Danes ob polnoči bom prvič izkoristil svojo vinjeto

30.06.2008 ob 22:10

Točno tako, danes, ali še boljše, jutri, no ja, iz danes na jutri, bom prvič v življenju uporabil vinjeto. Zelen samolepilni listek, ki sem ga pred parimi urami kupil za 35 evrov in ga nalepil na notranjo stran svojega avtomobila. Da ne bo pomote, zelo sem vesel, da je tako. Pravzaprav je to ena izmed najboljših potez naše vlade. Morda edina dobra poteza v celih štirih letih. In poteza, ki mi bo že v enem tednu povrnila stroške. Službo imam v Ljubljani, doma pa sem iz Celja, kar pomeni, da se skoraj vsak dan vozim po avtocesti in da sem zapravil lep kupček denarja. Če sem natančen, ena vožnja tja in nazaj me je stala skoraj 6 evrov, kar pomeni, da se mi bo vinjeta obrnila že čez sedem dni. Vse ostale dni se bom seveda vozil popolnoma brezplačno in zelo dobre volje. Vinjete so mi zakon. Tako zelo, da vriskam od smeha in da mi ne bo treba več iskati lukenj pri cestninah. Lukenj, kjer bom moral paziti, kdaj moram z avtoceste, kdaj pa spet nazaj, da ne plačam preveč. Sedaj se bom lahko mirne duše in čisto vsak dan vozil po vseh slovenskih avtocestah. Tudi v Maribor, tudi v Portorož in nazaj. Za cestnino me bo od polnoči zaleč boleti kurac. Zdaj imam vinjeto, zares krasno nalepko, ki mi je polepšala življenje in prišparala veliko goro denarja.

Vem, da jih mnogi ne marate, saj niste tako veliko na avtocestah, toda pri meni je drugače. Meni bodo prišle več kot prav že danes. Četudi bi stale 100 evrov se ne bi pritoževal, saj bi ta znesek dobil notri v treh tednih. Kot sem rekel, vinjete so zakon, minister Žerjav pa moj najboljši prijatelj. Tudi zato, ker je v poletni sezoni prepovedal vsa dela na naših cestah.

 

27 komentarjev na “Danes ob polnoči bom prvič izkoristil svojo vinjeto”

 1. Bojan pravi:

  Hej, sva že dva. Tudi jaz sem vesel zaradi vinjet.
  Škoda le, da ne bo dolgo trajalo.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojan, zakaj ne bi? Misliš, da bo nova vlada (seveda, če Janša izgubi) ta zakon vzela nazaj?

 3. Luka pravi:

  Uff … bo jo treba it kupit.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Sem zares prav prebral, da je Iztok pohvalil odločitev trenutne vlade? Uf, grem še enkrat prebrat … ja, bo držalo, vlada je tokrat enkrat za spremembo Iztoka spravila v dobro voljo, pa četudi že v naslednjem stavku sledi popoln pesimizem, ampak vseeno – podarjenemo konju se ne gleda na zobe. No, zadnjič so jo z Iztokovo pohvalo odnesli tudi policaji … kaj še sledi? Morda celo ugotovitev, da niso bili prav vsi domobranci klavske svinje, ki so si zaslužile, da se jih zmeče v luknje … ;-)

  OK, šalo na stran, tudi jaz sem vesel vinjet in upam, da bodo trajale čim dlje časa, se pa že bojim dne, ko bodo uvedli satelitsko cestninjenje in nam zaračunavali vsak prevožen kilometer … no, ostajam optimističen in upam na zelo nizko ceno, tako nizko, kot je tudi pri vinjetah.

  In seveda si tudi obetam, da bodo vinjete razbremenile lokalne ceste, saj živim v bližini ene od vpadnic v Ljubljano, kjer so se ob prometnih konjicah in kljub neposredni bližini avtoceste nabirale cele kolone pločevine tistih, ki se jim je zdela cestnina pregraga. Upam, da bodo sedaj že prej zavili na avtocesto in malce razbremenili lokalni promet.

  Iztok, v svoj izračun pa lahko dodaš še kazni, s katerimi so te tako radi in pogosto “razveseljevali” policisti na lokalnih cestah, ampak vseeno pazi tudi na avtocestah, da ne dobiš kakšne zelo drage fotografije tvojega avtomobila kar po pošti na dom. :-)

 5. Bojan pravi:

  @Iztok
  Kot je rekel Spooky, satelitsko cestninjenje. Plačaš, kolikor prevoziš. Nekje leta 2012, pravijo. :(

 6. Majči pravi:

  Glede na to da danes začnejo veljati vinjete se zaradi stalne vožnje proti Portorožu(predvsem zaradi študija),opažam upad turistov.
  Ki se grozno pritožujejo nad vinjetami.

 7. klemenix klemenix pravi:

  Superca so tele vinjete. In Žerjav je dedc na mestu…marskej naredu že dobrega dečko.

 8. Doktor Živago pravi:

  Ne pomnim, da bi si kdo upal prepovedati DARSu poletna dela na AC … v soboto je bilo prav zanimivo videti, kako so bila delovna orodja zapuščena na gradbiščih in AC neverjetno prazne. Iz Salzburga. Ne vem, kaj se folk toliko razburja zaradi vinjet, tistim, ki prevozijo ogromno km, se zelo splačajo. Itak pa imaš šanso zavit na magistralko. Pa je mir. In če v Avstriji ni vpadel turizem zaradi vinjet, tudi pri nam ne bo, ne se bat.

  :)

 9. ajda pravi:

  Pametna poteza vinjete, seveda za tiste, ki se veliko vozijo in manj za tiste, ki ne gredo tako pogosto po avtocestah in jim je nakup polletne seveda nesmiseln. Kaj pa tuji turisti? Nanje so pa kar pozabili, zanje bi bilo smiselne tedenske, mesečne vinjete, ne pa da nam bodo uničevali lokalne ceste in prevozili Slovenijo po dolgem in počez, plačali NIČ, ceste pa, že tako v slabem stanju, bodo še bolj uničene. Mislim, da so tisti, ki so odločali o vinjetah imeli čas za razmislek ali pa so imeli preprosto v svojih glavah “upiliti tuje turiste” in napolniti proračun, aja? smo samo mi pametni? In kdo bo plačal uničene ceste? Minister iz svojega žepa, vlada ali davkoplačevalci? Ne vem sicer kako je bilo to v Avstriji ali pa še kje drugje ali so prvo rundo naštanfali kar polletne ali pa mesečne, tedenske. Drugače pa bo sigurno manj gužve, ki se je ustvarjala na cestninskih postajah.

 10. MG pravi:

  Žerjav je že prepovedal dela na avtocestah med poletno sezono, vendar kaj to pomaga, če se pa tega nihče ne drži.
  Primer danes zjutraj: iz Kranja proti Ljubljani po Gorenjski avtocesti: Prvi zastoj-zožanje zaradi dela na cesti pri uvozu iz Vodic na avtocesto. Posledično gneča, kilometrska kolona in 2 km vožnje po nasprotnem pasu…na delovišču pa ob 6.40 nikogar…hm…se pravi je bila prepoved spet nateg in brezvezno blebetanje.
  Drugi zastoj-na koncu avtoceste pred Celovško. Čeprav naj bi bil predor s 1. julijem že odprt, v njem le utripajo luči, table pa še vedno usmerjajo na Celovško. Po Celovški-klasično jutranje sranje, ki se po polžje premika…hm…se pravi tudi predor kljub obljubam ni odprt.
  Tretji zastoj-po izvozu iz Celovške na obvoznico…večkilometrska stoječa kolona zaradi zožanja na en pas…na koncu pa trije dripci obešajo table…no, eden nekaj praska po tabli, dva pa naslonjena na ograjo kadita…za popizdit.
  Ne upam si niti pomisliti, kakšna gneča bo šele konec tedna.
  Posledično zamudil v službo, ker se ponovno verjel našim vladajočim in bebavim novinarjem.
  Mislim, da se ne smemo čuditi in zameriti tujcem, ker se jezijo nad uvedbo vinjet. Seveda, oni bodo za enako pot plačali precej več, kot so prejšnja leta, ponovno pa bodo stali v večkilometrskih kolonah po več ur. Očitno znajo bolje oceniti delo naše vlade in so že vnaprej vedeli, da vinjete ne bodo spremenile ničesar in se jim zato posledično zdijo popoln nateg.

 11. Mašon pravi:

  MG predor je zdej že odprt (zadnji mesec so govorila, da bo otvoritev prvega julija ob _10ih_ in obljubo celo držali). ostala dela so bla pa tudi posledica današnje otvoritve tunela; tudi na Brdu se je stalo, ker so nameščali tablo za izvoz/uvoz proti gorenjski/tunelu. si vidu kje drugje kakšno delo? namreč vsako leto se je zapirala primorska AC, letos tega ni in očitno (upam) tudi ne bo.
  Tvoj komentar mimgrede je pa popolnoma nataknjen. kdo ti je kriv, če ne bereš/poslušaš, ko povejo kdaj se tunel odpre?!

 12. Rado Rado pravi:

  Iztok,
  ali imaš toliko časa, da bi se, recimo s kolesom za rekreacijo zapeljal do Petrička in pofotkal razpadajočo hišo?

  Pa napiši kaj o njej. Ali pa pošlji slike meni in bom jaz napisal. V soboto sem namreč bil na Petričku in sem bil zgrožen nad razpadajočim stanjem, na katerega sem naletel.

  Zadnjih trideset, štirideset let je namreč Petriček veljal za čudovito zastonjsko rekreacijsko območje Celja. Zdaj je postal greznica.

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, če vlada naredi kaj dobrega, jo z veseljem pohvalim. Tako sem naredil pri kadilskem zakonu, tako delam zdaj.

  Bojan, še tega se manjka.

  Majči, hvala bogu, vsaj gužve ne bo več.

  MG, vinjete v moji denarnici ne bodo nikoli nateg, pa četudi bodo veljale le teh šest mesecev. Glede dela, morda gre za izjemo, toda v splošnem pomenu, so se dela ustavila.

  Rado, hvala za idejo. Morda pa res to naredim. Vem pa, da sem podobno stanje opazil že nekaj časa nazaj. Žal kolesa trenutno nimam, zato bom šel z avtomobilom.

 14. rimljancek rimljancek pravi:

  vinjete se mi zdijo super, turisti pa tud nimajo kaj jamrat, ker tud cena vinjete ni prav velika

  bi pa lahko bolje izpeljali brez stroškov
  enostavno bi se to plačalo pri registraciji pri vzdrževanju cest pa bi bilo

  v bistvu je namen vinjet in cestnin vzdrževanje cest

 15. nevenka nevenka pravi:

  Meni se zdijo vinjete pa krivične, morda se enkrat letno peljem po ljubljanski obvoznici. Pa bi mogoče kdaj bilo nujno zaradi zapore na cesti…in zato naj kupim vinjeto, itak ne igra vloge ali polletno ali celoletno. ZA VSAK SLUČAJ,in ker sem Ljubljančanka, bi morala kupiti celoletno :-(
  Zame je to čisti rop.

 16. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  če se vsako leto pelješ le enkrat po obvoznici,
  potem se boš pač zlahka enkrat letno malo bolje organizirala in se boš peljala po stranskih cestah.
  Kaj pa je to, enkrat letno!?
  Malenkost.

 17. rockstar pravi:

  Zakon je! Ravno danes sem se vrnila iz Lj in moram rečt, da se lepo fino samo pelješ mimo – nobenih zastojev in ničesar.

  Edino tovornjakarji so malo zmedeni. Danes sem dvakrat vidla kak se je en kr zapeljal na prehitevalni pas iz cestninske ven – upam da ne bo kakih prometnih nesreč zarad tega.

 18. MG pravi:

  @ Mašon

  Če bi prebral, kar sem napisal, bi videl, da je zaprta tudi polovica avtoceste pri uvozu iz Vodic, ki nima nikakršne zveze s slavnim šentviškim predorom. Torej, kaj bluziš? Ena takšna zapora na cesti je dovolj, da v turistični sezoni ob konici naredi večkilometrski zastoj.

 19. Mašon pravi:

  važno da si se na vodice obesil ;) zapora bo do 6.7. bo pa za zdržat še tehle pet dni, al ne? turistična sezona se je pa ravno dobr začela (ta vikend), kaj nej pustijo vse razrito, samo da ne bodo delal?

 20. Dean pravi:

  Super je to z vinjeto – zdaj se lahko vozimo po avtocestah gor in dol neomejeno pol leta! Boli me briga za upad toristov ! Saj itak vsi grejo na Hrvaško na morje, pri nas pa samo smradijo zrak, saj so itak sami konzervaši in socialci! Bogataši ne hodijo v Slovenijo in na Hrvaško! Bom vsaj jaz laže prišel na hrvaško morje- hehehe

 21. MG pravi:

  @ Mašon

  Ne, sploh ne. Samo ni treba nekaj obljubljat, če vse skupaj že prvi dan veljave v vodo pade. Ne me narobe razumet. Tudi jaz podpiram uvedbo vinjet, lahko pa po drugi strani razumeš tudi tujce, ki za vinjeto ne dobijo dosti več, kot so lansko leto dobili za cestnino.

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nevenka, te čisto razumem.

  Rockstar, točno tako. Brez zastojev, poceni in tekoče.

 23. Jerčy pravi:

  če gremo pa mi po hrvaških cestah, pa zlahkoto damo 50 eur v eno smer? naj se nehajo kregati z nami, ker bo itak slabš… 35 eur je resnično poceni za vinjeto. sploh pa za hrvate. Itak se moramo pa boriti za Slovence…nekateri bodo na leto prihranili do 1000 eur. Tako da mi je malo mar za tujce. Če se pa ne nekateri ne vozite po avtocestah, vam pač ni treba kupiti. Sicer je pa tako- vinjeto v celoti dobite notri čez poletje. Če greste 1x na morje, date 10 eur… za pol leta pa je 35 eur… halo? Se splača in dobro da je tako, da ne bo več vrst!

 24. Jerčy pravi:

  pa paziti bomo mogli pri bivših cestninskih postajah- omejitev je 40 in baje bodo policisti preverjali, da ne bo slučajno kdo preveč pripeljal…kazni so, kot veste, visoke.

 25. Pris Pris pravi:

  @Jerčy: kje si pa ti za cestnino na Hrvaškem plačal 50 EUR v eno smer?

  http://www.hellotourist.net/info.php?nyelv=6

 26. Jerčy pravi:

  Ko sem šla na Bol, je bilo nekaj takšnega….

 27. MG pravi:

  @ Jerčy
  Sedaj, ko je SLO v EU, enostavno ne moreš več reči, da ti je malo mar za tujce. Razlika med nami in Hrvati je v tem, da mi moramo upoštevati tudi EU in zahteve, ki jih postavlja. S tako primitivnim odnosom, kot ga ima hrvaška politika do vseh zunanjepolitičnih vprašanj, sploh tistih, ki se tičejo Slovenije, (in ki ga med drugim izražajo tudi nekateri komentatorji), pač Slovenija v EU tudi nebi mogla priti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !