Recenzija: Mamma Mia

17.09.2008 ob 16:03

zda 2008, glasbena komedija, režija: Phyllida Lloyd, igrajo: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Julie Walters, Stellan Skarsgard, Christine Baranski, Amanda Seyfried, Dominic Cooper

Film leta.

Mamma Mia je prišla ob prvem času. V času, ko so ljudje nezadovoljni s svojim življenjem. S povišanimi cenami v trgovinah, s predvolilno mineštro in vsem tistim, kar prinaša tranzicijsko obdobje evra, Evropske unije in vseh ostalih pizdarij, ki se dogajajo zadnja leta. Točno tako, Mamma Mia je zdravilo za Janeza Janšo. Če vam gre Janševa vlada na živce, je Mamma Mia pravi naslov za vas. Zavoljo dogajanja na platnu boste namreč pozabili na vse tegobe, ki vas pestijo, in se za nekaj časa povsem neobremenjeno prepustili nadvse simpatični, zabavni, romantični, idilični ter pravljični komediji. Čudovitem mjuziklu, ki se dogaja v Grčiji. V hotelu Donne Sheridan (Meryl Streep), ki čaka na poroko svoje edinke Sophie (Amanda Seyfried). Jasno, na poroko prideta tudi Donnini najboljši prijateljici Rosie (Julie Walters) in Tanya (Christine Baranski), nekdanji članici super popularnega tria Donna in Dinamitke, ki je prepeval prav vse hite skupine Abba. Če rečemo, da je Mamma Mia Abbin greatest hits, seveda ne zgrešimo. Če rečemo, da gre za enega najbolj prikupnih glasbenih filmov vseh časov, pa prav tako ne bomo daleč. Res je, Mamma Mia je krasen film. Tisti pravi feel good movie of the year, ki ga nujno potrebuje prav vsak leto. Ki so ga prav letos več kot potrebovali tudi slovenski gledalci, prav tako hudi oboževalci legendarne Abbe. In pozor, zgodba se zavrti tudi okoli skrivnosti pravega očeta dvajsetletne Sophie, ki na skrivaj pokliče vse tri možne kandidate. Billa Andersona (Stellan Skarsgard), Sama Carmichaela (Pierce Brosnan) in Harryja Brighta (Colin Firth), ki so se istega leta strastno ljubili z njeno mamo Donno. Zares lep film, kjer čisto vsi igralci pridejo na svoj račun in ujamejo pet minut Abbe. Ne spomnim se filma, kjer bi igralska ekipa delovala tako homogeno, tako zelo prepričljivo, tako zelo simpatično in tako, da se ji vidi, da tudi v resnici uživa sto na uro. Ne spomnim se filma, kjer ne bi našel niti ene napake. In filma, kjer sem hotel ob vsaki pesmi vstati, plesati in prepevati pred celo dvorano. Vse to je Mamma Mia, film leta, ki smo ga nujno potrebovali. In po katerem bo naše življenje vsaj za nekaj dni bolj veselo in radostno. Kljub temu, da v Grčiji še nihče ni slišal za DNK teste, s katerimi kot za šalo določiš pravega očeta.

Ocena: 10/10

null

 

34 komentarjev na “Recenzija: Mamma Mia”

 1. čebelca čebelca pravi:

  tole pa morm it gledat vsi pravjo da je zakon :)

 2. arabella pravi:

  Gledala včeri. Lahkotno, za možgančke na off.

 3. sikfak sikfak pravi:

  A za tole ti je kdo plačal? Ker niti ni pretirane hvale vreden. Film namreč. Če povem drugače je histeričen. Če povem še drugače: http://sikfak.blog.siol.net/2008/09/10/mamma-mia/

 4. Bremza pravi:

  Meni je bil tudi všeč ta mjuzikl, sploh pa ker sem ABBA fan!

 5. Alenka pravi:

  Se strinjam Iztok film je odličen, sem si ga ravno včeraj pogledala :D in tudi tebe sem vidla v Tušu ;)

 6. Alek pravi:

  Jest mam pa en problem, ko film ni več film, ampak musical. Ne znam se vživet v noben musical. Ker sem tega slučajno videl, lahko rečem, da je bila zgodba prijetno lahkotna, fotografija odlična, igralska zasedba zelo dobra… Ampak ko so začeli peti, me je vse minilo. Film, v katerem bivši James Bond na ves glas prepeva Abbo, postane kakor Bad taste. Nekaj nagravžnega in odbijajočega. Najbrž bo minilo precej časa, preden si bom spet zavrtel sicer všečno Abbo.
  Problem je tudi v tem, da nekako ločim glasbeni film od musicla. Glasbeni film je zame nekaj v stilu Jacksonovega Moonwalkerja ali pa Flashdance ali pa Top Gun (dober soundtrack), hudiča, celo KEKEC je pesmi in film združil z več okusa! Naj se filmu pusti film in glasbi glasbo, pa bo vse OK. Musical kot tak je pa nekaj odvratnega. Tako kot opera oz. opereta. Tako kot čips z evrokremom ob solati z marmelado. No go.

 7. Eva pravi:

  Tudi meni ne ležijo muzikli, sam tole je pa čist neki drugega! Film je fenomenaln. Ko je blo konec ni bilo enega obraza v nabito polni dvorani, ki ne bi imel nasmeška na obrazu, res. Super je bil!

 8. majasvn pravi:

  Ok, tole bo pa res treba skočit v kino:)

 9. FlyGirl FlyGirl pravi:

  Meni pa je Mamma Mia prav super in zabavn film. Edino Brosnan je res malo smešn, ko poje.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sikfak, če mi plačaš, napišem drugače.

  Alek, Pierce žal ne more ves čas igrati Bonda. Jebat ga. Meni je bil v tej romantični vlogi odličen. Pa tudi Abbine pesmi so bile fenomenalno vkomponirane v zgodbo. Mislim da bo res držalo to, da ti osebno ne maraš mjuziklov. Škoda, ker včasih zamudiš res dober izdelek. Evita pa Dreamgirls sta bila tudi takšna, recimo. Če pa govorimo o glasbenih filmih, pa ne morem mimo La Bambe, Breakina in seveda Footloosea.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Eva, točno tako, to je film, ki vse ljudi spravi v dobro voljo.

  Flygirl, če je lahko v Chicagu pel Richard Gere, ni vrag da ne bi mogel tudi Brosnan.

 12. pikapoka pravi:

  joj the best film oz. mjuzikel… preden sem šla film gledat nisem vedela, da gre za mjuzikel….res odličen film… tako sem se nasmejala… in celo čez čisto cel film sem prepevala…ABBA je res zakon!!! na koncu sem še zaplesala… res noro doživetje… film me je napolnil s toliko polne energije, da ga res vsem priporočam… najboljše mi je bilo, ko je Pierce Brosnan zapel – tak smešno in nenavadno mi je bilo… res odličen film, ki bi ga jaz ocenila kar z 100 +

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pika, ko ga bom gledal doma, bom plesal in pel na ves glas. V kinu seveda nisem smel kvariti užitka ostalim gledalcem :)

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  Film je dejansko tak, da gledalce potegne za sabo, če vsaj niso popolnoma alergični na Abbo, ampak govoriti o filmu leta je vendarle močno (čustveno?) pretiravnje. Če namreč pogledaš malce iz distance (ko prenehaš prepevati karaoke in poplesavati), gre dejansko za zelo naivno zgodbico, ki nima neke bolj globoke vsebine, razen od tega, da gledalca spravi v dobro voljo. Morda je problem predvsem v tem, če je človek že videl ta muzikal v živo in potem dejansko ve, kako profesionalno in doživeto to znajo odigrati, odpeti in odplesati profesionalni muzikalni igralci. V tem smislu (petja in plesa) sta me pozitivno presenetila predvsem Colin Firth in Christine Baranski, pa tudi mlada Amanda Seyfried, razočarala pa sta me predvsem Pierce Brosnan, ki fuša da je groza in Julie Walters, ki deluje preveč okorno.

  No, ampak da ne bom preveč kritičen, vsekakor dam filmu pozitivno oceno in se strinjam, da gre za počuti-se-dobro film, v katerem ob ritmih Abbe lahko tudi spregledamo to ali ono pevsko in koreografsko nedoslednost, kljub vsemu pa ne gre za nek filmski presežek, ki bi v meni pustil kakšen globlji pečat, kot trenutnega navala dobre volje ob ogledu. Kljub temu ogled priporočam!

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, prav to, da nima globokega ozadja in ničesar drugega kot čisti užitek in simpatično pravljico ter da to pelje tako enkratno kot še noben drug film, ga dela odličnega in takega, da ga lahko mirne duše proglasim za film leta. Pa kaj če Pierce fuša. Ravno zaradi tega je še bolj prikupen, saj bi tudi pravi moški v resnici fušal. Če mene vprašaš, je to namerno, saj bi ga lahko zamenjali z drugim glasom, pa ga niso. To učinkuje. Okorna Julie Walters? Halo, tako kul vloge ta igralka še ni odigrala. Na trenutke je bila skorajda bolj kul od Meryl Streep. Čista bomba in vloga za oskarja, ali vsaj nominacijo.
  In ja, le spomni se lanskega skrpucala Hairspray. To je bil beden film, Mamma Mia pa je presežek v vseh primerih. In nese ga dlje od Chicaga ter Moulin Rugea. Kot sem že dejal, odlično zdravilo proti bedarijam naše vlade.

 16. spookymulder spookymulder pravi:

  Ojoj … raje ne bom naprej diskutiral, da ne bo Iztok dobil prevelike kazni za kršenje volilnega molka … ;-)

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, hvala :)

 18. Maja pravi:

  Mamme mie si še nisem šla ogledat,si jo pa zagotovo bom,če ne bom imela časa it v kinu pa na dvx-u. Glede na to da je bil ta musical že uspešnica na Broadwayu,tudi filmska različica mora biti zakon. Rada bi videla tudi Colina Firtha in Pierca Brosnana kako pojeta. To mora biti zanimivo.

 19. Maja pravi:

  Ravno včerj sem jo šla ogledat. Res je bil super film,sploh pa odlična igralska zasedba. Meryl Streep je res odlična igralka. Pierce Brosnan tudi,samo res je mal fušal. Colin Firth mi je bil simpatičen v vlogi Harrya,tudi možnega očeta Sophie,sploh ko je začel peti.

 20. Morska pravi:

  Film sem si ogledala pred enim tednom in je bil prijetna sprostitev. Ne morem govoriti o njem v nekih superlativih (posebno petje Pierca Brosnana je kar škodovalo mojim ušesom), a za en prijeten “na izi” večer v kinu je vsekakor primeren.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja & Morska, meni pa je prav to, da fuša tako zelo simpatično. Prav zavoljo tega je še bolj naraven, človeški in očarljiv.

 22. Maja pravi:

  To si prav povedal. Gledalec ob gledanju Mamme mie takoj začuti,da so vsi igralci izredno simpatični ter naravni v svoji vlogi,pa čeprav mal fušajo. En ton gor ali dol,….

 23. Maja pravi:

  Ta muzikal me tako navdušil da si bom mogoče šla ogledat muzikal Mamma mia v London,da bom primirjala ali je bil boljši film ali gledališka predstava. Videla sem že veliko muziklov Moulin Rouge,ki me je zelo navdušil,Chicago,Dreamgirls,Mamma mia,Producenta(ta me je zelo razočaral),The wizard of Oz,Singin in the rain,My fair Lady,itd…
  Najbolj čakam na muzikal Nine,ki ga bo baje režiral Ron Howard in baje bodo v tem muziklu igrali in peli:Nicole Kidman,Sophia Loren,Daniel Day-Lewis,Penelope Cruz,Marion Cotillard in pevka Fergie. Nekje sem prebrala da ga že letos snemajo,tako da upam da bo že drugo leto v kinu.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, meni pa je bil The Producers zelo dober. V obeh verzijah. V stari, ki jo je režiral Mel Brooks. In v novi, kjer sta igrala Matthew Broderick in Nathan Lane. The Wizard of Oz, Singin’ in the Rain in My Fair Lady pa so res odlični. Če že govorimo o starejših, pa seveda ne moremo mimo Cabareta in West Side Story recimo. In ja, Dreamgirls mi je bil zakon, Chicago in Moulin Rouge pa sta me pustila hladenga. Za konec pa bi omenil še Evito, ki mi je bila prav tako neverjetno všeč.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nine bo režiral Rob Marshall, v kina pa pride decembra naslednje leto.

 26. Maja pravi:

  Evita je bil super muzikal in West Side Story tudi. Zakaj sta te Chicago in Moulin Rouge pustila hladnega?
  V Moulin Rougu je res blestela Nicole Kidman,ki je super igrala Satine,Ewan McGregor pa tudi.
  Ta muzikkal me je celo tako navdušil da sem si takrat kupila soundtrack pesmi iz tega filma,najlepša je tista Come what may,ki jo Nicole ter Ewan pojeta na koncu.
  Chicago me je sicer manj navdušil kot Moulin Rouge,ker mi je bil pač starejši muzikel Kabaret bolj všeč.
  Me prav zanima kakšna je zgodba pri muziklu Nine in kako bo igrala Fergie?

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Moulin Rouge mi ni bil kul prav zaradi Nicole in Ewana, ki me nista prepričala.

 28. Maja pravi:

  Na youtubu sem si ogledala scene iz gledališke uprizoritve
  muzikla Nine iz Broadwaya,v glavni vlogi Guida je blestel Antonio Banderas.
  Saraghino naj bi igrala Fergie,samo na youtubu je neka igralka,ki jo je igrala v gledališki uprizoritvi in ima glas res boljši kot Fergie,no postavo ima Fergie boljšo to je res.
  Pesem Be Italian,ki jo v tem muziklu poje Saraghina torej v filmu Fergie,je kar zahtevna,na koncu še nekaj po italijansko poje.

 29. Maja pravi:

  Komaj čakam na filmskoadaptacijo muzikla Nine.
  Me zanima če bo boljši od Mamme mie.

 30. klemenix klemenix pravi:

  Luškan film ja! Pa kr dobro so priredili Abbine uspešnice.

  drgač me je pa res hudo zmotilo to ja, da deklina na koncu sprejme kar 3 očete in res zgleda, ku da DNK testa ne bi poznali :D

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, Antonio je car. Še vedno ne morem preboleti dejstva, da mu niso dali vloge Fantoma iz Opere, ki jo je prav tako odlično odpel na odru.

  Klemen, jebat ga, pravljica pač.

 32. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: When in Rome, Chloe pravi:

  [...] Seyfried, tista pridna punčka iz Mamma Mie, je tokrat tako zelo poredna, da bi osvajala še hrčka, če bi ga imeli pri familiji Stewart. Da [...]

 33. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Letters to Juliet, Rescue Dawn pravi:

  [...] ki jo igra Amanda Seyfried, kateri so take vlogice pisane na kožo (enako dobra je bila v mjuziklu Mamma Mia in dramici Dear John, zelo slaba pa v Chloe in Jennifer’s Body). In prav Sophie najde [...]

 34. Recenzije: J. Edgar, The Iron Lady « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] podati oceno o filmu kot celoti. Phyllida Lloyd, ki je Streepovo tako enkratno sprostila v filmu Mamma Mia, definitivno ni bila prava izbira za biografijo tako zloglasne politične figure, saj preveč časa [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !