Usain Bolt je car

16.08.2008 ob 22:37

Danes sem v Pekingu ujel finale na 100 metrov. Svojo paradno disciplino, ki sem jo od nekdaj gledal najraje. Še posebej, ko je tekel Carl Lewis, moj šampion, ki sem mu bil zvest do konca kariere. Sto metrov je pač zvezdniška disciplina. Kdor teče na 100 metrov, je faca. Še posebej, če zmaga in če podre kak rekord. Magari državnega ali osebnega. Stometraši so mi face. Nekaj posebnega je v njih. Pridejo, tečejo in grejo. V manj kot desetih sekundah je vsega konec. Toda teh deset sekund je bomba. Teh deset selund poruši vse ostale discipline, ki trajajo veliko dlje. In vedno se mi zdi, da so ti fantje po desetih sekundah bolj utrujeni kot maratonci ali kdo drug, ki se na stezi matra veliko dlje. Sto metrov je pač vojna. Borba za vsako stotinko, kjer je treba leteti kot raketa.

In Jamajčan Usain Bolt je prav danes letel kot raketa. Kaj raketa, kot zajebani gepard, ali še boljše, kot formula ena. Prav imate, če bi ga dali na progo skupaj s formulo, bi formula ostala daleč zadaj. Poba je tekel kot, da bi ga lovili divji psi. Kot da bi se mu šlo za življenje. Še posebej v zadnjih petdesetih metrih, ko sem dobil občutek, da ga je v rit pičila čebela. Ali še bolje, kot da ga je za jajca ugriznil krokodil. Dobesedno odneslo ga je pred ostale tekače. Zdelo se mi je, da vsi ostali tečejo v slow motionu, on pa v fast forwardu. In pozor, ura je pokazala 9.69. Neverjtno, vam rečem. Tip je fenomen. Če ni bil pod dopingom, mu sredi Celja postavim spomenik. Prav imate, zdaj avtomobili ne bodo šli več na konje, marveč na Bolte. Devet motherfuckin devetinšestdeset. Čas, za katerega bi ubijal tudi Car Lewis. Čas, za katerega bi ubijali vsi. Toda ujel ga je le eden. Le Usain Bolt, najhitrejši človek na svetu, ki je bil danes tako zelo hiter, da je iz mojega televizorja pihal veter.

Bravo, Usain, car si.

 

21 komentarjev na “Usain Bolt je car”

 1. irena irena pravi:

  okej, prebrala sem samo prva dva stavka in iz njiju lahko sklepam dvoje: da si v Pekingu in da tečeš na 100 m. :)

 2. Pris Pris pravi:

  :lol:

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Boltov tek je bil zares fenomenalen, s spomenikom pa raje še malce počakaj, kajti tudi za Lewisa se je kasneje izkazalo, da je bil na poživilih že najmanj od poznih 80.-tih naprej, le da so američani to spretno skrivali in počeli tako množično ter s pokroviteljstvom njihovih športnih zvez, da so si resnico upali priznati šele leta 2003. No, še dobro, da je Bolt Jamajčan … :-)

 4. MP pravi:

  Ja definitivno je hiter in vsaka mu čast za svetovni rekord. Samo meni se zdi, da tik pred koncem popusti in in ima še nekaj rezerve. Torej bi lahko postavil še boljši čas.

 5. ketna pravi:

  Tista seka, da ti je veter pihu=D

 6. gartyfarty gartyfarty pravi:

  Jst sm pa gledu kok je letu pa se mi ni zdel nč posebnega-pač prideš,letiš:pol pa greš. SM pa gledu Kozmosa ko je vrgu kladu pa sm mislu da se mu je čist snel.Sm mislu da mu bo roke zravn potegnal! Bil sm zihr da bo še sam odletu s tistim kladvom pa da bo na konc tam pr devedeset metrih se usedu gor na kladu pa odpru šampanc pa se smejau ko je zmagu.To seveeda ni blo mogoče kr človek ne more letet 90 metro vpa pol še šampanc odpret na konc. PO mojem bi ga sam u bolnco pelal.

 7. Mašon pravi:

  ČE ni dopingiran (sori, vem da je tvoj junak ampak dans je treba pač vse mal postran gledat, je*at ga, taki so časi očitno), potem je res hudo hudo dobr. in sem 100% da bi stisnu še kako stotinko če ne bi že ene 25m pred ciljem začel rok dvigovat pa mal okrog gledat…

 8. Tito pravi:

  Waw, tvoj najboljši blog do sedaj. Sem se nasmejal ko hudič.

  “ko sem dobil občutek, da ga je v rit pičila čebela. Ali še bolje, kot da ga je za jajca ugriznil krokodil.”

  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  Iztok, ti že postavljam spomenik pri nas!

 9. Gregor pravi:

  Jeseni je miting v švici, kjer se nabirajo denarci, zakaj bi potem šel na ful v pekingu, ko pa je že na izi dobil prestiž.

 10. filmoljub pravi:

  Varjetno ni bil samo na dopingu in hudem ego-tripu, ampak še na čem močnejšem, sicer se nigga ne bi kot kakšna opica afnal celih zadnjih 20 m in bi dosegel še za kakšno desetinko boljši rezultat. Sicer pa WTFC, važno da je on zadovoljen, mi pa tudi imamo svojega Kozmusa.
  :)

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Irena, ne vem ali se motim, toda zdi se mi, da si začela furati imidž intelektualke, ki pa ti žal ne paše.

  Spooky, tega se tudi jaz najbolj bojim. Da se bo na koncu izkazalo, da je jemal doping. Uf, saj res, kaj pa Ben Johnson, mu bodo vrnili medalje, glede na to, da so bili takrat očitno tudi drugi pod poživili?

  MP, res je, zadnjih dvajset metrov se je le sprehodil. Če se ne bi, bi morda tekel celo 9.60.

  Garty, kaj če bi ti začel razmišljati samo na svojem blogu, ki si ga že odprl, pa je zaenkrat še prazen?

  Tito, le glej, da ne bo tako slab kot je Drnovškov v Zagorju.

  Gregor, dober argument.

  Filmoljub, res je, mi imamo svojega Kozmusa.

 12. jst pravi:

  Posnetek je spominjal na tistega kot takrat davno ob zmagi Bena Johnsona. Upajmo da se ne bo tako tudi končal.

  Sorry, sam men je še zmeri Kozmus večji car. Vržt kladivo čez 80m je pač večji dosežek kot prešprintat 100m, tut veliiiiiiiik več treninga in tehnike je potrebno, poleg vsega pa mora bit kladivaš še hiter, torej mora met v svoj trening še šprinterskega vključenega…skratka veliiiiiiiiiiko dela…

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jst, Kozmus je car, toda postaviti svetovni rekord na stotko, je vsaj zame brez dvoma večja pizdarija. In dosežek, ki te dvigne med legende za vedno.

 14. f1fan pravi:

  Primerjava s formulo ena glih ni umestna, razen v tem da je f1 prestižni avto sport, tek na 100m pa prestižna disciplina atletike.
  Sicer pa hitr izračun pokaže, da bi formula ena v času 9,69s prevozila pot 401m, če izhajamo iz podatkov 0-290km/h v 9,4s, ter vzamemo končno hitrost doseženo kar to ob 9,4s, naprej pa s to hitrostjo. Torej Boltovih 100m in 400m formule.

 15. Arbiter_universale pravi:

  Mene pa zanima zakaj noben belec ne more leteti pod 10 sekund?
  To je absurdno!
  Potem lahko rečemo tudi, da najdemo med črnci več črncev, ki imajo ekstremen iq, kot med belci belcev z ekstremnim iq. Ali pa obratno. Po želji.
  Zakaj bi se rase razlikovale samo v eni lastnosti?

  Sem vas že prepričal,da je rasizem kul?
  Evo, v atletiki lahko vsako teslo vidi, kako letijo črnuharji in nam še kljub temu vsak zagamani humanist serje po glavi, da smo si vsi enaki,bratje in vsi hkrati drugačni!
  Kaj je to za ena topla voda dragi moji???

  Vsi enaki MYASS! Črnuhi imajo večje dicke, imajo boljše mišice in ali obstaja sploh kakšen pameten razlog, da ne bi imeli tudi višji iq?
  Črnuhi nam bodo pofukali vse ženske. Boste videli! Vse babe jih imajo rade.
  Kar sploh ni tako slabo, ker bomo potem mi belci končno osvobojeni in bomo lahko pofukali črnuhinje, za katere tudi mi vemo (in smo pridno tiho) da so boljše pičke!

  Zdaj pa si jih kar pridno vržite na rokice svoje luleke in razmišljajte komu boste dali svoj glas na volitvah!

  Sigh heil!

  LP,Arbi

 16. selemjan selemjan pravi:

  Ti s resno moten.

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Formula, dober argument. Pa vendar, ne pozabi, da se je poba zadnjih dvajset metrov le sprehajal :)

  Arbi, zanimiv si le v delu, ko se sprašuješ, zakaj noben belec ne teče pod desetimi sekundami. To je dober argument in tukaj se strinjam s tabo.

 18. Arbiter_universale pravi:

  Selemjan.
  Vem to vem, to pa res ni nič novega.
  Še dobro, da sem dovolj daleč od tebe, da me ti ne bi zmotil v moji motenosti.

  LP,Arbi

 19. bivol pravi:

  Gartner, kva zapravljaš svoj čas. Kr neki nabijaš.

 20. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bivol, če misliš, da je zapravljanje cajta pisanje o človeku, ki je danes porušil še rekord na 200 metrov, potem pa si res bivol.

 21. šipek pravi:

  Arbiter, normalno da črnci hitreje tečejo. evolucija pač. V Afriki se je vendarle moralo bežati pred levi, sloni, nosorogi in razno pizdarijo. So pa belci pač boljši v drugih športih. Si kdaj videl kakšnega črnca v gimnastiki? Aja pa še v šahu so belci boljši. Bog ve zakaj.

  Mimogrede, črnci nimajo nič večjih dickov. To je pač stereotip.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !