Uf, pa sta nas zapustila Bernie Mac in Isaac Hayes

11.08.2008 ob 16:33

Pevec in igralec Isaac Hayes, ki je umrl včeraj popoldan, je bil mladini najbolj znan kot kuhar iz kultne risane serije South Park. Pa vendar, njegovo je bilo že leto 1972, ko je pobral oskarja za glasbo iz filma Shaft. Iz prelomnega filma blaxploitation žanra, ki je na dan podelitve prav zaradi njegove zmage dvignil ogromno prahu. Le pomislite, na oder je med samimi belci prikorakal pravi niger. Veliki, konkretni in skulirani črnec, ki je pobral oskarja za najboljšo pesem. To je prelomen trenutek v filmski zgodovini in prizor, ki mnogi še vedno ne morejo pozabiti. Jasno, Hayes je bil v prvi vrsti glasbenik. Mojster soula. Legenda, ki je za sabo pustila celo kup zimzelenih uspešnic. Povedano drugače, če ne bi bilo Hayesa, ne bi bilo Barryja Whitea, ki mu je prav Hayes odprl vrata do zvezdništva. Leta 1981 sem ga ujel v filmu Escape From New York, nikoli pa ga ne bom pozabil po zelo zabavni vlogi komedije I’m Gonna Git You Sucka, ki jo je leta 1988 posnel Keenen Ivory Wayans. Da ne pozabim, star je bil 65 let, pred njegovo vilo pa ga je mrtvega našla njegova žena.

Komedijant Bernie Mac je bil faca. Ne tako prelomna kot komedijant George Carlin, ki nam je prav tako umrl letos, ne tako zvezdniška kot Chris Rock, ki hvala bogu še vedno diha, pa vendar faca, ki jo bo nemogoče pozabiti. Njegov motherfucker je bil nepozaben. Na odru je letel daleč, v filmih pa je bil prav tako čedalje bolj opazen. Brez panike bi ga lahko postavili ob Cedrica the Entertainerja, brez panike pa bi lahko dejali, da je bil bolj smešen od njega. Na začetku tisočletja je bil huda zvezda svojega The Bernie Mac Showa, kriminalno komična trilogija o klapi Dannyja Oceana, pa ga je pravzaprav izstrelila med filmske zvezde. Če rečemo Bernie Mac, moramo reči tudi Booty Call, Life, Friday, Bad Santa, Mr. 3000, Guess Who in seveda Transformers, kjer je imal prav tako zelo opazno vlogico. Predvčerajšnjim ga je nesla pljučnica, star pa je bil komaj petdeset let. Močno ga bom pogrešal. Njega in njegovega motherfuckerja.

null

 

12 komentarjev na “Uf, pa sta nas zapustila Bernie Mac in Isaac Hayes”

 1. tinamalina tinamalina pravi:

  Ja.. moj najljubši komedijant :(
  Škoda. Škoda, škoda…

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, najljubši ti je bil?
  Uf, tega pa nisem vedel.
  Saj res, nisi enkrat že nekaj pisala o njemu na mojem Filmskem forumu?

 3. tinamalina tinamalina pravi:

  Možno. Ali pa misliš na tole:
  http://tinamalina.blog.siol.net/2007/11/22/motherfucker/

  Eh.. :(

 4. klemenix klemenix pravi:

  Bernie Mac je res legenda! Najbolj pa ga cenim zato, ker je biu sicer zabavljač…ampak je lahko postal še kako resen. Tako resen, da bi ga resno jemali v povsem resnem filmu. Jim Carreyu to npr. ne uspeva.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, tega se spomnim ja. Kul, vidim, da ti je bil res že od prej legenda in da ne blefiraš zdaj, ko je umrl.

  Klemen, hm, kaj pa The Man On The Moon in Eternal Sunshine of the Spotless Mind?

 6. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: mogoče. Me je pa brat ob gledanju teh filmov prepričal, da se Carreya ne more jemati resno. In ne vem…glede na to, da tile filmi niso bili večje uspešnice bi morda celo verjel. Mogoče sm le “brainwashed” :D

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, od kdaj ima zaslužek povezavo s tem kakšen je kdo v filmu? Problem Jima ni v tem, da ne zna biti resen. Problem je v tem, da ga ljudje ne znajo jemati resno. No ja, v The Number 23 in The Majestic je bil res za en drek.
  Tvoj brat pa je torej pravi mastermind :)

 8. George Best pravi:

  Dve legende odšle za vedno… :(

  Filme Shaft sem pogledal skoraj vse, včasih sem bil blazno navdušen nad temi t.i. blaxploitation filmi, ne vem niti zakaj, enostavno so me zabavali. Še danes si jih rad ogledam, če jih ujamem na TCM-ju…
  Drugače pa priporočam ogled Kings Of Comedy. Sami težkokategorniki stand up komedije. Se pa ne morem odločiti, kdo je na tem dvd-ju boljši, Cedric ali Bernie. Navsezadnje ni niti važno…

  R.I.P. Isaac & Bernie

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  George, na TCMju jih je zelo malo, pa vedno iste ponavljajo. Drugače pa sem tudi jaz zelo rad gledal te filme. Še posebej tiste s Pam Grier. Drugače jih je nekaj dobrih, večina pa zelo slabih in poceni. Je pa res, da Isaac ni bil ravno pogosto v njih. Glavni so bili Richard Roundtree, Bernie Casey, Antonio Fargas in recimo Jim Brown.
  Glede Kings of Comedy, niso mi bili preveč všeč. Vse skupaj pelje scat Chris Rock. In tudi Martin Lawrence.

 10. George Best pravi:

  Ah ja, Pam grier, the original Foxy Brown! =)Sj point teh filmov je prav ta, da so bili večina nizkoproračunskih in ravno zaradi tega ne vem zakaj so me tako zabavali. Verjetno ravno zaradi svoje simpatične cenenosti, npr. kot me še vedno nasmeje serija Batman z Adam Westom.
  Glede Kings of Comedy, stvar okusa, meni so se zdeli nenadkriljivi, z izjemo D.L. Hughleya, ki je imel en tak povprečen nastop. Btw., čisto off topic, baje da obstajajo tudi Latin Kings of Comedy in Queens of Comedy. Je mogoče kdo zasledil to kje na netu?

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  George, res je, bolj ko so bili ceneni, bolj kul so bili. To je bila finta in prav zato so jih tudi posneli tako zelo veliko.
  Si gledal I’m Gonna Git You Sucka, odlično parodijo na ta žanr?
  Po moje se da tudi te latinose brez težav dobiti na muli.

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » RIP: Bernie Mac (1957-2008), Gregory Hines (1946-2003) pravi:

  [...] (1946-2003) 9.08.2011 Na današnji dan sta nas leta 2008 in 2003 presenetljivo hitro zapustila Bernie Mac in Gregory Hines, oba dejansko še dosti mlada in v formi. Bernie, ta vedno zabavni madrfaker, je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !