Nostalgija: The Cosby Show

24.06.2008 ob 21:01

Začelo se je sredi osemdesetih. Natančneje, 20. septembra, leta 1984, ko je ameriško občinstvo prvič spoznalo temnopolto družino Cosby. Jasno, šok je bil velik. Morda največji, kar so jih premogle podobne tv serije. Družina Cosby je bila kot sem že povedal črna, vsi glavni liki pa so se obnašali kot belci. Ali še bolje, živeli so kot belci. Kot premožna bela družina, ki nima težav s kriminalom in drogami. To je bil za tiste čase seveda tabu. Rušenje tabujev, ki je pretreslo celo Ameriko. Danes se vam vse to seveda zdi smešno, toda takrat so bili drugi časi. Takrat gledalci niso bili navajeni takšnih šovov. Prav zato je The Cosby Show nekaj prelomnega in drugačnega. Nekaj takšnega, na kar so lahko črnci upravičeno ponosni. Prav to je pred časom poudarila tudi Oprah Winfrey, ki je za isto mizo gostila prav vse Cosbyjeve otroke. Vse razen Lise Bonet, ki je bila v času tiste oddaje visoko noseča. In v studiu so sedeli Malcolm Jamal Warner (Theo), Tempestt Bledsoe (Vanessa), Raven Symone (Olivia), Sabrina Le Beauf (Sondra) in Keshia Knight Pulliam (Rudy). Vsi razen Lise in seveda Phylicie Rashad, ki je kot veste igrala njihovo mamo Clair. Da ne bo pomote, stari dobri Bill, ali še bolje Cliff Huxtable, se je javil preko satelita in se seveda šalil v svojem značilnem stilu. Nostalgija je bila popolna, kar pomeni, da sem skorajda potočil tudi kakšno solzo.

Da ne pozabim, serija je bila na sporedu do leta 1992, neverjetno radi pa smo jo kot veste gledali tudi pri nas, kjer še vedno vrtijo ponovitve.

Prav imate, raper Ice T je fasal sladkorno.

 

14 komentarjev na “Nostalgija: The Cosby Show”

 1. Pris Pris pravi:

  Ta šov bi bolj spadal pod science fiction, tako kot Fresh Prince from Bel Air. Fejk, kot bi rekel tvoj brat … ;)

 2. nitka nitka pravi:

  Dans sem jih ravno gledla ;) Vedno so smešni..pa tud če jih gledaš že tretjič ;)

 3. Gregor pravi:

  Osebno sem se prvikrat “srečal” z črnsko družino kot tako, ravno v tej seriji in posledično mi je serija kot taka delovala notrmalno, nič šokiranega etc. (razen pretirane pocukranosti seveda, a to sem ugotovil kasneje)

 4. malaglumica pravi:

  ta nadaljevanka je ful dobra! pa tud princ iz bel aira ni slab

 5. Bojan pravi:

  Cosbyji in pa Full House. Isti šmorn, le eni so črni, drugi pa ne. Oboje pocukrano do onemoglosti,
  Edina svetla točka je majhna punčka (Rudy), sicer pa oboje zelo zanič.

 6. malaglumica pravi:

  cosbyji niso pocukrani. full house pa je – se strinjam!

 7. klemenix klemenix pravi:

  Dobri so bli ja. :D Sam Pric z Bel Aira vseen zmaga :D Gre pa za podobno stvar kot si jo omenu pri Cosbyju…premožna temnopolta družina, v velikanski vili..verjetn je res šlo za rušenje tabujev ja.

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pris, morda pa res :)

  Klemen, za tiste čase brez dvoma, danes seveda ne več. Danes so drugi časi. Danes nas morda čaka celo temnopolti predsednik.

  Bojan, ne vidim povezave s Full House. Tam namreč ni bilo družine. Bili so trije moški in otroci.

 9. stewie pravi:

  Pri Princu z Bel-Aira je šlo pač za to, da je Will Smith znal odlično skombinirati elemente tipične družinske humoristične nanizanke s elementi sit-coma. Vseeno pa se meni njegove osebne fore zdijo preveč posiljene, pač zato, da se folk smeji. Najboljši vici so v tej nanizanki itak prihajali s strani Jeffreyja, angleškega službanika, med karakterji pa sem najbolj cenil strica Philipa – resen, strog, odgovoren, ampak vseeno tip, ki želi svojim zgolj dobro.

 10. tomx pravi:

  A to ‘črnsko’ serijo si gledal?
  Family matters:
  http://www.youtube.com/watch?v=KLMYIlLGBjs
  Mi smo jo gledali na italijanskih kanalih (z naslovom Otto sotto un tetto).
  LP

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stewie, meni je bil Fresh Prince kul. Prava mera humorja, hip hopa, situacije in simpatičnosti.

  Tomx, moram priznati, da mi ta Urkel nikoli ni kaj dosti potegnil. Vem pa, da ga je fpl pri nas zelo rad gledal. Mislim pa, da ne hrvaški tv.

 12. Jerčy pravi:

  hey, zanima me, zakaj pri Oprah ni bilo Phylicie Rashad? Tega nisi omenil, pa me zanima. Lisa Bonet je bila pa nekaj časa poročena z Lenny-jem Kravitzem, je tako? Sami zanimivi podatki ;)

 13. spela pravi:

  Družina je družina tudi s samo enim staršem.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jerčy, Phylicia očitno ni mogla priti, je pa Oprah povedala, da jo bo povabila v eno izmed naslednjih oddaj, kjer bo reklamirala svoj film.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !