Doživljenjska renta za metanje kladiva?

3.09.2008 ob 23:04

Na nedavnem strankarskem soočenju je beseda tekla tudi o tem, ali so vrhunski športniki upravičeni do rente, s katero bodo priskrbljeni po končani športni karieri. Se pravi, če je fer, da jim damo doživljenjsko plačo, četudi ne bodo počeli čisto nič. Pač zato, ker so ujeli super uvrstitev na olimpijskih igrah in so se v času, ko bi bilo treba hoditi v šolo, ves dan in noč posvetili športu. V Ameriki je s tem seveda drugače. Tam take vrste športnik s pomočjo sponzorjev zasluži toliko, da mu ni treba delati ničesar več in da ima denarja ko dreka.

Pri nas je malce bolj zapleteno. Nekateri postanejo uspešni trenerji, nekateri svetovalni člani kakšne reprezentance, nekateri pa pač ostanejo na suhem in morajo začeti delati kakšna fizična dela. In prav tega se očitno boji tudi naš šampion Primož Kozmus. Tisti Primož Kozmus, ki kladivo zaluča do Lune, če je treba. In tisti Primož Kozmus, ki je celo življenje posvetil metanju kladiva. Huh, ima človek, ki cele dneve meče kladivo, po koncu kariere pravico zahtevati plačo za svoje pretekle dosežke? Bi moral vseeno hoditi v šolo in misliti, kaj bo počel na stara leta, ko ne bo več metal kladiva? 

Saj res, kaj pa tisti metalci, ki so kot Kozmus prav tako 24 ur dnevno metali kladivo, pozabili na šolo in službo ter pač zajebali vrhunski rezultat in formu ob pravem času.  Delikatna zadeva, ki se je ne da rešiti kar tako. Okej, poba je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah. Bo zato do konca lajfa dobival 2000 evrov plače od naše države, ali pa bi mu moral ta denar morda dati olimpijski komite? Nam je res naredil toliko reklame, da si zasluži tak payback? Kot sem rekel, zapletena situacija, na katero ne najdem pravega odgovora.

In pri vsem tem se spomnim celjskega tekača Mira Kocuvana, ki je nazadnje garal v neki trgovini. Pa četudi je bil vrhunski športnik, ki pač ni ujel zares prave forme na kakem zares pravem tekmovanju. Bi si tudi on zaslužil kakšno denarno pomoč, glede na to, da ni imel časa za šolanje in je vse življenje posvetil jebanju na tekaški stezi? Je Kozmus za Slovenijo naredil več kot on? Kdo bi vedel. Tudi Miro je bil totalni car, le da je imel hujšo konkurenco, kjer vedno zmagajo črnci. Ne rečem, da je metanje kladiva mačji kašelj, toda zdi se mi, da bi bila zmaga v kakšni drugi disciplini še bolj zajebana.

Kakorkoli že, v ZDA obstajajo športni kolidži, kjer se mladina, ki je nadarjena za kak šport, vseeno šola in dejansko skrbi za svojo eksistenco po končani karieri. Resda jim zaradi dosežkov učitelji pogledajo skozi prste, toda pobje in dekleta imajo kljub temu končano šolo, ki jim omogoča normalno življenje na stara leta. Huh, saj res, kaj pa recimo pevec in pianist? Celo življenje sta garala, zapostavila šolo, potem pa zaradi teh in onih razlogov zajebala kariero. Jima bomo dali rento, ali pa ju bomo nagnali na cesto prenašat gajbe?

null

 

24 komentarjev na “Doživljenjska renta za metanje kladiva?”

 1. smoger pravi:

  Kozmus je z višino rente malo pretiraval, da si lahko zagotovi ugodno izhodiščno pozicijo pri pogajanjih.
  Meni se zdi, da so rente malo pretirana zahteva. Potrebno je delati nekaj podobnega kot v ZDA.
  V Sloveniji že obstajajo športni razredi in tudi na drugih ’smereh’ srednjih šol imajo mladi športniki status športnika. Jaz bi uvedel posebno ekipo stokovnjakov, ki bi ocenjevala športno nadarjenost mladih in bi uvedel posebne štipendije samo za ZELO obetavne športnike, ki so v finančni stistki…seveda do konca šolanja. Tudi na faxih imajo športniki poseben status. Lep primer je Matic Osovnikar, ki bo (ali je že?) postal zobozdravnik.

  LN

  P.S.Glede dražvnega odonosa pa še: Slovenija naj poskrbi za športno infrastrukturo in pošteno izbiro reprezentantov, ne pa da slišiš v košarki kako na taborih izberejo mlade fante, katerih starši so neke velike gospodarske ribe…Bistvena naloga države je omogočiti učinkovite in objektivne mehanizme za selekcijo in šolanje najboljših posameznikov v usteznih športnih panogah.

 2. Dr. Frojnd pravi:

  Hmm, štipendiranje ZELO nadarjenih športnikov me spominja na anekdoto o Staljinu in filmskem skladu. Staljin naj bi namreč šefa filmskega sklada vprašal, koliko filmov posname SZ. Ta mu je odgovoril, okrog 300. Koliko pa je dobrih, je veliki vožd nadaljeval. Vodja filskega sklada mu odgovori, hja, kakšnih 30… In na to Staljin, no potem pa posnemite samo tistih 30, ter jim zmanjšal proračun na 10% prejšnjega.

  Smoger, pri njihovih 13 letih pač ne moreš točno locirati bodočih vrhunskih športnikov. Se pa popolnoma strinjam s tvojim pripisom.

 3. sakir sakir pravi:

  sam si je izbrau šport namest šole, sam naj se preskrbi na stara leta. moški pri 35ih na višku moči zahteva državno penzijo s primerlivo plačo sodnika? se je vprašu, ali želi bit slovenski heroj in na ta način zaslužt s kakšnim sponzorjem (pojavla se že na plakatnih panojih, uprašanje je, če je od tega kej potegnu), al črnogorski, kjer pač čislajo ravno tak način “dela”.

 4. klemenix klemenix pravi:

  Iztok z zadnjim odstavkom si sam odgovoril na zapleteno vprašanje glede šolanja in pokojnin športnikov. Šprtni kolidž po zgledu ZDA. Tukaj je za moje pojme rešeitev. A kaj, ko je nas šolski sistem svetobna leta zadaj…

 5. GReen street h. pravi:

  “sam si je izbrau šport namest šole, sam naj se preskrbi na stara leta. moški pri 35ih na višku moči zahteva državno penzijo s primerlivo plačo sodnika? se je vprašu, ali želi bit slovenski heroj in na ta način zaslužt s kakšnim sponzorjem (pojavla se že na plakatnih panojih, uprašanje je, če je od tega kej potegnu), al črnogorski, kjer pač čislajo ravno tak način “dela”.”
  x2
  Zdej če je enkrat vrhu tist kladu hoče kr pokojnino.
  Ja, dal bi ga v dom za ostarele, odvzel opravilno sposobnost, pa naj mu sestra/negovalka daje tedensko žepnino.

 6. GReen street h. pravi:

  LOOOOOL

 7. anja pravi:

  Mene je Primož z svojo zahtevo fuuuuul razočaral. Pa kaj če ful dober meče kladivo? Jaz pa ful dobr kuham. In kaj zdaj? Grem na neko tekmovanje npr.: v kuhanju v ZDA, zmagam, lepo predstavim Slovenijo in zdaj do konca življenja me plačujte. Tko kot je napisal sakir. Sam se je odločil da bo športal namest da se bo učil. mene boli briga a je on dobil zlato medaljo al ne. Mislim, ja , ful lep uspeh…ampak po moje se noben od gledacev OI, (razen mogoče kakšen osebek) spomni kdo je Primož Kozmus, kok je vrgel…razen uni ki jih to zanima.
  Tko da naj gre delat. Zlato medaljo je zase dobil in kokr vem, so dobitniki zlatih medalj dobili nekaj denarja in kaj bi še rad. dela to kar ima rad, dobr mu gre, ima nekaj sponzorjev (kjer jaz delam ga tud sponzoriramo) in mislim da mu je čist fajn. To kar zdaj zasluž naj dobr vloži v kako investicijo. pa mu bo čist fajn.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Hm, Miro Cerar je naš znani športnik. Veliko je treniral pa še v šolo je hodil in je sedaj pravnik. Mene ne bi motilo, če bi človek kot je on dobival od določene starosti naprej določeno rento. Tudi, če ni revež. Renta je vsak znesek, ki ga dobivaš kot stalni prihodek, ki izvira iz neke pravice oz. kapitala.
  Renta ni nujno ekvivalent pokojnini. Tudi 100 EUR na mesec je renta.

  Menim, da morajo naši športniki po končani karieri pokojnino zaslužiti kot drugi ljudje, morda bi jim skrajšali delovno dobo tako kot mamicam za otroke, ali pa kot za študij na fakulteti. Za izjemne uspehe bi pa jim lahko dali mesečni dodatek v obliki rente, ki pa vsekakor ne more nadomestiti rednega zaslužka ali redno zaslužene pokojnine. Skrb za osebno eksistenco je stvar človekove osebne odgovornosti. Tudi to, kaj boš delal po športni karieri.
  Če ne drugega, vrhunski športnik vedno lahko pomaga pri vzgoji novih športnikov.

 9. Rado Rado pravi:

  Anja,
  za olimpijsko medaljo mora športnik garati od otroških let dalje, do meje kolikor je njegov organizem sploh še sposoben. In ob tem mora imeti še veliko sreče in skoraj nemogoče (pri večini športov) se je ob tem še izobraževati za kakšen poklic.
  Ob koncu športne kariere je organizem vrhunskega športnika običajno zgaran, amortiziran. (v kolikor ga že vrhuncem kariere, niso zaustavile poškodbe).

  Evforija, kateri podležemo ob osvojitvi medalje pač ima svojo ceno.
  Kaj zdaj? Polni smo narodovega ponosa ob osvojitvi medalje. Palačali pa ne bi?! Če se bomo, kot nacija odločili, da za olimpijske medalje nismo pripravljeni plačevati potem to jasno povejmo. Janševa vlada je že tako, v primerjavi s prešnjimi vladami, tako bistveno omejila sredstva za šport.

  Jaz mislim drugače. Vrhunski športniki so vzor mnogim mladim in jih pomagajo sooblikovati. So torej vredni svoje cene.

  Če bi ti Anja vsaj približno slutila, koliko denarja se v državni upravi zaradi neracionalnosti in zaradi privilegijev oblasti zmeče stran***, v primerjavi s ceno za vzdrževanje vrhunskega športnika, bi zanesljivo menila drugače,

  En delovni dan zunanjega ministra v času svojega predsedovanja Ovseju ni stal manj, kot 3000 EUR. Tri tisoč evrov na mesec pa zanesljivo ni potrošil nosilec zlate olimpijske medalje, Kozmos. Skupaj z vložkom v njegovo rento. In kaj je ostalo za našim zunanjim ministrom? Osetijo so kljub njegovim naporom razfajfali. Spanje v hotelih za 1.500 EUR na noč, ni prineslo nobenih učinkov (razen za lastnika hotela in tam zaposlene).

  Iztok,
  moj post je deloma namenjen tudi tebi. Zdi se, da si v nekaterih delih svojega “športnega razmišljanja” vendarle nekoliko šibek. LP
  :-)

  ***
  Če bi v državni upravi poslovali in delali po enakih načelih, kot se dela v podjetjih, ki poslujejo v pogojih svobodne, tržne konkurence, bi zanesljivo prihranili stotine miljonov evrov. Zanesljivo!!!

 10. Mašon pravi:

  No, ko smo že pri športnih kolidžih… ki so točno to – športni kolidži. jest poznam nekoga, ki je končal Berkley s športno štipendijo. Zajebal kariero. In potem je bil diplomiran mikrobiolog z diplomo z Berkleya, ki ni dobil službe v US. zakaj? ker ni vedu, kaj je petrijevka. kako se zmeša agar. za vraga, ni vedu, da bakterije niso samo palčke in da niso vse podobne E. coli! V sloveniji mali bog (z diplomo ameriške univerze!) z manj znanja, kot ga imajo študenti BF v prvem letniku.
  Tko da v ameriki ne živijo od ‘poklica’ oz. ‘diplome’. tam v par letih kariere naberejo take denarje (predvsem s spoznorji), da se nam še sanja ne. in jim potem ni treba mignit do smrti. Me zanima če bo Phelps kdaj mogu karkoli s prstom mignit.

 11. muffinos pravi:

  Dej Iztok, navad se preverit razna imena in podatke, preden jih objavljas. Miro Kocuvan je in nikakrsn Kocovan, poznavalec pa tak. Ja sej vem, kaj bos rekel ali bos to oznacil za lapsus ali pa obdolzil tiskarskega skrata, kot ponavadi. Dejstvo pa je, da se to ponavlja iz objave v objavo in je mocno motece.

 12. anja pravi:

  Rado, poznam ljudi, ki se ukvarjajo z vrhunskim športom in privatno ni nihče od njih za nikakršen zgled mladini. po treningih se samo še hodi po kafičih, žura, plačujejo se drage prostitutke, čeprav je večinan jih poročenih, v nočnih klubih jih na razne načine zadovoljujejo kakšne mladenke in to vsem na očeh… Ok, Primož je mal bolj sramežljive sorte, ampak verjemi mi, da veliko plitkih ljudi ni samo v politiki, ampak tudi v športu. Zakaj? Zato ker sam delajo za fizično moč in za žur. Da bi pa kdo med njimi znal kaj več pametnega povedat-zelo zelo redki so taki. ne morem reč da jih ni, sam please ne mi pa govort da so oni za nek zgled mladini. Al pa sam dejstvo in šokantna odkritja o tem kaj se je dogajalo v Olimpijski vasi med športniki, kjer se vsi mešajo med sabo. Pa tud na DIF-u, vsak gre skor z vsakim. In to niso govorice, ampak dejstva. nacionalni ponos pa gor al pa dol-nacionalizem mi ni nikol bil všeč. mi je vseen če bi bil Primož Kozmus Srb al pa Hrvat al pa to da je Slovenc. Športniki pa so večinoma preplačani-vrhunski seveda-kok keša se vrti v enih športih da je to velka sramota sploh da se kdo hval kok zasluž, ker žogo šutira, al zabija….in to da en meče kladivo nič impresivnega. slabo športno disciplino si je pač izbral. in ne, zarad zlate medalje si ne zasluž doživljenske rente 2000€.

 13. Rado Rado pravi:

  Anja: “….in to da en meče kladivo nič impresivnega”

  Anja, ti in jaz živiva v različnih svetovih.
  Če lahko ti najboljšemu na svetu rečeš zgolj nič impresivnega, jaz pa v njem vidim izjemno moč, veliko hitrost in odlično koordinacijo moči in hitrosti, ob veliki psihološki obremenitvi,

  potem Anja se zares nimava kaj pogovarjati, ker nimava stične točke.

  Spoštujem tvoje mnenje, želim pa si, da večina Slovencev ne bi mislila tako, kot misliš ti in da bi podprla športnike.
  LP

 14. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Res je, da ne gre samo za problem tistih, ki so dobili medaljo na “Olimpu”, saj obstajajo tudi druge vrste serijski dosežki v svetu. Zato bi moralo bit, se strinjam, bolje poskrbljeno za tiste, ki so za vrhunske dosežke žrtvovali mladost in se kasneje težje vpnejo v siceršnji normalen tok življenja. Ker izgovor, kako nekaterim pač uspe vseeno, ne pije vode, saj nimajo vsi ustreznih pogojev in vezi, da bi lahko kar odprli podjetje ali dobili delo znotraj športnega novinarstva na primer.

  Največji fiasko na primer, ki sem ga slišala, je, da študij na Univerzi za šport izpljune ravno vrhunske športnike, saj ne morejo nujno ustreči pogojem, ki jih ta fakulteta zahteva. Vrhunski gimnastik a la Petkovšek na primer ne more opravit vseh obveznosti plavanja in drugih vrst športov, ker ga ta ovirajo pri dnevnih rednih treningih za svoj tip športa. Človek si težko zamisli, da je kaj tako nelogičnega sploh možno. Pa je. V Sloveniji … Kot ponavadi.

 15. Rado Rado pravi:

  Biti športnik, ali biti učitelj športa je bistvena razlika.
  Za diplomo na fakulteti je pač potrebna ena širina, akademska raven.

  Nedvomno je Petkovšek vrhunski športnik.
  Z ničemer še pa ni dokazal, da je vrhunski športni pedagog.
  Seveda pa se mora najprej prebiti skozi vprašanja profesorjev.

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Smoger, Matic Osovnikar si zasluži vse mogoče pohvale, saj je fural šport in faks hkrati. In to celo šestletnega. Pohvalno in vse čestitke.

  Doktor, Stalinova replika je vrhunska :)

  Anja, primerjava s kuhanjem je povsem na mestu.

  Nevenka, dala si mi idejo, da bi se jim športna kariera štela kot delovna doba.

  Rado, koliko mladim je recimo Kozmus postal idol? Se ti ne zdi, da ga kadarkoli presežejo člani skupine Rebelde?

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mašon, kot sem že dejal, v ZDA sponzorji prinesejo ogromno denarja še sto let po karieri.

  Mufinos, zato pa imam Gartyja Fartyja :)
  In ja, še vedno lahko nehaš brati moj blog.

 18. Anglist pravi:

  Ja seveda. Še kakšna glasbena želja Kozmusa? Športnikom plačat izobraževanje, to pa je tudi vse. Žalostno da človek pri 30-ih sploh govori o penziji, kaj šele da jo zahteva. In ne to ni spet “fovšija”, slovenska zaplankanost ali ne vem koji kurac izgovor bo se spet našel če nekdo nečemu nasprotuje ampak taka je realnost. Ne bo mi noben rekel da Kozmus ni imel časa končat kakšne šole, ker je 24/7 treniral. Prav tako se lahko izobražuje za trenerja po končani karieri (naj mu izobraževanje v tem primeru res plača država) potem pa se naj znajde tak kot se mora milijon ostalih državljanov Slovenije ki pač ne meče kladiva ali plava, ali teče ipd. Od kdaj je metanje kladiva več kot npr. delo prodajalke Tuša – saj Tuš tudi predstavlja ime v tujini ali pač? Pa še njej dajte 2000 € rente ker je pripomogla k prepoznavnosti Slovenije v tujini. Dajmo še zdaj rento tudi Katji Koren, pa Dovžanovi itd…

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anglist, zelo smiselna replika.

 20. Rado Rado pravi:

  Ali ne bi bilo bolje, da bi se vsak izjasnil, komu bi pa on namenil podporo? Kateri profil naj bi po vašem dobil družbeno pomoč. In ne tako, kot zdaj, ko se nekateri zavzemate, da je prav športniki ne bi dobili.

  Anglist,
  sory ampak ti ZARES ne veš kaj je vrhunski šport. Pojdi enkrat k Fabjanu na Lopato in ga prosi, če si lahko en dan opazuješ trening njegovih punc.
  Kap te bo!
  Zvečer namreč dekleta popadajo v posteljo od utrujenosti. In naslednji dan še vedno utrujena gredo na nov trening. Kakršenkoli študij v tem času je le iluzija.

  Zakaj vsi raje ne pišete o tistem na kar se spoznate? O kulturi, umetnosti, znanosti . .
  Pisanje o športu pa pustite drugim, ki se nanj spoznajo! Tudi ti Iztok.

 21. GReen street h. pravi:

  Kozmus si je mesto v spominih Slovencev zapravil ali bolje rečeno zamazal z svojim jamranjem in prosjačenjem za pokojnino. Pika

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Rado, s Fabjanom in Urško Žolnir sem nekoč opravil intervju. Res je, trening je naporen, zato pa so rezultati tako zelo vrhunski. Toda ne pozabi, vsak športnik se mora ne glede na vse zavedati, da ne bo večno športnik, kar pomeni, da mora misliti tudi na šolo. Jebat ga, tako je. In za tako razmišljanje se ni treba spoznati na šport.

  Green, zapravil ravno ne, je pa mnoge malce ujezil. No ja, po eni strani pa ga je treba tudi razumeti.

 23. Anglist pravi:

  Rado, ali so športniki plačani od svojih zvez ali ne? Ne vidim v čem je sedaj športnik več vreden kot nekdo ki pač ne meče kladiva in dela 8 ur za tekočim trakom kot budalo. Ob koncu poti bo pa športnik zavoljo enega vrhunskega rezultata (sprijaznite se da so slovenski vrhunski špotrniki po veliki večini muhe enodnevnice z izjemo Čopa ali Debevca ki sta res dosegla ogromno in se jih ne sme pozabit) dobil visoko rento, delavec z isto izobrazbo ki je pač buljil v tisti trak pa je isto na koncu dneva utrujen bo pa dobil miloščino. Prosim vas lepo. Najlažje je kar vse vsem dat kar se jim zapiči v glavo. Kot sem že povedal – omogočit jim nadalnje izobraževanje ali funkcijo v panogi kjer so bili dejavni, to pa je tudi vse.

  Po isti logiki lahko damo tudi našim vrlim pevcem rente, saj ja imajo naporne nastope in še in še.

 24. Benjamin pravi:

  Aha. In zdaj naj tudi tisti, ki nas boli patak za sport placujemo davek, ki bo sel za “rente sportnikov”? Zaradi mene lahko ukinejo uradni sport v Sloveniji. Naj dajo rente rajsi tistim, ki naredijo kaj za medicino ipd.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !