Recenzije: Broken, Resurrecting the Champ, Doomsday

21.06.2008 ob 20:13

BROKEN (zda 2006, drama, režija: Alan White, igrajo: Heather Graham, Jeremy Sisto, Tess Harper, Jake Busey, Linda Hamilton, Bianca Lawson)

O punci, ki skuša ujeti sanje.

Heather Graham, ki je zadnje čase ni več veliko na sceni, je Hope. Mladenka, ki sanja o glasbeni karieri in med tem naredi cel kup napak. Cel kup napačnih odločitev, ki jo bremzajo in še vedno puščajo zadaj. V lokalni restavraciji, kjer dela kot natakarica. In prav v to restavracijo pridejo razni bleferji. Razni čvekači, ki ji obljubljajo slavo, denar ter lepe možnosti. Eni pravijo, da ji lahko uredijo pogodbo z znano založniško hišo. Drugi, da jo lahko spremenijo v filmsko zvezdo. Tretji, da naj raje postane prestižna prostitutka. Vsi samo govorijo in jo medejo. Toda punci je ime Hope, po naše, upanje, kar pomeni, da ne odneha in da še vedno sanja. Kot Ula Furlan v Hitu poletja, kot vse tista mlada dekleta, ki si želijo uspeha in odhoda iz dolgočasnega domačega kraja, kjer ne pomenijo kaj dosti. In pozor, punca je svoj rojstni kraj že zapustila in jo mahnila v Los Angeles. Toda tudi to ni dovolj, če ti sreča ni naklonjena. Še posebej, če počneš iste napake kot v rojstnem kraju. In če imaš fanta (Jeremy Sisto), ki te je zjebal z mamili. Da se razumemo, film je narejen iz spominov. Iz preteklosti glavne junakinje, ki je še vedno natakarica in ki vse svoje nekdanje like, vsa svoja nekdanja srečanja, nabere skupaj in jih posadi za mizo restavracije, kjer dela. In prav ti preskoki, prav ti dovršeni časovni premiki, sicer klišejsko zgodbo dvigajo nad povprečje. Visoko nad povprečje, kjer se več kot odlično znajde in pokaže pogum in pravi domet. Točno tako, Broken ni le še ena štorija sanjavega dekleta. Broken je izvrstno zmontirana, zelo prepričljiva zrežirana in dobro odigrana drama, ki zadene. Ki nas potegne noter. Ki nam ne dovoli, da bi jo kar tako zlahka pozabili.

Ocena: 8/10

RESURRECTING THE CHAMP (zda 2007, drama, režija: Rod Lurie, igrajo: Josh Hartnett, Samuel L. Jackson, Alan Alda, Teri Hatcher, David Paymer, Peter Coyote, Rachel Nichols, Kathryn Morris)

Izpovedno zelo močna, očarljiva in prepričljiva štorija o mlademu novinarju, ki med brezdomci odkrije bivšega boksarskega šampiona.

Josh Hartnett, ki sploh ne snema slabih filmov in kljub temu nekako ostaja zadaj, igra Erika. Mladega in nadebudnega športnega novinarja, ki čaka na veliki met. Na članek, po katerem si ga bodo zapomnili. Na članek, ki ga bo izstrelil med zvezde in mu morda ruknil celo Pulitzerjevo nagrado. Brezdomec, ki ga enkratno igra Samuel L. Jackson, pride seveda več kot naročen. Še posebej, ko mu pove, da je nekdanji boksarski šampion Bob Satterfield, za katerega so mnogi prepričani, da je že zdavnaj mrtev. In pozor, prav ostareli in zdelani Satterfield, ki ga vsak dan mlati skupina prepotentnih mladcev, je nekoč na treningu razbil nos legendarnemu Rockyju Marcianu in se hitro spremenil v zelo obetavnega boksarja. No ja, tako vsaj misli mladi Erik. Novinar, ki ne preveri dejstev in ki slepo verjame vse, kar mu Jackson pove. Zgodba resda izide na prvi strani odmevnega časopisa, toda že isti dan se izkaže, da gre za prevaro. Za navadno izmišljotino, kjer ostareli brezdomec sploh ni Bob Satterfield, marveč le boksar, ki ga je Satterfield na tla butnil že v drugi rundi. Vrhunski film. Globok in psihološko dodelan. Tak, da nam predstavi krizo identitete na obeh straneh. Prav imate, med novinarjem in brezdomcem praktično ni razlike. Oba si želita postati nekaj, kar nista. Obema odgovarja, da ne pokažeta prave podobe. In medtem ko jo brezdomec skriva zavoljo lastnega zadovoljstva, novinar glumi pred svojim sinčkom, ki ga ima za boga. Za super uspešnega pisca, ki se druži s športnimi zvezdami in ga žura z Muhamaadom Alijem. Prav zato je zaključek čista katarza. Notranje očiščenje, ki se dotakne tudi gledalca. Ki tudi gledalca v bistvu očisti in mu da vedeti, da je čas za resnico. Za prikaz prave osebnosti in čiste duše brez sprenevedanja.

Ocena: 9/10

DOOMSDAY (zda&anglija 2008, akcija, režija: Neil Marshall, igrajo: Rhona Mitra, Bob Hoskins, Malcolm McDowell, Adrian Lester)

Odličen akcijski film, ki premore tudi Pobesnelega Maksa, viteze, Pobeg in New Yorka, zombije in dekle, ki v osnovno šolo pošlje celo Sigourney Weaver ter Lindo Hamilton.

Rhona Mitra je brez dvoma nova akcijska zvezdnica. Hladnokrvna, odločna, trdna in stoična junakinja, ki smo jo videli tudi v filmih Shooter in The Number 23. Sedaj igra vojakinjo Eden Sinclair. Punco z nalogo, da reši svet. No ja, da prefuka ostanke za smrtonosnim virusom, ki je zajel Zemljo in ljudi spremenil v razjarjena plamena. In Rhona, no ja, Eden Sinclair, gre do konca. Kot Mel Gibson v Pobesnelem Maksu in kot Kurt Russell v Pobegu iz New Yorka. Dejstvo, da je ženska, je ne moti. Prav nasprotno, zaradi tega je še bolj nevarna, še bolj brezkompromisna in še bolj zajebana do svojih nasprotnikov. Milla Jovovich bi ji lahko pucala čevlje, Sigourney Weaver in Linda Hamilton pa bi jo lahko spustili preko vrste v naslednjega Osmega potnika ter naslednjega Terminatorja. In pozor, Doomsday je poln klišejev in znanih trikov iz zelo podobnih filmov. Toda, ker jih zna obračati tako zelo enkratno, tako zelo prepričljivo in tako zelo mojstrsko, dobimo občutek, da so drugi film pravzaprav kradli njemu. Da sta bila Maks in New York le kopiji. Kopiji originala, ki seka sto na uro. Ki poka izjemno divji, energičen, adrenalinski ter brutalen stampedo trupel, udarcev, cestnih dirk, nabojev, grdih pogledov, kanibalizma in celo vitezov, ki uživajo ob gladiatorskih igrah. Prav ste prebrali, Doomsday je tako nor, da nas sredi leta 2035 pelje v srednji vek. In tako odpičen, da ga razjarjeno pleme med žretjem svojih nasprotnikov zažura na kan kan. Verjetno eden najboljših akcijskih filmov zadnjih let, ki ga bodo naša kina očitno nesramno prešpricala.

Ocena: 10/10

 

35 komentarjev na “Recenzije: Broken, Resurrecting the Champ, Doomsday”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Huh Rhona Mitra :P Šem ena od igralk, v katere sm biu skor mal zatrapan, ko sm jih vidu na platnu. Dobra je. Baje gre za posrečeno mešanico večih ras al kaj jaz vem, kako se temu reče. :D

 2. tinamalina tinamalina pravi:

  klemen, očitno so bile prave sestavine, da je bil rezultat taka fajna babnica :)

 3. Majči pravi:

  Za ta film še nisem slišala, čeprav vem da je bila Rhona Mitra enkrat oblečena kot Lara Croft, ko je pršla nova igrca Tomb Raider ven. Po moje bi tudi Rhona lahko igrala Laro Croft,…..

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, zadnje čase si pa ti veliko zaljubljen :)

  Majči, po moje je veliko bolj tough od Angeline, saj bi ji prej verjel, da koga useka na gobec.

 5. beatnik pravi:

  Ja, Mitra je res frajerka. Ima tak “don’t mess with me” izraz na obrazu in ni čudno, da sem jo do zdaj zmeraj zasledil le v vlogah močnih žensk. V vlogi ranljivega dekletca si je ne predstavljam. Hvala za priporočilo za drugi film, se sliši obetavno v času, ko mi zmanjkuje idej, katere filme, naj si še pogledam. Si že napisal recenzijo za The Kite Runner? Odličen film (po odlični knjigi).

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Beatnik, The Kite Runnerja še nisem videl. Takoj ko bo čas, pride na vrsto.

 7. klemenix klemenix pravi:

  Iztok, zase se brigej :D

 8. beatnik pravi:

  Ja, glede na to, da je bil nominiran za oskarja, bi se spodoblo ;-) Pa pripravi si robčke prej.

 9. nICK lAOS pravi:

  beatnik: a se tvoje ime konča na n?

 10. beatnik pravi:

  nick: ne in zakaj?

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Beatnik, morda si ga ogledam še danes.

 12. nICK lAOS pravi:

  nekdo blizu pravi, da se spoznaš na filme, imaš veselje do pisane besede in da se tvoje ime vsekakor konča na an – konja na c7.
  btw, kaj praviš na southland tales?

 13. TINA pravi:

  heh, men pa ta modelka sploh ni usec
  tko cudna usta ma tm postran
  pa taka mozata je
  ni to to ;)

 14. Sebastjan Erlah pravi:

  Rhona Mitra me spominja na Lindo Hamilton. Ne vem zakaj…

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, ker si mlajši od mene, se moram tudi zate.

  Sebastjan, jasno, saj je prav v tem filmu igrala zelo podobno vlogo kot Linda v Terminatorju. Vlogo tough ženske, ki opravlja moško delo.

 16. Escobar pravi:

  Je možata ampak tak kot Michelle Rodriguez je ob enem sexy …

  men je bil film tud izredno všeč, čeprav tist srednji vek me je mal zmedu … ne vem, men je bil tist minus, tud če so žvel u gradu, lahk bi bli oblečeni za ta čas primernu … prvo kot prvo je leto 20032, drugo kot to, je da je to post-apokaliptična zgodba … ki so si vzel čas sešit srednjeveška oblačila, ne vem no … :) … bentley-a so tud čist ubil :( :)

  drgač je pa že v skinwalkers navdušla with some good old ass kickin …. tak d komi čakam na prequel Underworld, čeprav me jezi d ni Kate Beckinsale … tak kot je blo na začetku announced … ampak bo z Rhono tud za prebavit :)

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Escobar, 20032 ali 2032?

 18. Escobar pravi:

  2032 – za ta čas primernO :) škrat … morn hit tipkat … en dober pregovor pravi, delaj samo kadar te šef gleda … no tedi ej glih mim šou sn mogu pohitet :)

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Escobar, ma lahko bi jaz kaj zajebal. No ja, samo da veva zdaj pravo letnico.

 20. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, kako že pravijo – zarečenega kruha se največ poje :-) … Doomsday aka Sodni dan prihaja tudi v naša (“nesramna”) kina in sicer 25. septembra! Da boš lahko ob filmu užival tudi v kinu!

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, čudovita novica. Hvala za info. To je film, ki je vreden kino tretmaja. Četudi sem ga žal videl le na tvju, bom septembra popravil napako.

 22. Bo pravi:

  > poln klišejev … so drugi film pravzaprav kradli njemu

  (Govorimo o Doomsday.) Haha, dobro, pošteno (z oceno vred)! Ne spomnim se stavka neke kritike, ki bi povedala kaj tako pametnega o tem filmu.

  Pišuka, kdaj si to pisal, že junija … No, zdaj je oktober in Kolosej film vrti, heh. Predlagam ogled, na velikem platnu je film odličen, in čeprav je dumb, dumb, dumb, je tudi fun, fun, fun.

 23. Bo pravi:

  Pozabil sem še dvoje vprašanj.

  1. za Iztoka, kakšen se ti je zdel The Descent, en prejšnjih filmov istega režiserja, če si videl?

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, junija sem ga videl, saj nisem vedel, da bo v kinih. Če bi vedel, bi počakal. Imel sem v planu, da ga bom šel še enkrat gledat v kino, a zmanjkuje časa.
  Filma The Descent pa žal še nisem videl.
  In ja, ker maš link do Roberta, sem bil najprej prepričan, da si on, pa da me zajebavaš, saj se on nikoli ne strinja z mano :)

 25. Bo pravi:

  A si morda iz Kranja? Zdaj Kolosej tam odpira prenovljen mestni kino, odlično opremljen … Rhono, hočem reči, se najbrž splača pogledati na velikem platnu, kaj. In kar mi je pri njej in filmu posebej všeč, je, da nje-kot dobre bejbe film sploh ne daje v ospredje kot seksualnega simbola, ki bi se samo kazal, ampak je prava psica. En končnih kadrov v njeno ritko, recimo, ni samo zaradi ritke, ko sem najprej že pomisli na to, ampak zaradi sprožitve kamere, kar naredi ona takoj naslednji hip. Premišljeno. Se vidi, ni poceni. Pa zadnja sekvenca, ko gre k divjakom, ki jo valda sprejmejo. Surviving of the fittest, heh.

  P.S. Robert pa Bo sta en in isti človek — jaz, Borut (Robert L. Tuva je anagram mojega resničnega imena).

 26. Bo pravi:

  In ni res, da se ne bi nikoli strinjal s tabo, kaj govoriš. Mislim pa, da je res, da sekaš tudi mimo … hehe.

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo a.k.a. Robert, potem pa se vprašaj, zakaj sem pomislil, da me zdajle zajebavaš in si sarkastičen, ko se strinjaš z mano. Morda tudi zato, ker si uporabil drugačen nick. Ali pa preprosto zato, ker se nikoli nisi in si ponavadi eden tistih, ki se nekaj grejo. Če sem te narobe ocenil, pa se seveda opravičujem in se ti zahvaljujem za kul filmsko debato.
  In ja, Rhona učinkuje podobno kot Sigourney Weaver in Linda Hamilton. In tudi to je čista zmaga. Ne pozabi, Sigourney se je celo po glavi obrila, Linda pa si je v fitnesu nabrala mišice.

 28. Bo pravi:

  > Sigourney se je celo po glavi obrila, Linda pa si je v fitnesu nabrala mišice

  Itak morajo kar vse akcijske junakinje v fitness. Omenjaš te stvari in je dejansko lik v filmu dober, ima svoje fore (kadi in preklinja ko en tip, v oko si vtika cmok cmok umetno zrklo) in se jih ne sramuje. Pa se film vseeno ne jemlje resno pol toliko, kot se ena sama naključna kritika.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj te ne jemljem resno. Prav to pa je bil danes problem. Kot sem rekel, če sem se zmotil, se ti opravičujem.
  Glede Rhone pa, točno tako, je ženska in igra kot da je tip. Zato zmaga na celi črti.

 30. Bo pravi:

  Ampak jaz mislim resno. Moram še enkrat napisati, ker bi rad pokvaril trenutek pametnim kritikom, ki so me skoraj prepričali, da si filma nisem šel pogledat.

  Film sam sebe ne jemlje pol tako resno kot se ena sama naključna kritika (ki najverjetneje: ni Gartnerjev in je najverjetneje negativna).

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, ura je prepozna, da bi te povsem razumel :)

 32. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Centurion, Lake Placid 3 pravi:

  [...] Marshall je dober režiser, to je dokazal že s filmom The Descent, še posebej s filmom Doomsday, to dokazuje tudi sedaj s filmom Centurion, s tem krvavim, udarnim, adrenalinskim in brutalnim [...]

 33. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Soul Surfer, The Soloist pravi:

  [...] Downey je dober kot vedno, film pa je dejansko mešanica Shinea, zgodbe Davida Helfgotta, in Ressurection of the Champa, kjer je novinar med brezdomci našel nakdanjega boksarskega šampiona. Drži, Helfgott je imel [...]

 34. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Straw Dogs (2011) pravi:

  [...] sicer nekdanji filmski kritik, očitno tudi fan Peckinpahovega filma in avtor zelo dobre drame Resurrecting the Champ, se tako kot Peckinpah poigra z idejo, da je mladenka Amy Sumner delno sama kriva za posilstvo, v [...]

 35. Recenzija: Underworld Trilogy « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Underworld, ki ni prav nič slabši od svojih predhodnikov in kjer Rhona Mitra, zvezda mojstrovine Doomsday, kot za šalo nadomesti Kate Beckinsale, nas pelje na začetek. V čas, ko so vampirji zasužnjili [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !