Recenzije: Alien 3, Species, Outbreak

19.08.2008 ob 03:06

ALIEN 3 (zda 1992, znanstveno fantastična grozljivka, režija: David Fincher, igrajo: Sigourney Weaver, Charles Dance, Charles S. Dutton, Pete Postlethwaite, Lance Henriksen)

Korak nazaj.

Alien 3 je brez dvoma najslabši predstavnik celotne serije štirih delov te znamenite vesoljske grozljivke. Najslabši, pa vendar nikakor ne slab. Se pravi, ne tak, da ne bi bil vreden vaše pozornosti. Navsezadnje, Sigourney Weaver se obrije v živo. Po glavi, da se razumemo. Zato, da ne bi preveč vznemirjala jetnikov v strogo varovanem vesoljskem arestu bogu za hrbtom. Pa vendar ne tako zelo za hrbtom, da ga ne bi našel tudi naš osmi potnik. Naš krvoločni alien, ki ji pride tokrat še posebej blizu. Skoraj tako, da bi jo lahko polizal. Toda pozor, pusti jo pri miru. Povoha jo in odfrči stran. Jasno, Sigurney, ali če hočete, poročnica Ellen Ripley, v sebi nosi njegovega otroka. Čisto pravo pošast. Kot John Hurt v prvem delu, ki ga skuša tretji del ujeti z atmosfero. S klavstrofobijo, kamor primeša še drugi del. Torej klanje, mesarjenje in paranje nesrečnih žrtev divje pošasti, ki ne pozna milosti. Povedano drugače, Alien 3 je od prvih dveh delov pobral najslabše in naredil hud korak nazaj. Tako zelo hud, da ga ni zmogel popraviti niti zelo dober četrti del. In tako zelo hud, da je šla franšiza počasi v tri krasne. Sicer pa, ko boste videli konec, vam bo jasno, da je bil natanko tak tudi glavni namen. In da ne pozabim, osmi potnik v hitrih prizorih zgleda kot da bi bil iz železa, kar je čudno, trapasto in neprepričljivo.

Ocena: nič posebnega

SPECIES (zda 1995, znanstveno fantastična grozljivka, režija: Roger Donaldson, igrajo: Natasha Henstridge, Michael Madsen, Forest Whitaker, Ben Kingsley, Alfred Molina, Marg Helgenberger, Michelle Williams)

Še vedno zelo dobra, zelo gledljiva, zelo zabavna, zelo seksi in zelo frajerska znanstveno fantastična grozljivka, po kateri se boste brez dvoma bali poljubljanja z dekleti .

Natasha Henstridge, ki kljub tejle drzni vlogi ni postala zvezda, je Sil. Pol baba, pol marsovka. Ali še bolje, pol baba, pol osmi potnik. Nora babnica z misijo, da čimprej najde moškega, ki jo bo oplodil. Jezna je, pravzaprav nedojebana in zelo besna. Jasno, Ben Kingsley, vodja ekipe, ki jo je ustvaril, jo je hotel ubiti in zastrupiti s plinom. Pač kot eksperiment, ki je šel narobe. In ki ga vlada ne potrebuje več. Prav zato pobegne iz laboratorija in se kot “Englishman in New York” navaja na naše običaje ter, kot sem že dejal, išče žrebca za oploditev. Žrebca za vroč seks, kjer pokaže tudi svoj globoki poljub. Svoj zajebani in strastni french kiss, ki mu v celotni filmski zgodovini ne boste našli para. Kul film. Vseskozi dinamičen, razgiban, zanimiv, zabaven in tak, da ga lahko gledamo vsako leto znova. Plus enkratna igralska ekipa in rosno mlada Michelle Williams, ki sem jo leta 1995 v kinu seveda zgrešil.

Ocena: vredno ogleda

null

OUTBREAK (zda 1995, drama, režija: Wolfgang Petersen, igrajo: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Patrick Dempsey, Zakes Mokae)

Pozabite na ebolo, v hiši je motaba, smrtonosni virus, ki se širi tudi po zraku.

Izbruh me je leta 1995 zadel kot je treba. Tako močno, da sem si izmislil igro, da sem kašljal v neznance in se drl: “Izbruh, izbruh.” Odpelo se mi je. Kot da bi tudi jaz dobil motabo. Hudo smrtonosni virus, ki ga v ZDA prinese majhna opica. In ki ga morajo ujeti vojaški zdravnik Dustin Hoffman, njegova bivša žena Rene Russo, njegov šef Morgan Freeman, njegov sodelavec Kevin Spacey in novinec Cuba Gooding Jr. Vrhunska ekipa strokovnjakov, ki jo igra vrhunska ekipa igralcev. V zelo dobrem in še vedno prepričljivem ter zelo napetem dramskem akcionerju, ki premore ravno pravšnjo dozo realnosti, da mu verjamemo, da bi se lahko zgodil tudi v resnici. Prav imate, Dustin in Rene bi lahko posnela tudi Kramer proti Kramerju 2, kar pa ne moti, marveč daje simpatičnost in prizore, ki jih drugi podobni filmi nimajo. Izkušeni režiser Wolfgang Petersen je svoje delo opravil tako kot je treba. Popolnoma brez napak. Z dobrim tempom, pravilno montažo in napeto atmosfero, ki potegne gledalca. Povedano drugače, Izbruh je film, ki bo trajal še vrsto let. In film, ki ga današnje čase prav močno pogrešam v naših kinih.

Ocena: presežek

 

18 komentarjev na “Recenzije: Alien 3, Species, Outbreak”

 1. Matic pravi:

  Heh, v knjigi je pa bila ebola… :D Morajo vse popravit amerikanci

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Matic, ebola je bila za film premalo nevarna :)

 3. Collector pravi:

  Alien 3 je vsekakor boljši od Alien 4. Tisti je še le polomija.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Collector, če si ga videl v kinu, potem veš, da so bili akcijski prizori osupljivi. Mene je prav štirka močno presenetila.

 5. angelmanuel pravi:

  Meni so ble opice vedno face. Vedno smešne in na štose. Pa spomnim se jih še iz filmov z Burtom Reynoldsom. Pa ko so snemali filme, ko so opice ble glavne zvezde filma…
  Dokler nisem videl tote male posrane opice iz izbruha. Tak me je šokirala, da še zaj nisem prišo k sebi glede opic in jih več ne maram. Ne maram jih več v filmih v trgovinah z živalmi ali v vrtih kjer imajo opice in se jih na veliko izogibam. Kaj šele da bi se kere dotaknil. Pajki, kače, škorpijoni so za mene manekeni proti opicam. Verjetno bi ponoči boljše spal če bi se mi omenjene živali prosto gibale po sobi kot pa, če bi imel opico zaprto v kletki nekje v garaži.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Angel, torej je film dosegel svoj namen :)
  No ja, sicer pa opica ni bila kriva, da se je okužila in da je širila virus. Bil je splet okoliščin. Pa ne pozabi, da je bila samo igralka in da je v resnici verjetno čisto prijazna in luštna opica, ki niti tebi en bi storila nič žalega :)

 7. filmoljub pravi:

  Jasno, da se strinjam s Collectorjem. Četrti del je za kozlat in je franšizi v sramoto – bolje bi bilo, ko ga nikoli ne bi posneli (DA, gledal sem ga v kinu in na TVju in na plazmi in na LCDju, potem pa smo z mediji že skoraj pri koncu, a ne). In, ojoj, menda se govori še o petem delu. Pa smo že skoraj pri Policijski akademiji.

  Izbruh je film, ki ga zlahka pozabiš že čez 5 minut. Če se samo spomnim na tisto popcorn preganjanje s helikopterjem, mu ne bi dal prav bistveno večje ocene od Dreamcatcherja. Škoda Hoffmana, škoda Freemana, škoda Spaceyja, škoda Sutherlanda, ma celo Russojeve je škoda. Eden slabših filmov sicer meni odličnega Petersena.

  A ja, Species pa je od vseh treh opisanih še najslabši. Je pa Natasha izjemno huda bejba z dobrimi joški in verjetno se strinjava samo in zgolj v tem.
  8)

 8. velikan velikan pravi:

  Izbruh, kva pa vem. Ni me prepričal. Alieni pa so mi bili vsi po vrsti všeč. Eni bolj, drugi manj. Ne vem, kaj se zdej dogaja v tej smeri, ampak konc četrtga dela obeta peto nadaljevanje na naši zemljici. Upam, da bo ta del prevzel kak profi in naredu mojstrovino.

 9. pepi pravi:

  Ni res. Četrti Alien je zelo slab film, v franšizi pa brez dvoma daleč, daleč najslabši, V primerjavi z ostalimi nima nobene atmosfere, liki pa so take pretirane karikature, da ni jasno ali gledaš srhljivko ali slabo komedijo. Če tega ne vidiš ne bo iz tebe nikoli dober filmski kritik.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, mater mava različne okuse za filme. No ja, tako je tudi prav, saj se lahko mnenja tako fino krešejo. Zame sta totalno sranje Alien vs. Predator. In čudno je, da si nanju pozabil in meniš, da je četrti Alien tako zelo slab. Sploh ni. Pravzaprav je zelo dober. No ja, tako se ga vsaj spominjam iz kina, kjer sem ga nazadnje videl. Obljubim, da ga čimprej spet pogledam in ti povem, če sem se motil. Izbruh v isti koš kot Dreamcatcher? Uf, ta pa je močna. Ne bo šlo. Kljub tej sceni s helikopterji, ki te je zmotila. In ko sva že pri filmih, za katere bi moralo biti nerodno Petersenu, predlagam raje Posejdonovo avanturo. Species najslabši? Eh, ne lomi ga no. Species je hudo zabaven in kul filmček, ki mu dejansko ne manjka čisto nič.

  Pepi, prav zato, ker tega ne vidim, se imam za dobrega filmskega kritika.

 11. filmoljub pravi:

  Kaže, da ti je film všeč že, če ima solidno igralsko zasedbo (in Species jo vsekakor ima, tako kot tudi Outbreak). Naj uganem: najbrž ti je bil “zabaven in kul” tudi Armageddon? Pa Con Air? Pa Face Off? Pa filmi z Russlom Croweom?

  Da se razumeva, da nisem kakšen cineastični snob: meni so recimo nadvse zabavni in kul akcijski filmi Vina Diesla, pa Švarcija, pa Mela Gibsona (bodisi igralsko ali režijsko), ampak če stvar ne stoji dramaturško in scenaristično (skratka, če zgodba ni dobra), potem so zaman še tako vrhunski igralci.

  Nič hudega, če se ne strinjava. Je bolj zanimivo, če ima vsak svoj pogled na filme. Jaz svojega nič ne vsiljujem.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, ne bo držalo. Tudi igralska zasedba lahko poči mimo. Armageddon je kul, če ga gledaš kot zabavo. Face Off je čista bomba. Con Air ni slab. Russell Crowe pa ima prav tako okej filme. Seveda z izjemo skrpucala Proof of Life.
  Vin Diesel pa meni ne potegne. In evo ga, šinfaš Outbreak in Species ter predvidevam da tudi Con Air in Face Off, potem pa rukneš Vina Diesla. To pa ne gre skupaj.
  In ja, ni treba da se strinjava, saj je debata tako bolj zanimiva.

 13. pepi pravi:

  Hvala za priznanje, da ne ločiš videoigrice od filma. Vso srečo pri pisanju puhloglavih imitacij Štepančiča še naprej. Lp.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pepi, enim sem kul, drugim nisem. Boli me kurac.

 15. Recenzije: The Girl Who Played with Fire, Splice « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] imenovana interspecies erotica v prvi osebi, film, kjer seksajo ljudje in nezemljani. Kot v filmu Species, od katerega si Splice sposodi kar nekaj idej in zapletov. Spet imamo punco (Delphine Chaneac), pol [...]

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem pravi:

  [...] ne bi potrebovali. In film, ki bo zares všeč samo tistim, ki se še vedno sprašujejo, zakaj Alien 3 ni dobil oskarja za najboljši film [...]

 17. Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] zadnje čase. Verjetno tudi zato, ker ga je režiral Roger Donaldson, znan po filmih The Bank Job, Species, The World’s Fastest Indian, Dante’s Peak, White Sands, Cadillac Man, Coctail, The [...]

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Under the Skin pravi:

  [...] drugačen, odfukan in poseben film. Nekakšna mešanica Species in Drive, ali še bolje, poklon kultnemu filmu The Man Who Fell to Earth, ki ga je leta 1976 posnel [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !