Recenzije: Scoop, Beauty Shop

15.08.2008 ob 22:25

SCOOP (zda 2006, komedija, režija: Woody Allen, igrajo: Woody Allen, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Ian McShane, Charles Dance, Romola Garai)

Končno spet zabaven film Woodyja Allena.

Po filmih Anything Else, Melinda and Melinda in Match Point je Woody Allen spet tam, kjer mi je najbolj všeč. Pri komediji, kjer sem pokal od smeha. Seveda ne tako kot v sedemdesetih, ko mi je dal svoje najboljše filme, pa vendar tako, da sem povsem zadovoljen in da mi je Scoop pravzaprav močno všeč. Nekaj podobnega kot Hollywood Ending, njegov zadnji zabaven film pred prej omenjeno in pretirano resno trojko, kjer sem ga popolnoma izgubil in se ustrašil, da ga n ebo nikoli več našel. Woody mi je bil namreč totalni car. Najbolj smešen režiser vseh časov. Morda celo bolj od Mela Brooksa in vseh svojih sodobnikov. Dodobra sem ga izgubil že v devetdesetih, ko me je kar nekajkrat močno razočaral, do konca pa sem ga izgubil med leti 2003 in 2005, ko je posnel Melindo, Match Point in Anything Else. Tri zelo povprečne izdelke, ki bi jih lahko posnel kdorkoli. Prav zato mi je bil Scoop zakon. Končno spet film, kjer sem se zabaval. In film, ki mi je povrnil upanje v Woodyja Allena. Tudi zato, ker sem se zavoljo prizorov na ladji spomnil na klasiko Love and Death, kjer je prav tako nastopala smrt. Pač ponoven in edinstven poklon Bergmanovem Sedmem pečatu, ki ga gospod Woody kot veste obožuje. In tukaj je čarovnik Sid Waterman (Woody Allen), ki skupaj s študentko novinarstva Sondro Pransky (Scarlett Johansson) odkriva pravega morilca aristokrata Joea Strombela (Ian McShane), ki se jima prikazuje med enim izmed Sidovih najbolj spektakularnih trikov. Ki jima pove, da je pravi morilec še vedno na prostosti in da naj preverita bogatega lorda Petra Lymana (Hugh Jackman), ki je po njegovem hinavski zločinec. Zelo proprosta in vseeno zelo zabavna komedija, ki teče kot po maslu ki ji pravzaprav ne manjka čisto nič. Ter film, kjer Woody Allen končno prizna, da je prestar za mlada dekleta. Scarlett Johansson ga namreč predstavi kot svojega očeta. To pa je tudi nekaj, mar ne. Še posebej za Woodyja, ki se noče in noče postarati niti v resnici, kaj šele svojih filmih.

Ocena: 8/10

BEAUTY SHOP (zda 2005, komedija, režija: Billie Woodruff, igrajo: Queen Latifah, Alicia Silverstone, Kevin Bacon, Mena Suvari, Andie MacDowell, Alfre Woodard)

Barbershop, ženska verzija.

Ice Cube je imel Barber Shop, Queen Latifah pa ima Beauty Shop. Zelo uspešen frizerki salon, kamor hodijo praktično vse damice njene soseke. Vse ženske, ki dajo kaj nase in ki hočejo ujeti trend. Še posebej odkar je šla na svoje in pobrala tudi vse glavne stranke svojega bivšega šefa Jorgeja (enkratni Kevin Bacon). Prav imate, Queen Latifah je vlogo Gine igrala že v drugem delu komedije Barbershop, kar pomeni, da je Beauty Shop, ki ga je produciral Ice Cube, v bistvu le spin off. Le ženska inačica Barbershopa, ki sploh ni tako zelo slaba, kot se zdi na prvi pogled. V bistvu gre za čisto simpatično in gledljivo babjo komedijo, kjer šov seveda krade Kevin Bacon. In za film, ki si ga lahko privoščite med friziranjem svoje pričeske.

Ocena: 6/10

null

 

10 komentarjev na “Recenzije: Scoop, Beauty Shop”

 1. Luka pravi:

  To se pa pomoje splača it gledat.

 2. Majči pravi:

  Queen Latifah je itak ful smešna in simpatična.
  Sploh ko je igrala v filmu Frka v bajti sem tako presmejala da sem skoraj s stola padla.
  Ta film si moram pa res ogledati.

 3. selemjan selemjan pravi:

  ”Tri zelo povprečne izdelke, ki bi jih lahko posnel kdorkoli”

  To je tvoje mnenje, ne dejstvo. :) Vsaj argumentiral bi lahko.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Selemjan, poglej si jih, pa ti bo takoj jasno, da ne rabim argumentov.

 5. barbara pravi:

  Od teh treh sem gledala Anything else, ki me je naravnost očaral. Res ne vem, kaj mu po tvojem mnenju manjka.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Barbara, uf, meni pa je bil ta film nekaj najbolj navadnega in povprečnega ter prav nič zabavnega. Morda eden slabših filmov Woodyja Allena v celi karieri. Kaj mu manjka? Manjka mu vse. Ali še bolje, manjka mu Woody Allen.

 7. Bo pravi:

  Anything Else, Melinda and Melinda in Match Point

  M&M mi ni bil všeč, druga dva pa kar, Match Point pa je po mojem zelo dober, prava mala mojstrovina. Ne vem, a nisi dovolj pozorno spremljal, Iztok, ali pa te seksi trilerji ne zanimajo. In ni kar reciklaža Fatalne privlačnosti, tako kot ti praviš, to je hudo površna sodba, so že nastavki zgodbe drugačni, gre za pot dveh marginalcev med pomembne, razvoj zgodbe je drugačen in še kaj.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, meni pa je bil zelo mlačen in prozoren. In če sva že pri seksi trilerjih, raje predlagam fatalno privlačnost. Morje ljubezni in seveda Prvinski nagon.

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » LIFFe 2008: Vicky Cristina Barcelona pravi:

  [...] Allen me je s svojima zadnjima filmoma Scoop in Cassandra’s Dream po letu 2002, ko je posnel Hollywood Ending, spet močno navdušil in se [...]

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Shopgirl, Nora’s Hair Salon, We are Marshall pravi:

  [...] Cube je fural Barbershop, Queen Latifah je furala Beauty Shop, Jenifer Lewis pa fura Nora’s Hair Salon, kjer ekipa frizerjev deluje kot velika družina. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !