Recenzija: Alien: Resurrection

10.09.2008 ob 13:00

zda 1997, režija: Jean-Pierre Jeunet, igrajo: Sigourney Weaver, Ron Perlman, Dan Hedaya, Winona Ryder, Michael Wincott, Brad Douriff

Ripley: Resurrection.

Okej, četrti Alien resda ne dosega prvega in drugega, kar pa ne pomeni, da daleč zadaj ne pusti tretjega. Še posebej, če ste ga videli v kinu, kjer so vas brez dvoma prepričale izvrstne akcijske sekvence. Prav imate, Ellen Ripley je na koncu tretjega dela umrla. Brez panike, za potrebe četrtega so jo pač klonirali. No ja, Sigourney Weaver izplačali takrat rekordnih 11 milijonov dolarjev. Samo zato, da je sprejela vlogo in obudila franšizo. Ni šlo, saj je film finančno popolnoma pogorel. Še posebej zato, ker so vanj zmetali skoraj sto milijonov dolarjev, nazaj pa so jih dobil le nekaj manj kot petdeset. In pozor, samo Weaverjeva je dobila toliko denarja, kot je znašal celotni proračun originala iz konca sedemdesetih. In prav ta napihnjenost, prav ta želja po preseganju drugega dela, povzroči največ težav sicer zelo solidnemu znanstveno fantastičnemu izdelku. To, kar je v drugem delu vžgalo, sedaj ne vžge več. Četrti del je za tretjega namreč to, kar je bil drugi za prvega, le da ni več svežine, marveč klišeji. Pa vendar, štirka kljub temu zvozi do konca in ponudi neobremenjeno akcijsko zabavo, ki jo je bilo, kot sem že dejal, najbolje videti v kinih. In pozor, pošast ima tokrat tudi čustva, saj gre za mešanico med človekom in vesoljcem. Za mešanico, ki zavrne svojo vesoljsko mater in se zaljubi v svojo človeško mamico. V našo Ellen Ripley, ki ima spet vsega dovolj. Prav zato je konec čista bomba. Čisti čustveni stampedo, kjer vam ne bo vseeno. Še posebej, če se boste zazrli v oči nesrečne pošasti, ki je v bistvu na prijazni strani. Ki bi rada le svoj mir in svoj planet.

Ocena 3 in pol


null

 

4 komentarjev na “Recenzija: Alien: Resurrection”

 1. ursa pravi:

  meni je bla pa 4-ka takoj za 2-ko, ful se mi je dopadla… :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Meni je bila v kinu leta 1997 tudi zelo dobra, sedaj po drugem ogledu pa sem opazil kar nekaj napak.

 3. tinamalina tinamalina pravi:

  Všeč mi je bila Sigourney, film pa malo dolgočasen.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ko med igranjem košarke nabije Rona Perlmana, je res hudo dobra. Ni čudnega, da so ji dali kar 11 milijonov, da to stori :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !