Recenzije: Green Street Hooligans, Wicked Little Things

20.09.2008 ob 15:15

GREEN STREET HOOLIGANS (zda&anglija 2005, drama, režija: Lexi Alexander, igrajo: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren)

Vsako moštvo ima svoje huligane.

Green Street Hooligans, sicer izjemno insajderska študija nasilja nogometnih navijačev, izgleda kot kultni The Warriors, ki ga je konec sedemdesetih posnel Walter Hill. Kot vojna med lokalnimi bandami, ki tekmujejo za prvo mesto. Povedano drugače, nogometaši tekmujejo na travi in z žogo, huligani pa na ulici in s pestmi. Prav to zelo hitro pošteka tudi naš Matt Buckner (Elijah Wood), ameriški študent, ki pride v London na obisk k svoji sestri Shannon (Claire Forlani) in spozna življenje tamkajšnjih zagrizenih navijačev. Shannon je namreč poročena z nekdanjim šefom (Marc Warren) bande The Green Street Elite, ki jo sedaj vodi njegov divji brat Pete (Charlie Hunnam). Ker se umirjeni Matt znajde na življenjskem razpotju, zelo hitro pade v dogajanje in se navduši nad kodeksom časti, predanosti in poštenja, kar pomeni, da se začne pretepati in da postane edini jenki v bandi huliganov. Prav imate, Matt je kot Donnie Brasco, le da ne igra dvojne igre. Kot vsi tisti infiltriranci, ki se prešvercajo v mafijske vrste. Naši huligani namreč niso nič drugega kot lokalna mafija. Kot prenapihnjeni mladci, ki seks zamenjajo za pretepanje. Kot sem dejal že v uvodu, Green Street Hooligans je zelo insajderska, poznavalska in poglobljena študija nogometnega huliganstva, ki bo zadela prav vse gledalce. Ki vam bo dala misliti. In vam zastavila vprašanje, če je nogomet brez huliganstva sploh mogoč.

Ocena 4

null

WICKED LITTLE THINGS (zda 2006, grozljivka, režija: J. S. Cardone, igrajo: Lori Heuring, Scout Taylor Compton, Chloe Moretz, Geoffrey Lewis, Ben Cross)

Reciklaža kultne grozljivke Village of the Damned iz leta 1960.

Village of the Damned, ki je tri leta kasneje dobil tudi nadaljevanje Children of the Damned, je imel svetlolase otroke s svetlečimi očmi, ki so z nadnaravnimi močmi terorizirali prebivalce majhnega angleškega mesteca. Wicked Little Things, ki bi ga moral režiral Tobe Hooper, pa ima temnolase otroke s prozornimi očmi, ki terorizirajo drobno ameriško vasico. Nič čudnega, saj so pred davnimi letu umrli v zelo površni rudarski nesreči, kar pomeni, da so se sedaj vrnili kot zombiji. Ko jim zmanjka prašičjega mesa, začnejo žreti človeškega. Ko jim zmanjka izvirnih idej, pa začnejo klatiti klišeje. Prav imate, izvirnih idej jim zmanjka že na začetku.

Ocena 2

null

 

19 komentarjev na “Recenzije: Green Street Hooligans, Wicked Little Things”

 1. smoger pravi:

  Film, ki dobro predstavi življenje navijačev je tudi italijanski film Ultrà:
  http://www.imdb.com/title/tt0100835/

 2. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Iztok, če že izdajaš spoilerje, to vsaj vidno označi, zakaj bi moral nekomu, ki filma še ni gledal pokvariti vsebino? Kar se tiče filma Green street hooligans pa vse lepo in prav (čeprav se z nekaterimi trditvami v recenziji ne strinjam), ampak Frodo kot nogometni huligan… Lepo vas prosim…

 3. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  p.s.

  Veliko bolj realistično, čeprav tudi ne veliko bolj težek način je huliganstvo (oz. ne huliganstvo, ampak casual style, a to za povprečnega gledalca ni tako zelo pomembno, ker ne bi videl razlike) prikazano v filmu Football factory

 4. smoger pravi:

  Volk: A si gledal Ultrà ?

 5. krenik pravi:

  Green Street Hooligans je zelo insajderska, poznavalska in poglobljena študija nogometnega huliganstva.

  To pa žal ne drži.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Alex, torej ko si šel gledat Indiano Jonesa, si bil jezen, ker ti je nekdo povedal, da ga igra Harrison Ford? Ali pa še bolje, ko si šel gledat Supermana, si bil jezen, da ti je nekdo prišepnil, da glavni junak leta po zraku? Stari moj, to ni spoiler, to je splošno znano dejstvo o filmu.

  Smoger, tvojega predloga še nisem videl. Če ga snamem z mule, obstajajo podnapisi?

  Krenik, kaj pa potem drži?

 7. smoger pravi:

  iztok: Jaz sem ga gledal skoraj deset let nazaj pr prjatlu. Po mojem boš dobil podnapise, sam si moraš malo cajta vzet.

 8. krenik pravi:

  Krenik, kaj pa potem drži?

  Nevem. Izpostavil sem le največjo napako ob katero sem se spotaknil.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Krenik, izpostaviš kaj ne drži, nimaš pa pojma kaj drži? Eh, brez veze.
  LP

  Smoger
  , težka bo za podnapise, saj je film dokaj neznan. Predvidevam pa, da veliko govorijo in bi ga bilo nemogoče pravilno razumeti brez podnapisov, mar ne?

 10. turbofolker turbofolker pravi:

  Zanimivo :D

 11. tinamalina tinamalina pravi:

  Oba filma super. Frodo je huligana zelo dobro zaigral :)
  Drugi pa mi je delal kurjo polt.

 12. turbofolker turbofolker pravi:

  Sem gledal WICKED LITTLE THINGS. :D Dobr je :D

 13. sirius pravi:

  Niso ravno izbrali glavna dva igralca za te vloge vsaj za moj okus Wood, ki be vedno ostal Frodo in Hunman, ki bo vsaj za mene vedno ostal Nicholas Nickleby ne zaradi markatne igre ampak, ker je bil to prvi film v katerem sem ga videl ;) za ostale stvari pa v filmu nimam nikakršnih pripomb

 14. green street moron pravi:

  sirius who gives a flying fuck če ti nimaš pripomb?

 15. GSH pravi:

  West Ham!

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sirius, mene pa je Elijah Wood prepričal. Ne smeš biti tako ozek in mu ne dovoliti, da še kaj drugega igra. Po tej logiki je bolje, da z igranjem preneha. Saj res, si ga videl kot norca v filmu Sin City?

 17. sirius pravi:

  Tudi tam nism bil ravno navdušen nad njem zgleda imam neko zamero proti njemu ;) Čeprav tisti njegov pogled, če bi ga videl v živo ne vem če bi še lahko kdaj v miru zaspal

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No evo :)

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Šišanje, The Devil Rides Out, Dangerous Seductress, Morgane et ses nymphes pravi:

  [...] mladine. Okej, tu so klišeji nacijev in skinsov, pa klišeji filmov o nogometnih huliganih (recimo Green Street Hooligans), pa finte policajev, ki prebrisano in pokvarjeno hendlajo kriminalce, pa prijemi filmov, kjer [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !