Recenzije: Day of the Dead, Redbelt, Anaconda

27.09.2008 ob 15:36

DAY OF THE DEAD (zda 2008, grozljivka, režija: Steve Miner, igrajo: Mena Suvari, Nick Cannon, Ving Rhames, Ian McNeice, AnnaLynne McCord, Michael Welch)

Presenetljivo solidna in energična predelava Romerovega kulta iz leta 1985.

Leta 2004 smo dobili rimejk Romerovega filma Dawn of the Dead, letos pa so nam dali še rimejk njegovega prav tako kultnega Day of the Dead. Resda le za video in z malce oskubljenim proračunom, toda prav nič slabše in tako, da nas potegne v energično ter dinamično dogajanje. Zombiji so namreč tako zelo hitri in divji, da dobimo občutek, da bodo skočili iz ekrana, kar je dobra in sveža finta. Zelo dinamična in prepričljiva režija Stevea Minerja, veterana mnogih znanih grozljivk, seveda ne škodi. Svoje dodajo tudi spretna in frajerska montaža ter dovolj prepričljivi posebni efekti. Skulirana igralska ekipa pa zombije seka, poka in reže kot za stavo.

Ocena: 7/10

null

REDBELT (zda 2008, drama, režija: David Mamet, igrajo: Chiwetel Ejiofor, Tim Allen, Alice Braga, Emily Mortimer, Rodrigo Santoro, David Paymer, Joe Montegna, Rebecca Pidgeon, Jennifer Grey)

Verjetno najslabši film Davida Mameta.

David Mamet, proslavljeni dramatik in zadnja leta tudi režiser, ga je tokrat hudo polomil. Posnel je namreč zelo dolgočasen, hladen, mrtev, nezanimiv in skrajno moreč film. Povedano drugače, ko sem videl njegovega Spartana iz leta 2004, sem bil prepričan, da slabše ne gre. Ko se videl Redbelt, sem ugotovil, da sem se zmotil. Če je bil Spartan počasen, je Redbelt v komi. Od začetka do konca. Zgodba o Mikeu Therryju (Chiwetel Ejiofor), trenerju borilnih veščin, ki se zaplete v neprijetno situacijo, v kateri sodelujejo vsi ostali liki iz filma, teče tako zelo počasi, da gledalca zaboli glava. Tako zelo povprečno in navadno, skorajda zoprno, da gledalec panično išče gumb za hitro previjanje. Hudiča, še celo pretepanje poteka počasi. Tako, da se mu vidi, da ga izvajajo totalni amaterji. Tudi na koncu, ko se naš Mike znajde na borilnem turnirju, kjer je glavna nagrada rdeči pas iz naslova. Redbelt je tako zelo umirjen, da ga prehitijo celo na pavzo pritisnjeni prizori filma Blood Sport, kjer je bil na podobnem turnirju kot veste glavni Jean Claude Van Damme. In ja, našega junaka zajebejo tudi žena (Alice Braga), ki za svoj biznis zastavi njegov denar. Sumljiva odvetnica (Emily Mortimer), ki mu po naključju razbije šipo v dvorani za trening. Dvolični organizator (Rodrigo Santoro) borilnega turnirja. In preserantski filmski zvezdnik(Tim Allen), ki mu podari uro. In prav ta ura več kot koristi pokvarjenim policajem, ki v ječo spravijo njegovega prijatelja, sicer policaja, ki mu podtaknejo nečedne posle. Le film, ki bi nujno potreboval sto litrov adrenalina. In to direktno v žilo.

Ocena: 3/10

null

ANACONDA (zda 1997, grozljivka, režija: Luis Llosa, igrajo: Jennifer Lopez, Jon Voight, Ice Cube, Eric Stoltz, Owen Wilson, Danny Trejo, Kari Wuhrer, Jonathan Hyde, Vincent Castellanos)

Bodimo nesramni in zapišimo, da Jennifer Lopez preživi zavoljo svoje veliki riti, ki je orjaška anakonda nikakor ne more pogoltniti.

Anaconda je tipičen B film. Klišejska B grozljivka, ki ponudi vse tisto, kar se od takega filma pričakuje. In ponudba je odlična. Ravno prav blesava, ravno prav zabavna, ravno prav dinamična, gledljiva in taka, da uživamo od začetka do konca. Tudi zavoljo pretirane vloge Jona Voighta, ki bi se ga ustrašila celo anakonda. Orjaška kača, ki nadleguje ekipo raziskovalcev, ki v pragozdovih iščejo starodavno indijansko pleme. Prvi nastrada Danny Trejo, ki ga kača pripravi do samomora. Nato nasanka tudi Owen Wilson, ki je bil leta 1997 tako močno zelen, da ga v kinih sploh nismo registrirali. In pozor, režiser Luis Llosa po Specialistu in Anakondi praktično ni posnel ničesar več, kar pomeni, da mu je tale tako imenovana živalska grozljivka pobrala prav vse živce. Verjetno tudi zato, ker se je večji del ekipe močno bal pravih kač.

Ocena: 7/10

null

 

2 komentarjev na “Recenzije: Day of the Dead, Redbelt, Anaconda”

  1. turbofolker turbofolker pravi:

    vceraj sem gledal day of the dead…. ni slab, ni pa niti ne vem kaksnem film. Jaz bi mu dal eno oceno manj kot ti :P

  2. Recenzije: Children of the Corn (2009), Grace, Population 436, Hisss « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] niso na najvišji stopnji, toda zadeva vseeno ne zgleda slabo, ali še bolje, je nekje na ravni Anakonde, ki so jo čez lužo posneli že v devetdesetih, torej daleč pred filmi tipa Mega Snake. Tudi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !