Vse najboljše, gospod Brooks

1.07.2008 ob 12:37

Mel Brooks je v soboto praznoval 82 let. Tisti Mel Brooks, ki me je s svojimi filmi vedno nasmejal do solz. Tisti Mel Brooks, ki sem ga preprosto oboževal. In tisti Mel Brooks, ki mu je v sedemdesetih do kolen segel le Woody Allen. Brez Mela Brooksa ne bi bilo žanra parodije. Mel Brooks je bil mojster parodije. Mojster žanra, ki so ga potem enkratno osvojili še Jim Abrahams in brata Zucker, znameniti trio ZAZ, ki se je učil prav pri filmih Mela Brooksa.

Brooksa sem prvič spoznal v filmih Smešna stran zgodovine in Vesoljske žogice, kjer sem umrl od smeha. Oba filma sta postala moji naj komediji, Vesoljske žogice, to enkratno parodijo Vojne zvezd, pa sem do danes videl najmanj dvajsetkrat. Potem sem si privoščil še Mladega Frankensteinea in Vroča sedla ter ponovno padel s stola. Tudi ta dva filma sta neverjetno zabavna, originalna in taka, da ju zlepa ne pozabiš. Še posebej Vroča sedla, ki so leta 1974 rušila tabuje zavoljo svojega pogumnega humorja. Zelo všeč mi je bila tudi Visoka napetost, kjer se je Brooks ponorčeval iz Alfreda Hitchcocka, malenkost manj pa sta mi bila všeč malce manj znana Silent Movie in The Twelve Chairs.

Devetdeseta so prinesla razočaranje s premalo zabavnim Life Stinks, ki ga je gospod Brooks seveda popravil z dovolj smešnim Robinom Hoodom, leta 1995 pa se je poslovil z Draculo, ki zaenkrat ostaja njegov zadnji film. To je seveda škoda, saj ni vreden njegovega zadnjega filma. Nekaj podobnega je tudi z njegovim prvim filmom Producenta, ki sicer velja za spoštovano klasiko, meni osebno pa ni nikoli pomenil kaj posebej velikega, saj sem bil na Brooksa nor zaradi njegovih parodij. In pozor, Brooks je v šestdesetih naredil tudi kultno serijo Get Smart, ki sedaj prihaja v naša kina v kino rimejku, leta 1980 pa je bil producent izvrstne drame Človek slon, ki jo je kot veste režiral David Lynch. Gospod je legenda. Genij norega humorja. Moj favorit za najbolj smešnega človeka vseh časov.

 

11 komentarjev na “Vse najboljše, gospod Brooks”

 1. Majči pravi:

  Meni so tudi ful smešni tile njegovi filmi.
  Sploh njegova verzija Dracule.
  Iztok, ali ti slučajno veš naslov filma,ki ga je režiral Mel Brooks(in v njem tudi zaigral), igrali so še Romy Schneider, Woody Allen,…..

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Majči, tole si pa malo zamešala. Gre za film What’s New Pussycat, kjer res igrajo Woody Allen, Romy Schneider, Peter O’Toole in Peter Sellers, toda Mel Brooks nima z njim nobene zveze.

 3. Majči pravi:

  My mistake.
  Petra Sellersa sem pač zamenjala z Melom Brooksom.
  Ti je bil všeč ta film? Meni je bil zelo zanimiv.
  Romy Schneider je najboljše igrala v filmu Sissi:Die junge Kaiserin.Ravno iz tega filma sta se norčevala nemški komedijantje Michael Herbig,Christian Tramitz in Rick Kavanian v Bullyparade.
  Zelo smešno.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Majči, moram priznati, da ga še nisem videl in da sem bil zelo jezen, ker sem ga malo nazaj zamudil na naši televiziji.
  Romy pa je res najbolj znana po filmih o Sissi.
  Upam pa, da ti je zdaj Mel Brooks vseeno kul.

 5. Majči pravi:

  Seveda mi je.
  A si gledal Bullyparade na nemški televiziji Pro Sieben?
  Michael Herbig”Bully” raztura.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Žal ne znam nemško.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Scary Movie (vsi štirje filmi) pravi:

  [...] kopirati druga drugo. Še več, originali so začeli izgledati kot kopije, kopije pa kot originali. Mel Brooks je šel v penzijo, trio ZAZ se je naveličal, režiser Keenen Ivory Wayans, ki nas je leta 1989 [...]

 8. Andrej pravi:

  Mislim, da je po eni strani bolje, da se je odmaknil iz biznisa. Če recimo niva več tako dobrih idej, je bolje, da zaključi, kot pa da začne servirati sranje v stilu dueta Fridberg & Setzler.

  Drugače pa eden mojih top režiserjev.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj je jasno, da je v penziji, saj jih ima skoraj že 90, toda svoj zadnji film je režiral pri sedemdesetih, ko je imel po moje še dovolj zagona, da bi nam dal še kako dobro komedijo. Očitno se mu ni več ljubilo, saj ni več dobil pravega odziva gledalcev, je pa res, da je bila njegova Dracula zanič in skorajda na stopnji Fridberga & Setzlerja.

  Je pa zanimivo, da je leta 2007 štartala animirana serija Space Balls, kjer je prav Brooks znatno pomagal in tudi glas posojal. Torej še ni v penziji dejansko, pa tudi okoli se še, če se ne motim, dosti pojavla s prijateljem Carlom Reinerjem, sta res ena taka dva stara odštekanca.

 10. AndrejM pravi:

  Car, ni kaj, čeprav mi je kot igralec/komik boljši Peter Sellers, sploh v iskanju rožnatega diamanta :) Kar se tiče črnega humorja na višjem nivoju, ne na prvo žogo, pa je Woody Allen tudi fantastičen. Po Brooksu pa so ZAZ do sedaj edini sposobni ustvarjalci parodije, po njih se je snemal sam šit na tem področju.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Peter Sellers je poglavje zase, Brooks pa je v orvi vrsti itak režiser in scenarist in šele potem igralec, če mene vprašaš.

  Allen je prav tako začel s tako parodijo kot Brooks, prav onadva sta zame pojem parodije. Zato so mi Allenovi filmi do Annie Hall njegovi daleč najboljši. Pa še Zeliga in začetka osemdesetih bi dodal zraven.

  Je pa res, da je bil Brooks tisti tipični začetnik parodije, ki smo jo poznali potem še s strani fenomenalnim trio ZAZ, ki so ga ponekod celo presegli.

  Parodija pa je zadnja leta res pošteno v krizi, edini, ki me je prepričal, je bil Tropic Thunder Bena Stillerja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !