Kulti in klasike: A Clockwork Orange, Okupacija u 26 slika, Drunken Master, Our Man Flint, Niagara, Act of Violence, The Onion Field, Game of Death, Fun in Acapulco

6.09.2008 ob 03:52

A CLOCKWORK ORANGE (anglija 1971, r: Stanley Kubrick, i: Malcolm McDowell, Michael Bates, Adrienne Corri, Patrick McGee, Warren Clarke) Satira na moderno, nasilja in seksa polno družbo, ki misli, da bo lahko nasilje ozdravila z nasiljem. Stanley Kubrick je bil vedno močno pred časom. Že leta 1968 je namreč videl leto 2001, leta 1971 pa leto 2002. Štos je v tem, da ga v celoti ne razumemo niti danes, kar je jasno, saj v primeru klasik Odiseja 2001 in Peklenska pomaranča, kot je pri nas naslov temule celovečercu, sploh ne gre za film, marveč za prav poseben psihadeličen izlet, ali še bolje, za izdelek, ki s svojo edinstveno vizualizacijo preseže okvire, ki jih ponuja filmska umetnost. A Clockwork Orange je zgodba o gangsterju, posiljevalcu in nasilnežu (igra ga nikoli boljši Malcolm McDowell), fanu pesmi Singing in the Rain, ki ga vtaknejo v zapor, mu sperejo možgane in ga hočejo prepričati, da je za svoje početje kriv popolnoma sam. Ironično, glede na to, da se potem izkaže, da je bila kriva družba. Cel kup kultnih prizorov, inovativna režija in film, ki si ga je treba ogledati večkrat. Ker tega sam še nisem storil, je jasno, da ga zaenkrat še nisem razumel in sprejel tako kot se zanj spodobi.

Ocena: 6/10

OKUPACIJA U 26 SLIKA (jugoslavija 1979, vojna drama, r: Lordan Zafranović, i: Frano Lasić, Milan Štrljić, Tanja Pobrežnik, Boris Kralj, Bert Sotlar, Ivan Klemenc, Gordan Pavlov, Boris Dvornik, Stevo Žigon, Tatjana Bošković, Dušica Žagarac) Eden najbolj znanih in finančno najbolj uspešnih jugoslovanskih filmov vseh časov, ki so si ga ljudje zapomnili po brutalnem ustaškem masakru na avtobusu. Okupacija v 26 slikah v bistvu sploh ni tako zelo dober film, saj zgodba teče zelo površno, neprecizno in sila zmedeno. Vojni čas, kjer najboljši prijatelji postanejo najhujši sovražniki, bogati Frano Lasič, ki noče podpreti Italijanov, njegov ponosni in pogumni oče, ki ga ustrelijo ustaši, in čas, ko so lahko ljudje stopili na tri različne strani. Na italijansko, ustaško ali partizansko. Stvar je jasna, Pad Italije, ki ga je Zafranović posnel dve leti kasneje, je veliko boljši in superiornejši, čeprav ga danes pozna mnogo manj ljudi.

Ocena: 4/10

DRUNKEN MASTER (hong kong 1978, karate komedija, r: Woo Ping Yuen, i: Jackie Chan, Siu Tien Yuen, Jang Lee Hwang, Bolo Yeung, Dean Shek, Shun Yen Yuen) Film, ki je Jackiea Chana popeljal med legende. Dobrodošli na predstavitev povsem novega borilnega stila, ki izgleda tako, kot da bi ga izumili pijančki v lokalni gostilni. Štos je v tem, da se ga mora borec pred dvobojem tudi dejansko nacukati, saj s tem zmede nasprotnika in si zagotovi zmago. Enkratna in neponovljiva kung fu komedija, kjer mora stari dobri Jackie osvojiti sedem različnih pijanskih stilov, da se na koncu uspešno zoperstavi mojstru vseh mojstrov in reši čast svojega očeta.

Ocena: 8/10

OUR MAN FLINT (zda 1966, kriminalna komedija, r: Daniel Mann, i: James Coburn, Lee J. Cobb, Gila Golan, Edward Mulhare) To je on, Derek Flint (James Coburn), parodični brat Jamesa Bonda in karikatura vseh mogočih tajnih agentov, ki se zoperstavi trem egocentrikom, kateri želijo kontrolirati vreme in zavladati svetu. Our Man Flint je bil leta 1966 ravno prav otročji in frajerski, da je vžgal, za trenutek zasenčil celo Jamesa Bonda, si privoščil klišeje vohunskih filmov in Jamesa Coburna spremenil v zares veliko zvezdo, ki bi moral, roko na srce, vsaj enkrat zaigrati tudi Bonda.

Ocena: 5/10

NIAGARA (zda 1952, triler, r: Henry Hathaway, i: Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters, Don Wilson, Casey Adams) Film, ki je v orbito izstrelil Marilyn Monroe. Zgodba o ženi, ki hoče zaradi ljubimca stran spraviti svojega moža (Joseph Cotten) in zelo hitro ugotovi, da se bo dvojna igra obrnila proti njej, je leta 1952 delovala seksi in provokativno, danes pa je le soliden in malce razvlečen spomin na stare čase, kjer je Marilyn Monroe s svojim izgledom zasenčila praktično vse filme, v katerih je igrala.

Ocena: 4/10

ACT OF VIOLENCE (zda 1949, dramski triler, r: Fred Zinnemann, i: Van Helfin, Robert Ryan, Janet Leigh, Mary Astor) Šepavi Robert Ryan se spravi na svojega bivšega polkovnika Vana Helfina, saj je prepričan, da je med drugo svetovno vojno izdal svojo četo. Prestara in predpotopna štorija, ki je morda vžgala leta 1949, danes izgleda le kot zaprašena slika spominov, ki so jih pozabili na babičinem podstrešju.

Ocena: 2/10

THE ONION FIELD (zda 1979, kriminalna drama, r: Harold Becker, i: James Woods, John Savage, Franklin Seales, Ted Danson, Ronny Cox, Dianne Hull, Christopher Lloyd) Bojda resnična zgodba o kriminalcu (James Woods), ki je ustrelil policista, dobil plinsko celico, se rešil s pomočjo lukenj v sodnem sistemu in postal odvetnik svojim številnim sojetnikom. Površna, za lase privlečena, čudno odigrana in po nepotrebnem cenjena doza ironične realnosti, kjer luknje v sistemu celo hladnokrvnim morilcem omogočajo rešitev. Umor se zgodi sredi čebulnega polja, kroglo v prsi dobi policist Ted Danson, dogodki na sodišču pa so blesava šarada, ki bi ji verjeli samo bedaki.

Ocena: 2/10

GAME OF DEATH (zda 1978, karate, r: Robert Clouse, i: Bruce Lee, Gig Young, Hugh O’Brian, Colleen Camp, Dean Jagger, Kareem Abdul Jabbar) Kako so lakomni producenti šest let po kraljevi smrti z dvojniki skupaj spacali enega najslabših karate filmov v zgodovini. Če odmislimo mitski dvoboj z Kareemom Abdulom Jabbarjem, dobimo celo kopico bednih, nezanimivih, razvlečenih in nepotrebnih sekvenc, kjer namesto Brucea Leeja nespretno nastopajo njegovi dvojniki. Še več, producenti so bili prepričani, da gledalci ne bodo prepoznali filma Way of the Dragon, kjer se je Bruce boril s Chuckom Norrisom in trika s fotografijo, ki so jo pač zalepili na dvojnikovo telo, medtem ko naj bi se Bruce gledal v ogledalo. Na kratko, žalitev na celi črti.

Ocena: 1/10

FUN IN ACAPULCO (zda 1963, glasbena komedija, r: Richard Thorpe, i: Elvis Presley, Ursula Andress, Elsa Cardenas, Paul Lukas, Alejandro Rey, Larry Domasin) Kako se je Elvis zabaval v Akapulku, kjer je bil podnevi reševalec na bazenu, ponoči pa glasbena zvezda, ki je zavrtela glavo dvema ženskama hkrati. Elvisov trinajsti film, kjer mu družbo dela vedno atraktivna Ursula Andress, ki je leto dni nazaj svet obnorela v prvi bondiadi Dr. No, ko se je v bikinkah sprehajala po plaži, je natanko tak kot mora biti film, kjer nastopa Elvis Presley. Poln glasbe, lahkotnih zapletov in ljubezni. Za razliko od Franka Sinatre, Binga Crosbyja in celo Freda Astairea, Elvis ni nikdar hotel biti drugega kot Elvis, torej pevec, ki filme snema zaradi boljše promocije svojih pesmi.

Ocena: 4/10

 

9 komentarjev na “Kulti in klasike: A Clockwork Orange, Okupacija u 26 slika, Drunken Master, Our Man Flint, Niagara, Act of Violence, The Onion Field, Game of Death, Fun in Acapulco”

 1. djibril cisse pravi:

  Evo, končno lahko te pohvalim. Upam, da ne bo prvič, ker zadnič sem te skurcal. (tudi predzadnjič)
  Omenil si moj najboljši film bivše Juge. Grande Pad Italije. čisti nadrealizem. Ta fim je tako lep, kot je lepo življenje. Ja, revolucija se hrani z lastnimi otroci. to je užitek gledat,kako brat obsodi brata, brez alkohola. Izredna fotografija, muzika, da o Eni Begović ne govorimo.
  Gorica je sexi, kot vedno, tudi če ima kakšen kilo preveč. Četniki so super z brado in brez (kot filmski liki). Zanimivo, da se je to res zgodilo. Zafranović je dobil dnevnik nekega četnika, kjer se imenujejo Gusarji plavega Jadrana.

  Res krasen film. Ljubezen je močnajša od ideologije, smrt je močnejša od ljubezni.

  Frano Lasić – salonski revolucinar, ki še po smrti ne da miru svojemu rablju. sve se vrača, vse se plača. Kako se ljudje ne naučimo nič in ponavljamo napake drugih.

  poanta filma je , da tudi z dobrimi deli lahko delamo zlo. to se vidi, ko davorin spusti ketnike in jih opozori naj se čuvajo njihovega vodjo popa Djurića. Spuščeni četniki nato pokoljejo celo vas.

  A lahko recenziraš še kak jugo film z margine?Na TV3 so imeli poleti filme ponoči. eni so bli suer eni pa ološ.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Cisse, tudi meni je Pad Italije izreden film. Bi ga lahko gledal vsakič znova.
  Glede jugo filmov pa ti lahko obljubim, da še bo še našel kak.

 3. bandit pravi:

  jao jao

  kakšna slaba ocena za clockwork orange

  se vsekakor strinjam, da ga nisi sprejel kot bi si film zaslužil

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niti ne tako slaba ocena, še manj kritična recenzija, le priznanje, da še nisem povsem padel noter.

  Morda pa bi bil res nujen drugi ogled.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2010: Život i smrt porno bande, The Human Centipede, Srpski film pravi:

  [...] v Montrealu, kjer so film uvrstili med najboljše filme leta in se strinjali, da gre za srbsko Peklensko pomarančo ter režiserja Mladena Đorđevića, sicer avtorja zelo zabavnega in insajderskega dokumentarca [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Brazil pravi:

  [...] mu Wallace & Gromit ter The Hudsucker Proxy dolgujeta dve rundi, on sam runde dolguje filmom A Clockwork Orange, 1984 in Sedem samurajev. Jasno, ljubitelji Kafke, Orwella in Huxleyja bodo doživeli orgazem, [...]

 7. Kulti in klasike: Butterfield 8 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] 8, režiserja Daniela Manna, med drugim tudi avtorja filmov The Teahouse on the August Moon in Our Man Flint, je še danes izjemno eleganten, očarljiv, hudičevo prepričljiv in neuničljiv film, ki bo [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike pravi:

  [...] ljubezni, maščevanju, nasilju in izdajstvu, ki jo režiser Lordan Zafranović, tudi avtor zelo krvavega filma Okupacija v 26 slikah, vodi spretno, gledljivo, učinkovito in prodorno, se pravi tako, da si gledalec za vedno zapomni [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Conan the Destroyer (1984) pravi:

  [...] filmski vlogi. To pa je dobra finta, ki dejansko učinkuje in spomni na Brucea Leeja ter njegovo Igro smrti, kjer je asistiral Kareem Abdul Jabbar. In ko smo že pri Leejevih filmih, sekvenca v sobi z [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !