela nekaj ključnih odločitev in jih tudi izvedla, kislina pa do neba. V jeseni 2012 sem bila na 80mg Esomeprazola na dan!!! da sem nekako preživela. Decembra sem bila na gastroskopiji – lep želodec, kar sem tudi pričakovala, imam pa oslabljeno zapiralko in zato se mi vrača kislina v požiralnik. Dr je rekel, da pri meni še ni kronično uničena zapiralka, vendar, če me bo še mučilo, je rešitev operacija (dr. Bitenc je v jeseni operiral mojo mamo, ki je imela poleg uničene zapiralke še 12 cm kilo na želodcu in mama je sedaj brez tbl, ki jih je prej redno jedla kar precej let in je na koncu imela želodec že nad prepono in je bilo zato včasih kljub tbl zelo hudo).Decembra sem začela piti Aloe vero in zmanjšala količino esomeprazola, ker tbl niso rešitev zame – sem se še zredila po njih, napeta sem bila stalno, kislina pa vsake tolko še vedno do neba. Glede hrane-jem kar mi paše saj mi telo točno pove kaj lahko jem in ne opažam, da bi imela večje težave s kislino zaradi zaužite hrane razen seveda, če namerno grešim.
  Aloe Vero pijem torej več kot 1 mesec, prišla sem na 1-2 tbl 20mg Esomeprazola na dan. Super. Do 2 dni nazaj.
  Danes pa nisem bila sposobna iti v službo, kljub večnemu spanju na “tronu”, ker imam cel požiralnih razžrt od kisline in sem že 2 dni na 80mg Esomeprazola na dan. Upam, da bo danes tbl prijel in bom jutri “dobra”.

  Jasna diagnoza – psiha, ker sem podzavestno živčna zaradi pomembne stvari, ki se bo dogajala konec januarja.
  Šla bom še po eno akupunkturno iglico, ker mi pomaga, pri umiritvi želodčnih težav.

  Rešitev: saj jo vsi poznamo, le nekako ne moremo iz naše kože in se podzavestno žremo za sto in eno pomembno nepomembno stvar.
  A pozna kdo kakšnega dobrega bioenergetika, ker edino v to še verjamem, da bi mi pomagalo (seveda brez moje prizadevnosti, da začnem živeti z naravo in začnem ceniti sebe ne bo nič)?

  Odpravimo težavo in jo ne prekrivajmo s tableti. Naša medicina pa nam pri tem ne bo pomagala, ker tbl za psiho niso rešitev za nas, ki se podzavestno žremo.

  Kako je to lahko napisati, živeti pa dokler ni res hude bolezni, ne gre in ne gre.

  Zvezdica

 143. joe - 17.01.2013 ob 14:45

  Draga Zvezdica,
  Psihične obremenitve so vir zla.
  Jaz bi se držal “klasike” “one apple a day takes the doctor away”.In vse kar je povezano z jabolkami (kemijsko čista) po možnosti ekološka.
  En recept je že bil dan na tej spl.strani- sok od sirovega krompirja ?!
  Ostala kemija deluje samo začasno.
  Lep dan brez kislinskih težav želi Joe

 144. IZTOK GARTNER - 17.01.2013 ob 21:10
  IZTOK GARTNER

  Mojca, kul stran, si vzamem čas in preberem, ko bo šlo.

  Zvezdica, ne razumem zakaj si nehala jemati ultop, ko je bilo kao okej. A se ne jemlje to celo življenje vsak dan ena, da kislina nikoli več ne pride nazaj, ker jo ultop vsak dan sproti zavira? Čudno, da si imela rano, saj ultop to super preprečuje. Razen, če je bila že prej preden si ga jemala, saj drugače rana po moje ne bi mogla nastati. Probaj Božidarja Verbeta, baje je dober, nimaš kaj zgubiti.

  Joe, samo veš kaj, mene pa po jabolku kislina začne peči, če ne bi vzel ultopa. Sadje je bilo vedno smrt za mojo kislino.

 145. miškaaa - 1.02.2013 ob 19:05

  Pozdravljen, Iztok! Hvala ti za vsako besedo. Naj sedaj poročam.
  Danes bila na gastroskopiji v Celju. O Endomedu sem brala na spletu in se odločila, da grem na gastroskopijo, ki jo naredijo skozi nos. Ko sem bila najstnica, so mi namreč operirali žrelnico brez narkoze in spomin na to operacijo je bil moja najhujša mora. Nisem mogla dihati in ne požirati. Minute so se vlekel in vlekle, meni se je pa zdelo, da umiram. Zato sem se odločila za pregled skozi nos.
  No, danes je bil tisti dan in vse je za mano. :) Pred pregledom sem spala ok, nobenega strahu ni bilo. Zjutraj smo se z družino odpravili v Celje in se že med potjo smejali kot nori. Rekla sem si, da, kar je treba, je pač treba.
  Nasmejana sem vstopila in bila deležna prijazne pozornosti s strani osebja. Po pogovoru in navodilih, kako naj diham, sem se vlegla na mizo. Zdravnik je ozko gumijasto cevko namazal z gelom in mi jo poskušal spraviti skozi nos. Ko je rekal, da čuti odpor, sem razširila nosnici, pa je šlo. Počasi jo je spravil do požiralnika in mi vmes skozi govoril, kaj vidi. Potem je rekel, naj požrem in že je bila cevka (4,5 mm) v požiralniku, nato v želodcu in v dvanajstniku. Nobenih bolečin! Nobenega slinjenja! Nič mi ni šlo na bruhanje, razen 1x, ko je bil v požiralniku, pa še to za sekundo. Nimam besed o super pregledu. Vseskozi sem normalno požirala slino in se vmes pogovarjala z zdravnikom. Ni besed za moje zadovoljstvo. Priznam pa, da sem bila nesproščena, ker nisem vedela, kaj me čaka.
  Pregled ni bil boleč, niti neprijeten, samo čuden. Če bi vedla, da je tako lahko, me ne bi bilo nič strah. Na koncu si je zdravnik vzel zame še veliko časa, da mi je pojasnil moje stanje. Zapiralka ne dela in bodo vedno težave, k čemur sta pripomogla poroda in zgaga, nimam nobene rane, ampak le vnetje želodčne sluznice zaradi žolča. Niti odščip ni bil potreben. :)
  Dobila sem navodila, kako in kaj ter pomirjena odšla. Najraje bi sestro in zdravnika objela.
  Kasneje me je malo bolelo grlo, ampak le, dokler nisem spila čaja. Sedaj sploh ne vem, da je za mano kak pregled.
  Žal me čaka še operacija žolčnega kamna, potem bom pa kot nova.
  To sem napisala zaradi vseh, ki jih je strah navadne gastroskopije skozi usta.No, saj če mi ne bi mogli narediti skozi nos, bi mi skozi usta, ampak tudi to bi bilo lažje zaradi ožje cevke.
  Iztok, želim ti, da nikoli več ne bi potreboval gastroskopije, če pa že, pa pojdi v Celje. Preverjeno!
  Pozdrav od ene zadovoljne. :)

 146. IZTOK GARTNER - 1.02.2013 ob 19:12
  IZTOK GARTNER

  Hm, meni dejansko ni nihče povedal, da je zadevo možno narediti tudi skozi nos. Zanimivo, res. No, hvala bogu, da je vse okej in da nimaš kakega resnega sranja.

 147. joe - 2.02.2013 ob 10:04

  Za miško in ostale sotrpine,
  Zanimivo gastroskopija skozi nos. Nikoli slišal če prav sem imel 3 gastroskopije .
  Vidim ,da gre Miška na operacijo žolča. Lahko jo potolažim da sem po operaciji (odstranitvi žolčnika) popolnoma ozdravel od želodčne kisline . Ko žolč začne delovati nevtralizira želodčno kislino in sprosti jetra.
  Veliko hrabrosti še naprej!

 148. marta - 24.02.2013 ob 16:59

  Tudi sama imam težave s prekomerno kislino, če ne jem pravilno. Torej jem veliko drobno sesekljane zelene solate, rediča in podobno /za vsak obrok/,kos rženega kruha , oreščke in sadje. To je pretežno moja hrana. Če pa imam preveč kisline, pa spijem razredčen jabolčni kis po požirkih. Preberite članek v reviji Nexus. To pa mi pomaga zelo hitro.

 149. IZTOK GARTNER - 24.02.2013 ob 17:47

  Hm, a niso oreščki slabi za kislino? Jabolčni kis? Uf, imam občutek, da bi meni kislino nabil v nebo. No ja, dokler nisi na tabletah, še ni tako hudo, je pa res, da po drugi strani pa ni kul, saj dovoliš kislini, da te peče in ti dela sranje, kar se v primeru tablet seveda ne bi zgodilo.

 150. Joe - 25.02.2013 ob 09:46

  g. Marta,
  Vaš način prehranjevanja glede na povečano kislino v želodcu je kar O.K.
  Predvsem je važna dietna prehrana.Kislino povzročajo tudi stresne situacije.Jaz bi na vašem mestu, ker vam jabolčna kislina ne škoduje pojedel vsaj eno jabolko na dan.Verjetno še nimate kronične probleme gastritisa.
  Tablete prihranite za kasnejša obdobja!

 151. nonejm - 26.02.2013 ob 15:52

  Limonin sok.

 152. Valerija - 8.05.2013 ob 09:48

  Pozdravljeni prijatelji, oktobra 2009 sem na tem posrtalu pisala, da imam gastritis in težave z želodcem. Vsem sporočam, da so se potem težave umirile, ko sem si spremnila ves miselni sistem v glavi. Treba je iti v samo osrčje življenjskih sprememb. Vrzite se v vodo in se učite plavat.
  Pa nikar ne mislite, da nimam turbolenc v življenju, pa še kakšne, ampak sedaj sem že malce večja “punca” in znam malce drugače živeti na tem svetu in sprejemati turbolence kot sestavni del življenja. Po vsaki turbolenci sem modrejša in srečnejša, ker vem, da živim. Moj obraz pa je srečen in lep…živim, hehe!

  Pa še eno misel imam za vas:

  KO SE ZRUŠI NAJVEČJA GORA PRED NAMI,
  VAŠ OBRAZ PA SE NE SPREMENI,
  TAKRAT STE DOSEGLI MOJSTRSTVO.
  CUANGZI

  Vsem želim prijeten in lep maj….

 153. maja - 18.04.2014 ob 21:36

  vsem ki se bojite gastroskopije predlagam, da preiskavo opravite v avstriji, kjer to naredijo pod narkozo. Uspavajo te za cca 5-10 minut, toliko da preiskavo naredijo. Stvar stane 270 eur ampak je vredno…nobenega stresa, strahu…

 154. montebuba - 19.04.2014 ob 10:20

  jaz pojem zobno pasto (bazo), ki v želodcu z kislino reagira – nevtralizira in potem grem spat!

 155. IZTOK GARTNER - 19.04.2014 ob 19:59
  IZTOK GARTNER

  Narkoza bi bila zakon, ja. Super podatek. Nimam pojma zakaj pri nas tega ni. Je samo sprej, s katrim malo omrtvijo grlo, a en kurac pomaga.

 156. ross - 20.04.2014 ob 19:11

  Pozdravljen Iztok in vsi!

  Prebrala sem vse poste in bom delila še mojo izkušnjo. Konec leta 2008 se mi je pojavila huda astma, večkrat na noč sem stala v atriju in lovila zrak. Kašljanje, nikoli konca. Diagnoza: astma. Dobila Medrol, a sem pojedla samo enega. Ko sem prišla na naslednji pregled, sem zdravniku povedala, da imam veliko manj težav, če spim z vzdignjenim vzglavnikom. Tako je ugotovil, da moram na gastroskopijo. In sem šla. V Topolšici so takrat imeli še tisto napravo, ki ima več kot cm debel šlauf. Ko mi je doktor razlagal postopek preiskave, sem ga vprašala, če je tista naprava muzejski eksponat iz bolnice Franje. Ne ne, je rekel, s tem aparatom bova naredila preiskavo. Ojoj! No, preživela sem, čeprav mi je od stresa skoraj počilo srce in se po treh mesecih jemanja zdravil celo ojunačila za ponovni pregled. Ugotovili so, da imam 4 razjede, HP pa ni prisotna oz. dejavna. Po treh mesecih razjed ni bilo več. Danes sem na tem, da grem ponovno na preiskavo, saj imam podobne težave, s tem da imam sedaj občutno hujšo kislino. Acipan ne prime več. Včeraj pa sem srečala nekdanjo sošolko, ki mi je povedala, da je zaradi ran na želodcu morala na operacijo, saj je imela eno rano blizu žile in bi ji lahko počil želodec. Zato ne bom več oklevala in si grem po napotnico.

  Kot rečeno, prebrala sem vse poste, a bi rada, da mi nekdo posreduje internetno stran, kjer je podrobno razložena dieta pri povečani želodčni kislini oz. ranah na želodcu.

  Vse lepo pozdravljam, še posebno tebe, Iztok!

 157. Polona Pozgan - 10.07.2014 ob 11:00

  Hej. V google sem odtipkala želodčna kislina, ven mi je vrglo tudi tvoj blog. Zdaj sem vse to prebrala (z razlogom:) in – glede na to – da je bilo to pisano 2008 me zanima, če si šel na gastro :) :)

 158. IZTOK GARTNER - 10.07.2014 ob 11:59
  IZTOK GARTNER

  Že na koncu osnovnega teksta imaš link do zapisa o Gastroskopiji :)
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/07/02/gastroskopija/

 159. teja - 9.10.2014 ob 21:51

  hej.zadnja dva meseca sem jaz umirala zaradi kisline nikakor se je nisem mogla resiti.vi so govorili ruporud ,donat,korencek a zal nic pomagalo.glede krompirja nisem probala samo naj bi krompir nizal telesno temperature.meni je najbolj pomagal kamilicni caj z rahlo sladkorja.in sicer zjutraj na tesce ali polek zajterka najmajn 3-4dcl.med kosilom ali po kosilu po 0,5l caja ali kupljene navadne vode ce nimas moznosti da si skuhas caj sploh, ce je bilo kaj pohanega ali masnega.vecerjo pa jej tam do 20.00h ter spet pij caj skuhaj malo vec se za cez noc ce si zejn.vso sreco vam zelim

 160. karolina - 1.07.2015 ob 14:09

  lep pozdrav imam zelo veliko želodčne kisline, kar naprej se davim in preganja me kašelj. Bila sem že pri zdravniku, napisal mi je contraloc ali nekaj podobnega tablete za želodec. kot vedno nič od tega. ne dolgo tega sem bila pri svoji osebni zdravnici in odgovorila mi je da imam refluks ampak tablete prav nič ne pomagajo. Stanje se umiri za kakšnih 14 dni nato pa izbruhne ponovno še dvakrat hujše, opravičujem se vam za nadlogo ampak bi prosila kakšno pomoč, da bi mi dali vsaj kakšen nasvet in ga če bi bilo mogoče posredovali na moj elektronski naslov. že vnaprej se vam zahvaljujem hvala.

 161. ModniMacek - 1.07.2015 ob 23:38

  2 words: Donat MG

 162. darja - 2.07.2015 ob 00:35

  Po vsaki jedi bodi v pokončnem stanju. Ne ležat.
  Vedno imej pri sebi ‘navadno’ vodo.
  Ko se pojavijo težave – zgaga – ne pij po požirkih. Pij orenk, da splakneš kislino.

  Pomagale ti bodo tudi tablete NOLPAZA control!

  Tudi ponoči ne leži vodoravno :) – temveč si hrbet podpri z blazinami, da boš v polsedečem položaju.

  Kar se pa hrane tiče, pijače – to pa ziher veš, kaj ti škoduje?

 163. IZTOK GARTNER - 2.07.2015 ob 14:21
  IZTOK GARTNER

  Te fore pomagajo, ampak ko je situacija resna, so premalo. Rabiš konkretno zdravilo.

 164. tone - 10.07.2015 ob 12:18

  Če te muči zgaga je naravno zdravilo da prežvečiš in pogoltneš 5 zrnc popra. Poper preslepi receptorje za izločanje kisline tako da zazznajo z poprom ogromno količino kisline in želodec takoj neha izločati kislino.

 165. primorka - 15.08.2015 ob 19:13

  Tudi mene je pestila težava s preveč izločene želodčne kisline. Prebirala sem razne komentarje in preizkusila različne nasvete, vendar je težava ostala. Čisto slučajno sem prebrala knjigo Proč s sladkorjem in začela z dieto: zelenjava (sveža in toplotno obdelana), sadje, polnozrnate testenine, kruh iz polnozrnate moke, meso, ribe in sir. Popolnoma sem se odpovedala ogljikovim hidratom (kruh, testenine, riž, sladkarije,…), mleku in mlečnim izdelkom, alkoholu, kavi, itd. Trud se je obrestoval, kajti odkar se tako prehranjujem, s kislino nimam prav nobenih težav. Morebiti vsakemu tak način prehranjevanja ne bo odpravil težave s kislino, velja pa poskusiti.

  Veliko uspeha želim.

 166. IZTOK GARTNER - 15.08.2015 ob 19:41
  IZTOK GARTNER

  To bi verjel, sam kaj ko lahko en kurac ješ potem.

 167. gorenjka - 16.11.2015 ob 13:35

  Sama se tudi soocam s to tezavo; ne jem mleka in mlečnih izdelkov, svinjine, govedine (teletino pa), nobenih salam, hrenovk, pastet, ne jem paradiznika, jabolk, banan, limon, jajcevcev, čebule, česna, nobenih majonez, kecapa, ne pijem kave, pijem sam vodo, ne kadim…in velikokrat se sprasujem kva mi sploh se ostane za jest !?? pa me zelodc se kr boli ko sto mater!
  skuham si lan (cela semena v 0,5l vode in 30min na nizki temp. vre) in potem ohlajenega pijem….ta sluz, ki se naredi, mi res pomaga, naredi se obloga v zelodcu…je pa brez okusa.Ampak rabim nekaj mocnejsega ocitno. Donat tudi redno pijem, prav tako tudi sodo v vodi, zdej grem po semena kardemona, da jih zvecim…. Pa me boli zelodc in poziralnik cisto vnet…res ne vem….sicer telovadim in poskusam zivet zdravo zivljenje, nisem debela, ….kaj naj se naredim?? razmisljala sem da grem h kitajcem in poiskusim z njihovo medicino…ker tale nasa me je razocarala….jedla ranital vec let, nolpazo vec let, rupurute, od emozula in ultopa mi je slab…

 168. Ljubljana - 20.12.2015 ob 07:44

  Zjutraj na tešč spijem limonin sok. Tudi čez dan ga spijem, če me na primer boli želodec. Bolečine v grlu mi se obvezno pojavijo čez zimo ali spomlad.Danes zjutraj sem imela bolečine v grlu in sem spila limono. Je že mimo vsa bolečina… jem vse normalno.

 169. IZTOK GARTNER - 20.12.2015 ob 14:02
  IZTOK GARTNER

  Gorenjka, ce ti je od ultopa slabo, je sranje. Pa stres je tud jeba. Tu pa ne pomaga nobena hrana.

 170. IZTOK GARTNER - 20.12.2015 ob 14:03
  IZTOK GARTNER

  Ljubljana, limona bi men skurla zelodec in grlo. Zanimivo, da tebi pomaga.

 171. sanja - 22.12.2016 ob 09:27

  Mene matra kislina že leta, najhujši je bil glavobol in slabosti. Zdaj ne uživam kofeina, to pomaga, v vseh teh letih sem pa končno odkrila, kaj mi pomaga brez vse kemije- mleko. ko čutiš težave, pij mleko po požirkih, resnično pomaga.

 172. IZTOK GARTNER - 22.12.2016 ob 14:49
  IZTOK GARTNER

  Mleko pomaga, če težave niso resno. Drugače ni šans.

 173. CvetkaR - 17.03.2017 ob 20:14

  Jaz imam težave že 20 let konstantno. Včasih bolj včasih manj. Pred 15-imi leti sem bila edinkrat na gastroskopiji. Imela sem že hudo vnetje požiralnika in želodca – vendar je bilo ozdravljivo, seveda ob vzporedni dieti – samo kuhano lahko prebavljivo hrano(brez sokov, kave, čajev, pražganja, pečenja, sladkarij….ipd). Dobila sem nekaj zdravil, tudi Ultop – ampak sedaj menda ultopa ni več. Nekaj časa sem imela Acipan, sedaj pa Omozol. Vsake toliko časa, predvsem zvečer, sem si pomagala še z Rupurutom, sedaj pa z zeliščnimi tabletami Noacid.
  Jaz se že leta borim tudi s preveliko telesno težo. Tu posredi naj bi bil kriv za prekomerno težo tudi stres, s starostjo pa menda tudi počasnejša prebava in je treba veliko manj jest kot včasih in veliko več gibat, kot včasih. Se pa vsake toliko časa spozabljam in se zredim preveč, pa spet shujšam, itd. Vedno se mi tudi želodčna kislina zmanjša, ko preidem na normalno težo, zato ves čas stremim za tem, da dejansko znižam težo, saj s tem tudi spremenim navade hranjenja – se pravi da se prehranjujem z lažje prebavljivo hrano in nasploh jem bolj zdravo.
  Seveda se poslužujem tudi drugih stvari – na primer:
  * limoninega soka mešanega z vodo, brez vseh dodatkov.
  * pripravim ingver+limono+med in ga po zajtrku popijem eno žličko vsak dan
  * za noževo konico (čisto malo) uporabim tudi mleti kardamom, ki ga dajem vsakič v kavo ali pecivo, medtem ko mleti ingver v kuhane jedi
  * sirup aričoke občasno tudi dodam čajem (20 kapljic)
  * včasih uporabim 1/2 žličke sode bikarbone v 1,5 dcl vode, če me navkljub vsemu še kar peče v grlu ali v želodcu.
  * včasih tudi kljub temu kislina še kar prihaja iz želodca – takrat jo moram tudi izbruhat – vendar v tem primeru usta samo dobro splaknem in po požirkih pijem običajno samo vodo ali si čez kako uro skuham rmanov ali pa metin čaj ter ga popijem bolj vročega, popolnoma brez dodatkov.
  *Včasih pa, če je prisotna tudi bolečina, si pomagam z gretjem v predelu želodca s termoforjem. Namreč toplota prav tako tudi pomiri kislino in bolečino v želodcu. Zakaj pa ne vem, ampak zgleda, kot, da gre za nekakšno slabo prekrvavitev v tem predelu telesa….

  ….ne znam si pa pomagat kadar me slabi. To mi povzroča tudi skrbi. Z ingverjem, limono in medom ter kardamom sem to nekoliko tudi ublažila. Ker pa imam rada tudi domače sladice in jih je bilo v teh ponovoletnem času kar nekaj (božič, novo leto, valentinovo, pust,sedaj bo še velika noč), bo treba še tukaj očitno precej odrekanja.

  Vau koliko sem napisala !?!. Hvala vsem, ki ste prebrali do konca. Bi me pa veselilo če bi ta tema še tekla naprej, saj nisem še rešila problema – ampak sem si z vsem naštetim sprotno in začasno olajšala težavo. Več kot očitno je zelo veliko razlogov prav v hrani in načinu priprave.

 174. IZTOK GARTNER - 20.03.2017 ob 00:29
  IZTOK GARTNER

  Ultop je še vedno. Brez skrbi.

 175. strojnik - 22.03.2017 ob 10:18
  strojnik

  Imel sem probleme dolga leta.

  Najbolje sem si pomagal z navadno sodo bikarbono.

  Probal tudi vsa našteta zdravila, ampak soda je delovala najhitreje in najbolje.

  Prenehal dodajati mleko v kavo in težave so čudežno izginile.

  Za ne verjet…

 176. IZTOK GARTNER - 23.03.2017 ob 01:32
  IZTOK GARTNER

  Soda na dolgi rok ni dobra, če ne pomaga kot bi morala, saj si vseeno pridelaš ranice in posledično raka.

 177. fuga - 24.06.2018 ob 13:53

  Ja, napadov želodčne kisline se je bati. Bolje je jesti tablete, ne samo rupurut, pač pa kaj močnejšega, kot pa izzvati raka na požiralniku. Seveda je potem lahko biti pameten, saj govorim iz svojih lastnih izkušenj in tega ne bi privoščil niti najhujšemu sovražniku.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !