Recenzije: Hellboy, Hellboy II: The Golden Army

16.09.2008 ob 19:27

HELLBOY (zda 2004, pustolovska akcija, režija: Guillermo del Toro, igrajo: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair, Jeffrey Tambor, Rupert Evans, Karel Roden, Doug Jones)

Izjemno frajerska ekranizacija kultnega stripa, ki kot za šalo obračuna s filmi Blade, Hulk, Men in Black, Aliens, Evil Dead, X-Men, Spawn in Dick Tracy.

»Obljubim ti, da bom vedno izgledal tako dobro,« svoji najboljši prijateljici Liz Sherman (Selma Blair) zaupa Hellboy (Ron Perlman), sila zvezdniški superjunak, rdeča verzija Hulka, poslednji Mož X in član tajne elitne organizacije mutantov, ki morajo pod vodstvom profesorja Brooma (John Hurt) v kozji rog ugnati zloglasnega Rasputina ter njegove nacistične kolege. Divje zlobneže z vojsko podvodnih pošasti, ki so ob koncu druge svetovne vojne sklenili pakt s hudičem in odprli časovni portal na drugo stran. The League of Extraordinary Gentleman 2? Ne, marveč zares izjemna, efektov polna, vseskozi zabavna, sila frajerska, navihana, črno humorna in z zares pestro paleto pošasti nafilana ekranizacija kultnega stripa, ki jo odnese krepko čez večino podobnih filmov, s katerimi si lahko naš Hellboy zjutraj in zvečer brez sramu obriše rit.

Ocena: 9/10

null

HELLBOY II: The Golden Army (zda 2008, pustolovska akcija, režija: Guillermo del Toro, igrajo: Ron Perlman, Selma Blair, Jeffrey Tambor, Doug Jones, Luke Goss, Anna Walton, John Hurt)

Malce slabše, pa vendar dovolj skulirano nadaljevanje, zaradi katerega se Hellboy, če bi živel v resnici, brez dvoma ne bi držal za glavo.

Hellboy 2 ima vse tisto, kar je imel Hellboy, le da gre malce predaleč in ima tudi vse tisto, kar ne bi bilo treba. Hellboy 2 je za Hellboyja to, kar je bil Aliens za Aliena. Ali še bolje, kar je bil Alien 4 za Aliena 3, le da gre dejansko za slabši film, kjer je vsega malce preveč. In ta preveč je odveč. Tako zelo, da dobimo občutek, da gledamo še eno znanstveno fantastično sranje, kjer nas hočejo nategniti s posebnimi efekti in pretirano uporabo domišljije. Da dobimo občutek, kot da gledamo novo nadaljevanje Mož X, ali še bolje, novo nadaljevanje Fantastičnih štiri, ali če hočete, še enega Hulka. Da gledamo film, ki si želi svojega predhodnika preseči prav tam, kjer to ni potrebno. Se pravi tam, kjer je bil predhodnik brez napak. Pa vendar, režiser Guillermo del Toro se zaveda, da ne sme razočarati. Da mora v vso to popcorn pizdarijo vtakniti tudi prebrisane in sveže prijeme, ki jih drugi podobni filmi nimajo. In to ga dvigne nad povprečje. To ga dvigne blizu originala in tja, kjer iz kina ne bomo odšli razočarani. Vizualno popolna in hudičevo frajerska pizdarija, ki ponudi tudi dušo in posebne efekte hvala bogu večkrat nadomesti z dovolj dobro dramatizacijo, situacijami in dialogi, ki zadenejo v polno. Ki gledalcu ponudijo prebrisano mešanico pompa, kiča, humorja, akcije, borilnih veščin, znanstvene fantastike in ljubezenske zgodbe, kamor tokrat pade tudi tenkočutni Abe Sapien (Doug Jones), ki svoje srce preda skrivnostni princeski Nuali (Anna Walton). Sestri krvoločnega princa Nuada (Luke Goss), ki hoče prebudi zloglasno Zlato armado. Starodavno spečo vojsko, s katero kani zavladati svetu. Jasno, na prste mu stopi naš Hellboy (Ron Perlman), možakar v krizi identitete, ki ga pestijo tudi ljubezenski problemi z ognjeno Liz Sherman (Selma Blair). Uganili ste, tip ne pospravlja svojega stanovanja. Kot vsak pravi dedec. Kot super junak, ki mu gre na živce, da je super junak. Še en Hancock? Dajte no, Hancock je pička, Hellboy pa je faca. Verjetno največji farjer, kar jih je. Pa četudi si mora brusiti rogove in se skrivati v tajni organizaciji, ki jo še vedno vodi bivši FBI agent Tom Manning (Jeffrey Tambor).

Ocena: 8/10

null

 

7 komentarjev na “Recenzije: Hellboy, Hellboy II: The Golden Army”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Hm, zadnjič sem gledal trailer tega filma in bil prepričan, da v njem nastopa tud men ful solidet igralec Ted Danson, pa sm se očitno zmotu.

  Nima veze…pa vseeno :D

 2. Gregor pravi:

  Dejansko ena boljših stripovskih stvaritev, Guillermo del Toro pač zna.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, koga pa si mislu, da igra?

  Gregor, se strinjam.

 4. Jure Jure pravi:

  Hellboy 1 je bli super. Jaz mu dam kar 5, tale dvojka je pa kr neki. Ne mrama ga.

 5. klemenix klemenix pravi:

  Eh pozab iztok pozab ;) Mal sm zablodil. Čeprou ga ne bi blo slabo spet v kašnem dobrem filmu videt Dansona, se strinjaš? :D

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, Danson mi je bil zelo kul v Cheers, pa v Three Men and a Baby, pa tudi v Made in America ni bil slab. No ja, moram priznati, da ga ne pogrešam ravno ne vem kako. Se mi pa zdi, da si bil prepričan, da igra Hellboyja :)

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzije: Source Code, Captain America: The First Avenger pravi:

  [...] okolju in v realnih situacijih kot je recimo druga svetovna vojna, nadvse butast, če ni ravno Hellboy. Morda ga serjem, toda tak sem, ne morem pomagati. Prav zato mi je Captain America blesav [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !