Kulti in klasike: A Countess From Hong Kong, Forbidden Planet, U raljama života, Abbott and Costello in Hollywood, Novinar, The Ring, The Fly, The Maltese Falcon

6.09.2008 ob 04:26

A COUNTESS FROM HONG KONG (zda 1967, komedija, r: Charles Chaplin, i: Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin, Tippi Hedren, Patrick Cargill, Margaret Rutheford, Geraldine Chaplin, Charles Chaplin) Zadnji film velikega Charlesa Chaplina izgleda kot zadnji film kateregakoli velikega režiserja, ki je na koncu kariere pozabil kako se snema filme. Charles Chaplin, ki je po Velikem diktatorju posnel samo še filme Monsieur Verdoux, Limelight in A King in New York, je bil leta 1967 prepričan o svoji veliki vrnitvi, o svojem enkratnem labodjem spevu, ki pa se je čez noč spremenil v grdega račka, razočaranje na kvadrat in v dokaz, da je nekoč velikega komika ter mojstra sedme umetnosti že zdavnaj povozil čas. Pretpotopna romantična komedija, v kateri Marlon Brando ves čas skriva rusko emigrantko Sophio Loren, z izjemo prizora, kjer vse potnike zgrabi morska bolezen, namreč ne premore skoraj nobene zabavne situacije, nobenega pravega filmskega trenutka in nobene zares dobre sekvence, če seveda pozabimo na Margaret Rutheford, ki z drobno vlogico senilne ženske reši vsaj kanček časti. Chaplin je po slabem sprejemu filma padel v hudo depresijo in se do svoje smrti deset let kasneje ni več vrnil pred filmske kamere. Pa vendar, ne glede na karkoli nam kljub temu ostaneta Marlon in Sophia, ki sta se na platnu srečala prvič, zadnjič in nikoli več.

Ocena: 4/10

null

FORBIDDEN PLANET (zda 1956, znanstvena fantastika, r: Fred McLeod Wilcox, i: Leslie Nielsen, Walter Pidgeon, Anne Francis, Warren Stevens) Trapasta in zelo dolgočasna znanstveno fantastična grozljivka, ki so jo kritiki proglasili za hudo kultno in prelomno klasiko žanra. Takrat komaj tridesetletni Leslie Nielsen s svojo ekipo pristane na planetu, kjer živi sila čudaški znanstvenik Walter Pidgeon, ki trdi, da lahko uporablja briljantno tehnologijo zelo razvitega ljudstva, katero je iz neznanih razlogov izumrlo v enem samem dnevu. Medtem začne prišleke nadlegovati nenavadna sovražna energija, v prostem času pa jih osvaja znanstvenikova pohotna hčerka Anne Francis. Forbidden Planet je film, ki akcijo zamenja s filozofijo, film, ki misli, da bo iz papirja narejena pošast prestrašila vsaj stare mame, film, kjer se je prvič pojavil zabavni robot Robby, in film, ki nas hoče prepričati, da lahko človek z alteregom doseže prav vse. Kaj so mnogi videli na tem zelo povprečnem filmu, mi ne bo jasno nikoli.

Ocena: 3/10

null

U RALJAMA ŽIVOTA (hrvaška 1984, komedija, r: Rajko Grlić, i: Vitomira Lončar, Gorica Popović, Mustafa Nadarević, Bogdan Diklić, Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Bata Živojinović, Miki Manojlović, Radko Polič)  Zelo zabavna komedija o režiserki uspešne tv serije, kjer naslovna junakinja povzema njen resničen vsakdan, čeprav se tega ne zavedajo niti njeni najboljši prijatelji. Dunja (Gorica Popović) je režiserka serije o prigodah Štefice Cvek (Vitomira Lončar), hrvaške inačice Bridget Jones, ki sanjari o popolnem moškem, doživlja vrsto poraznih zmenkov (njeni ljubimci so Rade Šerbedžija, Bata Živojinović in Miki Manjolović) in se baše s tortami. In natanko takšna je tudi Dunja, le da pozabi na zmenke in se raje pozno v noč pogovarja s svojim filozofsko naravnanim prijateljem, ki pravi, da mu ne stoji več in da je to kulturološko vprašanje. Ves čas smešno, preprosto, učinkovito in nafilano z izvrstnimi stranskimi vlogami. Da ne pozabim, teta iz Bosne, ki pove štorijo o tipu in priboru, je klasika.

Ocena: 7/10

null

ABBOTT AND COSTELLO IN HOLLYWOOD (zda 1945, komedija, r: S. Sylvan Simon, i: Bud Abbott, Lou Costello, Frances Rafferty, Robert Stanton, Jean Porter, Warner Anderson, Dean Stockwell, Lucille Ball, Robert Z. Leonard) Abbott in Castello kot hollywoodska agenta. Britje, prizori, kjer Costello igra lutko in priprava na spanje so čista klasika filmske komedije, zadeve, na katero sta se Bud in Lou spoznala več kot odlično. Kritiki ju resda nikoli niso cenili tako visoko kot recimo Chaplina in brate Marx, toda njuni filmi so kot za šalo smešni še danes, ko močno primanjkuje zares zabavnih komedij. Ni kaj, če bi Abbott in Costello živela danes, bi jima Hollywood plačeval več kot Jimu Carreyju. In samo pomislite, ker njun film ni dosegel pričakovanega uspeha, jima je MGM za vedno zaprl pipco. Hvala bogu, da sta presedlala drugam, kjer jima ni bilo treba več trpeti glasbenih mašil.

Ocena: 8/10

null

NOVINAR (hrvaška 1979, drama, r: Fadil Hadžič, i: Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Stevo Žigon, Mladen Budiščak, Milena Zupančič) Dolgočasna zgodba o novinarju, ki gre zaradi svojih drznih člankov v nos urednikom. Rade Šerbedžija je novinar, ki piše tako, kot da bi živel po letu 1990, kar je seveda nevarno, saj živi leta 1979, torej v spornih časih konca Titove vladavine. Razvlečeno, nezanimivo in preveč hladno.

Ocena: 3/10

null

THE RING (anglija 1927, drama, r: Alfred Hitchcock, i: Carl Brisson, Lillian Hall-Davis, Ian Hunter, Forrester Harvey, Gordon Harker) Zelo dobra boksarska drama, kjer dvoboje v ringu kroji ljubezen do iste ženske. Zelo zgodnji Hitchcock, ki so ga leta 1927 proglašali za največji angleški film vseh časov, ima vse tisto, kar mora imeti film, ki so ga tako ali drugače proglašali za največji angleški film vseh časov. Dva boksarja, ena ženska in zaključni dvoboj.

Ocena: 9/10

null

THE FLY (zda 1958, grozljivka, r: Kurt Neumann, i: Al Hedison, Patricia Owens, Vincet Price, Herbert Marshall) »Help me. Help me.« Izredno prepričljiva, še vedno dovolj srhljiva, ravno prav zabavna, gledljiva in tekoča klasika Kurta Neumanna, ki se lahko kot za šalo kosa z rimejkom Davida Cronnenberga iz leta 1986. Znanstvenik se spremeni v muho, muha se spremeni v znanstvenika, Vincent Price pa se zgraža in išče rešitev. Večno.

Ocena: 8/10

null

THE MALTESE FALCON (zda 1941, kriminalka, r: John Huston, i: Humphrey Bogart, Mary Astor, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Ward Bond, Gladys George, Elisha Cook, Jr.) Privatni detektiv na robu živčnega zloma. To je on, Sam Spade, za prijatelje Humphrey Bogart, cinični, trdi, odločni in ves čas ravno prav nevrotični privatni detektiv, ki se znajde v najbolj zapleteni situaciji vseh časov, v intrigantni pajkovi mreži, kjer zmaga tisti, kateri najde starodavnega malteškega sokola. Režijski debi Johna Hustona, ki je v orbito za vselej izstrelil Humphreyja Bogarta, ker George Raft ni verjel v projekt. Prva igralska preizkušnja več kot šestdesetletnega Sydneyja Greenstreeta, ki se je zapisal med legende. Nepozabni Peter Lorre. In Mary Astor, ki jo kljub lepim pogledom na koncu vtaknejo za zapahe. Pisatelj Dashiell Hammett je vriskal od veselja, Philip Marlowe je pihal od jeze, Hollywood pa je prvič in zadnjič dobil film, iz katerega so bile narejene sanje.

Ocena: 9/10

null

 

7 komentarjev na “Kulti in klasike: A Countess From Hong Kong, Forbidden Planet, U raljama života, Abbott and Costello in Hollywood, Novinar, The Ring, The Fly, The Maltese Falcon”

 1. selemjan selemjan pravi:

  Forbidden Planet je dolgočasen tebi, veliki večini ljudi ni :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Čeprav sem se trudil, mi ni uspelo, da mi ne bi bil film res blesav, otročji in zelo nezanimiv.

 3. Anonimni pravi:

  Vsak, ki za Forbidden Planet napiše, da je dolgočasen, mora biti nor ali neumen ali oboje.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Zbogom, Leslie Nielsen pravi:

  [...] nekaterih zanimivih filmih izven svojega paradnega žanra, recimo v znanstveno fantastični klasiki Forbidden Planet, pa v trilerju Ransom iz leta 1956, pa v vesternu The Sheepman dve leti kasneje, pa v nepozabni [...]

 5. Recenzije: True Grit, The Fighter, All Good Things « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] sto na uro. To se mi je recimo zgodilo pri Rockyju, Razjarjenemu biku, Diggstownu, Gladiatorju, The Ringu, Play it to the Boneu in Phantom Punchu, če omenim le nekatere, ki mi zdajle pridejo na pamet. In [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Who Framed Roger Rabbit? pravi:

  [...] Dashiella Hammetta. In Who Framed Roger Rabbit izgleda natanko tako, kot da bi Walt Disney režiral Malteškega sokola in v glavno vlogo poleg Humphreyja Bogarta vtaknil še narisanega zajca, nesrečnega filmskega [...]

 7. Kulti in klasike: Desant na Drvar (1963) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] film, da se da z njim spremeniti tudi zgodovino. Plus režiser Fadil Hadžić, tudi avtor filmov Novinar, Sarajevski atentat, Službeni položaj, Druga strana medalje, Lov na jelene in recimo Lopovi prve [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !