IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: Wanted

4.07.2008

zda 2008, akcija, režija: Timur Bekmambetov, igrajo: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Terence Stamp, Common, Thomas Kretschmann

Če vas po vseh mogočih akcijah kak akcijski film še uspe navdušiti, je to preprosto neverjetno. In Wanted je eden izmed takšnih, ki mu to uspe.

Prav imate, Wanted je dober akcijski film. Pravzaprav zelo dober. Ne ravno najboljši, pa vendar tak, da ga kupimo, da nam je všeč in da se nemudoma zavemo, da ne prodaja bučnic, marveč seka tako kot je treba. Briljantni posebni efekti, še boljši montažni prijemi in prizori, ki jih zlepa ne boste našli nikjer drugje. Povedano drugače, to, kar je manjkalo Jumperju, ima Wanted. To, kar sta imela Hitman in Shoot ‘em up, ima tudi Wanted. Pravzaprav ima vse tisto, kar se pričakuje od dobrega akcijskega filma. In vse tisto, s čimer se gledalcu v današnjem času še lahko vzame dih. In James McAvoy je Wesley Gibson. Mladenič pred živčnim zlomom, ki nima pojma, da je v resnici nekaj čisto drugega. Da je v resnici tako imenovani asasin. Član starodavnega reda, ki skrbi za mir na svetu. Ki pobija slabe ljudi. Ki dela red in ki pazi, da je s človeštvom vse tako kot je treba. In pozor, prva borka asasinov je tudi Angelina Jolie. Močno presuha, pa vendar še nikoli tako frajerska Angelina Jolie, ki se obnaša še bolj divje in ostro kot v filmu Gospa in gospod Smith. Če bi ji spet rekli Lara Croft, ne bi bili daleč. In prav Angie našemu Wesleyju Gibsonu pojasni v čem je finta ter ga pripelje med asasine, ki jih vodi Morgan Freeman. Prav imate, če znaš muhi s pištolo odstreliti krila, si asasin. Pa četudi na trenutke izgledaš kot Dustin Hoffman iz Maratonca. In čeprav ti ni jasno, kako se ustreli ovinkast metek. Da ne bo pomote, Wanted je režiral avtor Nočne straže, največjega ruskega hita vseh časov, ki si je očitno zaželel še večjega projekta. In če mu je pri Nočni straži zmanjkalo pravih idej, jih ima sedaj vrh glave. In ker jih ima vrh glave, jih pumpa ter napihuje do onemoglosti. Tako, da prav vse klišeje akcijskih filmov naspidira do maksimuma in nam podari adrenalinski stampedo, kateremu boste težko našli par v prav vseh akcijskih filmih zadnjih let.

Ocena: 8/10

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 4.07.2008 ob 21:58 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

30 odgovorov na “Recenzije: Wanted”
 1. stieber - 5.07.2008 ob 23:42

  In od kje statve dobivajo povelja? Od uzbekistanskega boga vojne? :D

 2. TINA - 6.07.2008 ob 05:06

  fajn film ;)
  se splaca pogledat :)
  ze sam zarad Angeline ;)
  hehe
  sicer je mau presuha ampak zato nc mn sexy ;)

 3. sneska - 6.07.2008 ob 17:15

  Ja, Angelina je res mogoče mal presuha v tem filmu, ampak ko pride gola iz tiste banje, kjer jih popravljajo mi je bilo njeno telo za čisto 10-ko, vključno z ritko.
  Drugače pa je bil film res dober-na trenutke mogoče mal preveč krvav in nazoren s preciznim prizorom kako metek naredi luknjo v glavi in posnetek nazaj…ampak dober film.

 4. stieber - 6.07.2008 ob 23:18

  Ok, kaj je torej s tistimi statvami????

 5. iztokgartner - 7.07.2008 ob 21:48
  iztokgartner

  Stieber, pravzaprav ne vem odgovora na tvoje vprašanje. To žal ve samo Morgan Freeman.

 6. spookymulder - 7.07.2008 ob 22:45
  spookymulder

  @stieber:

  Statve pletejo niti usode. Če se niti (usode) napačno prepletejo, se izpiše koda (ena levo, dva desno, tri počez … ;-) ), ki pomeni ime osebe, ki jo je potrebno odstraniti, da se usoda človeštva znova vrne v stare tire. Problem seveda nastane ob intepretaciji te kode in pri tem, kdo/kako jo nekdo interpretira … ostalo je razloženo na koncu filma.

  Osebno so mi te statve še najbolj odpuljen (beri: nerealen) del filma, kar je ob vsej gravitacijsko nemogoči akciji še toliko bolj tragično. Ampak v bistvu lahko te statve razumeš tudi bolj metafizično, saj ni nujno, da usoda izbere najbolj logično pot za izkazovanje svojega namena, mar ne? ;-)

 7. iztokgartner - 7.07.2008 ob 22:49
  iztokgartner

  Spooky Mulder a.k.a. Morgan Freeman :)

 8. Eva - 7.07.2008 ob 22:51

  Men je bil film in ona F E N O M E N A L E N ! ! !

 9. spookymulder - 7.07.2008 ob 22:58
  spookymulder

  Pazi se Iztok, statve že tkejo naslednjo kodo! Čakaj da vidim … aha, že dešifriram … I … Z … T … O … ;-)

 10. Escobar - 8.07.2008 ob 10:24

  nisem še gledal wanted …. ni še rip-a …. angelina je na moji top listi ženskih igralk in lepotic na prvem mestu … vrjamem d je film letošnji boom poleg rambo-ta …. ampak bi si upal trdit, brez da si ogledam film, d mu bad boys 2ojka in rambo 4 konkurirata …. pravzaprav od bad boys 2ojke iz leta 03 dalje še ni blo prave akcijade k bi bla res “Now that’s some cool shit!” …. 3je spektakularni car chase-i …. mal komedije, zgodba nabita z akcijo in najjači hulivudski filmski par …. mal iz teme sam resno ka čakajo z sequelom ne vem …. žvine odobrijo 6 delov žage (že drugega dela neb smel več) …. tuki se pa čaka na 3ojko bad boysov pa alien 5 tak da brezveze … se jim avp franšiza bolj dopade ….

 11. iztokgartner - 8.07.2008 ob 11:08
  iztokgartner

  Spooky, zdi se mi, da statve pišejo F…I…L…I…

  Escobar, ne boš verjel, tudi meni je bil Bad Boys 2 totalni zakon. Verjetno ena najboljših akcij novega tisočletja. Glede Wanted po moje ne boš razočaran.
  Ni ripa? Kaj pa kino hudiča. Stari moj, take efekte je škoda gledat doma.

 12. Eva - 8.07.2008 ob 14:20

  Res je! Takšne filme se gleda v kinu!

 13. Escobar - 8.07.2008 ob 21:02

  LOL ja se strinjam … sam stari od kar mam net nisn bil u kinu, pa sn si zaprisegu, ko pride Rambo 4 grem v kino … pa tud nisn šou, sfuko sn si film z R5 verzijo, kjer je bil zvok u pizdi …. sam sn si pol dvd tud pogledu …. ja ko pride 5ka pa grem :) ….

 14. stieber - 8.07.2008 ob 22:16

  Vse lepo in prav, ampak kje so teli tkalci našli ravno tiste statve, ki kao zapisujejo prihodnjo usodo in kdo oziroma kaj statvam veleva, kaj naj ruknejo v binarno kodo?

  Tisto vem, da kao ubogajo statve, a kje presneto so dobil te kose lesa no. :) Še ukrivaljanje leta krogel je bolj smiselno. Pa angelio bi tip lohk vsaj ******. :)

 15. iztokgartner - 9.07.2008 ob 04:09
  iztokgartner

  Escobar, delaš napako in to je huda škoda.

  Stieber, ne pozabi, da je to le film.

 16. spookymulder - 9.07.2008 ob 11:43
  spookymulder

  @Iztok:
  Mislim, da si že sam prej napisal, kdo je tukaj Freeman, tako da kar lepo pusti dešifriranje meni … evo, Angelina je že pripravljena in sem ji že dal kodo za naslednjo misijo, tako da te bo kmalu obiskala … ;-)

  @stieber:
  Kodo v statve “rukne” usoda. Pač film temelji na prepričanju, da človeštvo v splošnem vodi nek višji cilj oziroma neka skupna usoda, če pa se kdo odloči kaj po svoje spremeniti, statve izpišejo nejgovo ime in Bratovščina poskrbi, da se niti usode znova pravilno prepletajo. Če se ne morim tudi nekoliko na hitro razložijo, da so kodo v odkrili neki menihi in potem ustvarili Bratovščino. Zakaj ravno statve? Nimam pojma, ampak kot sem dejal že prej, ni nujno, da bi usoda za svoje namene izbirala samo najbolj logične rešitve oziroma načine komunikacije.

  OK, stvar lahko razumeš tudi drugače – stvatve so samo prevara in način, da lahko Bratovščina (ali kakterakola druga skrivna organizacija) po svoje usravnava človeštvo, pod izgovorom neke višje sile, ki naj bi nas vodila. Tukaj potem morda lahko najdeš tudi analogijo na vero, saj praktično vse cerkve tega sveta delujejo na osnovi upravljanja s svetom preko podajanja svoje interpretacije volje neke višje sile nad nami. Tako da so statve predvsem simbol, ne pa toliko samo fizično in smiselno dejstvo.

 17. iztokgartner - 9.07.2008 ob 13:26
  iztokgartner

  Spooky, Angelina je v bolnici, kjer je rodila, ali bo rodila, skratka, ne da se ji letat okoli :)

 18. spookymulder - 9.07.2008 ob 15:41
  spookymulder

  @Iztok:
  Heh, vidiš, ko pa ne znaš dešifrirati sporočil in namena usode. Angelina še ni rodila prav zato, da pride k tebi in iz sebe tako močno iztisne dojenčka, da te s tem “projektilom” pokonča. Lahko tudi z ukrivljanjem poti “izstrelka”, če želiš. Watch your back – there’s a baby comming your way! ;-)

  P.S.: Tole morda že spada bolj pod temo črnih šal. :-)

 19. iztokgartner - 9.07.2008 ob 15:44
  iztokgartner

  Spooky, ne blefiraj :)

 20. spookymulder - 9.07.2008 ob 16:17
  spookymulder

  Iztok, to ni blef, to je usoda. Lahko jo skušaš pretentati, lahko ji poskušaš uiti, ampak na koncu te bo dobila, tako kot je dobila tudi Freemana. Statve so povedale svoje! :-)

  P.S.: OK, ker si ravno ti, bom vzel šivanko in sukanec v roke in popravil tele napačno prepletene niti usode, čeprav vem, da bo Angelina žalostna, ker te ne bo mogla obiskati. Mogoče, ko bo naslednjič noseča. ;-)

 21. iztokgartner - 9.07.2008 ob 16:22
  iztokgartner

  Spooky, če si gledal film, bi moral vedeti, da je Angelina na koncu mrtva.
  Uf, pa si me prepričal, da sem izdal zgodbo. Upam, da me kdo ne bo linčal zaradi tega.

 22. spookymulder - 9.07.2008 ob 16:33
  spookymulder

  Heh, morda pa so samo hoteli, da ti misliš, da je mrtva, da sploh ne boš pričakoval njenega napada… morda je bilo vse skupaj samo slepilni manever, da se ujameš v past, tako kot se na koncu ujame Freeman. ;-)

 23. iztokgartner - 9.07.2008 ob 16:38
  iztokgartner

  Spooky, danes ti seka sto na uro :)

 24. spookymulder - 9.07.2008 ob 16:50
  spookymulder

  Uf, morda pa res, verjetno sem pod vtisom akcije iz tega filma … samo da me policaji ne dobijo na radar. Bom pogledal na statve … ;-)

 25. Gregor - 9.07.2008 ob 17:27

  Včeraj pogledal (izkoristil planet akcijo 2 za ceno 1), zelo gledljiva stvarca, ki pa se mi je osebno na momente preveč vlekla (posebno neakcijski deli), drugače pa glede adrenalinske akcije mi je Shoot em up, zdel bolj adrenalinski. Dugače za 1x akcijski film leta (kar se mene tiče)

 26. stieber - 9.07.2008 ob 17:54

  spookymulder, odlična razlaga.

 27. Morska - 12.07.2008 ob 23:51

  Očitno sem mal izven povprečja, ker mi film ni bil zelo dober. Veliko prizorov se mi je zdelo v stilu Willisa in Gibsona, ki vse preživita, pa precej predvidljiv je bil. Drgač pa se potem navadiš ne tiste napihnjene scene, po pa je že konec filma :)

 28. Majči - 29.07.2008 ob 08:32

  Meni je bil film všeč,razen tiste scene s krvjo sem težje gledala,Angelina je fenomenalno igrala morilko Fox.
  Najboljši prizor mi je bil ko se Wesley(James McAvoy)zbudi in je brez srajce,….
  Fajn prizor je tudi ko Wesley postane assasin in pride v službo in mu njegova tečna šefica Janice teži,on ji hladfnokrvno pove s kletvicami kaj si misli o njej.

 29. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Knight and Day, Salt, The Last Airbender - 2.10.2010 ob 23:22

  [...] kondorjevi dnevi. Ne bom rekel, da je slaba in da ji vloga ne leži, toda vse to smo videli že v Wanted. Povedano na kratko, Salt je film, ki obeta le v prvi četrtini, nato pa se spremeni v otročarijo, [...]

 30. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Hotel Transylvania - 20.10.2012 ob 23:01

  [...] Plus režiser Timur Bekmambetov, ki me je navdušil tudi s filmom Wanted. [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !