Recenzija: Savior

31.08.2008 ob 18:02

zda 1998, drama, režija: Predrag Antonijević, igrajo: Dennis Quaid, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Stellan Skarsgard, Nastassja Kinski

Morda najboljši film o jugoslovanski državljanski vojni.

Rešitelja sem prvič videl na svečani premieri v celjskem kinu Union. Bilo je šokantno. Še posebej za bolj šibke gledalke, ki so lezle skupaj in množično zapuščale dvorano. Predvsem zavoljo prizora, kjer hoče srbski vojak Sergej Trifunović ustreliti še nerojenega otroka, ki leze iz trebuščka nesrečne mladenke Vere (Nataša Ninković). Jasno, ta isti Sergej Trifunović malce pred tem odreže prst nesrečni starki in iz njega sname zlat prstan. Divji film. Tak, da se zavemo, da so ga posneli po resničnih dogodkih. V času jugoslovanske vojne, ki je pred desetletjem med drugim navdahnila tudi Lepa sela lepo gore in Bure baruta, ki skupaj z Rešiteljem sestavljajo tri mojstrovine, katerim zlepa ne boste našli para. In rešitelj se prične v Parizu. V mestu ljubezni, kjer sta tudi vojak Dennis Quaid in njegova žena Nastassja Kinski. Kjer sredi restavracije raznese bombo, ki ubije njegovo družino. Njegovo ženo in njegovega sinčka. Ker bombo podtaknejo muslimanski fundamentalisti, se našemu Dennisu seveda strga. Tako zelo, da sredi cerkve postreli nekaj Muslimanov in se potem kot član tujske legije preseli v Bosno ter stopi na stran Srbov. Kot snajper, ki brez pomislekov poči tudi otroka. Jasno, med vojno v bivši jugi so bili tudi otroci barabe. Le del ubijalskega stroja, ki je pral možgane. Le teroristi z bombo, ki ubije tudi Dennisovega prijatelja Stellana Skarsgarda. Prav imate, Dennis ni več človek, Dennis je le mašina za ubijanje. Le robot brez čustev, ki več kot odlično paše v vojno Bosno. V zajebano situacijo, ki je do konca razbila Jugoslavijo. In tukaj je prej omenjena mladenka Vera. Posiljena in visoko noseča Srbkinja, ki je izgubila ponos, čast in smisel življenja. Jasno, ko rodi majhno deklico, bi se najraje ubila. Še več, najraje bi ubila tudi njo. Deklica zanjo namreč ni otrok, deklica je sad posilstva Muslimanov, ki so ji ubili srce, dušo in telo. In pozor, tako misli tudi njen oče, ki ji v roke porine pištolo in pravi: “Ustreli se in reši čast naše družine.” Grozljiva in šokantna situacija, ki se samo še stopnjuje. Kljub temu, da nesrečni Veri pomaga prav naš Dennis, ki je spet človek. Ki dobi občutek, da mora pomagati in da sta Vera in njena hčerkica njegova žena in njegov sinko. Ko jo mahneta proti Splitu, gledalec pomisli, da bo vse okej. Da bosta našla mir in da ju čaka srečen konec. Vsaj malce sreče v tej kurčevi državljanski vojni. Žal ne gre. Žal jima pot prekrižajo prasci. Morda Srbi, morda pa celo Hrvati. Kdo bi vedel. Takrat so bili namreč vsi po vrsti hude barabe. In pot jima prekrižajo tako, da Vera pade pred eksekjutorski vod, Dennis pa v privezanem čolnu skriva otročka. To, kar sledi, je čisto paranje gledalčeve duše. Sekvenca, ki jo boste težko zdržali. In prizor, ki je na svečani premieri skupaj vrgel tudi mene. Nepozaben film. Mojstrovina za vse večne čase. In spomin na vojno, ki je ne bi smeli biti niti na filmskem traku kaj šele v resnici.

Ocena: mojstrovina

null

 

34 komentarjev na “Recenzija: Savior”

 1. smoger pravi:

  No, upam, da enkrat posnamejo filmo o tem kako so zrežirali vojno v Jugi…

 2. Humbert Morocco pravi:

  Torej, zgodba gre o ubogi Srbkinji, ki se potem, ko jo posilijo okupatorski muslimanski fundamentalisti iz 21. stoletja, zateče na pomoč v Split (po možnosti med Olujo).
  Odlično, Gartner, skoraj toliko smiselno kot tvoja eksistenca.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Hm ja..Quaid je za moje pojme hudirjevo dober igralec.

 4. niko kao ja pravi:

  Ampak, Bure Baruta ima pa zelo malo skupnega z ostalima dvema filmoma, ki ju omenjaš.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Smoger, ne bi bilo slabo.

  Niko, ima več kot si misliš.

 6. tinamalina tinamalina pravi:

  Humbert, saj si Iztok ni izmislil scenarija. Punca res v Splitu išče pomoč. Tja prideta, da bi poiskala rdeči križ… in tam jo tudi ubijejo.
  Gre se pa za 20. stoletje.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, očitno sem po novem kriv tudi za scenarije filmov, ki jih gledam :)

 8. filmoljub pravi:

  Tega filma zaenkrat še ne poznam. Je pa čudno, da ga nisi recimo primerjal s fenomenalnim Dragijevićevim Lepa sela lepo gore (1996), za moje pojme daleč najboljšim filmom o jugoslovanskem konfliktu, ali pa vsaj s Tanovićevo Nikogaršno zemljo (2001). Menim, da nobena cenena amerikanska eksplicitnost in fascinacija z nasiljem ne more bolje ponazoriti nesmiselnosti, absurdnosti in grotesknosti te vojne kot satirična in v nedoumljivo farso zavita poanta obeh omenjenih filmov. Da pa ne bom prepameten, si bom Rešitelja najprej ogledal, pa potem še kaj komentiral.
  :)

 9. filmoljub pravi:

  Ups, se takoj popravljam in opravičujem. Lepa sela si omenil, sem spregledal. Dej malo večje črke, no, tele komaj preberem.
  ;) Bi pa omenil še eno prezrto filmsko mojstrovino na temo te vojne, ki mogoče bolj kot vse omenjene metaforično ponazori njeno dogajanje in smisel, namreč kratki film (A)torzija iz leta 2002 režiserja Stefana Arsenijevića.

 10. pokluka pravi:

  Zdj se pa moram pofočkat.Film nič posebnega že videno .Zadeva,ki pa je mene zadela v nulo se imenuje Warriors.(1999 BBC TV) Britanske modre čelade v Bosni in njihove (ne)dejavnosti,jebiga politika je kurba.Pa samo še to Okupacija v 26 slikah scena v avtobusu brrr….

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Uf, res je, tisti masaker iz avtobusa je huda reč, toda film sam po sebi ni ne vem kaj.

 12. Oja pravi:

  Hm, kako to, da za tole velemojstrovino prvič slišim šele deset let po njenem nastanku, kljub temu, da v njej igrajo tudi znana holivudska imena? No ja, verjetno po istem ključu, kot sta v partizanskih filmih igrala Richard Burton in Yul Brynner. Dokler ne slišim še nekaj drugih mnenj, bom pač stvar odpisala kot prozorno propagando.

 13. filmoljub pravi:

  Okej, zadeva ogledana. Strinjam se Pokluko. Dokaj sterilna mainstreamovska zadeva, nekje na nivoju Peacemakerja s Clooneyjem ali pa morda Welcome to Sarajevo s Harrelsonom, ki se sicer trudi s čustvenostjo in šokiranjem, ampak pogrne po politični in družbeno analitični plati. Film je daleč, ampak RES DALEČ od tega, da bi bil “najboljši film o jugoslovanski državljanski vojni”.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Oja, za vse dobre filme se sliši kasneje. In ja, Yul je igral v Bitki na Neretvi, ki je eden najboljših vojaških filmov vseh časov. Tako, da res ne vem, kaj si hotela povedati. No ja, ko film vidiš, se bova pogovarjala.

  Filmoljub, močno si ga podcenil. Škoda. In ne lomi mi ga s Mirovnikom, ta pa je res bosa. Joj no :(

 15. filmoljub pravi:

  Veš kaj, takole ti povem: glede Neretve se absolutno strinjam. :D

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, končno :)

 17. hmhmhm pravi:

  Oja, kako lahko film odpišeš kot propaganado, ker prvič slišiš zanj? Ravno za propagandne filme je načilno,da se jih povsod oglašuje in se širi glas o njih.
  Sicer je pa zadeva kar stara… 11 let.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hmhmhm, dober odgovor.

 19. Recenzija: Bure baruta « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] po naše, Sod smodnika, je odličen. Še bolj kot Lepe vasi lepo gorijo. Morda celo bolj kot Savior, ki ga je istega leta posnel Predrag Antonijević. Morda bolj od vseh srbskih filmov doslej. Morda [...]

 20. Sara pravi:

  Ja,sem videla fim na Pink-u pred dvema dnevoma.. Najprej sem partnerju zamorila,kako lahko gleda to morijo nasilno in da naj prestavi,saj je bil ravno odlomek ,ko pretepejo žensko v trebuh v njenem zadnjem dnevu nosečnosti,potem pa partner zaspi,jaz pa vseeno vztrajam do konca..
  Tako dobrega filma nisem videla že lep čas in jokala po njemu sem tudi še pol ure! Četudi težko prenašam nasilje,moram priznat,to je eden NAJBOLJŠIH filmov vseh časov!
  Zelo pa me je prizadelo,da se v tej vojni ni ukrepalo bolj krepko,s strani tujih sil,ki naj bi se šle >pismejkerje<..
  Tudi eden prvih komentarjev je dobr,da bi lahko kdaj posneli ozadje te vojne,saj je bilo več kot očitno,da je ta morija trajala tako dolgo zaradi drugih,tujih,vemo kakšnih in čigavih,interesov..
  Oglejte si ga,ne bo vam žal,vendar opozarjam,da zna film vzbudit neverjetna sovražna čustva do te vojne in njenih vpletenih..

  Lep pozdrav! Sara

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prizor z nosečim dekletom je grozljivo realističen in gledalca res pretrese, še posebej, ko vidimo, da hoče vojak ustreliti še komaj rojenega dojenčka.

 22. sonja pravi:

  Tudi jaz sem videla film in moram reči, da me je pretresel in
  moram še omeniti lepo glasbo v filmu, predvsem narodne pesmi.

 23. Ajda pravi:

  Ne spomnim se dobro ali je bil konec srečen vsaj za očeta in dojenčka, če se ne motim, se je očetu posrečilo rešiti otroka in sta bila na enem avtobusu, nisem pa sigurna, če je to iz tega filma. Zdi se mi pa, ker se spomnim, ko ga je skrival na čolnu in v strahu, da bo začel jokati, ga je stiskal k sebi. Pretresljiv film, zelo zelo realen.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni bil oče, bil je vojak, ki je pazil na mamico in otroka. Konec je srečen, ja. Prizor na čolnu pa je enkraten.

 25. ajda ajda pravi:

  Ja, sem se zmotila, bil je vojak. Res je, tisti trenutki na čolnu so me kar silili, da bi ugasnila tv oz. preklopila na drug program, ker se mi je zdelo prekruto, da bi našli otročička, a sem vseeno zdržala.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tako dolgo ga je stiskal, da ga je skoraj zadušil, če se prav spomnim. Nepozaben prizor.

 27. Sara pravi:

  Prisežem vam,da v zadnjih parih letih nisem videla filma,ki bi imel tak učinek na mene,čeprav sem vmes med gledanjem tudi sama zares MORALA nekajkrat prestaviti na drug kanal.. Ko sem v enem drugem forumu opisovala to izkušnjo ter omenila ta čudovit film ,so se mi samo posmehovali,saj ga očitno niso poznali.. Čudovit je, ampak razume ga lahko samo nekdo,ki pozna tedanjo situacijo,ima sočutje do človeškega življenja,pa kateri koli strani v vojni že ta pripada in ki ve kaj je to prava ter nesebična ljubezen..
  Ta trenutek bi si želela še enkrat ogledat ta film,če bi vedela,kako do njega prit,tako zelo me je navdušil,saj bi ga tokrat zmogla in želela gledat neprekinjeno..
  Lepo pozdravljam vse prisotne na tem forumu,ki vas je ta film enako navdušil kot mene!

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Počekiraj piratebay, ziher se ga tam najde.

 29. Sara pravi:

  Bojim se teh spletnih piratskih strani,saj sem staknila že preveč virusov ravno zaradi podobnih dejanj.. Verjetno si ga bom kar izposodila v kaki knjižnici enkrat pa bo.. Mi je pa ena zadeva v filmu dala ful mislit,saj tega namreč nisem razumela in bi vas lepo prosila za razlago! Namreč zapazila sem,da so Srbi v filmu Bošnjake nazivali s Turki in bi zares želela izvedeti od kod ta naziv.. Še danes ne vem ali so Bošnjaki dejansko potomci Turkov ali pač Slovani,ki so se nekoč pustili pomuslimanit? Hvala za razlago in lepo pozdravljam vse skupaj!
  Sara

 30. ana pravi:

  Jaz sem pa danes 23.01.2012 gledala film.POPOLN ŠOK sploh ker vemo da se je vse to res dogajalo.Zamudila pa sem zadnjo minuto, ko mu ženska prinese dojenčico na pomol.Kaj se je zgodilo’Ali jo je vzel za svojo.Ne želim še enkrat gledat filma me pa zanima kaj je na koncu.Hvala in lp ana

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dojenčico na koncu najprej odda vozilu Rdečega križa in sede ves sesut na klopco. Nato pa mu jo prinese neka ženska nazaj in ga vpraša, če je njegova. On reče da je, ona pa jima reče, da ju lahko oba skupaj odpelje v bolnico. Torej verjetno punčko na koncu res vzame za svojo.

 32. IZTOK faking GARTNER » Televizija 18 pravi:

  [...] filmov. Strasti so se namreč umirile, jeza se je potlačila, Lepa sela lepo gore, Rane, Rešitelj in Bure Baruta pa so bili preveč odlični, da bi se jim dalo slediti. In srbski film se je znašel [...]

 33. Marijana pravi:

  Ni mi jasno edino to: Kako sploh lahko nekdo napiše, da ne ve za koga se je šlo v tisti sceni, ko pobijejo vse ljudi iz autobusa. Saj se vendar vidi po uniformah in tistih trakovih. Tisti, ki je pozorno spremljal film, ve dobro, da tisto niso bile srbske uniforme. Gospod Iztok, poglejte še enkrat, pa boste vedeli kdo so ti vojaki.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj nepotrebna filozofija, pač povej, pa je.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !